Ga naar inhoud

Vreselijk mager konijn aan laten komen


Teddybeer

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal!

 

Ik zit enorm met mijn handen in het haar. Een van mijn lieve konijnen is de afgelopen weken heel erg afgevallen. 

Vorige week woensdag bij de dierenarts geweest en de volgende onderzoeken/behandelingen laten doen:

- rontgenfotos gemaakt

- bloedonderzoek incl schildklier

- gebitcontrole 

- donderdag sterilisatie en tijdens operatie check buikholte

 

Bij bovenstaande was niks te vinden. Alles zag er mooi uit. Behalve dat er in de darmen hele grote harde keutels zaten ter grote van een kastanje. 

Ze is buitenhuids gehecht omdat ze te weinig vlees had om onderhuids gehecht te worden. Daarom draagt ze nu ook zo'n romper.  Weet even de officiële naam niet haha. 

 

Donderdag na de operatie nog heel erg onderkoeld geweest. Temp was op het laagst 35,8. Donderdag begonnen met laxeermiddel voor die grote keutels en een eetlustopwekker. Ook uiteraard metacam. Maandag terug geweest naar de DA voor een antibiotica shot en gestart met 2 maalsdaags panacur om te behandelen tegen EC.

Ze heeft tot zondag binnen gezeten. Zondagmiddag naar de schuur verhuisd en weer samen gezet met vriendlief.

 

Maar nu komt ze maar niet aan. Misschien moet ik het wat tijd geven maar ze is vel over been. Waar ze eerst zo'n 2,2 kg woog, weegt ze nu 1270 gram! Sinds de operatie is ze al 150 gram afgevallen. 

 

Ze krijgt brok, luzerne, echineakruiden, gedroogde groente, verse groente en uiteraard onbeperkt hooi. Van het hooi eet ze nog niet superveel. Dit deed ze overigens voor de operatie wel. Helaas blijft ze toch afvallen. Ze zit nu wel echt op het punt waar dit gewicht kritiek gaat worden dus ik heb echt heel hard iets nodig waar ze goed van gaat aankomen.

 

Ik ben benieuwd naar jullie tips!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oei wel spannend om te steriliseren in zo'n geval, al snap ik wel dat je dat toch meeneemt als ze al moeten kijken. Ik mis nog een ontlastingsonderzoek maar dat is misschien al eerder gedaan? Poept ze nu wel normaal?

 

Wat je kunt overwegen is Harrison's Recovery Formula (niet de Juvenille die vaak aangeraden wordt!) of Royal Canin Convalescence. Realiseer je wel dat dit echt één brok eiwitten is, dat kan voor de darmen een flinke klap zijn. Zorg zeker voor inname van voldoende vezels en bouw het een beetje rustig op. Het is niet zonder risico's maar volgens mij heb je niks te verliezen. 

aangepast door Dollie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt!

 

Ja inderdaad risicovol. Ze dachten in eerste instantie aan baarmoederkanker gezien ze 4 is, dus hoge kans daarop. Maar die was helemaal schoon. 

 

Ze is trouwens verder erg levendig. Temp blijft een beetje schommelen. Gisteren 38,6 net weer 37.0. Kachel staat nu weer aan in de schuur...

 

Ontlastingsonderzoek is volgens mij ook gedaan. Ik zal het navragen morgen want we moeten morgen weer voor controle en laatste antibiotica shot. Maar ontlastingsonderzoek is neem ik aan voor wormen? En panacur helpt toch ook tegen wormen? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wormen maar ook coccidiose. Dat kan hier zeker de boosdoener zijn. Ik neem aan dat ze daar wel mee begonnen zijn, het is niet logisch om het simpelste, goedkoopste en minst invasive onderzoek over te slaan terwijl zowel wormen als coccidiose op zich een plausibele verklaring kunnen zijn. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Dollie waarom de recovery en niet de juvenile? Heb toevallig net de juvenile voor dwangvoer gekocht, Wilhelminapark raadt m idd ook aan.

 

Wat lastig! Heb je een snugglesafe om de temperatuur op orde te krijgen of kan je haar tijdelijk binnen huisvesten in een traliekooi? Ze moet nu even aansterken en de temperatuur moet echt stabiel worden. Eet ze al wel zelfstandig? Erwtenvlokken zou je ook nog wat kunnen bijvoeren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Juvenile is 18% eiwitten met nauwelijks vezels, het heeft geen zin om dat aan je konijn dat als dwangvoer te geven want het doet helemaal niks voor de darmen en als je het geeft om aan te komen kun je beter gaan voor de recovery of de convalescence want die zitten veel hoger in eiwitten (ongeveer net zo laag in vezels). Critical care zit op 17 procent, trovet uit mijn hoofd op 23. Dan kun je dus net zo goed dat geven als het gaat om de eiwitten en vele malen beter voor de darmen. Wil je zoveel mogelijk eiwitten (ook een risico voor de darmen) dan zou ik dus ook gelijk voor het echte werk gaan. Idealiter gecombineerd met bijvoorbeeld critical care of brokken met veel vezels en natuurlijk hooi. 

 

Je kunt het op zich prima geven hoor, een konijn met minder extreem ondergewicht zal er ook wel profijt van hebben. Maar als het zo ernstig is zou ik daar niet op inzetten. 

aangepast door Dollie
  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou naast vezels ook zorgen voor een goede vochtinname, zeker als er zulke grote keutels in de darmen zitten.

 

Je geeft aan dat ze ook E.C. heeft, ook dat kan zijn weerslag op de darmen hebben. Hier gebruiken ze dan vaak cisaral voor, daar kun je het met de dierenarts nog over hebben. Het kan namelijk zo zijn dat je konijn door die grote keutels een contra-indicatie heeft. Ik ga er vanuit dat jij laxatract mee hebt gekregen. Dat doet voor de beweging van de darmen niet zoveel. Het zorgt ervoor dat er vanuit de alvleesklier (correct me if I'm wrong) extra vocht naar het darmkanaal wordt getransporteerd, maar voor de rest moet de darm het zelf doen.

 

Wat ik zelf deed om eiwitten bij een konijn binnen te krijgen was het in kokend water weken van erwtenvlokken, knolselderij, havervlokken en dat soort dingen. Door het alvast te weken blijft de voeding minder lang in de maag, omdat het niet eerst een grote hoeveelheid maagzuur op moet zuigen alvorens het richting de darmen gaat. Wat Dollie voorstelt lijkt me ook een goede optie, maar zoals zij ook al aangeeft, bouw het rustig op, eiwitten hebben veel invloed op de darmflora (in de blindedarm) en je wilt de darmen nu geen extra klap verkopen.

 

Ik denk dat ik haar zelf nog binnen zou houden, als ze haar temperatuur niet goed kan regelen. Warm blijven kost bakken energie die ze al niet heeft door de E.C. en het ondergewicht.


Succes bij de dierenarts morgen, hopelijk lukt het om haar er weer bovenop te krijgen!

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga het morgen even navragen van het ontlastingsonderzoek en zal ook even vragen over urineonderzoek. 

Maar is nierfalen alleen te onderzoeken via de urine? Op de rontgen en tijdens de operatie zagen de nieren er mooi uit en met bloedonderzoek verder geen ontstekingswaarde etc.

 

Nee geen snugglesafe wel een kruik in een handdoek. Ze heeft binnen gezeten maar daar deed de temp hetzelfde. Ik heb haar naar de schuur gedaan toen de temp binnen stabiel was. Nou is het in de schuur ook gewoon lekker warm. We hebben daar een kachel. Verder heel de ren geïsoleerd met dekens enz. 

 

Ze eet zeker zelfstandig, heeft ook eetlust. Ze eet alles wat ik noemde in de openingspost. Hooi ook alleen met mindere mate op het moment. Drinken trouwens ook heel goed 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn konijn Kyra was erg veel afgevallen door coccidiose. Van 1,2 kg naar 690 gram. Ik voer haar nu dagelijks 10 gram Burgess Dual Care en 10 gram erwtenvlokken. Dit gaat goed, de eerste 1,5e week kwam ze wel 10 gram per dag aan. De laatste dagen gaat het wel wat minder hard.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zou ook contact op kunnen nemen met het Wilhelminapark in Utrecht. Daar zitten de konijnenspecialisten van Nederland. Meer mensen op het forum dIe helemaal vastgelopen waren hebben daar goed advies en/of behandelingen gehad. 

Je dierenarts kan ook contact het hun opnemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dat artikel had ik inderdaad al gelezen! Maar het meeste doe ik al het uit artikel 🙂 vandaar even de vraag hier.

Net trouwens even een bestelling bij je geplaatst incl snugglesafe. Lijkt me veel handiger als een kruik. 

 

Ook heb ik net erwtenvlokken en Harrison's Recovery Formula besteld. Hopen dat het zsm binnen is zodat we rustig aan de slag kunnen. Wat mis ik nu de tijd dat ze juist iets te dik was 😅 kost zoveel energie om constant met stress/zenuwen te zitten of ze het wel redt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Update DA:

 

Ze heeft de laatste shot antibiotica gehad en de hechtingen zijn eruit. De wond is heel mooi genezen.

Verder wel weer afgevallen. Maandag 1380 gram en nu 1250. Temp was wel netjes voor nu, 38,3.

Ik heb nog gevraagd naar het ontlastingsonderzoek, dat hebben ze idd gedaan en daar kwam niks uit. Ze gaf aan dat ze alles gedaan heeft wat ze kon doen en nu verder gaat overleggen met Wilhelminapark. Volgende week donderdag weer op controle.

 

Ze vond het idee van @Dollie van de Harrison's Recovery Formula heel goed. Dus bedankt daar voor! 

Nou heeeel hard duimen voor mijn kleine vriendin

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou weer een update.  Ik blijf maar typen. De dierenarts heeft al gesproken met Wilhelminapark.

Het eerste wat hij vroeg is: is het een wit konijn met vlekjes.

Nou dat is zo... blijkt iets genetisch te zijn met konijnen met die vacht. Ze heeft een afwijking aan de dikke darm waardoor deze niet goed werkt en amper voedingsstoffen opneemt. 

Ze moet heel haar leven laxatract en nog iets slikken waar ik even de naam niet van weet.

Verder op dit moment al het eten erin wat je maar kan bedenken. Maakt niet uit of het ongezond is ja of nee. Met de Harrison ook. Hoef niet op te bouwen maar alles er in stoppen wat mogelijk is. Heftig wel om te horen dat dit voor altijd zal blijven. Zij moet alles eten wat ze maar kan, maar haar maatje niet. Dus allerlei vragen gaan door mijn hoofd. Moet ik ze apart houden enz. 

Voor nu in ieder geval alleen de opdracht om haar op gewicht te krijgen en daarna zien we wel verder 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Megacolon denk ik, dat is inderdaad iets wat bij konijnen met een snorretje en zwarte kringen rond de ogen, veel voorkomt. Bij konijnen met een lotharinger aftekening, ook wel eens "charlie konijnen" genoemd.  Balen zeg! Sterkte er mee. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht, ik begin een keer niet over megacolon, maar dus toch.

 

Standaard medicatie die je voor megacolonkonijnen in huis moet hebben zijn: laxatract, cisaral, metoclopramide, meloxicam en infacol. Afhankelijk van het stadium van de megacolon verschilt het welke medicatie je dagelijks geeft.

 

Qua voeding bij megacolon mag ik mezelf denk ik wel een expert noemen, dus als je vragen hebt, stel ze gerust. Als het goed is zijn er nog een aantal meer mensen die een konijn met megacolon hebben of in mijn geval hebben gehad, maar ik weet niet of die nog actief zijn. Wat voeding betreft heb echt zoveel informatie gelezen over konijnen, over konijnen darmen, over megacolon, over voeding voor konijnen en over voeding in het algemeen, alles wat ik maar kon vinden.

 

Ik heb met je te doen, omdat ik weet hoe zwaar het uiteindelijk wordt. De mensen met ervaring met E.C. weten ook wel hoe zwaar de zorg voor een konijn kan zijn. Persoonlijk vind ik de zorg voor een megacolon nog een stuk zwaarder. Je weet vanaf het begin dat het een progressieve ziekte is en dat het uiteindelijk alleen maar erger wordt. Je weet alleen nooit wanneer dat moment komt, dat kan binnen een jaar zijn of meerdere jaren duren. Iedere keer dat er darmproblemen zijn kan het zomaar ineens gebeurd zijn. Die zorgen die het met zich mee brengt en de intensieve zorg zelf, vooral in het eindstadium, breekt je uiteindelijk op. Voor mij nooit meer een charliekonijn en dat zeg ik met een heel dubbel gevoel, want ik had die jaren die ik toch nog met hem heb gehad voor geen goud willen missen!

 

Mocht je iets willen weten over het ziekte proces dan beantwoord ik die met alle liefde via PB, ik ben er zelf nog niet klaar voor om dat verhaal met iedereen te delen. Maar ik besef me ook dat ik lotgenoten zou kunnen helpen.

 

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad megacolon. Vanavond bij de DA geweest voor medicatie en toen een uitleg gehad. Het is inderdaad flink slikken. We hebben nog een hele weg te gaan. Maar 1 ding is heel duidelijk voor mij: al is dit geen kwaliteit van leven voor haar en al gaat het niet lekker dan is het einde verhaal en mag ze een ster zijn aan de hemel. Ze heeft al 4 jaar een onwijs prachtig leven. Uiteraard ga ik enorm mijn best doen dit met een aantal jaren te verlengen. Maar niet met enorme pijn en moeite. Als ze aangeeft dat het tijd is om te gaan, dan is het eerste wat ik doe de dierenarts bellen. Want dat vind ik wel zo eerlijk.

 

Wat nu ons behandelplan is: 

- elke dag dosis laxatract en cisaral

- periode metacam geven

- op aanraden van Wilhelminapark blijven behandelen voor E.C.

- zoveel mogelijk voeding erin, o.a. dus de Harrison Recovery en we moeten ook SS brok gaan geven

 

Ik gaf zelf altijd Kasper brok omdat dat een stuk goedkoper is met 6 nijnen. Bunny en Floor gaan over op de SS. Het idee is nu om haar een paar momenten op de dag apart te zetten met extra voer. Alleen vind ik haar eten erg lastig momenteel. Groenvoer eet ze in 1x op. Brok en kruiden daarentegen neemt ze een paar happen van en daarna loopt ze er van weg. Hooi gaat helemaal lastig. Maar goed alles wat ze eet is positief. Temp was net 39,3 waar ik ook heeeeeeel blij mee ben. We blijven ons focussen op de positieve punten. Ook al is dat moeilijk hoor 😔net even flink zitten janken want het is nogal wat. Maargoed voor nu gewoon aankomen en dan zien we wel verder

aangepast door Teddybeer
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .