Ga naar inhoud

14 weken oude ram sterft binnen 3 uur


Dim28

Aanbevolen berichten

Beste lezers, 

 

met verdriet in mijn hart schrijf ik dit bericht. Mijn lieve konijntje van 14 weken Dim ( Frans Grijsblauwe hangoor)is binnen 3 uur tijd overleden. Hij woonde nog geen twee weken bij ons. Gisterochtend voordat ik naar mijn werk ging was er niks aan de hand hij was lekker aan het springen, kwam gelijk naar mij toe wilde geknuffeld worden en at goed. Zijn vrienddintje ( Ook een Frans Grijsblauwe hangoor) was wat rustiger maar niet alarmerend. In de namiddag zat hij ineengedoken in een hoekje. Plas en poepte wel ( minder mooie ronde keutels, maar geen diarree of natte poep) normaal gesproken is hij een snelle eter, nu was hij heel traag, at wel en had geen interactie met hem. Dierenarts ( spoedlijn)  gebeld, verhaal gedaan etc. Zij zei: ‘ hij is zo te horen niet in acuut levensgevaar’. Ik kreeg het advies om hem in de gaten te houden. Hij en zijn vriendinnetje (8 weken oud) zijn afgelopen maandag gevaccineerd tegen RHD1,2 en Myxomatose. De dierenarts kon niks vreemds bij hun vinden. Rond een uur of 23:00 ben ik voor het laatst bij ze gaan kijken. Hij kwam meteen naar de deur toe, wilde knuffelen en at ( nog steeds iewat traag) maar was een stuk levendiger dan een paar uur eerder. Dus ik ging met een enigszins gerust hart slapen. Ik dacht misschien toch niet helemaal lekker van de vaccinatie. Rond een uur of 3 ‘ s nachts werd ik wakker ging bij ze kijken en zag dat de kleine lieve schat dood op de grond lag. In een onaangename kromme houding. Iemand enig idee wat er is gebeurd? Daarnaast woon ik in een bosrijk gebied misschien is hij ergens van geschrokken? Want vorige week dinsdag liep mijn buurvrouw langs en hoorde een kreet ( zoals een dier in nood) is gaan kijken en zag dat ze angstig ineengedoken zaten ( maar zag gee roofdier) Toch alsnog aan stress overleden?  En wat moet ik nu met haar doen? Zij vertoont geen tekenen dat ze niet in orde is ( op gisterochtend na, maar zoals eerder beschreven niet alarmerend). Ik heb hiervoor 2 andere konijnen gehad Pools blauwoog dwergkonijn, ik woonde toen in huis met een afgesloten tuin, konijnen nooit ingeent en zijn allebei 6 jaar geworden. 
 

Mvg, 

Tessa

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterkte met het verlies!

 

Ik zou in ieder geval verder zoeken naar een goede in konijnen gespecialiseerde dierenarts, een konijnkundige dierenarts zoals we dat hier noemen. Een konijn dat ineengedoken in een hoekje zit, langzaam eet en kleine keutels heeft, laat duidelijk zien dat het ziek is. Konijnen zijn prooidieren die het zo lang mogelijk verbergen. Als ze dus tekenen van ziekte laten zien, is het vaak echt al goed mis en al snel wel een spoedgeval. Niet iets wat je "in de gaten houd" en maar een beetje laat doen. 

Wat heeft de dierenarts precies onderzocht? Een gewone, willekeurige (niet-konijnkundige) dierenarts kijkt vaak alleen een beetje aan de buitenkant naar een konijn, voelen, oortjes kijken, longen en hartslag luisteren, misschien temperaturen. Dat kost immers ook het minste geld voor konijnenbaasjes (en om de een of andere reden denken dierenartsen vaak dat konijnenbaasjes dat willen, in plaats van dat iets goed uitgezocht word). Maar de meest voor de hand liggende problemen in deze situatie spoor je daar niet mee op. Wat het geweest is, is voor ons via een forum echt alleen maar gissen. Een gasbuik? Parasieten? RHD 1 of 2? (de vaccinatie werkte na 1 week nog niet namelijk) Een erfelijke aandoening? Je weet het alleen als je het konijntje opstuurt voor onderzoek, een sectie dus. 

 

Wat betreft de vorige konijntjes, die 6 zijn geworden en niet gevaccineerd zijn, dat is geluk hebben. In Nederland is het eigenlijk niet de vraag of ze het wel of niet gaan krijgen, maar wanneer. Soms heb je geluk en komt het maar eens in de 10 of 15 jaar voorbij. Dan kan het dus inderdaad een konijnenleven overslaan. En soms heb je pech en is het een paar jaar achter elkaar. Zelf woon ik in gebied waar elk jaar wel minstens één van de ziektes voorbij komt bij de wilde konijnen, ik neem dus geen risico en zorg dat ze gevaccineerd zijn. Maar in de 11 jaar dat we hier wonen weet ik één iemand op het dorp die al 4x konijnen is verloren aan myxomatose of VHS/RHD (en helaas nog steeds niet laat vaccineren.. zucht). 

 

Ik zou ook, zeker in bosrijk gebied, zorgen voor een veilig overdekt verblijf tegen roofdieren waar de konijnen zich beschermd en prettig voelen, stress dus echt voorkomen. Daar over staat uitleg hier: https://www.bunnybunch.nl/informatie/marters-vossen-weren-uit-konijnenhok

 

Wat je nu het beste kan doen? Als het nog een keer voordoet dat je konijn tekenen van ziekte vertoont, aandringen dat je direct bij een goede, konijnkundige dierenarts terecht kan. Zijn vriendinnetje is als ze nu 8 weken is wel nog te jong om gekoppeld te worden, maar als zij ietsje ouder is, een week of 14, dan zou je haar kunnen laten daten in een konijnenopvang met een gecastreerde ram. Voor konijnen is karakter namelijk de meest belangrijke factor of ze samen kunnen met andere konijnen (net mensen, wij willen ook zelf een partner kiezen en niet uitgehuwelijkt worden 😉 ) . 

 

Waarom een konijnkundige dierenarts belangrijk is:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/goede-dierenarts-konijn

 

Lijst met dierenartsen die andere konijnenbaasjes als konijnkundig ervaren: 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeetje, wat naar! Hoe is het nu met zijn vriendinnetje? Het lijkt me goed om even met een konijnkundige dierenarts te overleggen wat het geweest kan zijn, dan kunnen jullie samen een inschatting maken of er voor haar nog een behandeling moet worden opgestart of niet.

 

Mocht het RHD zijn dan kun je volgens mij nu niks doen, want ze is pas ingeënt. Dus dat is afwachten. Zelf zou ik in zo'n situatie vragen of een ontlastingsonderzoek van zijn vriendinnetje zinvol kan zijn, dat kan uitsluitsel geven over wormen en andere parasieten.

 

Heel veel sterkte met het verlies van Dim!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .