Ga naar inhoud

Verslag Tumtum


Aanbevolen berichten

Even een klein verslag van vanmorgen. 

 

Om 10.30 uur waren we in Montfoort. Suus, van de hondenschool, was er iets na ons. Zij nam de puppytest af. Alledrie de teefjes moesten getest worden. Er was nog een ander meisje/mevrouw (denk midden 20) waarvoor ook een hondje getest moest worden. Ik had onze voorkeur aangegeven (pupje luipaard) en dat meisje had voorkeur voor pupje roze. Suus zei meteen dat ze daar totaal geen rekening mee ging houden. Ze test de hondjes en het kan toevallig zo uitkomen dat het hondje van onze voorkeur bij ons terecht zou komen, maar die garantie was er zeker niet. 

 

De puppytest vond plaats in de Bed&Breakfast die bij de boerderij hoort. 

Ik mocht foto’s maken met mijn camera. 

Bij de puppytest werd gekeken naar hoe de puppy’s reageerden op de nieuwe situatie. Suus hield ze eerst een tijdje staand in de armen tot ze ontspannen waren en zette ze dan op de grond. Dan bleef ze op haar knieën bij de pup zitten tot deze ging verkennen. Dat deden ze allemaal al best heel snel. Als ze wat rondgelopen hadden pakte ze een propje papier en trok de aandacht van de pup. Als de pup aandacht had voor het papier gooide ze het propje een klein stukje weg en probeerde ze de pup zover te krijgen dat die het propje terug kwam brengen. Dat deden ze ook allemaal. Pupje groen ging er wel met het papier vandoor, hahah. 

Daarna werden ze door Suus in de armen genomen en kort op de rug gelegd (als een baby) om te kijken naar de reactie. Pupje groen begon meteen te gillen. Pupje luipaard begon meteen te spartelen en pupje roze bleef eerst even liggen en ging toen zich loswringen. 

Toen was de test klaar. 

Puppy luipaard was voor ons het meest geschikt (yes!) en is dus Tumtum geworden. Pupje roze is met dat meisje meegegaan, dus die was ook blij. 

 

Onderweg naar huis zat ze voorin bij mij op schoot. Ze heeft de hele weg keihard zitten janken en blaffen, toen we nog zo’n 5 minuten moesten rijden viel ze in slaap, hahah. 

Skittles en Yoda zaten in de achterbak echt te kijken van “wat zit er nu dan weer voor gillend monster in de auto?!”

 

Het ging goed met de eerste kennismaking! 

Ik heb haar de eerste paar honderd meter op de arm gehouden en daarna op de grond gezet. Ik ben er op mn hurken achter gaan zitten. Skittles kwam best wel ‘lomp’ aanrennen om mij gedag te zeggen en daar schrok ze even van. Ze gromde zelfs een beetje! Yoda had totaal geen interesse in eerste instantie. Ze herstelde super snel en liep toen ook best goed mee aan de riem. Wel af en toe even zitten of stil staan en dan wat piepen, maar verder best wel heel netjes. Ze loopt vooral goed achter Yoda aan nu. Skittles vind ze nog wat spannend merk ik, maar die is ook best wel druk buiten en groot dus dat zal wennen zijn. 

 

Nu ligt ze te slapen op mn voet. En dat terwijl de werklui best wel veel herrie maken. Ze is echt totaal van de wereld.
 

 

1103F115-E253-44DC-AC5C-DF0D60A2FEEA.jpeg

42F4F1D6-8151-4D94-823D-E193D372D2FC.jpeg

858CB9E2-7E72-41DF-990C-E885DA52D4B3.jpeg

 • Vind ik leuk 6
Link naar bericht
Delen op andere sites
 • Reacties 51
 • Aangemaakt
 • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Populaire berichten

Even een klein verslag van vanmorgen.    Om 10.30 uur waren we in Montfoort. Suus, van de hondenschool, was er iets na ons. Zij nam de puppytest af. Alledrie de teefjes moesten getest worden

En nog een knap koppie 😍

Tumtum is vanaf vandaag officieel uit de bench overdag. Ze ging er al niet meer uit zichzelf in liggen (wat ze voorheen wel nog deed) en toen we vorige week even een boodschap gingen doen en de honden

Ik heb je topic even verplaatst, naar het honden&katten gedeelte hier op het forum 😉 

 

Wat fijn dat zij er is!  Wat een dropje! Wat een indrukken vandaag, ze zal wel moe zijn. Rustig wennen en alles stapje voor stapje opbouwen de komende tijd.

 

Enne... veel sterkte 😅

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Gaat de tijd zo snel? Hihi, ik had nog in mijn hoofd dat ze jonger was. Veel plezier en veel geduld (niet te veel en niet te snel, je hebt als het goed is nog 16 jaar te gaan samen dus een jaartje geduld oefenen, moet kunnen toch) en vergeet Skoda en Jittles, Kliko en Rummi en Bowser niet. 🥳

 • Haha 1
 • Verward 1
Link naar bericht
Delen op andere sites
27 minuten geleden zei JokeC:

Gaat de tijd zo snel? Hihi, ik had nog in mijn hoofd dat ze jonger was. Veel plezier en veel geduld (niet te veel en niet te snel, je hebt als het goed is nog 16 jaar te gaan samen dus een jaartje geduld oefenen, moet kunnen toch) en vergeet Skoda en Jittles, Kliko en Rummi en Bowser niet. 🥳

Je hebt ze omgewisseld. Het is Yoda en Skittles.

 • Haha 3
Link naar bericht
Delen op andere sites
3 minuten geleden zei IreneM:

Vind het apart dat ze met die 3e korte testjes kunnen bepalen welk hondje het beste bij je past? Wel fijn dat je je voorkeur hebt gekregen 😁

Ja, ik ook, maar het zal wel kloppen denk ik. Ze doet al tijden die testen voor de stichting. 
 

@Eveeik twijfelde al waar ik het moest plaatsen, dus prima dat je het verhuisd hebt hoor 🙃

En bedankt voor de sterkte-wens. Het is nogal een boefje, hahaha. 
 

@JokeC nee hoor, we gaan het inderdaad rustig aan doen. Tis wel een werkhondje dus ze moet wel uitgedaagd worden. Maar gaat goed komen. 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Het gaat vast goedkomen met TumTum, maar niet omdat "Suus deze testjes al jaren doet dus dan zal het wel kloppen". 🙂Het is complete flauwekul, maar wat kan jou het schelen nu je je eigen voorkeur TumTum lekker toch thuis hebt. 😁Werkhondjes zijn gewoon hondjes waarbij het normale hondengedrag naar een bepaalde richting opgerekt en niet zelden doorgeslagen is door selectief fokken in die richting. Niet bedoeld in het voordeel van de hond, maar voor de mens. Jouw TumTum is ook een pup die maar één keer op kan groeien, fysiek en mentaal, tot een volwassen hond dus moet bijna alle energie die er via voedsel (die Brinta maagvulling krijgt ze gelukkig niet bij jou) in gaat, ingezet worden voor die fysieke en mentale groei. Het skelet kan maar één keer groeien en als ze teveel energie kwijt is aan bijvoorbeeld wandelen, spelen met Y+S, "werken", dan pluk je daar later de zure vruchten van, maar is er niets meer aan te doen. Haar organen kunnen maar één keer goed ontwikkelen. 

Haar breintje moet al dat groeien kunnen verwerken, allemaal nieuwe fysieke en mentale ervaringen. Dat doet ze met slapen, slapen, slapen. Natuurlijk weet je dat allenmaal al, maar toch, wees voorzichtig. Genieten van een slapend hondje is ook genieten. 🥰

 • Mee eens! 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

@JokeC ben ik met je eens hoor 😊
Die Brinta heeft ze daar trouwens ook maar 2 dagen of zo gehad, daarna is hij keurig geweekte brokjes van Eukanuba Puppy gaan voeren speciaal voor opgroeiende puppy’s van grote rassen vanaf 4 weken oud. Dus qua voeding ging dat al een stuk beter. 
Ik ben geen fan van brokken en zéker niet van Eukanuba en Royal Canin, dus ik wil haar zo snel mogelijk overzetten op KVV. Zolang ze nog in de groei is op KVV van Energique, omdat dat er speciaal voor puppy’s is. Daarna gaat ze, net als Skittles en Yoda, over op Naturis, Carnibest, Prins en Duck. Met 1x per maand ongeveer verse (nou ja, ingevroren) pens. Daar is Skittles perfect groot mee geworden en Skittles en Yoda doen het op die merken KVV erg goed, dus daar mag zij ook van mee gaan eten. Weg met de brokken 😇😉

Link naar bericht
Delen op andere sites

Puppy-voer moet je mee oppassen of de calcium-fosfor verhouding wel goed is, want gek genoeg is dat meestal precies fout.😕 Bij groot wordende rassen is het verstandig om ze juist niet een extra rijk voer te geven, omdat anders de botjes harder groeien dan de spieren bij kunnen houden en je dan wat ze noemen "groeipijnen" krijgt, een mooi woord voor : de voeding is niet goed en/of de hond beweegt te veel (wandelt te lang, slaapt te weinig) en heeft daardoor te weinig energie uit het voedsel om de spieren mee te laten groeien. Hondjes die langzaam maar evenwichtig groeien, hebben na anderhalf jaar geen achterstand op hun "pocon"-soortgenootjes. Al die grote en kleine honden, puppy en junior voeding is commercie. 

 

Brokken is droge bruine prut, KVV is natte bruine prut. Wie weet wat er allemaal in zit. Al is KVV/BARF/RAW wel natuurlijker voor de spijsvertering dus beter opneembaar en vriendelijker voor het darmstelsel. Met een aantal merken afwisselen, geeft inderdaad de grootste kans dat de honden geen tekorten oplopen. Van brok in een paar maaltijden op vers overzetten, geeft bijna nooit problemen, andersom wel. 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Waar wij met de eerste hond ook in de fout gingen was te veel socialiseren.
Als je alle boekjes moet geloven moet je wekelijks je hond aan allerlei nieuwe dingen laten wennen. Van markten en kermissen, tot mannen met baard en dat soort dingen. We merkten dat dat voor onze eerste hond eigenlijk veel te, te druk, te veel nieuwe indrukken in veel in korte tijd was. Bij de tweede hond hebben we er voor gekozen om alleen de eerste weken te laten wennen met dingen die er echt toe doen, die regelmatig voorkomen, en je bouwt vanzelf een vertrouwensband op met je hond waardoor de dingen die niet aangewend zijn ook goed gaan omdat ze op je vertrouwen.

 

KVV is een mooie middenweg in voeding voor honden inderdaad. Onze honden hebben carnibest gekregen vanaf het begin, daar is wel een puppy variant van, maar dat is niet anders in samenstelling, alleen fijner gemalen. We hebben ook wel andere merken getest, maar dit is wel de meest prettige vinden wij. Ik ben er ook verkooppunt van hier in de regio. Brokjes geven wij als snoepje / beloning, en soms als we op vakantie gaan en er geen diepvries is.   

Link naar bericht
Delen op andere sites

Wij gaan ook niet over-socialiseren. Maar bepaalde dingen moet ze wel echt aan wennen en goed kennen zoals de trein/bus/metro. En Friese Stabij staat er om bekend niet zo dol op geluiden te zijn, dus daar gaan we ook veel op oefenen. Maar dat kan thuis met zo’n cd terwijl ze bezig is met een KONG of ander hersenwerk. 
 

Eerste nacht ging wel goed zo zonder mama en broertjes en zusjes. Ze heeft geslapen van 22.00 uur tot 3.30 uur. Toen werd ze wakker omdat Skittles aan de wandel ging. Moeders heeft haar laten plassen, maar toen wilde ze niet meer in de bench terug. Één groot drama maakte ze er van. Mn moeder heeft haar toen een tijdje op schoot gehouden tot ze sliep en toen terug in de bench gelegd. Toen heeft ze tot 5.00 uur geslapen: Skittles wilde toen naar buiten (vooral eten) en daar werd ze wakker van. Toen heeft ze weer een plas buiten gedaan. En een poep in de douche 🤣
Toen wilde ze ook weer niet in de bench, dus heeft mn moeder haar even in bed genomen tot ze sliep en toen weer in de bench gezet. Om 6.30 uur moest mn moeder uit bed ivm de laatste dag verbouwing. Tumtum sliep toen nog. Die heeft geslapen tot 7.30 uur, toen kwam ik er uit. Ik heb haar toen beneden gezet en mn moeder heeft haar in de tuin laten plassen en eten gegeven. Nu heeft ze wel goed gegeten, gister wilde ze niet echt eten. 

Skittles en Yoda zijn net door Sacha (uitlaatservice) gehaald. En wij zijn net even met haar naar de Jumper geweest om een goed passend tuig voor haar te halen. Tuig van Yoda was veel te groot voor haar nog. En een ander kussen voor in de bench voor ‘s nachts. Kussen wat er nu in ligt is te bol/dik, daar rolt ze vanaf. En een bijtring, want het is nogal een knaagdier 😅. Bij de Jumper vond ze het erg spannend eerst (ik had haar uiteraard op de arm eerst), maar ze herstelde snel. Ze heeft even geknuffeld met het personeel en ook een stukje door de winkel gelopen. Toen we thuiskwamen heeft ze even lekker op de bijtring liggen knagen. En nu ligt ze volledig comateus op de bank op mijn schoot te slapen. 😴 

 

 

 

 

05EAFE20-57A8-4FB7-BC95-4253B913C55B.jpeg

69224697-9166-4E6B-91D5-452735226DB9.jpeg

150CCA02-63BC-4471-9E8D-15B20620030B.jpeg

 • Vind ik leuk 3
Link naar bericht
Delen op andere sites

Je moet het ook zeker niet weglaten, het socialiseren. En als jij met het ov reist, dan is dat zeker belangrijk. Met die ene bus in het uur hier, is het nog nooit voorgekomen dat ik met een hond het OV in moet. Kermissen komen we zelf ook nooit, waarom zou de hond daar dan aan moeten wennen?! Ik heb dan bijvoorbeeld liever dat ze goed gewend zijn aan de grote trekkers die hier regelmatig rijden.  En dat staat meestal niet op de lijstjes 😉

 

Fijn dat de eerste nacht goed is gegaan. Het kunnen toch dramaqueens zijn, die puppies haha. Pas maar op met het in bed en op schoot nemen, voor je het weet kom je er niet vanaf. Wij gingen er zelf altijd bij / naast zitten bij hun plekje,  in plaats van andersom.

 

Oh ja, die lekkere scherpe puppytandjes, daar is een bijtring wel handig voor!

Lieve foto's!

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Skittles had net bijna Tumtum gebeten. Wel die muts d’r eigen schuld, want ze heeft niet een bord maar gewapend beton voor d’r kop als het om subtiele correcties van Skittles en Yoda gaat. Die geven best wel heel duidelijk aan dat ze te ver gaat (kop wegdraaien, lip optrekken, grommen) maar ze luistert gewoon niet. Ik had d’r al een paar keer bij Skittles weg gehaald, maar na de 10e keer (ik had geteld) was ik nét te laat/zij te snel en gaf Skittles een flinke snauw. Daar was ze wel even van onder de indruk: ze ging piepend onder de eettafel zitten. Ik heb Skittles beloond (gewoon ‘braaf’ gezegd) en haar even gelaten. Nog geen twee minuten later liep ze alweer door de kamer te stuiteren. Echt, die hond heeft duidelijk Fries en boeren bloed. Wát een stijfkop. Niet normaal 🤣 (sorry voor de Friezen onder ons, niet discriminerend bedoeld 😇

Link naar bericht
Delen op andere sites

Hoe oud was ze toen de test afgenomen werd? Op bijvoorbeeld zeven en negen weken kun je zowat tegengestelde resultaten verwachten gezien de ontwikkeling waar ze dan in zitten (onderzoekend tegenover afwachtend). Het is echt nog precies dezelfde apekool als honderd jaar geleden. Nu maar hopen dat TumTum van elk van haar ouders de voor jou handigste eigenschappen geërfd heeft. Heb je een idee waarom die Stabij erbij gehaald is? Spannend hè, een puppie? Veul werk hè, een puppie? Gelukkig dat je moeder ook een handje helpt waar nodig is. Echt genieten van alle kapriolen van je trio Y+S+T. 

Link naar bericht
Delen op andere sites

@JokeC Tumtum was 7 weken en 2 dagen toen de test werd gedaan. 
Moeders is half labrador half stabij. Vader is 100% labrador. Dus die stabij is maar 25%. 
 

Ik hoop inderdaad dat ze de meest handige eigenschappen meegekregen heeft ja. Ze heeft, voor zover je dat al kunt zien, volgens mij wel het zachte van de moeder. Hoe vader was weet ik niet, maar de moeder was een hele open, vriendelijke en vrije hond. 
Het is inderdaad spannend, weer een puppy in huis. Ik ben niet het type dat snel in de stress schiet, maar met zo’n van mij afhankelijk wezentje ben ik nu toch wel snel bang iets fout te doen merk ik. Kan ze wel mee naar het bos? Wat als er andere honden zijn? Wat moet ik doen als ze zo als een malle staat te blaffen? Hoe bouw ik het alleen zijn op? 
Die vragen stel je normaal bij de puppycursus, maar die gaat nu niet door. We krijgen na de vakantie wel privéles heb ik begrepen. 20 minuten. Dus niet zo lang, maar beter iets dan niets. 
En het is inderdaad veel werk. Ik ben ook al een paar weken niet lekker (zware hoofdpijn, misselijk en duizelig) dus dan is zo’n puppy extra hard werken. Heel fijn inderdaad dat mn moeder meehelpt. We hebben nu een goeie modus gevonden samen om alle honden tevreden te houden. En tevreden honden = tevreden baasjes 😊

Link naar bericht
Delen op andere sites

Heb vertrouwen in je eigen verstand: TumTum is een baby-hondje en doorloopt een heel scala aan ontwikkelingsstadia. Als ze staat te blaffen (tenzij het speel-blaffen is natuurlijk, maar dat weet je wel te herkennen) dan weet ze het effe niet dus voorkomen of afleiden. Leer haar nu al een paar woordjes waarmee je haar kunt helpen. Als je met de clicker werkt dan is het eenvoudig: click-voertje (dus beloning dus leuk), verbind daar een woordje aan (bijvoorbeeld "kijk eens" of "hoera", maakt niet uit als het maar makkelijk is voor jou en niet op een dwingende toon gezegd wordt. Veel mensen gebruiken "let op", maar dat is heel snel dwingend uitgesproken, moet je maar eens uitproberen zonder hond). Dan weet ze dus al heel snel dat als jij "TumTum, kijk eens" zegt dat er dan bij jou iets lekkers te halen is en daarmee kun je haar afleiden. Je doet dat dus ook als er niets aan de hand is om haar te leren dat het leuk is bij jou en niet dat ze leert dat als jij zegt "kijk eens" dat dat betekent dat er iets aan de hand is. In een moeilijke situatie sla je wee vliegen in één klap: TumTum is blij dat ze uit de situatie is en jij hebt haar geholpen daarmee. Als ze bang/onzeker is als er mensen, honden, voertuigen aankomen of iets anders "raars" is, loop met haar weg en praat rustig met haar (niet heel erg juichend of mopperend, want dan weet ze zeker dat er iets aan de hand moet zijn met de situatie), voertjes geven om haar aandacht weg te nemen van de situatie als je wegloopt, is prima . Zo leert ze dat ze op jou kan vertrouwen om haar uit een voor haar moeilijke situatie te halen. Anders moet ze het zelf oplossen en dat kan ze nog niet (anders liep ze wel weg) dus moet ze iets verzinnen (blaffen, grommen en in het ergste geval uitvallen). Kijk naar haar houding om te zien wat haar gemoedstoestand is. 

 

Hoe lastig het ook is: je zult in het eerste jaar heel vaak een andere kant uit moeten lopen om haar uit een situatie te halen die ze nog niet aan kan. Daarmee leert ze dat ze "controle" heeft over de situatie en geen confrontatie aan hoeft. Dat zal steeds minder worden als het goed is, omdat ze dan leert met de verschillende situaties om te gaan. Neem haar zoveel mogelijk alleen mee zonder Y+S, zodat ze zelf leert om te gaan met situaties en niet aan S+Y "hangt". Je kunt ook lekkers op de grond strooien: koppie naar beneden en snuffelen naar lekkers betekent ontspanning in het hoofd en lijf. Logisch, want als je staat te snuffelen en eten, kun je niet tegelijkertijd gespannen zijn over je omgeving. Het zijn nu toch maar hele korte wandelingetjes, omdat ze anders overbelast raakt mentaal en fysiek en daar krijg je ellende mee. 

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .