Ga naar inhoud

plots eet geen brok of groenten alleen beetje koriander en beetje hooi


Paola Kisner Iviglia

Aanbevolen berichten

Goedemiddag, een beetje een raar verhaal.

Tot 1 week geleden had ik 2 konijntjes.

Stitch (9) en Roosje (3) waren heel gelukkig samen en dol op elkaar, aten samen van alles: brokjes, worteltjes, hooi, kruiden.

Elke jaar kregen ze inentingen. Vier weken geleden moest Stitch zijn inentingen krijgen, en werd ook onderzocht. Prima allemaal.

Ineens, 3 weken geleden, viel het mij op dat Stitch stopte met eten. Werd heel mager. At alleen verse salie en hooi. En wat wilg.  Ik dacht aan haakjes op zijn kiezen. Dus weer naar de dierenarts, haakjes weggehaald. Maar hij at nog steeds niet goed. En hele kleine keutels. Konijntje Roosje knuffelde hem extra de hele tijd. Nog 2 keer ter controle naar de dierenarts geweest. Novacam, Metacloral en Cirasal drops gegeven. Werd steeds slechter. Uiteindelijk zat Stitch te trillen van de pijn en van de kou, at niets meer, Roosje lag naast hem te troosten, maar hielp niets. Dwangvoeding gegeven. Toen nam hij dat niet eens meer. Weer naar de dierenarts. Stitch moest ingeslapen worden. Niemand wist wat hij had. Roosje was troosteloos. Ineens begon Roosje niet meer te eten. Alleen zich erg likken. At alleen blaadjes koriander en beetje hooi. En wilg. Hups, naar de dierenarts. Voor misschien haakjes op de kiezen? Weer dezelfde medicijnen gekregen. En aan haar kiezen geholpen, ook was het niet echt nodig geweest. Roosje at nog steeds niet, wel huppelde ze rond. Weer naar de dierenarts,  afgelopen vrijdag. Ze zeiden dat het door verdriet kwam, dat ze zich likte en wllicht haar in haar maag had. KReeg infuus, cisaral, oijnstiller en een laxeermiddel. Maar ze werd niet beter. Ze at nog steeds niet. Gisteren weer een afspraak bij de dierenarts gemaakt, ze hebben haar daar gehouden ter observatie. Weer infuus, medicijnen en dwangvoeding. Vandaag heb ik gebeld, en ze merken geen vooruitgang en geen achteruitgang. Ze eet nog steeds te weinig, alleen koriander en hooi, heel klein beetje, keutelt heel klein. Ik weet niet of iemand zoiets heeft meegemaakt. Ik denk dat ik haar vanavond ophaal en naar een andere dierenarts breng voor een second opinion. Dit schiet niet op.  Maar herkent iemand dit? Kan het een ziekte zijn? Ik ben de afgelopen 4 weken wel 9 keer naar de dierenarts geweest in totaal. 

aangepast door Paola Kisner Iviglia
  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterkte met het verlies. Zonde dat je nu met een tweede ziek konijntje zit. 

 

Wat is er verder precies onderzocht bij de dierenarts? Buikfoto? Gebitsfoto? Dat zou als eerste in mij opkomen in deze situatie.

 

Heb je al een nieuwe verpakking hooi en brok geopend om te kijken of het daar aan kan liggen (vochtig geweest, muf, productiefout, soms zien en ruiken wij het niet direct, maar de konijnen wel!).

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zeker voor een second opinion gaan. Zo te lezen lijkt het op hetgene dat Stitch ook had. Soms reageren konijnen door eenzaamheid maar ik zou er niet zomaar vanuit gaan dat dat het is. 

Je kunt ook kijken voor een second opion bij het Wilhelminapark in Utrecht als je een beetje in de buurt woont. Daar zitten de konijnenspecialisten van Nederland. Je kunt ze (en ook je dierenarts kan daar overleggen) ook om advies vragen. Sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

het is een mysterie. Ik heb vanavond een afspraak geregeld bij een konijnenkundig dierenarts uit de lijst van Bunny Bunch.

Want nu zitten ze haar alleen te observeren, maar geen rontgen, geen bloedonderzoek, wel een heel klein beetje haakjes op de kiezen weggehaald, maar was erg weinig, hoorde ik. Zij mist zeker haar maatje, maar ze is nu te zwak en gestressed om een koppelingsproces in te gaan. Ben benieuwd wat ik vanavond te horen krijg en vooral of zij haar kunnen helpen. Ik loop wel de deur plat bij de dierenartsen op deze manier...

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is het met konijnen, soms gaat het heel lang goed, en dan ineens loop je de deur plat bij de dierenarts. Goed dat je voor een second opinion gaat, ik hoop dat je daar wijzer van wordt. Natuurlijk kan het van verdriet zijn, maar het is goed om dan eerst alle mogelijke  lichamelijke oorzaken uit te sluiten.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi, een update. Gisteravond ben ik dus naar de andere dierenarts geweest (dierenkliniek Soest, uit deze Bunny Bunch lijst) om 1900 uur, en de dierenarts die haar onderzocht, heeft gelijk gemerkt dat zij hoge koorts had, en dat er iets in haar buik niet klopte.  Ze hebben rontgen foto's gemaakt en ontdekt dat er enorm veel vocht in het buikje zat. Zij is opgenomen. Vanochtend geopereerd. Ze hebben een enorme ontsteking gevonden, al dat vocht drukte darmen en organen in elkaar. Daardoor kon zij niet eten en amper keutelen. De ontsteking was bij de baarmoeder, en buikvlies. Vermoedelijk had zij dit al lang, en vermoedelijk is dit het oorzaak van een slechte uitgevoerde sterilisatie een paar maanden geleden door de andere dierenarts (waar ik nooit meer naar toe zal gaan). De operatie is heel zwaar geweest, maar zij kwam snel bij. De dierenarts wilt haar een kans geven, met veel antibiotica en hoop. Zij blijft nu in opname en als zij binnen 2 dagen niet achteruit gaat, dan heeft zij kans te overleven, als er verder zich geen ontstekingen ontwikkelen. Gaat het snel achteruit dan moet zij ingeslapen worden, zelfs vandaag. Mij n Roosje is een heel klein vrolijk, nieuwsgierige, lief konijntje, speels en ondeugend, totaal niet agressief en aanhankelijk. Zij is levenslustig. 1 kg en 3 ons allerliefst konijntje. Ik hoop dat het goed gaat, maar als het niet gaat, zal ik haar laten gaan.  Maar voor duidelijkehid , zal ik moeten wachten. En wat duurt het wachten lang. In ieder geval, zij is nu wel in goede handen. Misschien te laat. Als ik denk aan de afgelopen dagen bij de  andere dierenarts, geen rontgenfoto s , alleen dwanvoeden, infuus, laxeermiddelen, maar niet verder kijken... Zoveel geld daar uitgegeven voor niets. was ik maar meteen naar Soest gegaan.

 

aangepast door Paola Kisner Iviglia
  • Verdrietig 5
Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeetje, wat een heftig verhaal, maar wat goed dat je naar een andere dierenarts bent gegaan om je konijn verder te laten onderzoeken. Ik ga heel hard duimen dat ze er bovenop komt. 🍀 Heel veel sterkte met het verlies van Stitch. Wat moet dit ongelofelijk moeilijk en stressvol voor je zijn allemaal. 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

dank voor de lieve reacties. ik voel mij zo radeloos omdat het beestje niet ziek had hoeven zijn. Ik liet haar afgelopen lente steriliseren (ik wilde dat niet) omdat haar lieve vriendje haar ineens niet meer in zijn buurt wilde hebben. Niet agressief, maar sprong steeds weg van haar, en zij was zo gek op hem. Werd mij verteld dat het door hormonen kwam, en steriliseren was een goede optie, ook om baarboederhalskanker tegen te gaan. En dan heb ik    ik met tegenzin de sterilisatie laten uitvoeren. . Nu blijkt dus dat dat niet goed uitgevoerd was, en dat   dejuist de reden is van haar ziekte nu. Gelukkig is zij nu  in goede handen, misschien te laat , en ik weet niet of zij dit kan overleven. De dierenarts waar zij nu tot gistermiddat zat (die geen rontgenfoto s had gemaakt doen ik haar 2 dagen geleden daarheen bracht) heeft net gebeld om te vragen hoe het ermee was. Verhaal verteld. Ik denk dat zij nu daar zelf wel snappen dat ik, als ik Roosje het overleeft, nooit meer daar naar toe zal gaan. Slechte operatie en ook verkerde inschatting van haar ziekte nu. Ik hoop dat ze er wat van gaan leren daar.

aangepast door Paola Kisner Iviglia
Link naar reactie
Delen op andere sites

Echt verdrietig zeg.. nu is sterilisatie van een voedster op zich helemaal geen slecht idee, ik ben er altijd voor, maar dan moet de operatie wel goed uitgevoerd worden natuurlijk. Ik duim ontzettend dat ze er bovenop komt! Wat een spannende tijd zo, bah 🙁

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een onverwachte wending, wat een narigheid!

 

Sterilisatie (eigenlijk castratie bij konijnen, ook bij voedsters) laat je inderdaad doen om problemen te voorkomen met de baarmoeder, dan verwacht je niet dat het juist problemen veroorzaakt omdat er iets niet goed is gegaan. Ik duim dat ze er goed doorheen komt en weer goed opknapt! 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach jee. Laat je haar vol goede bedoelingen steriliseren, maakt de dierenarts er een potje van. Wie had dat nou kunnen weten. Helaas hebben lang niet alle dierenartsen verstand van konijnen, die komen in de opleiding amper aan bod. Goed dat je naar die andere bent gegaan, nu heeft ze in ieder geval een kans om er weer bovenop te komen.

 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .