Spring naar bijdragen
Lene

Megacolon: twee dagen geen keutels

Recommended Posts

Ik hoopte dat ik hier niet meteen terug iets zou moeten posten, maar helaas. Stamper heeft megacolon, hij is in zomer erg ziek geweest maar nu toch anderhalve maand heel ok. Alleen is het nu terug begonnen: vandaag niets gegeten, gisteren bijna niets. Hij heeft al

twee dagen niet gekeuteld. Zijn buik is opgezwollen, hij zit daar ook maar in een hoekje. Ik heb op

zijn buik al wat gewreven, spuitjes met water bijgegeven, en vanavond ook cisaral en metacam... ik kan toch wachten tot morgen hè vr dierenarts? Of is er kans dat hij het niet haalt? Heeft iemand nog tips om te helpen?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Meteen met SPOED met je konijn naar de dierenarts! Niet wachten tot morgen. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat je vaak hoort, is dat een dag niet eten al dodelijk kan zijn voor een konijn. Kun je niet bepaald voedsel (groente of fruit) prakken met een mixer of blender (of vork) en dat via het spuitje in zijn bekje doen? En als het goed is, is er in iedere regio wel een dierenarts 's nachts aanwezig. Volgens mij is er best wel haast bij.

 

Succes en sterkte!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Trouwens: als hij niet meer keutelt en een verstopping heeft, kan hij misschien niet eens meer eten, maar moet eerst die verstopping worden verholpen. (Dus heeft mijn idee met het spuitje geen zin.) Als je het diertje wilt redden, zou ik inderdaad nu meteen naar de dichtsbijzijnde dierenarts gaan.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik.zou eerlijk gezegd vanmorgen al de dierenarts gebeld hebben. Niet eten is wat mij betreft reden voor paniek.

Ik zou trouwens niet dwangvoeren als je niet weet wat er aan de hand is. Als het een verstopping is, maak je het daarmee erger. Wel alles aanbieden wat je in huis hebt, en hopen dat er een paar hapjes in gaan.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Gebeld nr dierenarts van wacht. Ze zei dat ik nog dwangvoeding kon geven maar dat ze verder niets kon doen 🙄 heb dat zonet gedaan hij heeft er wel van gegeten maar begon dan met z’n tanden te klapperen (weet niet wat dat wil zeggen) ben er dan mee gestopt. Hij is zich nu ah wassen op zich wel goed teken denk ik? Ik bel morgenvroeg nr eigen dierenarts ik weet dat die er meer verstand van heeft, die kan ik nu jammer genoeg niet bereiken.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik had inderdaad vanmorgen beter al gebeld maar hij had gisteren wat gegeten en ik hoopte dus dat het ging beteren... probleem is dat dierenartsen hier in de buurt er echt geen benul van hebben, heb in verleden daar ook aantal keren geweest en die hebben het alleen maar erger gemaakt. Gelukkig toen specialist tegengekomen die hem toen ook gered heeft. Is gewoon vervelend dat ik hem nu in het weekend niet kan bereiken.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Heel snel een andere dierenarts bellen.

Als je geen hele goede hebt dan maar naar een iets minder goede. Als je dit niet doet heb je een hele grote kans dat je geen konijn meer hebt morgenvroeg!

Op de website van Bunnybunch.nl kun je ook nog een dierenartsenlijst vinden. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Als een konijn iets eet, komt dat er ongeveer 23,5 uur later uit als een keuteltje. Als een konijn een hele dag niets eet, zit er niets in de darmen en vallen de darmen stil. Het is bij konijnen heel erg lastig om die weer opnieuw aan de gang te krijgen, wat dat betreft is voorkomen echt veel beter dan genezen in zo een situatie. 

 

Aan de hand van jouw verhaal klinkt het alsof de oorzaak in dit geval een gasbuik is. Als je dan gaat dwangvoeren zonder dat je zorgt dat het gas weg kan, kan dat flinke buikpijn geven (wat het klapperen / knarsen met tanden kan verklaren). Een anti-gasmiddel en evt pijnstillers zouden voorgeschreven moeten worden, verder is het ook aan te raden een konijntje met een gasbuik goed warm te houden. 

 

Ik hoop voor je dat je nog bij een konijnkundige dierenarts kan komen. Ik zou in ieder geval echt goed zoeken naar een goede dierenarts, ook al is het ietsje verder weg. Het is echt zo belangrijk om een kundige dierenarts te hebben als je konijnen hebt. Als je gisteren nog niet geweest bent, zou ik vandaag zeker alsnog gaan. Het kan wel zijn dat je konijntje nu wel iets van eten aanpakt, maar de vraag is nu of de spijsvertering nog wel werkt.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

@Lene Mocht je facebook hebben, er is een facebookpagina "help ik heb een charlie konijn". Daar zitten allemaal mensen met konijnen met megacolon en dus veel ervaringen en tips die je misschien wel verder kunnen helpen.

 

Water geven uit een spuitje is een goed idee, lactulose (laxatract) wordt ook vaak gebruikt. Je zorgt er hiermee voor dat er meer vocht in de darmen komt en de ontlasting zachter wordt en makkelijker naar buiten komt.

 

Je wilt NU weten wat er aan de hand is, of er nog beweging in de darmen zit... gezien de opgezwollen buik vrees ik dat er nog maar weinig of geen activiteit is. De enige die dat goed kan bepalen is een dierenarts.

 

De volgende medicatie moet je altijd in huis hebben: laxatract, metocloral (emeprid), cisaral, pijstillers en eventueel nog simeticon (infacol). Als je niet weet wat er aan de hand is zijn laxatract, pijnstillers en simeticon veilig om te geven. Cisaral en metocloral kunnen complicaties geven bij een verstopping, al zal in de meeste gevallen toch worden gekozen om deze middelen te geven. Dwangvoeding wil je eigenlijk ook pas geven als het konijn door een dierenarts is gezien. Dit om te controleren of de maag wel of niet gevuld is.

 

Ik hoop dat je inmiddels je vertrouwde dierenarts hebt kunnen bereiken! Want dit is wel een gevalletje SPOED! Ik snap heel goed dat het frustrerend is als er geen goede dierenarts in de buurt is en je dan verwarrende adviezen krijgt. Daarom is het denk ik wel goed om je ervaringen te kunnen delen met andere baasjes die ook een megacolon konijn hebben.

 

 

 

 

 

  • Vind ik leuk 3

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Hallo, ondertussen is hij bij zijn eigen dierenarts beland. Hij heeft daar veel vocht gekregen, nachtje gebleven, en nu weer helemaal ok gelukkig, eet en keutelt weer goed. Merci voor de tip vd Facebookpagina, ik ga dat zeker bekijken. Ook bedankt voor het advies 👍

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Zeker fijn, ja. Was toch wel eventjes erg zorgelijk voor Stamper. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .