Spring naar bijdragen
trekkies

plannen voor de toekomst

Recommended Posts

ik op en andere deel van de forum wat vragen gesteld maar ik heb advies en eigen disqutie van gemaakt

 

ik woon in en appartement ( gelijkvloer ) voor mensen met en lichte tot matige mentale handicap ( ik heb autisme )

 

ik heb en afspraak met het bedrijf dat eigenaar is van dit appartenment ( de vijver ) als ik en jaar proper en netjes kan leven

en de medebewoners het goed vinden ik konijntjes mag houden.

 

mijn voorkeur ga uit naar en binnekonijn maar ik wil eerst meer weten wat konijnen zelf het liefste hebben.

en daar moet ik nog wat infomartie verzamelen. want het is mijn taak hun het zo leuk mogelijk leven te geven.

want je krijg veel terug zoals stampertje en de rosse en de bomma mij hebben gegeven.

 

het zullen dwerg konijntjes zijn maar dit hang af wat men in het asiel heeft en mijn idee is gewoon naar daar te gaan

vragen of ze koppels hebben en ze dan gewoon met mij in een kamer/weide te zetten en de konijnen die naar mij willen komen hebben dan mij voorkeur. dus ik wil de konijnen laten kiezen of ik hun medebewoner of niet .

 

het zal in ieder geval zijn dat de konijnen mogen gaan en staan waar ze willen behalve in mijn badkamer.

 

ik reken op de eerste kosten rond de 450 a 550 €  .

en rond de 50 a 80 € per maand .

 

ik heb samen met het dagcentrum waar ik normaal naar toe ( is nu gesloten door de corona ) meer dan 5 jaar voor 3 super lieve konijntjes verzord ( 2 zijn een week geleden overleden en 1 zit bij begleiding en is er zeer gelukkig) dus ik heb beetje ervaring met konijnen.

 

ik ga beginnen met plannen te tekenen en wil ze hier voorleggen zodat jullie ze kunnen bekijken en vooral zeggen wat slecht is en goed is .

als jullie dit ok vinden.

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Zelf heb ik 2 binnenkonijnen dus daar kan ik je wel het een en ander over vertellen. 

Als je ze binnen wilt gaan houden zijn kleine konijnen het meest geschikt. Ze hebben een ren nodig van 4m2. Een konijnenkamer kan ook maar daar moet je wel de ruimte voor hebben.

Het los laten lopen heb ik zelf wel eens overwogen maar daar heb ik echt vanaf gezien. De meeste konijnen zijn enorme slopers. Plinten, behang, vloerkleden, meubels niets is veilig. Zelfs onder toezicht zijn er dingen aangevreten. 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Goed van je dat je een eigen topic gestart bent, hier is het veel overzichtelijker 👍🏻😊

 

Wat je vragen betreft:

Mijn konijnen hebben eerst een tijdje binnen gewoond voor ze naar buiten gingen. Dat kwam omdat ze in het asiel nog niet gewend waren buiten te leven en ze dus nog geen wintervacht hadden. Ze hadden hun eigen kamer. Er lag zeil op de grond, een wc waar ze netjes naartoe gingen, een kartonnen bananen doos met snippers om in te graven en wat speeltjes om mee te gooien en slopen. Ik had wel een rekje neergezet om mijn kledingkast heel te laten, die staat er namelijk ook en kan niet dicht bovendien dus ik zag het al gebeuren dat ik iedere dag daar een konijn uit moest vissen...

 

Kliko en Spook vonden het de eerste week wel prima in hun nieuwe kamer, maar daarna begonnen ze te ontdekken en dus ook uit te breken. Midden in de nacht een hoop kabaal: Kliko was weer over het hekje van de ren gesprongen. Hij is zelfs een keer in de mini-opening van mn bureau gesprongen! Zat ie daar... Gelukkig kon hij er ook prima weer zelf uit 😅
Omdat we ze overdag met toezicht vaak heel even naar buiten deden (ren was niet afgedekt toen) en ze het dan super naar de zin hadden ben ik toch maar gaan kijken naar een ren buiten. Ik wilde ze eigenlijk ook echt binnen houden, maar ze gaven zelf aan buiten gelukkiger te zijn. Dan maakten ze rare bokkensprongen, lagen ze lekker in de zon, liepen ze lekker rond etc. Binnen konden ze geen rare sprongen maken want dat was te glad en te klein.
Dus heb ik een ren voor buiten laten bouwen. Ik had tamme ratjes en wist dat de persoon die mijn rattenkooi had gebouwd ook volières voor buiten maakt voor bijvoorbeeld vogels en katten. Ik heb hem een mail gestuurd met mijn wensen en een kleine maand later kon ik de ren, als bouwpakket, ophalen. Dat in elkaar zetten was nog een hele klus!! Ben er uiteindelijk 5 dagen mee bezig geweest samen met mijn moeder, maar ik ben super blij met het resultaat. En Kliko en Spook zijn ook blij buiten. 
 

Wat ik zelf doe om contact met ze te hebben is op een krukje in de ren gaan zitten. Afhankelijk van je konijn kun je aaien, iets uit je hand voeren of je konijn gewoon negeren en hem de eerste stap laten maken tot contact. Ik denk dat de methode zoals jij beschrijft naar het asiel gaan is een hele slimme is. Zo heb ik het ook gedaan: het konijn laten kiezen. 
 

Wat je budget betreft: op zich prima, maar wil je een ren voor buiten ben je waarschijnlijk meer kwijt. Informeer op tijd naar de kosten daarvan om teleurstelling te voorkomen. 
 

Je gaat nog veel voorpret hebben denk ik. Je bent al op de goede weg 👍🏻
Blijf vooral je vragen stellen (in eigen topic voor het overzicht) en dan gaat het wel goed komen met die konijnen van jou 🙃

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Een buitenren die duurder is dan 500 euro? Superleuk als je dat kan betalen, maar dat lijkt me niet voor iedereen weggelegd, zo'n kostbaar konijnenparadijs. (Tenzij je heel handig bent en het zelf kunt maken.)

 

Zelf houd ik mijn konijnen momenteel in de hal en badkamer. Toen ze tijdelijk apart zaten ivm vruchtbaarheid, zat het mannetje in de keuken, waar ik met gaas alle kieren tussen koelkast, wasmachine etc had afgeschermd. In de deuropening heb ik een renhekje staan, waar je overheen moet stappen, zodat ze niet de hal/keuken uit stormen zodra je de deur open doet. En zodat je de deur de hele dag open kunt laten staan en je ze vaak in de deuropening kunt zien zitten. Op de grond ligt zeil met hier en daar een kleedje. Mijn voedster heeft alleen soms kuren en kan dan weleens naast haar toiletje plassen; vrij irritant, want vaak stap ik daarin en dan moeten m'n sokken, sloffen en broek weer in de was. Hopelijk wordt dat beter als ze eenmaal gesteriliseerd is. Het (gecastreerde) rammetje is wel 100% zindelijk: geweldig vind ik dat!

 

Mijn konijnen kreeg ik toen ze nog heel jong waren. Voordeel is wel dat ik vanaf het eerste begin superveel tijd bij ze op de grond heb doorgebracht en ze op mijn schoot heb gevoerd, zodat ze inmiddels uitzonderlijk tam zijn. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je zulke tamme diertjes in de opvang zult vinden. Al is het natuurlijk wel heel mooi om gedumpte dieren een tweede kans te geven.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

In dit artikel staat veel uitleg over starten met konijnen en bijkomende kosten:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

 

 

Daarin staat dit:

- Eenmalige kosten bij aanschaf: 250+ euro (sterk afhankelijk van kosten voor het verblijf)
- Maandelijkse kosten voor voeding en bodembedekking 25-80 euro per konijn
- Jaarlijkse kosten voor inentingen en gezondheidscontrole 50-100 euro per konijn
- Incidentele dierenartskosten: reserveer minimaal 500 euro per jaar

 

Aanschaf
Als je start met konijnen, heb je adoptiekosten voor de konijnen zelf. Dat verschilt per opvang, omdat het ook kan verschillen of ze zijn gevaccineerd & gecastreerd. Vaak betaal je ongeveer 50-200 euro per konijn, bij een konijnenopvang, maar dat kan ook minder zijn, of meer. Net wat er precies bij de prijs in zit en ook net hoeveel sponsoring / korting een asiel krijgt op de kosten die ze hebben. 

 

Dan heb je kosten voor het verblijf. Als je weggeefhoeken, marktplaats, prikborden enz in de gaten houd kan dat in kosten veel schelen. Het kan zelfs gratis af te halen zijn, of een paar tientjes kosten. Wil je nieuw, dan loopt het wel al snel op, koop je een schuilhokje + ren ben je voor 200-300 euro wel een eind klaar, wil je echt een groot overdekt verblijf voor buiten kan het oplopen tot 2000 euro (dan heb je wel een paradijs hoor, voor dat geld 😂) .
 

Voor in huis zou een goede puppyren en een schuilhuisje prima zijn. Ze in een goede konijnenren houden in huis voorkomt dat je huis gesloopt word door de konijnen, dat zou ik in jouw geval dus zeker wel aanraden. Vergeet ook niet je te verdiepen in een goede ondergrond in de ren, bijvoorbeeld vinyl. Dat beschermt de vloer van je woning. 

 

Hier staat veel uitleg over konijnen houden in huis: https://www.bunnybunch.nl/informatie/binnenkonijnen-konijnen-houden-in-huis

 

Tot slot heb je nog wat kosten voor accessoires, maar ook dat kan je zo gek maken als je wil. Ga je naar de kringloopwinkel om schaaltjes en soepkommetjes voor een paar dubbeltjes, of koop je iets moois nieuws in de dierenwinkel, het maakt voor de konijnen niet uit hoor! Ze eten en drinken er net zo prettig uit. Overigens koop ik in de kringloopwinkel vaak onbewerkte rieten mandjes, lekker vullen met hooi en kruiden, en ze zijn toch weer even zoet met knagen en spelen er mee 🙂 En wc rolletjes, kartonnen dozen, eierdozen enz. kun je ook als budget speeltjes gebruiken. Wat ik wel aan zou raden is een goede reismand kopen, en een icepod en heatpad. 

 

 

Onderhoudskosten

Voeding en bodembedekking kosten zijn afhankelijk van wat je kiest, hoe vaak je schoonmaakt, en hoe groot je konijnen zijn. Voor binnenkonijnen kun je prima alleen voor bodembedekking in de toiletbakken kiezen, en dat scheelt ook wel in kosten. 
In de basis voor een simpele houtkorrel, hooi , groenvoer en brokken, red je het denk ik wel met zo'n 50-80 euro per maand voor een koppeltje niet al te grote konijntjes. Tenzij je veel speeltjes en snoepjes koopt of op dure hooisoorten uit komt. Je kan het zo gek maken als je wil.

Ik reken dan zo snel even op dit ongeveer: Brokken 10 euro per maand, bodembedekking 10 euro per maand, hooi 15 euro per maand, groenvoer 20 euro per maand (dit kan lager zijn als je bijv. zelf een tuintje hebt waar je gras en kruiden kan plukken),  en dan wat ruimte  in je budget voor aanvullende producten zoals knaaghout, gedroogde kruiden speeltjes en accessoires. 

 

Dierenartskosten 

Dan de dierenartskosten. De vaccinaties zijn zo'n 50 euro per konijn per jaar. Die kosten komen elke keer terug. Het kan zijn dat je nog een castratie moet betalen, in niet alle opvangen zijn de voedsters gecastreerd, en dat is om gezondheidsredenen wel verstandig, dus dat kan iets zijn wat je in het eerste jaar als extra kosten er bij krijgt. als je adopteert zijn de rammen bij konijnenopvangen als het goed is wel gecastreerd, dus wat dat betreft zitten de kosten bij de aanschafsprijs in. 


Maar de grootste kostenpost is als er iets op doet met één van de konijnen. Ik zou zeker een buffer achter de hand houden van minimaal 500 euro voor een koppeltje, als het kan zelfs 1000 euro. 500 euro zal als er met beide konijnen vlak achter elkaar iets is, nog krap zijn. Met een buffer van 1000 euro zit je een stuk ruimer en veiliger. Maar het kan ook zijn dat je die buffer niet / nauwelijks nodig hebt.  Maar het kan ook zijn dat je pech hebt met de gezondheid en het wel echt nodig hebt. Vul het ook weer aan als het op is, vooraf sparen dus, ook als er niets aan de hand is. Als het goed is geef je dat bedrag zeker niet elk jaar uit. Maar het is wel verstandig het gereserveerd te hebben staan voor de konijnen, zodat als er een operatie nodig is of problemen zijn, je het geld wel hebt om ze de nodige zorg te geven. Een operatie kan al snel 300-500 euro kosten. Als het echt complex is nog wel meer. Het is fijn dat het financiële plaatje dan geen bezwaar is in je keuzes om het wel of niet te doen. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb zo'n tam diertje uit de opvang hoor! Zodra ze de kans ziet ploft ze op schoot om urenlang geaaid te worden. Ik moet haar echt van mijn schoot gooien als ik wat anders wil gaan doen.

  • Vind ik leuk 1
  • Haha 2

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Mijn meest tamme konijnen komen ook uit de konijnenopvang 😄 Niets mis mee hoor! Tenzij je zelf bewust voor een "projectje" kiest. 

 

Wist je dat er meer dan 8000 konijnen in de konijnenopvangen in Nederland zitten per jaar? Kan toch nooit dat dat allemaal valse krengen zijn 😉 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
41 minuten geleden zei Evee:

Wist je dat er meer dan 8000 konijnen in de konijnenopvangen in Nederland zitten per jaar? Kan toch nooit dat dat allemaal valse krengen zijn 😉 

 

Ik weet dat 'meer dan' een zeer ruim begrip is maar ons (nog te publiceren) onderzoek wijst uit dat het in 2019 eerder richting de 20.000 ging zelfs!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Vergis je niet in de kosten van de huisvesting. Ik heb vorig jaar gekeken wat het kost om een ren van 2 bij 3 meter te bouwen, een meter hoog, en ik kwam op meer dan 400 euro uit. 

Op marktplaats kun je wel voor minder geld slagen, maar daar moet je het echt treffen. De meeste aangeboden verblijven zijn te klein.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Er wachten veel tamme en lieve konijnen in de opvang op een goed en liefdevol huisje. Daar zou ik het zeker niet voor laten om ze uit een opvang te halen. 

Er zitten ook minder tamme konijnen in de opvang. Sommige mensen kiezen daar bewust voor. Het is ook fijn om konijnen die een moeilijke start hebben gehad te voorzien van een goed en liefdevol leven. Ze kunnen ook nog eens helemaal opbloeien.Je moet gewoon goed kijken wat het beste is voor in jouw situatie voor de konijnen en jezelf. Dat kun je gewoon bespreken met de opvang.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei Eefje:

Ik heb zo'n tam diertje uit de opvang hoor! Zodra ze de kans ziet ploft ze op schoot om urenlang geaaid te worden. Ik moet haar echt van mijn schoot gooien als ik wat anders wil gaan doen.

Geweldig leuk zeg! Mijn voedster is ook zo. Wat bizar dat mensen zo'n leuk diertje afstaan aan een opvang. Maargoed, als er zoveel duizenden konijnen per jaar in de opvang belanden, is het inderdaad logisch dat je daartussen alle soorten karakters aantreft. Ik lees weleens op de websites van opvangen, en bij de meeste konijnen staat dan dat ze mensen 'nog een beetje spannend' vinden oid (en dan ging ik ervan uit dat dat een eufemisme is voor: 'vindt mensen doodeng'). Maargoed, niet ieder konijn belandt op de website, en misschien zijn juist de tamste diertjes zo snel weg dat ze niet op de site belanden.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

bedank voor alle informatie

mijn printer ga straks overuren maken.

 

de rede dat ik ze uit en dieren asiel wil halen zijn 2 .

1) alle dieren verdienen 2de kans ze waren lang voor u en ik hier waren

2) ik HAAT BROODFOKERS  ik zou willen dat de straffen voor dieren mishandeling veel hogers waren bv beginnen met 5 jaar cel en boetes tot 25.000 € per mishandeld dier.

 

ik ben geen vegitarier maar je kan dieren kweken voor het vlees op en goede en diervriendelijk manier en er zijn nu meer dan genoeg huisdieren in asielen dat we geen broodfokers nodig hebben ( ik heb vele verhalen gelezen over politie en andere dieren die zeer goed zijn in wat ze doen en ze komen uit en asiel ).

 

ik moet alles nog uitteken en als jullie het goed dingen vinden kan ik nog altijd aan mijn neef vragen die heel handig is of hij het met de hand kan maken voor mij .

bewerkt door trekkies
€ vergeten

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei Eefje:

Ik heb zo'n tam diertje uit de opvang hoor! Zodra ze de kans ziet ploft ze op schoot om urenlang geaaid te worden. Ik moet haar echt van mijn schoot gooien als ik wat anders wil gaan doen.

de bomma is ook zo konijn .

het liefste wat zij heeft is tussen de oren gekrab worden en aan de voorpotjes

bewerkt door trekkies

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
4 minuten geleden zei Kenijn:

Geweldig leuk zeg! Mijn voedster is ook zo. Wat bizar dat mensen zo'n leuk diertje afstaan aan een opvang. Maargoed, als er zoveel duizenden konijnen per jaar in de opvang belanden, is het inderdaad logisch dat je daartussen alle soorten karakters aantreft. Ik lees weleens op de websites van opvangen, en bij de meeste konijnen staat dan dat ze mensen 'nog een beetje spannend' vinden oid (en dan ging ik ervan uit dat dat een eufemisme is voor: 'vindt mensen doodeng'). Maargoed, niet ieder konijn belandt op de website, en misschien zijn juist de tamste diertjes zo snel weg dat ze niet op de site belanden.


Dat is denk ik ook deels afhankelijk van wat je zelf onder een ‘tam’ konijn verstaat. Voor mij is een tam konijn al een konijn die mij enigszins vertrouwt en niet steeds wegschiet bij elke beweging die ik maak, maar op zijn/haar gemak is als ik bij hem/haar in de ren zit. Echte schootkonijnen heb ik nooit gehad (tenzij ik biks in mijn handen heb, haha), maar ik durf mijn konijnen verder best tam te noemen. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
28 minuten geleden zei Kenijn:

Geweldig leuk zeg! Mijn voedster is ook zo. Wat bizar dat mensen zo'n leuk diertje afstaan aan een opvang. Maargoed, als er zoveel duizenden konijnen per jaar in de opvang belanden, is het inderdaad logisch dat je daartussen alle soorten karakters aantreft. Ik lees weleens op de websites van opvangen, en bij de meeste konijnen staat dan dat ze mensen 'nog een beetje spannend' vinden oid (en dan ging ik ervan uit dat dat een eufemisme is voor: 'vindt mensen doodeng'). Maargoed, niet ieder konijn belandt op de website, en misschien zijn juist de tamste diertjes zo snel weg dat ze niet op de site belanden.

 

Niet op de website belanden weet ik niet (zal van de werkwijze afhangen) maar het is natuurlijk wel simpelweg zo dat er naar sociale konijnen véél meer vraag is dan naar die 'mensen een beetje spannend vinden' (hoeft niet per se een eufemisme te zijn, maar linksom of rechtsom zal het geen super tam dier zijn op dat moment nee) en dat die dus inderdaad veel sneller geplaatst worden. Om de één of andere reden is het ook wel heel geaccepteerd om veel tijd te moeten steken in de socialisatie van een jong dier, maar als je diezelfde tijd in een volwassen dier zou moeten steken is het een heel ander verhaal. (Al zijn er ook genoeg die jonge konijnen aanschaffen, verwachten dat het wel vanzelf gaat en dan blijkt dat een jaar later toch tegen te zijn gevallen natuurlijk.)

 

Voor het afstaan maakt het niet uit of een dier leuk is of niet, zolang mensen dieren als voorwerpen zien die vooral dienen ter vermaak ontdoen ze zich er net zo makkelijk van als dat ze ze aanschaffen. Soms met een goede (begrijpelijke) reden, soms niet. Ook de leuke, tamme beestjes.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
57 minuten geleden zei Dollie:

Om de één of andere reden is het ook wel heel geaccepteerd om veel tijd te moeten steken in de socialisatie van een jong dier, maar als je diezelfde tijd in een volwassen dier zou moeten steken is het een heel ander verhaal.

Ik denk dat we daarbij toch de menselijke psychologie in ons achterhoofd hebben, waarbinnen geldt: op jonge leeftijd is het brein extreem plooibaar (het idee van het 'onbeschreven blad') en wordt de basis voor de rest van het leven gelegd. Gewoontes, neigingen, angsten en trauma's die er op jonge leeftijd ingesleten zijn, kunnen dan heel lastig zijn om op latere leeftijd nog om te buigen of te overwinnen. Het idee dat 'nature' natuurlijk belangrijk is, maar 'nurture' absoluut ook. En als dit voor mensen geldt, waarom voor konijnen dan niet eveneens? Oftewel: socialisatie op jonge leeftijd gaat misschien makkelijker dan op latere leeftijd, zoals bij mensen. Maargoed, dit is slechts een aanname van mij.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Gijs is nu hij volwassen is een stuk socialer dan toen hij jonger was. Hij zoekt ons veel vaker op, waar hij toen hij jonger was liever uit onze buurt bleef. Aaien hoeft voor hem nog steeds niet, maar hij klimt wel op ons om te kijken wat we aan het doen zijn en gaat op de bank liggen als wij er liggen. Een stukje bij ons vandaan, dat wel. Maar dat deed hij absoluut niet toen hij jonger was. Hij sprong toen weg bij elke beweging die we maakten, nu gaat hij pas weg als we aan hem gaan zitten 😉. Hoewel hij zelfs dat ook vaak wel toelaat, maar het is ook niet meer dan tolerantie.

Ik denk dat het inderdaad meer te maken heeft met vertrouwen winnen dan met leeftijd, op enkele getraumatiseerde uitzonderingen na dan, maar zelfs die kunnen 180 graden draaien in de juiste omstandigheden.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Yep, een aanname... 🙂 Zou het ook niet te maken kunnen hebben (in het algemeen, hoor) met de wens/verwachting dat "alles" maakbaar is? 😉 Van de "opvang-experts/ervaringsdeskundigen" begrijp ik juist dat het heel vaak goed komt, mits je niet de verwachting hebt dat het allemaal van die "plakkers" als Betsy zijn/worden die urenlang op schoot wil liggen.😁 Ik verwacht van de kinderen en de beestjes niet dat ze (perfect) voldoen aan verwachtingen of de (irreële?) mooi-weer-verhalen en (verkoop)informatie van de omgeving/maatschappij, want daar krijg je alleen maar frustraties van aan beide kanten. Ik ga maar uit van: rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Laat ze maar zelf hun tempo en richting bepalen met onze steun en aanmoediging om de volgende stap aan te durven/kunnen toch?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
19 minuten geleden zei Kenijn:

Ik denk dat we daarbij toch de menselijke psychologie in ons achterhoofd hebben, waarbinnen geldt: op jonge leeftijd is het brein extreem plooibaar (het idee van het 'onbeschreven blad') en wordt de basis voor de rest van het leven gelegd. Gewoontes, neigingen, angsten en trauma's die er op jonge leeftijd ingesleten zijn, kunnen dan heel lastig zijn om op latere leeftijd nog om te buigen of te overwinnen. Het idee dat 'nature' natuurlijk belangrijk is, maar 'nurture' absoluut ook. En als dit voor mensen geldt, waarom voor konijnen dan niet eveneens? Oftewel: socialisatie op jonge leeftijd gaat misschien makkelijker dan op latere leeftijd, zoals bij mensen. Maargoed, dit is slechts een aanname van mij.

 

Natuurlijk zit daar een kern van waarheid in, jonge konijnen hebben net als bijv. honden een inprentingsfase. Het lijkt er echter op dat de allerbelangrijkste periode zich daarbij tussen de twee en vier weken afspeelt, iets waar je als toekomstig baasje dus geen invloed op hebt. (Natuurlijk wel indirect door een zorgvuldige keuze te maken waar je het konijn vandaan haalt.) 

 

Ik heb zelf het idee dat konijnen niet echt dieren zijn die enorm gevoelig zijn voor trauma's of daar heel erg in blijven hangen, de meeste vormen van 'negatief gedrag' (vooral agressie, in mindere mate angst) zijn een reactie op de directe omgeving op dat moment. Een konijn met hoknijd zal dat in verreweg de meeste gevallen niet meer vertonen als de omgeving voldoet aan alle basisbehoeften van het konijn, zonder dat je daar verder ook maar iets voor hoeft te doen. Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat konijnen geen trauma's kunnen hebben, alleen zie ik heel veel konijnen die geen leuk leven hadden zonder dat dit gevolgen heeft voor de rest van hun leven.

 

Ik denk zelf dat als je een volwassen konijn adopteert waar de basis (dus nieuwsgierig, interesse in mensen, geen angst) qua karakter wel goed zit maar dit zich nog niet helemaal vertaalt naar heel sociaal gedrag (laten aaien, bij je zitten) dat dit snel genoeg toeneemt als je er veel tijd in steekt. Alleen is het dus blijkbaar acceptabeler om dit in een jong konijn te moeten investeren dan in een volwassen konijn. Dan is het opeens een soort opgave of zo?

 

Volgens mij valt of staat het met de verwachtingen die je hebt. Ik denk dat dat ook heel belangrijk is voor @trekkies (en iedereen die konijnen, waar dan ook vandaan, wil aanschaffen): Zorg dat je voor jezelf je verwachtingen helder hebt en communiceer die heel duidelijk als je op zoek bent naar een konijn. Vraag je ook af of je verwachtingen realistisch zijn. Een eerlijke verkoper of opvang zal het ook aangeven als dat niet zo is. 

 

En bedenk ook, hoe sociaal een konijn ook is, je zult er wel wat voor moeten doen om een band te krijgen en om het konijn sociaal te houden. Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar ik heb wel eens konijnen herplaatst die naar mijn idee echt sociaal waren om later terug te horen dat dat nogal tegen viel. Ja, het gaat niet vanzelf. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

dat is tussen mensen ook .

als je ergens kom wonen duur het ook even voor je eventueel vrienden wordt.

 

wat voor mij persoonlijk belangrijk is dat het dier gelukkig is en als het kan sociaal .

wil het niet gestreeld worden dan is dit spijtig maar dat wil niet zeggen dat ik het dier niet graag hebt .

 

stampertje en de rosse hate gestreeld te worden maar ik kon uren kijken naar hun kuren en ze kwamen soms naast me zitten en dat vond ik even leuk.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat is de juiste benadering, @trekkies 😎 Dat gaat wel goed komen met jou en je (nu nog) toekomstige konijnen! Super leuk dat je er zo goed over nadenkt en al plannen maakt. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Leuk, nijntjes! De kosten zijn wel goed geschat, ik ben gemiddeld 50 euro per maand kwijt aan de konijnen. Ik zou ook een potje met dierenartskosten apart houden, want dat kan ook een duur grapje worden. Zou daar wel minimaal 500 tot 1000 euro in willen hebben.

 

Konijnen zijn gigantische slopers, dus helemaal vrij binnen kan wel lastig zijn. Ze slopen je bank en bed bijvoorbeeld ook. Maar in een ren wonen ze prima.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 12-10-2020 at 11:28 zei Evee:

In dit artikel staat veel uitleg over starten met konijnen en bijkomende kosten:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

 

 

Daarin staat dit:

- Eenmalige kosten bij aanschaf: 250+ euro (sterk afhankelijk van kosten voor het verblijf)
- Maandelijkse kosten voor voeding en bodembedekking 25-80 euro per konijn
- Jaarlijkse kosten voor inentingen en gezondheidscontrole 50-100 euro per konijn
- Incidentele dierenartskosten: reserveer minimaal 500 euro per jaar

 

Aanschaf
Als je start met konijnen, heb je adoptiekosten voor de konijnen zelf. Dat verschilt per opvang, omdat het ook kan verschillen of ze zijn gevaccineerd & gecastreerd. Vaak betaal je ongeveer 50-200 euro per konijn, bij een konijnenopvang, maar dat kan ook minder zijn, of meer. Net wat er precies bij de prijs in zit en ook net hoeveel sponsoring / korting een asiel krijgt op de kosten die ze hebben. 

 

Dan heb je kosten voor het verblijf. Als je weggeefhoeken, marktplaats, prikborden enz in de gaten houd kan dat in kosten veel schelen. Het kan zelfs gratis af te halen zijn, of een paar tientjes kosten. Wil je nieuw, dan loopt het wel al snel op, koop je een schuilhokje + ren ben je voor 200-300 euro wel een eind klaar, wil je echt een groot overdekt verblijf voor buiten kan het oplopen tot 2000 euro (dan heb je wel een paradijs hoor, voor dat geld 😂) .
 

Voor in huis zou een goede puppyren en een schuilhuisje prima zijn. Ze in een goede konijnenren houden in huis voorkomt dat je huis gesloopt word door de konijnen, dat zou ik in jouw geval dus zeker wel aanraden. Vergeet ook niet je te verdiepen in een goede ondergrond in de ren, bijvoorbeeld vinyl. Dat beschermt de vloer van je woning. 

 

Hier staat veel uitleg over konijnen houden in huis: https://www.bunnybunch.nl/informatie/binnenkonijnen-konijnen-houden-in-huis

 

Tot slot heb je nog wat kosten voor accessoires, maar ook dat kan je zo gek maken als je wil. Ga je naar de kringloopwinkel om schaaltjes en soepkommetjes voor een paar dubbeltjes, of koop je iets moois nieuws in de dierenwinkel, het maakt voor de konijnen niet uit hoor! Ze eten en drinken er net zo prettig uit. Overigens koop ik in de kringloopwinkel vaak onbewerkte rieten mandjes, lekker vullen met hooi en kruiden, en ze zijn toch weer even zoet met knagen en spelen er mee 🙂 En wc rolletjes, kartonnen dozen, eierdozen enz. kun je ook als budget speeltjes gebruiken. Wat ik wel aan zou raden is een goede reismand kopen, en een icepod en heatpad. 

 

 

Onderhoudskosten

Voeding en bodembedekking kosten zijn afhankelijk van wat je kiest, hoe vaak je schoonmaakt, en hoe groot je konijnen zijn. Voor binnenkonijnen kun je prima alleen voor bodembedekking in de toiletbakken kiezen, en dat scheelt ook wel in kosten. 
In de basis voor een simpele houtkorrel, hooi , groenvoer en brokken, red je het denk ik wel met zo'n 50-80 euro per maand voor een koppeltje niet al te grote konijntjes. Tenzij je veel speeltjes en snoepjes koopt of op dure hooisoorten uit komt. Je kan het zo gek maken als je wil.

Ik reken dan zo snel even op dit ongeveer: Brokken 10 euro per maand, bodembedekking 10 euro per maand, hooi 15 euro per maand, groenvoer 20 euro per maand (dit kan lager zijn als je bijv. zelf een tuintje hebt waar je gras en kruiden kan plukken),  en dan wat ruimte  in je budget voor aanvullende producten zoals knaaghout, gedroogde kruiden speeltjes en accessoires. 

 

Dierenartskosten 

Dan de dierenartskosten. De vaccinaties zijn zo'n 50 euro per konijn per jaar. Die kosten komen elke keer terug. Het kan zijn dat je nog een castratie moet betalen, in niet alle opvangen zijn de voedsters gecastreerd, en dat is om gezondheidsredenen wel verstandig, dus dat kan iets zijn wat je in het eerste jaar als extra kosten er bij krijgt. als je adopteert zijn de rammen bij konijnenopvangen als het goed is wel gecastreerd, dus wat dat betreft zitten de kosten bij de aanschafsprijs in. 


Maar de grootste kostenpost is als er iets op doet met één van de konijnen. Ik zou zeker een buffer achter de hand houden van minimaal 500 euro voor een koppeltje, als het kan zelfs 1000 euro. 500 euro zal als er met beide konijnen vlak achter elkaar iets is, nog krap zijn. Met een buffer van 1000 euro zit je een stuk ruimer en veiliger. Maar het kan ook zijn dat je die buffer niet / nauwelijks nodig hebt.  Maar het kan ook zijn dat je pech hebt met de gezondheid en het wel echt nodig hebt. Vul het ook weer aan als het op is, vooraf sparen dus, ook als er niets aan de hand is. Als het goed is geef je dat bedrag zeker niet elk jaar uit. Maar het is wel verstandig het gereserveerd te hebben staan voor de konijnen, zodat als er een operatie nodig is of problemen zijn, je het geld wel hebt om ze de nodige zorg te geven. Een operatie kan al snel 300-500 euro kosten. Als het echt complex is nog wel meer. Het is fijn dat het financiële plaatje dan geen bezwaar is in je keuzes om het wel of niet te doen. 

maar het sterliseren van een voedster is toch duurder

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Duurder dan wat? Volgens mij noem ik geen bedrag in mijn uitleg, alleen dat die kosten er mogelijk nog bij kopen.

 

Bij konijnen word er alleen gecastreerd, niet gesteriliseerd. Het verschilt heel erg per dierenarts, de prijzen. En je voedster laten castreren is een keuze die niet iedereen maakt. Ik raad het wel aan, maar het moet niet om konijnen samen te kunnen houden. Een ram wel, die moet altijd gecastreerd zijn. Een voedster hoef niet. Het is ivm de kans op baarmoederproblemen & hormonaal gedrag wel aan te raden. De kosten zijn afhankelijk van het formaat van je konijn en wat er wel en niet inclusief is in de prijs.

 

Soms is de basis prijs voor de castratie laag (bijv. 100 euro), maar moet je los betalen voor de uiteindelijk toegediende narcosemiddelen en medicijnen, en andere dierenartsen rekenen met een prijs waar dat al in zit.  Het kan dus verstandig zijn om even door te vragen wat het kost bij de dierenartsen in de regio en wat er inclusief is in die prijs.  Maar vergeet ook niet dat konijnkundigheid ook heel belangrijk is.

Reken op een bedrag rond de 150-200 euro. Maar als je een flinke vlaamse reus kiest kan het ook best duurder zijn, groter konijn = meer medicijnen nodig. Is jouw voedster al gecastreerd bij de konijnenopvang, heb je kans dat de adoptieprijs van zo een dame al een stuk lager ligt dan wanneer je zelf een castratie laat doen. Dat is omdat dierenartsen vaak korting geven aan opvang of omdat een opvang daar een sponsor-potje voor heeft.

 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .