Ga naar inhoud

Ram en voedster scheiden


Aanbevolen berichten

Dit is mijn eerste bericht op deze site. Ik wou hier een ander verhaal plaatsen maar de situatie is een beetje veranderd. Zonder de achtergrond te geven, anders wordt het verhaal te lang 😉

 

Ik heb twee jonge rammetjes overgenomen van mijn ex-vriendin (door dierenarts bepaald). Alleen van eentje wist hij het niet 100% zeker. Toen ik ze kreeg waren ze nog heel weinig gesocialiseerd. Ik had ze Mica en Milky genoemd. Zodra ik er maar naar wees renden ze al weg. Maar langzaam werd het beter en ik genoot ervan weer twee konijntjes te hebben. Eentje zat altijd naar me te kijken als ik ergens mee bezig was. Twee weken later kon ik ze al aaien en kwamen ze naar me toe als ik in de buurt kwam. Omdat het twee mannetjes zouden zijn, sliep ik met de kamerdeur en mijn slaapkamerdeur open zodat ik het zou horen als ze zouden vechten (bij onze voedsters die wij samen eerder hadden werd ik ook uit mijn bed gerammeld door het kabaal van het vechten). Dus ik had besloten ze bij elkaar te laten totdat ze tekenen van agressiviteit zouden gaan vertonen (ik kan dat nu beter herkennen omdat dit bij die voedsters achteraf al van tevoren te merken was). Maar het waren dikke vriendjes, deden alles samen, sliepen tegen elkaar, kwamen altijd met zijn tweeën naar mij toe als ik voer gaf, zaten bij elkaar in de buurt (eigenlijk net als onze eerdere voedsters, die waren ook net een Siamese tweeling). Maar ik vond ze wel heel erg aardig naar elkaar voor rammetjes. En ik had ook gelezen dat een voedster over het algemeen een spitsere kop heeft en minder bolle lichaamsbouw. Ik had het idee dat Mica (waarvan de dierenarts niet zeker was) dan inderdaad toch daaraan voldeed. Aangezien ze uit hetzelfde nestje komen kan het verschil niet door rassenverschil komen. Ik begon steeds meer te twijfelen of Mica niet toch een voedster zou zijn. Afgelopen maandag zag ik Milky op Mica zitten. Kon dominantiebepaling zijn, maar ik had er toch een ander gevoel bij. Dus ik naar de dierenarts. Ik wou het zeker weten en ik wou niet dat ze bang werden van mijn handen, net nu ik ze kon aaien (dus niet zelf proberen). En blijkt dus inderdaad dat Mica een voedster is, en Milky nog steeds een rammetje! Dus nu ben ik bang dat het al gebeurd is. Op zich vroeg maar niet onmogelijk. Ze zijn nu ongeveer in week 11-12. Het nestje is ontdekt op 7 september, dus precies 11 weken voor dit voorval. Dus ze waren minimaal 11 weken, maar waren waarschijnlijk al een paar dagen oud. Op de video die ik heb van die dag kan ik al kleuren zien maar niet of het vacht is of huid (ik denk vacht). De oogjes zaten nog dicht en dat duurde nog bijna een week voordat die open gingen. Helaas is het afwachten tot de week voor kerst (tenzij ze in week 10 al een poging gewaagd hebben).

Maar na de dierenarts heb ik ze dus gescheiden, ieder in een dubbeldekker kooi. Dat is heel triest om te zien. Mica en Milky lijken wel depressief. Ze zitten maar een beetje te staren, oortjes plat. Ik zie het aan die oogjes, die staan een beetje flets. Als ik voer geef komen ze het halen, maar de blijdschap is eruit. Als ik een knaagspeeltje geef, is de passie weg en laten ze het liggen. Echt zo sneu. Ik voel me een beul, maar kan ze toch echt niet samen laten zitten nu. En afgelopen weekend maakten ze nog binkies en renden ze door de kooi, wat ik zag als een beloning voor alle zorg. En dan nu dit.

Toen ik de volgende dag (gisteren) thuiskwam van het werk was er niet veel veranderd. Ze hadden ook bijna geen hooi gegeten of gedronken. Daar schrok ik wel erg van.

Het ligt als een steen op mijn maag. Ik krijg tranen in mijn ogen, brok in mijn keel als ik eraan denk, en ik denk er bijna continu aan. Ik lag voorheen al zeker wekelijks wakker van de wetenschap dat veel konijnen alleen zitten, en nu zie ik wat het met een konijn doet, dit is echt verschrikkelijk. En dan nog wel in mijn eigen huis!

Ik heb dus gisteren de kooien een meter uit elkaar gezet en in het midden afgezet met hekjes. Ik ben toen tussen de kooien gaan zitten en heb ze er om de beurt wat uit laten komen. Dat was de eerste keer en ze kwamen heel voorzichtig en renden steeds weer terug in hun kooi (dus voelen ze zich daar veilig). Ik forceerde niets en liet ze tot ze niet meer kwamen en concentreerde me dan op de andere. Ik heb daar zeker 2 uur gezeten en steeds geduldig gewacht tot er weer eentje uit wou.

Na deze actie is het een stuk beter! Ze gingen weer hooi eten. Ik gaf ze een knaagspeeltje omdat het laat werd en ze waren er weer volop mee bezig. Ik heb het idee dat deze aandacht echt geholpen heeft.

Misschien is het te vroeg om conclusies te trekken en trekt het weer bij. Ik weet dat konijnen een dag of twee van slag kunnen zijn (dat was met onze voedsters na onze verhuizing ook zo). Maar wil wel weten wat ik het beste kan doen: Ze zo gescheiden houden terwijl ze wel elkaar kunnen zien en ruiken of helemaal apart van elkaar. Ik kan er eentje op een slaapkamer zetten. Ik zal ze om de beurt uit de kooi halen en erbij blijven zodat ze niet de hele tijd alleen zitten. Dit kan ik in beide situaties doen.

Ik kan ze natuurlijk samen laten terwijl ik erbij ben, maar ik ben bang dat ik dan te laat ben als het rammetje erop springt. Ik wil dat risico niet lopen. Of is het toch niet mogelijk ze op zijn minst samen te laten knagen aan een knaagspeeltje? Daar waren ze voorheen ook samen mee bezig zonder dat ze op elkaar sprongen. Alleen samen slapen gaat niet, want dan moet ik continu kijken en ben ik te laat als ze elkaar grijpen.

Het ergste is, dat het misschien al gebeurd is, en al deze scheidingsstress voor niets is. Want als de voedster al gedekt is, dan maakt het nu niet meer uit. Maar ik vergeef het mezelf nooit als Mica nu blijkt toch zwanger te zijn, zo jong al, terwijl ik het had kunnen weten. Ik had gewoon gelijk naar de dierenarts moeten gaan, of ze in week 10 scheiden totdat ik het zeker wist. Ik loop echt met een groot schuldgevoel rond. Ik vraag me ook af of het niet al eerder te zien is of een voedster zwanger is (nestgedrag kan ook schijnzwangerschap zijn, of is dat niet normaal bij een voedster van 3.5 - 4 maanden oud?).

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • Reacties 58
 • Aangemaakt
 • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Populaire berichten

Succes vrijdag! Dat is toch altijd even spannend.     Dit zou ik niet doen. Het heeft geen enkel nut om ze eventjes samen te zetten en dan weer apart te houden. Het geeft alleen maar

Wat een lastige situatie. Een paar dingen vallen me op: -volgens mij gaan met ongeveer 2 weken de ogen open dus dan zouden ze nu 12 weken zijn - rammen en voedsters worden rond de 12 weken v

Nee dat kan niet, dat verschil in temperatuur is veel te groot en het is te koud voor ze buiten zonder wintervacht. Waarom moet je ze dan op en neer verhuizen? Ze kunnen prima een tijdje zitten in een

Wat een lastige situatie. Een paar dingen vallen me op:

-volgens mij gaan met ongeveer 2 weken de ogen open dus dan zouden ze nu 12 weken zijn

- rammen en voedsters worden rond de 12 weken vruchtbaar. Dus waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar het kan in theorie wel. Zijn de ballen van de ram al ingedaald? Dan is hij vruchtbaar, en dan kan hij ook al gecastreerd worden. Na castratie is hij nog 14 dagen vruchtbaar

- een dierenarts kan eventueel de baarmoeder met inhoud verwijderen. Daar is je voedster nog wel jong voor, maar ze is ook jong voor een zwangerschap

- Goed dat je ze uit elkaar hebt gehaald. Laat ze echt niet bij elkaar, want als ze nog niet zwanger is, dan kan ze dat worden in de tijd die jij nodig hebt om met je ogen te knipperen

-ik heb een soortgelijke situatie meegemaakt, alleen kwam ik er na de bevalling achter. Mijn ram kwijnde weg in zijn eentje, ik heb ze toen met de rennen tegen elkaar gehuisvest. Dat is niet gebruikelijk, maar soms is het beter. In principe hou je ze volledig apart, zodat ze geen frustratie naar elkaar opbouwen.

- een voedster maakt maar kort voor de bevalling een nest, dus daar kun je het nu nog niet aan zien 

 

Actiepunten voor nu zijn denk ik:

-stoppen met schuldig voelen, je wist het niet

- laten controleren of de ballen zijn ingedaald en laten castreren 

- eventueel met de dierenarts praten over verwijdering van de baarmoeder en eierstokken

 • Mee eens! 3
Link naar bericht
Delen op andere sites

Hallo, welkom op het forum. Je bent hier op de juiste plek voor advies. 

Ik snap je schuldgevoelens, maar je kunt nu niets meer veranderen aan wat er gebeurd is, dus probeer het wat los te laten. 

Het is vervelend om te zien hoe ongelukkig ze zijn als ze alleen zitten, maar het is wel het beste nu. Zodra de ballen van je ram zijn ingedaald, kan hij gecastreerd worden, en daarna is hij nog 14 dagen vruchtbaar. Dus je zult ze zeker nog een aantal weken apart moeten houden. Probeer er daarom voor te zorgen dat ze ieder wel genoeg ruimte hebben, bijvoorbeeld door een ren aan de hokken vast te maken. Maar dan wel zo, dat ze er niet uit kunnen ontsnappen. Zeker je ram zal onder invloed van de hormonen van alles proberen om bij je voedster te komen, dus het beste is ze zo uit elkaar te houden dat ze elkaar niet kunnen ruiken of zien. 

Je kunt je voedster ook laten castreren, maar ik weet niet of dit ook al op zo'n jonge leeftijd kan. Dat moet je even overleggen met de dierenarts. Want ze is natuurlijk ook veel te jong om al moeder te worden. 

Wat je zegt, dat alles misschien voor niets is omdat ze misschien al zwanger is, dat klopt niet. Loopt het toch helemaal mis, en komen er jongen, dan moet je de ram nog langer gescheiden houden. De jongen moeten tot 8 weken bij hun moeder blijven, pas daarna kun je jouw konijnen weer aan elkaar koppelen. Maar ik hoop echt dat het zover niet hoeft te komen.

 • Mee eens! 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Jeetje wat een rot situatie! 

Ik geloof er heel erg in dat je moet doen wat werkt voor je konijnen. Niet elk konijn is en reageert hetzelfde. 

Ik zou ze zeker in deze situatie naast elkaar huisvesten. Dan hebben ze steun en gezelligheid aan elkaar. Ze kunnen dan toch nog tegen elkaar liggen zonder enig risico. 

 

Achteraf is het altijd makkelijk praten. Het is goed om te reflecteren waar je dingen de volgende keer anders zou kunnen/willen doen. Ik begrijp dat je je schuldig voelt. Zelf heb ik dat ook. In sommige situaties kan ik mezelf ook wel voor mijn kop slaan. Het gaat er uiteindelijk niet om dat je alles perfect doet maar dat je doet wat je kunt en openstaat en moeite doet om nieuwe dingen te leren en proberen het zo goed mogelijk op te lossen. 

Het is voor beide konijnen heel erg fijn dat ze een baasje hebben die zo goed voor ze zorgt! 

Ze hadden zoiezo weken uit elkaar gemoeten. Ik hoop dat Mica niet drachtig is en ze straks na de castratie van Milky  weer lekker bij elkaar kunnen. 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Bedankt voor deze reacties😇

Het lijkt al iets beter te gaan. 

 

Ik heb het even opgezocht en de oogjes gaan met ca 10 dagen open, en na een paar dagen krijgen ze vacht. Dus ik denk dat ze op 7 sept nog maar een paar dagen oud waren (al een beetje vacht en een week later oogjes open). 

De balletjes waren volgens de dierenarts nog niet helemaal ingedaald. Hij dacht eerst zelfs dat het een vrouwtje was🤦🏻‍♂️

 

Volgens mij castreren ze pas op 4 maanden. 

Bij Mica nu alles weghalen vind ik wel vrij rigoreus. Zou het zo erg zijn als ze al zwanger is? Ik neem aan dat in de natuur vrouwtjes ook vaak vroeg gedekt worden.

 

Mica lijkt meer geïnteresseerd om naar  Milky te komen dan andersom. Gisteren was Mica even uit de kooi en stond aan de tralies van Milky’s kooi te rammelen, maar Milky was meer geïnteresseerd in zijn hooi.

 

Ik zal voor de week voor kerst een afspraak maken voor castratie van Milky. Maar dan nog moet ik tot na de kerstvakantie wachten met ze bij elkaar te zetten. Van een kant jammer, van de andere kant heb ik dan wel meer tijd voor ze, aangezien ze elkaar niet hebben.

 

Hier een fotootje. Mica is die met dat zwarte oortje☺️

1A9B5677-6E37-4133-BCF7-B524F2C2D17A.jpeg

Link naar bericht
Delen op andere sites

Nee, in de natuur krijgen ze over het algemeen pas als ze 8 maanden of ouder zijn een eerste nest, de voortplanting van wilde konijnen is namelijk veel meer gestuurd door de seizoenen / de lengte van dagen / het aanwezige voedsel. Een konijn dat in het voorjaar geboren word, zal over het algemeen in de natuur pas in het voorjaar daarna gedekt worden voor de eerste keer.  In de periode dat het voortplantingsseizoen van wilde konijnen is, is een jonge voedster nog niet vruchtbaar. Als ze wel vruchtbaar is, is het als het goed is geen voortplantingsseizoen meer en zal ze dus nog niet gedekt worden tot het volgende voorjaar.  Het zal incidenteel wel eens jonger gebeuren, maar niet vaak. De natuur heeft dat best netjes geregeld.

 

Onze tamme konijnen zitten opgesloten op kleiner oppervlak en hebben door kunstlicht, verwarming en altijd voldoende voedsel niet meer het normale voortplantingsseizoen. Daardoor kunnen bij tamme konijnen het hele jaar door nestjes geboren worden, ook als voedsters daar nog helemaal niet voldoende voor ontwikkeld zijn.

Het probleem met jong een nest krijgen is dat het een enorme impact heeft op de ontwikkeling van het jonge voedstertje zelf als ze zo jong een nest krijgen. De zwangerschap, bevalling en het zogen van een nest zorgt er voor dat ze eigenlijk stil komt te staan in eigen ontwikkeling en groei. Als het allemaal al goed gaat, want vaak zie je dat de jongen niet voldoende ontwikkeld zijn en dood geboren worden, of dat de moeder niet goed voor het nest kan zorgen en de jongen na de geboorte alsnog sterven.

 

Vergelijk het met een mensenkind van 12. Die kunnen ook zwanger worden en baby's krijgen. Toch is dat totaal niet geaccepteerd, omdat op die leeftijd het nog kinderen zijn die nog niet volledig ontwikkeld zijn.

 • Mee eens! 2
Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik had ook een voedster die toch een ram bleek te zijn, dus toen ze 5 maanden waren lag er ineens een nestje. Twee dode misvormde konijntjes, een uitgemergelde waarvan niet duidelijk was of die geleefd had, en een levend en gezond konijntje. En mijn voedster is altijd iets aan de magere kant gebleven, en ik zie haar nooit echt ontspannen. Dus dit was voor niemand echt een leuke ervaring.

 

Uiteraard moeten de ballen eerst indalen, maar zodra dat gebeurd is kunnen ze eruit. Dat hoeft niet te wachten tot hij een bepaalde leeftijd is.

Link naar bericht
Delen op andere sites
5 uur geleden zei Kenijn:

Geheel offtopic: ik vind dat je twee beauties van konijntjes hebt. Ik hoop dat alles goed gaat en dat je na de kerstvakantie een gezond en gelukkig koppel hebt!

Bedankt! Ze zijn echt prachtig.

Ben er ook helemaal verliefd op, en dat al na 3 weken!👍

Link naar bericht
Delen op andere sites

Hopelijk heb je geluk gehad en was je er nog op tijd bij. Zorg er echt voor dat ze absoluut niet bij elkaar kunnen komen. Konijnen kunnen erg vindingrijk zijn. En het zou fijn zijn als Milky nu snel gecastreerd kan worden. Daarna nog 2 weken apart houden en dan kan je ze weer samenzetten. Het is handig om dat even op neutraal terrein te doen. 

 

Het is vrijwel onmogelijk om 2 ongecastreerde rammen op volwassen leeftijd samen te hebben. Die kunnen elkaar zeer serieus verwonden. Een koppel van een voedster en gecastreerde ram heeft de beste kans van slagen op een stabiel koppel. Dus als Mica niet zwanger is geworden is het iets positiefs dat ze een voedster blijkt te zijn.

 

Mooie konijntjes inderdaad. Leuk om te lezen dat ze je steeds meer beginnen te vertrouwen en dat je ze naar jou toe laat komen en dat je geen aandacht afdwingt. 

aangepast door Lienappelsien
 • Mee eens! 2
Link naar bericht
Delen op andere sites

Als Mica inderdaad niet zwanger is, dan is het op langere termijn inderdaad positief. Op korte termijn niet. Erg jammer dat ik ze nu apart moet laten. Ik moet ze nu ook om de beurt uit de kooi laten, wat veel tijd kost. Ik vraag me af of ik ze niet even bij elkaar kan laten terwijl ik erbij zit. Maar wil het risico niet lopen, de gevolgen zijn te groot.

Ik heb toch het idee dat Mica meer bij Milky probeert te komen dan andersom. Triest om te zien hoe ze elkaar besnuffelen door de tralies, maar er niet bij kunnen 😥

Maar castratie kan pas na 4 maanden, dus januari. Op sommige sites bevelen ze aan om ze daarna nog 3 weken of zelfs 6 weken apart te houden. Als leek weet ik dan niet wat het beste is, want het zou wel zuur zijn als je je konijntje laat castereren en dan vervolgens nog een nestje krijgt.

Maar als 6 weken pas echt veilig zou zijn, dan zitten ze nog tot in februari apart😨

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Na de castratie is een ram nog 14 dagen vruchtbaar. Je kunt dus in de 3e week na de castratie beginnen met koppelen. De 6 weken of 3 maanden gaan over het hormonale gedrag, dat is soms van belang maar je kunt ze na 14 dagen koppelen zonder risico op een nestje.

 • Mee eens! 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Castratie van een ram kan in principe zodra de ballen zijn ingedaald. Ik heb hier op BunnyBunch wel vaker van leden die vrijwilliger zijn bij een konijnenopvang dat zij de rammen al met 3 maanden laten castreren, mits de ballen zijn ingedaald. Per dierenarts kan het wel verschillen wat zij aanhouden als richtlijn.

 

14 dagen na de castratie kunnen ze weer bij elkaar. Ook dit doen zeer veel konijnenopvangen en zij zitten alles behalve te wachten op een nestje. Zoals Happy al zegt duurt het zo'n 6 weken voordat de meeste hormonen uit het lichaam zijn. De ram heeft dan nog niet helemaal in de gaten dat hij niet meer vruchtbaar is en daardoor is de kans wat groter dat hij op de voedster wil rijden om haar te dekken (wat technisch niet meer kan). Rijden zal je bij de herkoppeling waarschijnlijk toch wel zien, want konijnen doen dat ook om de rangorde te bepalen of te bevestigen. Dan is het dus gewoon dominant gedrag. Maar bij jonge konijnen valt dat vaak wel mee.

 

Je moet ze nu echt niet bij elkaar laten hoor! Ze is gedekt voor je het in de gaten hebt.

 

Ik zou ook zeker proberen om hem in december te laten castreren. Dan 14 dagen wachten en ze weer lekker samen zetten voor altijd.

 • Mee eens! 1
Link naar bericht
Delen op andere sites
17 uur geleden zei Marjoleink:

Niet doen hoor! Je bent er niet snel genoeg bij om bevruchting tegen te houden, en dat is het niet waard.

Zegt je dierenarts dat castratie pas met 4 maanden kan? Dan wordt het tijd om een andere te zoeken. 

 

Op zich is 4 maanden als richtlijn voor castratie-moment niet zo heel gek hoor, ik vind niet dat dit direct iets zegt over kundigheid van de dierenarts. Met 4 maanden is een konijn een week of 16-17. Bij de meeste rammen zijn dan de ballen ingedaald. De balletjes dalen meestal zo tussen week 12 en week 16 in. En als ze ingedaald zijn, is de castratie een makkelijkere ingreep dan wanneer ze ze in de buikholte moeten zoeken. 

 

 

19 uur geleden zei Marcovka:

 

Maar castratie kan pas na 4 maanden, dus januari. Op sommige sites bevelen ze aan om ze daarna nog 3 weken of zelfs 6 weken apart te houden. Als leek weet ik dan niet wat het beste is, want het zou wel zuur zijn als je je konijntje laat castereren en dan vervolgens nog een nestje krijgt.

Maar als 6 weken pas echt veilig zou zijn, dan zitten ze nog tot in februari apart😨

 

 

Voor de zekerheid haal je jonge rammen en voedsters met 10 weken uit elkaar. Ze moeten dan inderdaad wel een tijdje apart zitten, tot na de castratie de ram niet meer vruchtbaar is. Een beetje afhankelijk van wanneer de castratie mogelijk is, zitten ze dus wel één of twee maanden apart van elkaar. Als castratie met 12 weken mogelijk is, zouden ze met 15 weken weer samen kunnen, dan zitten ze dus maar drie weken apart. Als je pech hebt en de balletjes willen niet snel indalen, of je dierenarts houd dit aan als leeftijd dat het kan, dan heb je kans dat castratie pas met 16-17 weken kan, en dan zitten ze dus misschien wel 10 weken apart. 

 

Na castratie is een ram echt nog 14 dagen vruchtbaar. In de derde week na de castratie kun je dus pas terugkoppelen.  De langere termijn die je vaak tegen komt slaat op veranderingen in het hormonale gedrag, niet op de vruchtbaarheid. 

 

 

Hier wat meer informatie:

 

Castratie en sterilisatie bij konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen

 

Koppelen van konijnen (partnerkeuze, koppelmethodes enz)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb ook ergens gelezen dat de ram beter niet te vroeg (< 4 maanden) gecastreerd kan worden omdat dit de ontwikkeling kan benadelen.

 

Op deze site van een konijnkundige dierenarts staat: "Let op: tot zes weken na de castratie kan het rammetje nog vruchtbaar zijn."

aangepast door Marcovka
tekstopmaak
Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb de betreffende dierenarts gebeld. Castratie doen ze vanaf 3 maanden. Wel even een controle vooraf.

Na de castratie raden ze aan de ram 4 maanden apart te houden.

 

Dus ik zou hem nog voor de kerst kunnen laten helpen. Alleen wil ik niet met kerst met een hoop gedoe zitten als er complicaties zijn.

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Er zijn bijna nooit complicaties. Het is een ingreep van niks. Ze zijn vaak alleen nog wat naar van de narcose. Mijn ram ging dezelfde dag weer eten en was de volgende dag volledig opgeknapt. Ik zou het inderdaad niet 24 december laten doen, maar ik denk dat het weer gaan eten het grootste probleem is.

 

4 maanden apart na castratie heb ik nog nooit gehoord. Ze zijn nog 14 dagen vruchtbaar, en de hormoonspiegel is pas na een week of 6 gedaald. Maar waarom een ram 4 maanden apart zou moeten, geen idee.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Het is 14 dagen dat de ram nog vruchtbaar is, dus in de derde week na de castratie kun je koppelen.

De langere termijnen die soms geadviseerd worden hebben meestal te maken met hormonaal gedrag, niet met vruchtbaarheid. Apart dat deze dierenarts aangeeft dat het langer is en dan ook daadwerkelijk de vruchtbaarheid. Ik snap op zich dat je wel een veilige marge aanhoud om fouten te voorkomen, misschien dat dat het is? Maar dan vind ik 2 weken extra wel wat lang, toch ook zonde als de konijnen zo lang apart zitten, terwijl het niet noodzakelijk is. 

 

Zo een beetje elke konijnenopvang houd 14 dagen aan na castratie, en die laten juist castreren om nestjes te voorkomen. Bij mijn weten en ook in mijn ervaring komt er geen nestje als je de 14 dagen wachttijd na castratie aanhoud. 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik ga er vrijdag langs zodat ze het konijn kunnen controleren of hij volgende week vrijdag gecastreerd kan worden. Laat ik ze gelijk allebei vaccineren.

Ik zal het nog eens aan de arts zelf vragen. Ik had nu de assistente aan de telefoon (denk ik).

 

Mocht het allemaal goed uitpakken, kan ik ze dus op nieuwjaarsdag weer bij elkaar zetten😀

Ik zal ze dan eerst bij elkaar laten in het rennetje dat ik voor ze heb gemaakt en waar ze nu om beurten in mogen. Dan kan ik me er makkelijker mee bemoeien als het toch fout gaat.

 

Denk alleen wel dat ik het benauwd ga krijgen als ik ze op elkaar zie zitten😬

Link naar bericht
Delen op andere sites

Vandaag bij de dierenarts geweest, mijn Milky kan volgende week vrijdag gecastreerd worden.

Maar ze zei dat ik hem beter 4-6 weken gescheiden kan houden van de voedster omdat hij nog vruchtbaar kan zijn. Ik heb er specifiek naar gevraagd.

Als leek weet ik het dan ook niet, maar hou liever het zekere voor het onzekere aan. De gevolgen voor Mica zijn te groot als ze zo jong al zwanger zou worden.

 

Jammer dat ik ze dan nog niet naar buiten kan doen omdat ze nu binnen zitten. Want ik heb een enorme buitenkooi met ren die ik in de kersvakantie in elkaar ga zetten. Dan zou ik ze daar kunnen koppelen.

Link naar bericht
Delen op andere sites
17 minuten geleden zei Marcovka:

Vandaag bij de dierenarts geweest, mijn Milky kan volgende week vrijdag gecastreerd worden.

Maar ze zei dat ik hem beter 4-6 weken gescheiden kan houden van de voedster omdat hij nog vruchtbaar kan zijn. Ik heb er specifiek naar gevraagd.

Als leek weet ik het dan ook niet, maar hou liever het zekere voor het onzekere aan. De gevolgen voor Mica zijn te groot als ze zo jong al zwanger zou worden.

 

Jammer dat ik ze dan nog niet naar buiten kan doen omdat ze nu binnen zitten. Want ik heb een enorme buitenkooi met ren die ik in de kersvakantie in elkaar ga zetten. Dan zou ik ze daar kunnen koppelen.

4 tot 6 weken vruchtbaar klopt echt niet.

Voor cavia's klopt die 6 weken wel.

Voor konijnen niet. Wij koppelen in de opvang ALTIJD in de 3e week na castratie, en nog nooit een voedster zwanger geraakt. In de 2 jaar dat ik er nu werk

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .