Spring naar bijdragen

Recommended Posts

Hoi allemaal, 

 

Afgelopen zondag ben ik bij de dierenwinkel geweest om bij mijn konijntje de nagels te laten knippen. Daar kreeg ik te horen dat haar hoofd iets scheef stond. Ik dacht misschien dat dat kwam doordat ze soms erg wild uit mijn handen kan springen maar niet van heel hoog. 

 

Nu is het dinsdag en zijn er zeer sterke symptomen van EC. Ze heeft vooral evenwichtsproblemen en begon haar nek dus ook raar te trekken vanavond. Ook wast ze zich erg veel en ga morgen ook direct de dierenarts bellen. Ze eet wel maar drinken doet ze weinig.. 

 

Mijn vraag is of ik er nog optijd bij ben omdat ik me erg zorgen maak over mijn konijn.. ze is in december pas 3. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Je bent er vrij snel bij, dus ik denk dat je konijn een goede kans maakt om geheel of gedeeltelijk te genezen. Garantie is er uiteraard niet. Ik heb toevallig net een konijn met EC gehad, met als symptomen een scheef kopje en veel plassen. De verschijnselen zijn weg, maar ze moet medicijnen blijven nemen voor haar nieren. Ik heb hier echter ook verhalen gezien over konijnen waarmee het niet goed kwam. Dus morgen meteen naar de dierenarts lijkt me een goed idee.

Op de website van praktijk Wilhelminapark, dat is de specialist op het gebied van konijnen, staat een behandelplan. Dat zou je kunnen meenemen naar je eigen dierenarts.

https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

Succes morgen!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
4 uur geleden zei Kailey Schepers:

Weet je ook toevallig of ze pijn hebben met EC? Dat kan ik namelijk nergens vinden 

Ja, ze hebben ontstekingen in hun lijf. Ik weet niet of je zelf wel eens een flinke ontsteking hebt gehad, bijv. een nierbekkenontsteking? Nou geloof mij, dat doet echt flink pijn. Pijnstillers zijn bij behandeling van EC dus zeker heel belangrijk!

 

Daarnaast moet de parasiet die het veroorzaakt aangepakt worden. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is wel cuni culi, maar in een vroeg stadium. Ze heeft geen pijn maar is gewoon af en toe gefrustreerd en duizelig. Dit is niet heel erg wat ze hebben gezien en echt heel vroeg. Als het goed is is het met 4-6 weken over. Krijg vloeibare medicijnen voor haar mee die ze elke dag moet hebben!  Bedankt voor jullie verhalen en tips! Wat een zorgen maakte ik me en dat op mijn verjaardag 😬

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

ik hoop dat je het daar mee red en dat het hier bij blijft. Het is echt een rotziekte, waar konijnen behoorlijk onder lijden.

 

 Geef je wel de dubbele dosis panacur / fenbendazol voor de eerste periode?

 

Het behandelplan dat bij de meeste bunnybunch baasjes goed werkt is dat van dierenkliniek wilhelminapark: 

https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

 

en dit is de pagina over deze ziekte op bunnybunch:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Kun je wel hoor.  Ik heb het ook 4 weken gegeven aan een konijn dat niet van mensen houdt. Leuk is alleen ander. Ik weet niet hoeveel je moet geven, maar ik geef nu medicatie in blaadjes basilicum. Dat ruikt vrij sterk, dus valt het niet zo op.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

In dit topic staan veel tips, ik moet er wel bij zeggen dat ze niet allemaal even gezond zijn (brood en wortelhapje zijn vrij slecht voor de konijnendarmen)

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Als het niet lukt om het op een blaadje basilicum te geven dan kun je je konijn in een handdoek doen. Ik ga ook altijd in de hoek van mijn bank zitten dan zitten ze zoiezo een beetje ingesloten. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ze heeft net haar 2e keer medicijn gehad. Mijn vriend heeft haar vastgehouden in een handdoek en ik heb het in haar mond gespoten. Met een beetje tegenslag maar het zit er wel in! Ik merk dat ze weer wat actiever is en ze is net weer in en uit haar wc gesprongen zonder om te vallen! Ik hoop dat het medicijn echt zo snel aan slaat! 

Straks ga ik nog even wat distels plukken en het ook daar mee proberen

 

Heel fijn dat ik hier mijn vragen kwijt kan en dat ik zoveel tips van jullie krijg!!❤

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Goed gedaan! Zowel van jullie als van je moppie. 🙂 Soms heb je net dat ene beetje aanmoediging en informatie nodig zodat je het wel aandurft en kunt. Maar het blijft vaak geen makkelijk en leuk werkje om medicatie toe te dienen. Maar wat moet dat moet en dit moet! 👍

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Fijn om te lezen dat de adviezen je helpen!

Je krijgt er vanzelf meer handigheid in. Als je een beetje geluk hebt wordt je konijn er ook meer vertrouwd mee. 

Wat goed dat ze wat actiever is!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het kan wel, als je er heel vroeg bij bent. Ik heb ook eens een konijn gehad met alleen een heel klein beetje een scheve kop, verder geen symptomen, maar dierenarts wilde direct behandelen tegen ec. Na drie dagen fenbendrops was er niks meer van te zien. Wel nog door behandeld natuurlijk, maar het is nooit meer terug gekomen. Het hoeft niet een lange ellendige lijdensweg te zijn, je kunt ook geluk hebben!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Hier had Joris vorig jaar EC, direct begonnen met behandelen, maar bij hem ging het de eerste tijd wel slechter, hij trok met een pootje, daaraan zag ik het. Een dag later had hij nystagmus (draaiende ogen, was heel duizelig), dagen er na nog meer kwaaltjes er bij. Dus  dexamethason injecties en vitamine injecties gegeven, fenbendrops dubbel in de eerste periode, na de injecties met pijnstillers gestart (dat mag niet samen) en alles er aan gedaan om hem er door te krijgen. Maar gelukkig knapte hij toch weer op. Laat ik het afkloppen, maar hij is klachtenvrij geworden & hupt nog steeds rond hier 🙂  Enige nadeel bij hem is zichzelf slecht wassen / slecht door verharingen heen komen. Dat had hij voor EC ook wel, maar dat is wel erger geworden nadien.

 

Niet elk konijn krijgt het direct even zwaar. Als je geluk hebt en er zijn voor nu alleen lichte klachten, en de medicijnen slaan goed aan, dan kan het zijn dat je het voor nu "de kop in drukt". Sommige konijnen worden niet behandeld en sluimeren weken door met lichte klachten, voor het erger word. Terwijl bij andere konijnen niets te zien is, en ze het plots heel heftig krijgen. Per konijn verschilt het ziektebeeld dus.

 

Ik hoop voor je dat het hierbij blijft, de lichte klachten en dat de medicijnen er voor zorgen dat het ook niet erger word dan dit.  Dat zou wel fijn zijn!

 

Het is wel iets wat altijd terug kan komen, dus stel je bent er nu met een maand fenbendrops vanaf, kan het bij stress en slechte weerstand helaas wel terug komen. Dat kan soms ook maanden of jaren later pas weer zijn. Let dus altijd goed op de signalen en start ook dan op tijd met behandelen. Het is dus wel aan te raden vanaf nu een flesje fenbendrops in je EHBO set te hebben zitten (stel dat je opeens op een feestdag, 's nachts en/of in het weekend iets opvalt, heb je ze in ieder geval in huis en kun je gelijk starten!). 

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .