Ga naar inhoud

De opvoeding van Kiki


Eefje

Aanbevolen berichten

Zoals jullie weten verloopt de puberteit van Kiki hier niet bepaald zonder slag of stoot. Om het konijnencafe niet te vervuilen bij deze een eigen topic. 

 

Lang verhaal kort: Kiki wordt hartstikke hyperdepieper als wij in de kamer en/of ren komen. Ze eist aandacht van ons, wordt baldadig en gaat Gijs opjagen. Zetten we de ren open dan heeft Gijs helemaal geen leven meer, dus moeten ze nu in de ren blijven. We denken dat dit gedrag misschien voortkomt uit het feit dat ze voordat ze bij ons kwam alleen in een klein kooitje heeft gewoond. Een jong konijn wat niks te doen heeft is natuurlijk super blij als ze aandacht krijgt. We hadden ook verwacht dat het zou afnemen nu ze in de juiste omstandigheden leeft, maar helaas wordt het sterker nu haar persoonlijkheid sterker wordt. 

 

We hebben contact gehad met de opvang, niet omdat we Kiki om willen ruilen, we zien namelijk op de camera dat Gijs en zij vaak samen liggen en elkaar wassen, dus ze vinden elkaar heus lief, maar om te bespreken wat we kunnen doen om de situatie te verbeteren, juist zodat ze wel bij ons kan blijven. Lonneke wist ook niet goed wat we hiermee aan moeten en adviseerde ons contact op te nemen met een gedragsdeskundige. Ze wilde het zelfs betalen, dat hebben we uiteraard afgeslagen, maar ik vind het een ontzettend netjes aanbod!

 

Ik heb twee gedragsdeskundigen geraadpleegd. 10 december heb ik een telefonisch consult met Bernice Muntz en ik heb er net een mailtje uitgedaan naar iemand die voor haar opleiding konijnengedragstherapie op zoek was naar casuïstiek. 

 

Ik wil hier graag de voortgang delen, misschien heeft iemand er wat aan. In de eerste plaats hoop ik vooral dat onze konijnen en wij er wat aan hebben natuurlijk 😊.

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor nu zijn we wat dingen aan het uitproberen. We hebben ze een tijdje met rust gelaten, maar daardoor werd het gedrag heviger op momenten dat we wel de kamer in kwamen (ze moeten toch eten en verschoond worden). Kiki begon toen al te jagen als we de trap op kwamen. 

 

Nu zijn we wat vaker voorbij aan het lopen, op de gang, kamer in en uit zonder wat met de konijnen te doen. Ze reageert daardoor minder snel en is niet vervelend tegen Gijs als we buiten voermomenten om de kamer in komen. Ze vindt het wel lastig als we de kamer uit lopen (langs de ren). Dan jaagt ze Gijs de ren door en horen we haar nog een paar minuten tralieknagen tot de rust weer terug keert. Als we langer in de kamer blijven begint ze met tralieknagen en wordt na een tijdje rustig. Tot ik weer opsta om een kop thee te pakken, dan springt ze meteen op en hangt weer in de tralies.. 

 

We gebruiken nu de voermomenten om de ren te vegen, bak te verschonen, hooi te vullen etc om geen extra onrust te brengen. Ze zit dan echt in tweestrijd. Ze eet door, maar wil eigenlijk naar je toe komen en ook Gijs wegjagen, maar ze doet het dan niet echt, eten is toch belangrijker. Als ze klaar is met eten terwijl ik nog bezig ben wordt Gijs weggejaagd en komt ze zich met mij bemoeien. Daarnet kwam ze 'helpen' met vegen, toen ik haar negeerde sprong ze eerst op mijn knie en kwam tegen mijn schouder opstaan met haar neus vol in mijn gezicht (ik zat op mijn hurken), daarna wurmde ze zich onder mijn hand en deed een flopje. Schattig op een manier, maar ook echt wel heel maf gedrag.

 

We hebben dus nog een lange weg te gaan met haar, maar ik heb goede hoop en ben heel benieuwd naar de tips die we gaan krijgen! 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gelukkig dat jullie geen mensen zijn die alleen maar kant-en-klare-perfect-aan-jullie-aangepaste moppies eisen, maar zo'n Kiki is dan wel het andere uiterste. 😉 Heel spannend hoe dit opgelost gaat worden, maar zo te lezen, hebben jullie al een goed beeld van wanneer en hoe Kiki een hyperig drammertje is dus dat is al een goed begin. Als ze door de puberteit heen is, zal het toch ook wel beter zijn? Fijn dat je de bevindingen en ervaringen hier deelt, daar leren wij ook van. Succes met het kleine monstertje (af en toe dan). 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@JokeCja ze is wel een konijntje voor gevorderden haha! Ik kan wel begrijpen dat de mensen die haar als schattig veel te klein konijntje in een veel te klein kooitje uit de dierenwinkel hadden gehaald het niet meer zagen zitten. Gelukkig hebben ze wel de verantwoordelijkheid genomen om haar netjes en snel naar een goede opvang te brengen. Wij hebben wel de mogelijkheid en de wil om hier iets aan te doen, dat heeft niet iedereen. Maar het moet wel beter worden, zo kan het niet blijven.

 

Ik verwacht ook dat het beter wordt als ze uitgepuberd is, maar ze is pas 6 maandjes, en zelfs gecastreerd, dus we hebben nog even voor de boeg. Ik houd me nog vast aan het idee dat het tussen 6 en 8 maanden echt op een hoogtepunt is. Maar het zou fijn zijn als we haar een beetje beter door deze tijd heen kunnen sturen. Zeker voor Gijs, maar ook voor ons. We hebben toch konijntjes binnen omdat we de interactie zo leuk vinden. En zij is gekomen voor Gijs. We hebben zo veel bereikt met Gijs en nu durft hij amper naar ons toe te komen. Hij wil wel, maar hij rent weg zodra hij Kiki ziet bewegen. Breekt mijn konijnenmamahart wel een beetje hoor... 😢

  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben maar wat aan het experimenteren hier. Nu de ren een stuk leger is heb ik meer ruimte om er in te zitten. Dat heb ik net een kwartier gedaan en dat ging heel goed. Kiki reageerde niet vervelend op Gijs, hij rent wel erg snel weg voor haar. Ik heb ze wat zonnebloempitjes gegeven, ook dat ging zonder haat en nijd. Toen ik de ren en kamer uit wilde heb ik het hooi bijgevuld, daar ging Kiki meteen mee aan de slag en kon ik rustig de kamer uit lopen. Mini overwinning om bij de konijnen te komen zonder dat Gijs wordt opgejaagd 🥳

Maar waar het hem nou precies in zit.. het lijkt een soort jaloezie, of frustratie die op Gijs wordt gebotvierd en die te maken heeft met aandacht. Maar ze deed niet lelijk tegen Gijs als ik hem aaide terwijl ik in de ren zat. Het lijkt niet echt iets met hem te maken te hebben. Gek beestje..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zojuist zei Babbeltje en Knabbeltje08:

Leuk! Bij mij hebben Knabbel en Babbel standaard een doos, maar ik blijf oppassen dat er niet aan geknaagd wordt...😁

Waarom? Vinden ze leuk juist! Zolang ze niet de halve doos opvreten en er geen plakband of nietjes aan zitten.. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zojuist zei Pablo&Lola:

Haha, hoe druk en blij kan je zijn met een doos. 😄 
 

Stuur je die filmpjes ook naar haar door of kan je die tijdens het consult laten zien? Ben ook heel benieuwd naar haar tips!

Ja die filmpjes heeft zij ook, nou ja de filmpjes met het vervelende gedrag. Tralieknagen en dit jaagfilmpje. Verder wat foto's van de konijnen samen als het wel goed gaat en een foto van het verblijf. Ik hoop zo ontzettend dat ze wat tips heeft om dit gedrag wat om te buigen.. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zojuist zei Pablo&Lola:


Ja, die bedoel ik ook. Al is dat nachtfilmpje van pas met die sneller-dan-het-licht-moves van Kiki ook wel indrukwekkend. 😅

Haha ja maar die was niet geheel waarheidsgetrouw gelukkig 😆. Ik ben er achter hoe dat kwam. Ik sliep op zolder en het WiFi signaal is daar wat zwak, waardoor de opname niet goed werd doorgegeven. Maar het effect was inderdaad erg indrukwekkend 😆😆

 

@Babbeltje en Knabbeltje08 oei dan zou ik die doos helemaal niet geven! Of de nietjes er uit trekken. Te groot risico dat er eentje in pootje, oogje of buikje terecht komt.

  • Vind ik leuk 1
  • Haha 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

43 minuten geleden zei Eefje:

Haha ja maar die was niet geheel waarheidsgetrouw gelukkig 😆. Ik ben er achter hoe dat kwam. Ik sliep op zolder en het WiFi signaal is daar wat zwak, waardoor de opname niet goed werd doorgegeven. Maar het effect was inderdaad erg indrukwekkend 😆😆


Ah, dat verklaart een hoop. Wel cool dat je zelf special effects kan maken met een zwak WiFi signaal. 😂

Link naar reactie
Delen op andere sites

11 uur geleden zei Eefje:

Kijk dit is dus wat ze steeds doet, de ene keer gaat ze wat langer door dan de andere. Het is niet ernstig ofzo, maar wel erg vervelend voor die arme Gijs. 

 

https://youtube.com/shorts/-4JZ71dBi-U 

 

Hij wil hem niet embedden omdat er geen video achter zou zitten, maar die zit er toch echt wel!

 

Ze komt op het filmpje inderdaad behoorlijk kattig over naar Gijs. Ik zie trouwens dat de kerstboom nog niet gesloopt is 😉 Je hebt het er maar druk mee, om haar bezig te houden 😄 

Link naar reactie
Delen op andere sites

9 minuten geleden zei Evee:

 

Ze komt op het filmpje inderdaad behoorlijk kattig over naar Gijs. Ik zie trouwens dat de kerstboom nog niet gesloopt is 😉 Je hebt het er maar druk mee, om haar bezig te houden 😄 

Ja *prehistorisch pimpelmeesje* hè 😒. Als ze dat nou altijd zou doen is het niet zo'n goede match, maar het is dus alleen als wij er zijn 🧐

 

Kerstboom krijgen ze maar soms, zo blijft hij leuk. Ze slopen hem niet echt, maar  gooien er vooral mee en dat geeft een kabaal!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .