Ga naar inhoud

Hoe jonge konijntjes tam maken?


Aanbevolen berichten

Ik heb een oeps-nestje (mijn broertje vond het leuk om even een ram bij de voedster te zetten, vandaar). Nu is de voedster 2 weken geleden bevallen, en hebben we 6 kleintjes, alle 6 gezond. Ze mogen trouwens allen hier blijven, we hebben plaats genoeg. Maar nu is mijn vraag hoe ik die kleintjes tam moet maken, aangezien je ze normaal enkel mag aanraken als je met de handen door de mest en stro bent gegaan (om wille van de geur). Tot welke leeftijd van de kleintjes moet je je handen door de mest en stro halen?

Link naar bericht
Delen op andere sites

Door de mest halen zou ik niet doen, dat is niet erg hygienisch. Door de schone bodembedekking is voor de ene keer dat je nestcontrole doet prima. Je raakt ze in eerste instantie alleen aan voor een nestcontrole voor dode jongen. Daarna laat je ze echt met rust. Niet aan ze zitten dus, zolang ze zo klein en kwetsbaar zijn, maar zorgen dat het de moeder niets ontbreekt om goed voor ze te zorgen, rust, goede voeding, voldoende ruimte.

 

Socialiseren begint pas als de jongen zelf uit het nest gaan kruipen. Je laat ze daarbij gewoon op vier pootjes staan, maar laat ze aan allerlei dingen rustig wennen. Aanraken, uit de hand eten, vreemde objecten, dat soort dingen. Het makkelijkst gaat dat als het nest ook voldoende ruime huisvesting heeft, zoals een ren, want dan kun je bij ze gaan zitten. Pas vanaf dag 18 ongeveer is socialiseren / tam maken aan de orde. Tot die tijd laat je ze met rust.

 

Meer informatie over dit onderwerp:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/onverwacht-nestje

Hier staat een hele paragraaf over "wanneer mag je jonge konijnen aanraken".

 

Dit gaat in het algemeen over tam maken, daar staan denk ik ook heel veel bruikbare tips in:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-maak-je-een-konijn-tam

 

6 jonge konijnen plus de ouders houden is overigens nogal iets. Heb je dat wel echt goed doordacht?

 

Heb je de kosten voor castratie goed ingeschat? Je ram was nu al niet gecastreerd, gaat dat nog gebeuren? En hoe zit het met de jongen?

 

Heb je gedacht aan aparte huisvesting in koppels en groepjes als ze niet samen kunnen blijven, met kans dat je nog extra konijnen moet adopteren als er echt konijntjes niet met anderen uit het nest samen kunnen? Elk koppel heeft 4 vierkante meter nodig, een groep van 8 zou al minstens 20 vierkante meter leefruimte moeten hebben, maar de kans is klein dat dat lukt. Rammen moeten gecastreerd zijn, in groepen is de castratie van voedsters ook zeker echt aan te raden. En wat als je allemaal rammen hebt, of allemaal voedsters? Wat als de karakters totaal niet bij elkaar passen?

 

Jaarlijkse vaccinaties voor 8 konijnen. Bodembedekking en voedsel. En wat als er erfelijke aandoeningen zijn, zoals gebitsproblemen en er moeten er 3 of 4 uit het nest eens in de paar maanden onder narcose voor gebitsbehandelingen, is daar dan ook budget voor? Dat is toch al snel 75-100 euro per konijn per keer wat je dan uitgeeft.

 

Ik snap dat je hecht aan de konijntjes, maar ik hoop dat het houden niet is uit egoïsme, omdat je geen afscheid wil nemen. En wel omdat je echt daadwerkelijk de juiste zorg kan bieden. Alle konijnen apart huisvesten, een eenzaam leven als gevangene, dat zou geen optie moeten zijn. Als je ze houd, bied ze dan ook een goede basis in wat ze nodig hebben. Een passende konijnenpartner, voldoende leefruimte, en de juiste zorg.

  • Mee eens! 4
Link naar bericht
Delen op andere sites
  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .