Ga naar inhoud

Konijnen en vuurwerk - algemeen 2020 topic


Evee

Aanbevolen berichten

In Tilburg is het altijd overdrijfwerk (kuch buurman).

Die koopt voor zo'n 2 á 3 duizend euro aan vuurwerk en daar gaat het juist om zoveel mogelijk verlichting met de hardste knallen.

Ik vond het vroeger ook erg leuk hoor, maar ik ben de laatste jaren overgestapt naar kindervuurwerk. Vind ik stiekem veel leuker 😁

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik ben toch maar met Rescue Remedy druppels van Bach begonnen. Als ik in de ren zit valt het op dat Spook wel schrikkerig is bij knallen van vuurwerk. Dus ik hoop haar er zo een beetje beter doorheen te kunnen helpen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kom dus van het platteland daar viel het mee. Want weinig mensen en iedereen hield zich gewoon goed aan de regels. Vlekje schrikt gelukkig niet van vuurwerk. Voel mij zwaar in de minderheid en voel mij wel een beetje schuldig, maar ik hou echt van vuurwerk. Het is niet dat ik er veel geld aan uit geef maar ik vind het gewoon mooi die ene dag in het jaar. Ik steek het zelf ook af en ik was ook een van de weinigen in mijn boerengehucht, hou mij overigens netjes aan de regels en afsteektijden. Wel ver weg van de konijnen en geen dingen met harde knallen natuurlijk.

Sinds eind april zijn wij verhuisd naar een woonwijk, dus ik hou mijn hart vast wat er met oud en nieuw gaat gebeuren, want rustig zal het wel niet meer zijn. Sinds wij hier wonen knallen ze gewoon al elk weekend, vreselijk! Mensen gaan hier zich sowieso niet aan de regels houden, want ja dat doen ze nu al niet, en zo'n wijk is het wel, met een bepaald soort mens zegmaar. Het wordt even afwachten hoe Vlekje erop reageert, anders ga ik haar in het schuurtje zetten. Ik weet eigenlijk bijna wel zeker dat het haar niks boeit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Ik vind het wel heel raar dat je dat nu nog besluit en oplegt. Ik ben overigens wel voor een algeheel vuurwerkverbod hoor! 

 

Maar deze tijd van het jaar liggen de vuurwerkbunkers voor de verkoop al vol, en dan ga je opeens zeggen "het mag niet meer". 

 

Besluit dat dan in januari of februari ofzo... ik vind het gewoon heel raar dat je nu ondernemers met onverkoopbaar vuurwerk laat zitten. 

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

 

 

3 uur geleden zei Eefje:

En daar gaan dan weer miljoenen tegenaan om ze te compenseren 🤦. Paar maanden eerder was handig geweest. Maar misschien hadden ze het dan ook al ingekocht, geen idee hoe lang van tevoren dat moet.

 

Volgens mij begon de inkoop in het voorjaar al, april/mei/juni zo iets. Bij de intratuin waar ik vroeger werkte verkopen ze ook vuurwerk, daar weet ik dat van. En dan levering in het najaar, vaak in een aantal leveringen omdat er limieten aan de hoeveelheden die in 1x vervoerd worden zitten volgens mij. En je moet vooraf ook zorgen dat je bunkers gekeurd zijn door de brandweer enz. Dat kost ook geld voor een ondernemer. 

 

Nu kost het de belastingbetaler flink geld. Had het dan nog laten verkopen, zodat dat gewoon voor de mensen was die voorwerk ook echt af willen steken. Maar als het verbod er nu niet door zou komen, zul je zien dat iedereen dit jaar wel extra gaat kopen voor volgend jaar en dat onveilig thuis opslaat... ook lekker veilig. Dan had je het beter in het voorjaar ter sprake kunnen brengen en beslissen. Misschien was dat ook wel de planning hoor, maar kwam corona tussendoor. Maar dan had je het denk ik toch beter naar begin volgend jaar kunnen doorzetten. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja nou ja met het oog op de zorg snap ik het zeker. Kunnen ze echt niet gebruiken dat er die nacht allemaal mensen met afgeknalde vingers en beschadigde ogen de eerste hulp binnen rennen. Maar ja, een erg vooruitziende blik typeert onze overheid doorgaans niet, dat is wel extra duidelijk geworden de afgelopen maanden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn gevoel bij deze beslissing: is corona toch nog ergens goed voor... Ik hoop erg dat er fatsoenlijk gehandhaafd zal worden, en dat het verbod ook in de jaren hierna van kracht blijft! En al kost het ons belastingbetalers een paar miljoentjes, we krijgen er wel wat voor terug!

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er wordt elk jaar ook voor miljoenen vernield. Het lijkt dan wel of het allemaal maar moet kunnen met oud en nieuw.

Ik ben ook blij met het vuurwerkverbod. Bij mij is het altijd erg heftig met vuurwerk omdat er in de speeltuin een hoop jongeren rondhangen met van die enorme knallers. 

Elk jaar is er weer een discussie of het niet verboden moet worden. Steeds meer gaat dat nu gebeuren. Zo'n verbod komt toch ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Prima tips. Ik moet eerlijk bekennen dat ze hier eigenlijk vanaf het begin af aan geen last hebben gehad van het vuurwerk. Ook hier wel eens carbidschieten in de straat gehad, maar mevrouw slaapt rustig door. Dus het zal inderdaad ook per konijn verschillen. Nu zit ze wel altijd binnen en is ze alleen zomers buiten. Wij hebben altijd een deken over haar kooi heen wat haar wat 'bescherming' biedt en waardoor het wat donkerder is. Voor de rest gewoon net als normaal doen.

 

Offtopic: Een verbod zou voor de huisdieren en 'wilde' dieren een opluchting zijn. Iedereen met dieren die in de gordijnen hangen met oud en nieuw: heel veel sterkte weer en hopelijk is het de laatste keer voor jullie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het valt me trouwens op dat, wanneer ik in de ren bezig ben en er is een harde knal van vuurwerk, de impact op de konijnen groter wordt wat angst betreft, wanneer ik er zelf ook van schrik. 
Als ik rustig doorga met waar ik mee bezig was, kijken ze wel even op en gaan dan ook weer verder met waar ze mee bezig waren. Mijn gedrag lijkt dus van invloed op hun angst. 
Helaas kan ik zelf niet altijd voorkomen dat ik schrik, de knallen zijn soms zo ontzettend hard! 🙈

 


 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ikzelf houd heel erg van vuurwerk, en ja, ik steek ook zelf gewoon af.

 

Voor de dieren is het beter.

Maar zonder vuurwerk vind ik het zelf niks aan. Dan lig ik ook echt wel voor 12 uur in bed. Dan heb je ook niks meer te vieren ofzo. 

Daarbij denk ik dat ze dat hier in Twente nooit voor elkaar gaan krijgen. En ik denk dat je dan veel meer illegaal vuurwerk gaat krijgen. Als ze nu al niet kunnen handhaven, valt er met een geheel verbod ook niet te handhaven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat een algeheel verbod de handhaving wel echt een stuk makkelijker maakt. En de moderne technologie die er is. Tegenwoordig kunnen ze veel met sensoren, waar dus naar verhouding minder mensen voor zijn. Denk aan geluiden opsporen/lokaliseren, en daar gericht een team op afsturen, gebruik van cameratoezicht op plekken waar het vaak mis gaat, enz. Als vuurwerk helemaal niet meer mag, is het makkelijker te reageren op waar het nog wel afgestoken word. Het is ook niet meer uitzoeken of iets wel of niet legaal vuurwerk is, maar het mag gewoon niet. De minderjarige kinderen die ze naar halt moeten sturen zullen er dan niet / nauwelijks meer zijn, maar dan zijn het de wat oudere gasten die het doen, die het geld hebben en de middelen om aan illegaal vuurwerk te komen. Zeker in de echte probleemzones waarin het de moeite waard is in dat soort technologie te investeren zal het juist beter aan te pakken zijn. Ik denk dat dat een paar jaar duurt, maar dat het dan echt wel verdwenen is. Ja, je zal altijd de onruststokers houden die vreugdevuren maken enz. Maar ik denk dat het aantal incidenten wel minder zal worden dan wanneer vuurwerk nog wel voor iedereen mag.

 

Misschien kan ik dan ook een keer oud en nieuw vieren met mijn man thuis 🙂  Hoewel we niet mogen klagen, vorig jaar waren we op vakantie.

 

Maar waarom heb je vuurwerk nodig om iets te vieren? Zonder vuurwerk kun je toch nog steeds gaan voor een gezellige avond samen, in plaats van dat de helft buiten en de helft binnen is? Sterrenregen en dat soort "kindervuurwerk" mag nog gewoon. Zet een vuurkorf in je tuin voor sfeer. Hang leuke verlichting op voor sfeer. Voor een gezellige avond heb je toch niet persee vuurwerk nodig?
En ik ga er vanuit dat de vuurwerkshows die professioneel zijn, zoals die bijv. in Rotterdam bij de Erasmusbrug, straks na corona wel weer mogen. Die kun je of op tv kijken, of als je toch graag echt vuurwerk ziet, ga je naar zo een show. 

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

4 minuten geleden zei Konijnenliefhebber1993:

En dan heb je dat soort shows? Dan wordt je maar dood geplet omdat iedereen daar heen wil??

 

Dat is ook geen doen! En wie verzorgt dat dan in alle steden? Heb je daar de mensen voor? Denk het niet.

En ook met vreugdevuren gebeuren heel veel ongelukken, dus dan zal je dat ook moeten afschaffen net als kinder vuurwerk. Heb ik me vroeger ook heel vaak aan verbrand met zeer ernstige brandwonden.

 

En dan hoeft het inderdaad van mij niet meer nee. Wij zitten altijd bij mijn opa en oma om oud en nieuw te vieren. Maar dat hoeft dan inderdaad niet meer. Want we gaan ook elke zondag, dus wat moeten we daar dan nog?

 

Ja druk zijn dat soort dingen wel, hoewel als je dat in meerdere gemeentes zou hebben, je natuurlijk ook een wat rustigere / kleinere locatie kan kiezen. Als je niet wil moet je niet hè, ik zou er ook echt niet heen gaan. Je kan het ook op tv kijken 😉

Vreugdevuren zijn al niet legaal, zeker niet met de jaarwisseling op de meeste plekken, dus dat is al afgeschaft.

 

Ik snap je frustratie hoor, als je vuurwerk fan bent is het jammer dat je de ene keer dat je dat in het jaar mag afgenomen ziet worden. Maar als je kijkt naar milieu, de zorg en veiligheid van mens en dier, dan is het eigenlijk gek dat er zo iets als consumentenvuurwerk ooit is toegestaan. En je hebt echt geen vuurwerk nodig hoor voor een leuke oud & nieuw, je maakt vanzelf nieuwe tradities en gewoontes 😉 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier zitten ze altijd voor de ramen en ze lijken er niet veel om te geven. Ze liggen eigenlijk altijd wel op de vensterbank als ze een dutje doen. Snap niet zo goed waar al dat gezeur tegenwoordig toch vandaan komt. Lijkt wel of we afscheid moeten nemen van alle gebruiken. Van Sinterklaas tot zomer/winter tijd alles lijkt anders te moeten tegenwoordig. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe lekker is dat, even een jaartje geen zorgen maken over vuurwerk! Natuurlijk is het ook gek, want ergens hoort het er toch een beetje bij, maar vuurwerk hoeft niet te knallen om mooi te zijn!

 

Van mij mag er deze keer nog wel een avondklok bij, zodat mensen helemaal niet de straat op gaan tijdens de jaarwisseling. Niemand zit te wachten op een nieuwe golf of een lockdown omdat er met oud en nieuw teveel is gefeest.

Link naar reactie
Delen op andere sites

18 minuten geleden zei Kolino:

Hoe lekker is dat, even een jaartje geen zorgen maken over vuurwerk! Natuurlijk is het ook gek, want ergens hoort het er toch een beetje bij, maar vuurwerk hoeft niet te knallen om mooi te zijn!

 

Van mij mag er deze keer nog wel een avondklok bij, zodat mensen helemaal niet de straat op gaan tijdens de jaarwisseling. Niemand zit te wachten op een nieuwe golf of een lockdown omdat er met oud en nieuw teveel is gefeest.

Dat zal gezellig voor mij zijn. Helemaal in mijn uppie in huis en niet naar mijn ouders mogen.......

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .