Ga naar inhoud

Tips jonge konijntjes


Wilma1979
 Delen

Aanbevolen berichten

Hoi,

 

Ik heb samen met mijn dochters 2 jonge konijntjes aangeschaft van 9 weken.. 2 vrouwtjes is mij verteld..

Konijntjes hebben aandacht genoeg en lopen ook geregeld gewoon door de kamer.

Nu las ik dat ze schuilplekken nodig hebben? Wat voor speelgoed is geschikt?

En wat zijn tips om ze goed te socialiseren?

Alle tips zijn welkom aangezien we beginnelingen zijn en natuurlijke het beste willen voor onze konijntjes.

 

Groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je al eens gekeken bij de konijneninformatie hier op de website? Hieronder een greep uit de artikelen die antwoorden geven op jouw vragen. 

 

Hoe groot is het verblijf? Met twee dames neem je wel een risico, ik zou in ieder geval binnenkort bij de dierenarts goed laten nakijken of het inderdaad twee dames zijn, om nestjes te voorkomen.

Maar zelfs als het twee dames zijn dan nog is de kans niet heel groot dat ze altijd samen kunnen blijven, als ze gaan puberen, karakters ontwikkelen en opgroeien is er een aanzienlijke kans dat ze toch gaan vechten. 

 

 

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

 

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

 

Hoe maak je een konijn tam?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-maak-je-een-konijn-tam

 

Geslachtsbepaling bij konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/geslachtsbepaling-konijnen

 

Voeding van een konijn
https://www.bunnybunch.nl/informatie/voeding-van-een-konijn

 


Tips voor het maken of kopen van een konijnenhok (huisvesting algemeen)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-kopen-maken-tips

 


Schuilhokken voor konijnen (oa tips voor formaat)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/schuilhokken-nachthokken-voor-konijnen

 

Binnenkonijnen - Konijnen houden in huis
https://www.bunnybunch.nl/informatie/binnenkonijnen-konijnen-houden-in-huis

 

Hoe vind je een goede dierenarts voor je konijnen?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/goede-dierenarts-konijn

 

Lijst met konijnkundige dierenartsen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

 

Koppelen van konijnen (partnerkeuze, koppelmethodes enz)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen

 

Speelgoed voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/speelgoed-voor-konijnen

 

Zelf konijnenspeelgoed maken
https://www.bunnybunch.nl/informatie/knutselen-voor-je-konijn-DIY

 

Spelen met je konijn
https://www.bunnybunch.nl/informatie/spelen-met-je-konijn

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet schrikken van de hoeveelheid informatie, hoor! Het leest makkelijk en legt duidelijk uit waarom iets wel of niet goed is voor de konijntjes. Ik weet niet hoe oud je dochters zijn, maar je zult hen ook moeten kunnen uitleggen hoe de konijntjes het beste verzorgd kunnen worden. Welja, nóg meer thuis-onderwijs! 🙂 En als je vragen hebt over wat je gelezen hebt of ergens anders over dan kun je die gewoon hier stellen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat leuk dat je konijnen hebt aangeschaft! Zoals de anderen al zeiden, zou ik even laten checken bij de dierenarts of het echt twee vrouwtjes zijn. Bij konijnen is het geslacht soms moeilijk te bepalen. Dan kan hij ook meteen kijken of ze gezond zijn.

1 uur geleden zei Wilma1979:

Nu las ik dat ze schuilplekken nodig hebben? Wat voor speelgoed is geschikt?

En wat zijn tips om ze goed te socialiseren?

Konijnen houden inderdaad erg van schuilplaatsen. Het zijn natuurlijk prooi-dieren en houden daarom van plekjes waar ze zich kunnen verstoppen om zich veilig te voelen. Dat kan van alles zijn. Je kunt huisjes kopen, of een simpel wilgenbrugggetje die groot genoeg is zodat ze eronder kunnen liggen. Aangezien ze bij jou los mogen lopen in de kamer kunnen ze waarschijnlijk ook onder meubilair gaan zitten (onder de bank bijvoorbeeld?). Dat dient dan ook al als schuilplek. Wel handig als je zorgt dat er geen kabels liggen waar ze aan kunnen knagen, of misschien planten waarvan je niet weet of ze giftig zijn.

Qua speelgoed kun je heel veel kopen! Mijn eigen konijnen houden het meest van wilgen-speeltjes, daar kunnen ze heerlijk op kauwen. Met plastic speeltjes spelen ze eigenlijk niet, maar dat verschilt natuurlijk per konijn.

En als ik een tip voor het socialiseren zou geven, zou ik zeggen dat je een routine aanhoudt. Op 1 of 2 vaste momenten per dag voeren, enzovoort. Als je konijnen weten waar ze aan toe zijn, zullen ze zich meteen een stuk veiliger voelen, en dat helpt dan weer bij het socialiseren. Om ze aan jou te laten wennen kun je ze af en toe wat lekkers aanbieden (een klein stukje wortel of appel vinden ze vaak ook heerlijk) en die uit je hand voeren. Dan weten ze ook meteen dat handen iets positiefs zijn 🙂

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goedendag, 

Ik zou gewoon eens een dierenwinkel in lopen daar heb je leuk speelgoed/schuilplekken wat mijn konijnen leuk vinden kan je ook kopen in dierenwinkel zijn speciaal kartonnen schuilplekken is om te schuilen en om aan tr knagen heb ook voor in het buiten verblijf zelf een houten schuilplaats gemaakt maar heb een konijn met identiteits problemen en die denkt dat hij een kip is ofzo en die gaat er continue boven op liggen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Konijnen houden van verhogingen. Hier liggen ze ook vaker op de huisjes dan er in. Je kunt hier eens in de webwinkel kijken, heel veel speelgoed, schuilhuisjes, wat je maar zoekt!

Het nadeel van fysieke dierenwinkels vind ik dat ze vaak dieren verkopen. Die praktijken wil ik niet ondersteunen dus koop ik daar niet. Gelukkig barst het van de webwinkels! 

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat het nu het handigst is om je eerst te richten op een ruim en permanent verblijf/ ren, zodat ze permanent hun bewegingsvrijheid hebben en niet alleen als ze los door het huis mogen. Konijnen zijn schemerdieren en dus in de vroege ochtend en avond het meest actief, juist dan moeten ze de mogelijkheid tot bewegen hebben. Daarna zou ik gaan kijken voor verrijking: schuil/ speelhuisjes en speeltjes.

 

Ook is het goed om, zoals hierboven aangegeven staat, rekening ermee te houden dat het later gaat botsen tussen twee konijntjes van hetzelfde geslacht. Ze zijn nu nog jong en tussen jonge konijntjes gaat het altijd wel goed, als ze straks volwassen worden en hun karakter gaan ontwikkelen gaat het vaak botsen. Ik heb dit zelf toen ik vroeger met konijnen begon helaas ook meegemaakt. Het is ontzettend jammer dat dierenwinkels nog steeds verkeerde adviezen geven. Daarnaast heb ik zelf heel veel moeite met waar ze hun konijntjes vandaan halen (broodfok) en waar ze naartoe gaan als ze niet verkocht worden (slangen). Daarom zou ik zelf ook nooit wat in dierenwinkels kopen. Ze zijn niet goed voor de dieren en geven verkeerde adviezen. 

 

Houd over een aantal maanden dus goed in de gaten hoe het gaat en haal ze bij vechten (over de grond rollen, flink bijten) direct uit elkaar. Als een konijntje angstig uit de buurt blijft van de ander zou ik ook even checken op bijtwonden. Ik hoop voor je dat jouw konijntjes samen kunnen blijven en anders zou ik contact opnemen met een opvang tegen die tijd om een voedster om te wisselen voor een gecastreerd mannetje en ze daar te laten koppelen.

 

En verder veel leesplezier op deze site, heel veel info te vinden, zoals @Evee je al stuurde.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .