Ga naar inhoud

Enquête kennis konijneneigenaren


Anoukk
 Delen

Aanbevolen berichten

Hallo, 

 

Wij zijn Esther Teunissen en Anouk Meijer en wij zijn 2 eerstejaars studentes van de opleiding Diergezondheid & Management, aan het Aeres Hogeschool in Dronten. Wij hebben een enquête opgezet die van toepassing is op (toekomstig) konijneneigenaren. Het zou heel erg fijn zijn als jullie ons zouden willen helpen door de enquête in te vullen. Het is een korte enquête en duurt niet veel langer dan 2 minuutjes. 

 

Met deze enquête willen wij inzichten krijgen in de kennis van een (toekomstig) konijneneigenaar en weten welke voorbereidingen een toekomstig konijneneigenaar neemt.

 

Uw E-mailadres wordt gevraagd om zo een betrouwbaardere uitslag te krijgen. Wij kijken niet naar individuele antwoorden. 

 

Hierbij de link naar de enquête

 Kennis en voorbereidingen van een (toekomstig) konijneneigenaar - Google Formulieren

 

Alvast heel erg bedankt voor de medewerking!

 

Groetjes,

 

Esther Teunissen en Anouk Meijer

 

 

 

flyer enquete.docx

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo,

 

De enquête is bedoeld voor zowel toekomstig konijneneigenaren als mensen die al een konijn hebben. Het doel is om het kennisniveau hierbij te onderzoeken, dus wat weten mensen nou eigenlijk over het konijn en de dingen die daarbij komen kijken zoals voeding, huisvesting etc. 

 

Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

31 minuten geleden zei Anoukk:

Hallo,

 

De enquête is bedoeld voor zowel toekomstig konijneneigenaren als mensen die al een konijn hebben. Het doel is om het kennisniveau hierbij te onderzoeken, dus wat weten mensen nou eigenlijk over het konijn en de dingen die daarbij komen kijken zoals voeding, huisvesting etc. 

 

Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord.

 

 

 

Waarvoor en hoe gaan jullie de uitkomsten gebruiken? Waar wordt de enquête allemaal uitgezet? Je respondenten moeten wel voor ze de enquête in gaan vullen weten wat, hoe en waarom. Ga je de uitkomsten middelen van bijvoorbeeld de giga-kennis van sommige mensen op dit forum en de totale onwetendheid van anderen en dan kom je gemiddeld toch best aardig uit? Voor wie zijn de uitkomsten belangrijk en waarom? Jullie goede bedoelingen trek ik niet in twijfel, hoor, maar ik snap het nut niet. Iedereen weet dat de kennis over konijnen als huisdier uiterst belabberd is, daar heb je geen enquête voor nodig. Als jullie moeten leren hoe een enquête gemaakt, verspreid en verwerkt moet worden (heel belangrijk) dan is het heel wat anders. Is het een kwalitatief of een kwantitatief onderzoek? 

 

De vragen die jullie gesteld hebben, zijn niet allemaal even "handig" geformuleerd of ingedeeld en soms incompleet, andere vragen lijken moeilijker te beantwoorden voor toekomstige onwetende eigenaren dan voor de eigenaar met kennis. Wat vragen naar waar men eventueel kennis opgedaan heeft, lijkt me heel interessant, zeker als je ook wat met de uitkomsten zou willen doen.  Maar ik denk dat er verder niets gedaan wordt met deze enquête, behalve dan dat het een leeropdracht is voor jullie dus ik hoop dat jullie docent samen met jullie doorneemt wat de sterke en zwakke punten van jullie opdracht zijn geworden. Succes! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je kritische blik.

 

Iedereen weet dat de kennis over konijnen als huisdier uiterst belabberd is, daar heb je geen enquête voor nodig´. Deze citaat heb ik even overgenomen uit je reactie. Dit is dus zoals ik er ook voor stond. Maar hoeveel betrouwbaar bewijs is hiervoor? Er is deskresearch gedaan naar deze uitdrukking, ook zijn er interviews gehouden met o.a. medewerkers van dierenspeciaalzaken om aan hun te vragen wat hun opvalt als mensen met vragen komen over hun konijn/ een konijn gaan aanschaffen. Om het compleet te maken wordt er dus ook aan (toekomstig) konijnenhouders gevraagd wat hun nou weten. 

 

Het is wel degelijk belangrijk dat ook mensen met veel kennis deze enquête invullen. Door de enquête alleen te laten invullen door mensen met weinig/gemiddelde kennis komt er een scheef beeld. Want ook de mensen hier zijn konijnenhouders en hun kennis zou ik graag mee willen nemen. Als de resultaten daarmee eindigen op een gemiddeld niveau, is dat dus de uitkomst. 

 

Uiteraard zou het geen waterdicht onderzoek zijn. Wij doen dit voor het eerst en moeten ook leren. De resultaten zullen verwerkt worden in een verslag en doorgekeken worden door de docent. 

 

Je opmerkingen zal ik meenemen in de reflectie. 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou voor een completer beeld ook navraag doen bij opvangen. Wat valt hen op als mensen konijnen komen afstaan en adopteren? Helaas is de kennis bij dierenwinkels om te janken, tenzij ze zelf geen konijnen verkopen en samenwerken met een opvang bijvoorbeeld. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Los van de soms onhandige en incomplete formuleringen van sommige vragen, heb ik vooral moeite met het beantwoorden van onderstaande vraag:

22A81BF6-088A-4107-9C68-D3205830D37E.jpeg.47c48647c12e9cabda82ed726f1d6d74.jpeg


Mijn konijnen hebben een grote, overdekte ren buiten, die roofdierproof is. Dat vind ik toch iets anders dan een “afgezet stuk in de tuin” of een “buitenhok” (wat ik interpreteer als een ‘standaard’ konijnenhok voor buiten, je weet wel, van die veel te kleine hokken die ze in dierenwinkels en tuincentra verkopen). Waarom zitten de opties “binnenren” en “buitenren” er bijvoorbeeld niet in?

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur geleden zei Anoukk:

Iedereen weet dat de kennis over konijnen als huisdier uiterst belabberd is, daar heb je geen enquête voor nodig´. Deze citaat heb ik even overgenomen uit je reactie. Dit is dus zoals ik er ook voor stond. Maar hoeveel betrouwbaar bewijs is hiervoor?

 

 

Dit forum is niet representatief voor alle mensen met konijnen, dat spreekt voor zich, maar je hoeft maar even een blik te werpen op de onderwerpregels van de topics om te zien dat de kennis inderdaad beperkt is (gelukkig dat mensen dit forum soms vinden en dan wordt er heel gewetensvol en geduldig wéér uitgelegd dat het toch anders in elkaar zit dan de eigenaren denken/hopen en worden de mensen hopelijk wijzer en de konijnen gelukkiger). De opvangen zitten propvol met afgedankte konijnen, omdat het toch niet zo leuk/makkelijk is als mensen denken en/of wijsgemaakt wordt. En dat zijn dan nog de "gelukkige", want voor hetzelfde geld worden de konijnen "vrij gelaten" of levenslang in hun eentje in een klein hokje gehouden. De opvangkonijnen krijgen tenminste een tweede kans op een konijnwaardig leven. Zelfs de mensen hier met de meeste kennis zijn meestal ook "fout"  begonnen met het houden van konijnen, maar kennis heeft hen betere konijnenbaasjes gemaakt en gelukkig delen ze die kennis met iedereen. Medewerkers van winkels weten bijna niks over konijnen anders zouden ze die niet verkopen en houden op de manier waarop ze nu doen, fokkers idem dito met een sterretje. Als het loopt als een eend, zwemt als een eend, kwaakt als een eend, eruit ziet als een eend, heb je grote kans dat het ook een eend is. 

 

Als je echt het kennisniveau wilt meten dan lukt dat juist niet door gemiddelden te nemen van alle respondenten. Daar komt een heel raar beeld uit waar je niets mee kan. Uitsplitsen naar "type" respondent wel (ervaren baasjes, winkelmedewerkers, opvangen, nieuwe/aanstaande baasjes, dierenartsen, fokkers, forumleden, belangenbehartigers, asielen om maar wat te noemen). Maar dat vergt wel wat brainstormen hoe je dat in het vat giet, zodat je ook meet wat je aangeeft te meten. Nu meet je namelijk niet wat je aangeeft te willen meten. Enquêtes samenstellen is echt niet zo makkelijk als Google zegt. Helaas. 😁

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er staat ook al veel verkeerde voorlichting op websites van dierenwinkels en tuincentra, wellicht kunnen jullie dat ook meenemen in je onderzoek? Of de medewerkers van dierenwinkels kennisvragen stellen om hun niveau aan de kaak te stellen? Op deze site staat heel veel goede info, dus wie dit hier gelezen heeft heeft meer kennis dan een gemiddelde konijnenhouder zoals hierboven ook aangegeven. Maar wel super dat jullie dit doen, er moet meer aandacht komen voor goede voorlichting. Ik ben alleen bang dat de mensen die hun konijntje laten wegkwijnen in een te klein hokje met verkeerde voeding de enquête niet bereiken.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

9 uur geleden zei Anoukk:

Uiteraard zou het geen waterdicht onderzoek zijn. Wij doen dit voor het eerst en moeten ook leren. De resultaten zullen verwerkt worden in een verslag en doorgekeken worden door de docent.

Juist een goede oefening om dit te doen! Ik heb ook vele onderzoeken moeten doen voor mijn opleiding, daar leer je van.

Mag ik vragen of jullie je specialiseren in konijnen, of is het enkel een gekozen onderwerp voor dit specifieke onderzoek?

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 18-12-2020 at 15:27 zei Anoukk:

Wij doen dit voor het eerst en moeten ook leren. De resultaten zullen verwerkt worden in een verslag en doorgekeken worden door de docent. 

 

Daarom vind ik het erg jammer dat jullie docent niet een paar momenten gedurende dit project heeft ingepland om jullie voortgang samen door te nemen en jullie met uitleg op het juiste/betere spoor te zetten. Op die manier hadden jullie veel meer geleerd dan nu, want als het goed is, krijg je van de docent nu bij de evaluatie pas te horen dat er heel wat zwakke punten en zelfs fouten in zitten die jullie resultaten niet erg waardevol maken. Dat is toch best zonde van jullie tijd en moeite? Het is zo belangrijk om te leren hoe je een onderzoek goed opzet en dat is echt geen eitje kan ik je wel vertellen. De kritiekpuntjes die er door de forumleden makkelijk uitgelicht werden, hadden er dan niet in gezeten, omdat jullie dat gecorrigeerd hadden na tussenoverleg met de docent. Maar ja, jullie moeten het doen met de begeleiding die school jullie biedt dus de leerlingen is het niet kwalijk te nemen. Zet 'm op!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de enquete zo goed mogelijk proberen in te vullen maar dit was niet overal helemaal naar werkelijkheid te doen. Ik heb 4 konijnen maar de situatie is voor beide koppels net even anders. Een van de vragen is ook of je konijn op gewicht is. 3 van de 4 zijn dat wel, dus dan heb ik daar bijvoorbeeld voor gekozen. Ook denk ik dat er vragen zijn waar jullie verder op door hadden kunnen vragen. Jullie vragen of konijnen elke groente en fruit mogen. Ik kan me voorstellen dat een beantwoorder in de snelheid denkt 'ja mag'. Hier hadden jullie kunnen kiezen voor bijvoorbeeld 'welke van onderstaande groentes of fruit mogen konijnen wel hebben?'. Ik denk dat je daar meer informatie uit had kunnen halen.

 

Succes met jullie onderzoek. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .