Ga naar inhoud

Binnen- of buitenkonijnen? En waarom?


Aanbevolen berichten

Fluffy en Pip wonen buiten.

Eerst woonde Fluffy bij ons binnen, maar toen hij begon te puberen was er binnen écht geen houden meer aan. Hij liep namelijk de hele dag los in de woonkamer, dit ging prima tot hij in de puberteit kwam dus. Castratie hielp niet om dit gedrag te verminderen, dus hebben we hem in de opvang laten koppelen aan Pip. In de tijd dat hij op koppel vakantie was hebben wij een buitenverblijf in orde gemaakt.

Ze hebben een verblijf van 2m2 en binnenkort komt daar nog een ruime ren bij.

 

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb mijn konijnen altijd buiten gehad en dat zal ook wel zo blijven tenzij ze voor hun gezondheid binnen moeten natuurlijk). Alles geeft best wel veel zooi, met het hooi en de keutels en het knagen, buiten maakt me dat niet zo uit maar liever niet binnen.

 • Vind ik leuk 2
Link naar bericht
Delen op andere sites

Kliko en Spook begonnen binnen, het waren bij het asiel ook binnen konijnen. Ze hadden een eigen kamer met een onderbak als wc. Al snel bleek dat ze er binnen geen fluit aanvonden. Ze sloopten alles waar ze bij konden, bleken ware ontsnappers te zijn (ik vond ze regelmatig aan de andere kant van de renpanelen die er stonden om mijn plinten en bureau heel te houden 🙄) en omdat ze vooral in de nacht erg actief waren en ik zeer licht slaap was het met mijn nachtrust wel gedaan. Ik ben dus gaan zoeken naar een permanent buitenverblijf waar ik in kon staan, wat knaag-proof was, waar geen roofdieren in kunnen en wat degelijk is dus lang meegaat. Ik kwam al snel uit bij een kattenren van aluminium panelen. Ik had al een aluminium rattenkooi en wilde van dezelfde bouwer de ren voor Kliko en Spook. Ik heb hem doorgestuurd wat mijn wensen waren en hij is gaan bouwen. Maand later was de ren af en kon ik het ophalen. Was wel een bouwpakket; de panelen moesten we zelf nog aan elkaar zetten. Dat was niet moeilijk maar wel redelijk zwaar werk. Vooral toen het dak er op moest! Maar ik ben er super blij mee, 8m2 groot, helft afgedekt met golfplaten dak zodat het minder nat wordt. Andere helft is open. Daar staat ook het hok, Ferplast Grande Lodge met deel van de tralies aan de onderkant weg want dat is makkelijker vegen. Als ik ooit nog eens op mezelf kom te wonen hoop ik op een tuin die groot genoeg is om de ren uit te kunnen breiden. Zou er graag nog wat m2 aan toevoegen. 
 

De foto van de ren is van toen die net stond. Er klopt geen fluit meer van de indeling inmiddels 😇

 

 

 

 

 

736B9FB0-ED7A-4038-B181-47C3848DA82B.jpeg

9BAF201D-65E0-4C25-96BA-E6FE36DE2E4E.jpeg

C4D334F4-6852-44DE-987D-DD69A1A4098E.jpeg

96A0E411-37EE-4783-8190-F05958F1E396.jpeg

E858C253-0746-4865-97FD-9710C9826F61.jpeg

Link naar bericht
Delen op andere sites

Binnen. Vroeger als jong meisje wilde ik altijd al de konijnen binnen hebben, maar dat mocht nooit van mijn ouders. Toen ik ging studeren zijn ze gelijk naar binnen gekomen, gezellig op mijn studentenkamer.

 

Nu in Canada durf ik ze niet buiten te zetten, er loopt hier zoveel gespuis rond (racoons, marters, coyotes, en soms zelfs beren).

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites
1 uur geleden zei Ripley:

Binnen. Vroeger als jong meisje wilde ik altijd al de konijnen binnen hebben, maar dat mocht nooit van mijn ouders. Toen ik ging studeren zijn ze gelijk naar binnen gekomen, gezellig op mijn studentenkamer.

 

Nu in Canada durf ik ze niet buiten te zetten, er loopt hier zoveel gespuis rond (racoons, marters, coyotes, en soms zelfs beren).

Dat lijkt me idd niet veilig. 😄

Zijn de beren voor jullie niet gevaarlijk?

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb buitenkonijnen. Toen ik als kind mijn eerste konijn kreeg woonden ze al buiten dus het is ook vooral omdat ik het gewend ben. Ik denk eigenlijk ook dat de meeste konijnen liever buiten wonen. Ik wil ze liever ook niet binnen ivm de rotzooi en daarnaast zet Kyra overal de tanden in dus dat zou niet goed gaan met mijn interieur 😂

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik ben vroeger begonnen met konijnen los in huis. Hoewel het super gezellig is, hebben ze toch iets te veel gesloopt. Nadat de bank er aan ging, zijn ze naar buiten verhuisd.  Ik heb vast wel ergens foto's van hoe ze binnen woonden, maar niet op deze computer.

 

Toen ze naar buiten verhuisden, werd dat deze opstelling: De flat hadden we zelf gemaakt, had een kattenluikje aan de zijkant en ze konden zelf van verdieping naar verdieping huppen. Er lag een terras onder het terras, ze konden dus zo'n 30 cm graven en dan zaten er stenen onder.

konijnenren.jpg

 

 

De eerste ren was niet overdekt, zoals je ziet op de foto, en ik heb er daarna toch voor gekozen dat wel te gaan doen ivm roofdieren. In eerste instantie met standaard rennen, zoals deze opstelling. Hier woonde een koppel in, er naast was de opstelling voor een groepje, en die hadden een aantal aan elkaar gekoppelde rennen voor meer ruimte, maar daar kan ik zo snel geen foto van vinden.  Hier had ik gaas op het gras gelegd. Dat vond ik achteraf alleen niet zo heel prettig schoonmaken of praktisch. Als je een konijn moest pakken of de rennen schoon wilde maken, moest je er echt helemaal in kruipen en jezelf half opgevouwen kruipend voortbewegen in de rennen, niet zo handig dus in de praktijk.

huisvesting.jpg

 

Toen we 11 jaar geleden naar dit huis verhuisden, hebben we zelf een volière gebouwd. Best beschut, met golfplaten op het dak en tegen een schuur aan. Maar omdat we een stuk grond konden bij kopen, waar eerst nog een rechtzaak over overpad op volgde (die hebben we inmiddels ook op het hoogste niveau gewonnen) zijn ze uiteindelijk vorig jaar naar de nieuwe rennen verhuisd. Dit was de eerste opstelling, volledige graaf-bodem dus, waar gaas onderin zat. De ruimte vond ik heel fijn, ik denk dat het rond de 10 vierkante meter was. Het graven vonden de konijnen heel fijn. Ik heb hier verschillende groepjes in gehad, uiteindelijk een koppel. Maar ik brak af en toe half mijn enkels als ik er in liep. En de boel omspitten om het schoon te houden was zwaaaar! In de nieuwe rennen dus toch gekozen voor tegels met losse zandbakken.

 

koppeling2.jpg

 

joris-brenda (1)-Klein.jpg

 

 

Het andere koppel woonde in de garage/hondenkennel:

kennel2.jpg

 

nieuwverblijfverkennen.jpg

 

 

We hebben met het stuk er bij een behoorlijk grote tuin, dus buiten kan ik ze met gemak lekker de ruimte geven. Inmiddels zijn ze dus verhuisd naar het bijgekochte stuk tuin. Ze wonen nu in volières van 2x4 meter, 8 vierkante meter per koppel dus.  Volgend jaar worden de rennen wel overdekt met een dicht dak, nu zit er een standaard gaas dak in. Maar ik merk dat voor oudere konijntjes een ren die met een dicht dak overdekt is toch wel prettiger is. En voor mijzelf ook. Het regent toch wel behoorlijk vaak in Nederland. En in de zomer komt er toch wel redelijk wat zon in de rennen op deze manier, de dichte kant is wel op het zuiden, maar de zon staat in de zomer behoorlijk hoog. Afgelopen zomer veel met lakens / schaduwdoeken moeten werken. Hopelijk is dat volgend jaar niet meer nodig.

 

konijnenrennen-nieuw-klein.jpg

 

 

 

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Binky en Monky wonen buiten. Ik heb binnen geen geschikte ruimte voor ze en hoewel het me super gezellig lijkt als ze binnen zouden wonen is het gewoon niet handig. Je hebt er enorm veel troep van (haar, hooi etc), het is niet handig met de kat en het belangrijkste is dat ze buiten gelukkiger zijn (die van mij dan he) Bij temperaturen boven de 33 graden haal ik ze binnen en ik zie dan dat ze niet echt happy zijn.

 

De ren is vrij groot maar ik zou heel graag iets anders willen. Omdat het snel snel snel moest is er niet genoeg over nagedacht en heb ik (beginners?) fouten gemaakt. Een veels te groot hok wat eigenlijk niet nodig was (liever de ren groter en dan 2 schuilhokken) Als ik nu het hok moet schoonmaken is een crime. De ren is te laag, ik kan er niet in staan. Ik kan wel de kleppen omhoog zetten zodat ik er in kan staan maar ik vind het niet optimaal. In de toekomst wil ik het hok weg doen en in plaats daarvan een houten tuinhuis waar ik ook gelijk al hun spulletjes in kan zetten. Daar aan vast een nog grotere ren met een stalen hekwerk en een waterdicht dak.

Al hun spulletjes staan in de garage dus ik loop heel wat heen en weer met hooi, water, biks enzo. En als het regent ben ik echt niet blij :-(

 

Helaas ben ik alles behalve handig en komt alles op m'n man neer. Probleem is dat de tuin nog altijd niet af is en dit wilt mijn man zelf doen. Vanwege drukte en ziekte heeft alles nog wat vertraging opgelopen ook.

Maar in de toekomst komt er zeker wat anders!

 

 

ren.jpg

ren2.jpg

ren3.jpg

ren4.jpg

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Toen we aan konijnen begonnen hadden we geen buitenruimte. In februari 2019 zijn we verhuisd, dus moesten ze sowieso in eerste instantie binnen blijven. Uiteindelijk besloten om ze binnen te houden, omdat onze tuin klein is en er heel veel katten in de buurt zitten. Binnen kunnen we ze meer ruimte bieden (we zijn niet bereid de halve tuin op te offeren), zitten ze veilig en krijgen ze veel aandacht. Daardoor hebben we ook beter zicht op de gezondheid ivm chronisch snot bij Betsy en voorheen ook bij Frits. We hebben wel een eenvoudig dicht buitenrennetje van 2m2, als het lekker weer is gaan ze vaak een dagje het gras op als we thuis zijn. 

We hebben een eengezinswoning met vier slaapkamers, waarvan we er eentje hebben ingericht als tweede woonkamer met een bank en tv. In die kamer wonen de konijntjes. Ze hebben daar een ren en als we in die kamer zijn mogen ze los. Ze zitten dus erg rustig, we zitten er alleen in de avond een paar uur. Nu wel wat vaker overdag nu we allebei veel thuis werken. Ik vind het super gezellig om ze binnen te hebben, ze worden zo ook erg tam. Betsy geniet erg van de aandacht en komt er echt om vragen.

Als we een grotere tuin hebben later zou ik ze wel buiten houden denk ik. Lijkt me zo leuk om een konijnenparadijs voor ze te maken met heel veel zand 🥰.

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Jaren geleden hadden we één konijntje in een hokje binnen, overgenomen van een vriendin. Op de dag dat dat konijntje doodging, hoorde ik van de huisarts dat ik allergisch ben voor huisstofmijt, hooimijt en nog wat mijten. Dus toen mijn dochter een jaar of zes geleden aangaf dat ze een konijn wilde, moest dat buiten ivm mijn allergieën. Nu dus nog steeds konijnen buiten. Mochten ze door ziekte of ouderdom binnen moeten gaan wonen, dan hebben we ondertussen een kamer over die we als konijnenkamer in kunnen richten. Hopelijk scheelt dat voor mijn allergieën als ze dan niet in de woon- of slaapkamer zitten.

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

jullie rennen zijn ware kunstwerken .

 

ik wil in de toekomst ( in ben sins 2 maanden verhuis naar en woning voor personen met en mentale handicap ) 2 konijnen houden die mogen kiezen waar ze wonen.

 

ik heb en tuintje van 5 meter breed en 3 meten lang en ik ben ook van plan en de achter deur altijd open te houden zodat ze altijd naar buiten of naar binnen kunnen gaan .

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites
13 uur geleden zei Mira11:

Dat lijkt me idd niet veilig. 😄

Zijn de beren voor jullie niet gevaarlijk?

 

In principe niet, maar je moet je wel altijd bewust zijn dat ze er kunnen zitten. Ik ga nergens de natuur in zonder bearspray bij me te hebben, dat is een soort pepperspray. En niet alleen in een groot onbewoond gebied gaan wandelen, maar altijd met zijn tweeen. En als er beperkt zicht is praten, zingen of fluiten om verrassingen te voorkomen.

Hier zitten overigens alleen blackbears, de grizzly's die in de Rocky Mountains zitten zijn veel gevaarlijker.

 • Vind ik leuk 2
Link naar bericht
Delen op andere sites

Mijn konijnen wonen binnen. 

Ze zijn beide erg mensgericht en komen regelmatig langs voor een aai. Elke morgen zit Liz al klaar om uitgebreid geaaid te worden. Olaf rent me steevast voorbij en gaat meteen lekker rennen in de (lange) gang.

Ze stalken me graag als ik ergens mee bezig ben. Zo af en toe hoor ik wat gerommel in de kast en zit er eentje per ongeluk opgesloten. 😄 Ze zijn super nieuwsgierig en houden van avontuur.

Ik vind het een groot voordeel dat ze een veel grotere ruimte hebben als ze los lopen en ze vermaken zich kostelijk. Ze scheuren soms echt met grote vaart het huis door. 

Ik kan ze goed in de gaten houden als ze ziek zijn en ze kunnen lekker in hun eigen verblijf blijven.

In de zomer maak ik gebruik van de airco en kan ik ook de vliegen aardig buiten de deur houden. 

Ik heb geprobeerd om wel een beetje het natuurlijke in hun ren te brengen door kurktunnels en een zandbakje. 

Mijn teddydwerg zou ik met zijn vacht zoiezo niet buiten willen hebben. 

Het nadeel vind ik dat ze binnen het natuurlijke ritme en temperaturen minder hebben en de zon. Ik heb bewust gekozen voor Selective House Rabbit om te zorgen dat ze de vitamines voldoende binnen krijgen. 

20201008_140043.jpg

20201008_135545.jpg

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Buiten. Mijn vriend had al konijnen buiten toen ik hem leerde kennen en daar zitten ze nu nog steeds. Ik vind het prima dat ze buiten zitten. Ook met weer en wind ga ik dagelijks een aantal keer bij ze kijken, want de ren is gelukkig overdekt.


Toen Lola ziek werd, hebben we de konijnen wel naar binnen gehaald en ze gehuisvest in een aparte kamer wat eigenlijk onze waskamer is. Binnen een paar dagen werd ik al helemaal gestoord van de zooi die het geeft, dus ik vind het wel knap hoe sommigen van jullie daarmee omgaan. Hoe doen jullie dat eigenlijk met stofzuigen? Vinden de konijnen dat niet doodeng? Toen de konijnen binnen zaten, heb ik boven niet gestofzuigd, maar wij hebben ook nog twee binnenkatten (nog een reden dat de konijnen buiten wonen), dus je wil niet weten hoe snel het een harige bende werd, haha.

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Stofzuigen is gewoon niet te doen hier. Om redenen

 

Ik denk dat je 75% van de konijnen geen plezier doet met in huis wonen. Vaak betekent het minder ruimte (want mensen willen geen mega ren in de woonkamer en dag en nacht los breken ze de tent af) en lang niet elk konijn kan de constante stroom aan totaal onnatuurlijke prikkels verwerken. En de enorme bende in huis, mijn god. Toen ik in 2018 één van mijn binnenkonijnen moest laten inslapen en de ander (die buiten ook fijner vond ondanks praktisch in huis geboren te zijn) naar buiten kon wilde ik geen binnenkonijnen meer. But here we are 🤷‍♀️ het is ook wel heel leuk hoor. Maar die ENORME BENDE. 

 • Haha 3
Link naar bericht
Delen op andere sites

Onze tweede woonkamer wordt elk weekend grondig gestofzuigd. Betsy vindt het niet eng, die steekt zo haar neus in de buis. Gijs wel, maar jammer voor hem, gaat hij maar even in een hoekje zitten tot het over is en daarna krijgt hij wat lekkers. In de loop van de week wordt de kamer een steeds grotere bende, ook omdat ze buiten de ren speeltjes hebben, een wilgentunnel en kruidentunnel. Ik vind het niet heel erg, het is niet de plek waar we mensen ontvangen en het is geen vies spul, alles is droog. En ze zijn perfect zindelijk. In onze vorige flat hadden we wat je een binnentuin noemt, een soort serre, daar zaten ze in, alleen de deur stond altijd open en in de deuropening hadden we het poortje van de ren. De troep bleef aardig in die ruimte, dat was wel fijn.

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Overigens vind ik konijnen in een aparte ruimte in huis wel nog iets anders, omdat je daar vaak meer rust voor ze hebt en wat Eefje zegt, je kunt de deur dicht doen en de hooibende is weg. Ik had ze in mijn vorige huis in een slaapkamer die grensde aan de woonkamer, meestal met de deur open (al dan niet met hekje er tussen) natuurlijk maar als het even handiger was kon de deur ook dicht. Daarvoor en nu liepen/lopen ze los in de woonkamer en jemig, ik weet dat ik in herhaling val, maar wat een bende.

 

Als je ze echt apart-apart hebt zitten dan is het effect van gezellig konijnen in huis natuurlijk ook wel weer een beetje weg, dat is het nadeel. Maar perfect is het sowieso niet, behalve op Instagram geloof ik.

aangepast door Dollie
 • Haha 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Nog twee dagen tot stofzuigdag 😆

 

Daarom vind ik die tweede woonkamer fijn. Wij kunnen er ook lekker zitten, maar komen er overdag bijna alleen voor de konijnen en soms om te werken. Beste oplossing als je ze in huis hebt als je het mij vraagt! Je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben..

 

IMG_20201008_164912.thumb.jpg.615f88ced99b400e07c9cc08e0580e4d.jpg

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Binnen. Ik heb toen ik 3 of 4 jaar was hebben we een buitenkonijn gehad. Die was erg agesief. Je kon die bijna geen eten gaan geven. Ik moet zeggen dat we toen ook véél misdeden. 

Maar dus. Ik wou een konijn dat vertrouwen in mij had. Dat we een band hebben. Dus kreeg ik een konijntje voor binnen. En of we een band hebben. Ik denk dat ik hem nu 6 á 7 maanden heb. En o, wat heb ik al gelachen met dat beestje! Hij is ook erg knuffelbaar. Daarom dat ik een binnenkonijntje wou. Ik heb het goede geluk dat het niet echt een sloper is. Alleen eierdozen. Die gaan er aan!!, maar dus, dat geluk heb ik wel. 

 • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites
2 minuten geleden zei Pablo&Lola:

@Dollie Wat een geweldig filmpje. Ook gewoon rustig blijven liggen, hè. 😂

 

@Eefje Gelukkig zie je de bende pas goed als je inzoomt, dus gewoon niet inzoomen, bril af, lenzen uit, niks te zien. 😄

 

Ja het interesseert hem echt heeeeeelemaal niks. Dit is dagelijkse kost (het stofzuigen dus ook, want ja, KONIJNEN). Moet zeggen dat Lumi ook niet onder de indruk lijkt, maar die is sowieso niet zo gauw onder de indruk. Denk alleen niet dat zij rustig blijft liggen 😛 er zijn natuurlijk wel veel konijnen die er wel heel veel stress van hebben.

 • Haha 1
Link naar bericht
Delen op andere sites
16 minuten geleden zei Dollie:

Stofzuigen is gewoon niet te doen hier. Om redenen

 

Ik denk dat je 75% van de konijnen geen plezier doet met in huis wonen. Vaak betekent het minder ruimte (want mensen willen geen mega ren in de woonkamer en dag en nacht los breken ze de tent af) en lang niet elk konijn kan de constante stroom aan totaal onnatuurlijke prikkels verwerken. En de enorme bende in huis, mijn god. Toen ik in 2018 één van mijn binnenkonijnen moest laten inslapen en de ander (die buiten ook fijner vond ondanks praktisch in huis geboren te zijn) naar buiten kon wilde ik geen binnenkonijnen meer. But here we are 🤷‍♀️ het is ook wel heel leuk hoor. Maar die ENORME BENDE. 

Hahaha. De bende valt mee hoor. Ik veeg wel elke dag de boel even bij en stofzuig echt goed elke week. Op het geluid van ze stofzuiger zijn ze niet gek. Hun ren staan dan altijd open en ze kunnen de kamer uit als ze willen. Meestal blijven ze wel in de buurt want als de stofzuiger uit gaat dan moet je er natuurlijk wel meteen bij zijn. 😄

Bij mij in de kamer is het rustiger dan bij ons in de achtertuin. Daar is altijd de grote weg te horen die in de buurt ligt. Vooral ik de zomertijd zijn er veel schreeuwende kinderen in de buurt. En een buurvrouw die altijd heel hard aan de telefoon praat buiten. Ze heeft zelfs een tv buiten staan. 

Ik heb geen tv in de woonkamer dus dat scheelt ook. 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .