Ga naar inhoud

Scheiden voor castratie en samen spelen


Aanbevolen berichten

Goedemorgen 

ik heb twee hangoor dwergkonijntjes uit één nestje. Het zijn een broertje en zusje.

ze zijn nu drie maanden oud. Ze zijn altijd super lief voor en met elkaar.

Op advies van de dierenarts hebben we ze nu gescheiden, aangezien we geen baby’s willen.

in september wordt de ram gecastreerd. We zagen wat gedrag waardoor we vermoedde dat hij al vruchtbaar is.

 

Nu hebben ze beide een apart hok, maar spelen (onder toezicht) wel samen buiten. Sinds twee dagen zitten ze nu iedere keer achter elkaar aan, draaien rondjes om elkaar en rijden op elkaar (beide kanten op). Waar doen we nu goed aan ze volledig uit elkaar te halen of zoals we nu doen met elkaar te laten spelen en als ze elkaar berijden of om elkaar heen draaien uit elkaar halen? Vrouwtje op mannetje is op zich geen probleem. Maar als het mannetje het doet zijn we toch bang voor baby’s.

 

we willen graag dat ze eind oktober weer samen in één hok kunnen.


Ik hoor graag jullie mening, alvast bedankt!

Link naar bericht
Delen op andere sites

Bereid je er maar op voor dat er over een paar weken een nestje is. Je dierenarts adviseert niet voor niets om ze uit elkaar te halen. Samen spelen onder toezicht lijkt leuk, maar een ram heeft een voedster zwanger gemaakt in minder dan de tijd die jij nodig hebt om met je ogen te knipperen.

Dus waar doe je goed aan? Volledig uit elkaar halen, zodat ze elkaar niet zien en ruiken, en ook niet om en om op hetzelfde terrein laten spelen. Je ram kan gefrustreerd raken als hij haar ziet of ruikt maar er niet bij kan, en dat maakt het moeilijker om ze straks opnieuw te koppelen. 

En je dierenarts vragen of je ram nu al gecastreerd kan worden. Als zijn ballen zichtbaar zijn dan kan hij gecastreerd worden, het is niet nodig om te wachten tot september. Het is een ingreep van niks, en na minimaal 14 dagen kun je ze dan weer opnieuw koppelen op neutraal terrein.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Volledig uit elkaar halen! Konijnen hebben minder dan een seconde nodig om te bevruchten, en ongecastreerd zijn ze zo hormonaal dat dat eerder vechten is dan goed doet. Dus ook echt niet samen laten spelen!!!

Als ze elkaar berijden, ben je al te laat. Konijnen hebben een eisprong na dekking, en daar is echt minder dan een seconde voor nodig.   Konijnen staan niet voor niets bekend om de hoge vruchtbaarheid. "Fokken als konijnen". Je hebt dus nu al kans dat de dame zwanger is, hoewel de kans met 3 maanden gelukkig wel klein is. De ram zal al wel vruchtbaar zijn, de voedster hopelijk nog niet. Maar echt, niet meer doen! Dat is alsof je een inteelt-tienerzwangerschap hebt bij een 12 jarig kind. Dat is echt niet verstandig om je konijnen aan te doen.

 

Het best zet je ze zelfs echt helemaal uit elkaar, dus niet in zicht, niet in geur. Zeker niet samen spelen. Het best haal je ze op goede voet uit elkaar, en doe je als de ram gecastreerd is, in de derde week na de castratie (dan is hij niet meer vruchtbaar) een koppelpoging op neutraal terrein. Vaak zie je namelijk dat er split-cage juist flinke frustratie ontstaat, waardoor ze later niet meer samen kunnen.

 

Jullie hebben overigens niet de meest handige manier gekozen om aan konijnen te beginnen, want je zit best lange tijd met 2 konijnen apart, en je hebt geen garantie dat ze elkaar leuk vinden als ze hun karakters gaan ontwikkelen in de puberteit. Konijnen kennen geen familieverbanden zoals wij mensen, in de natuur blijven broers en zussen over het algemeen juist niet samen, wel zo handig in de natuur anders zou er echt heel veel inteelt zijn. Het is een hardnekkig misverstand dat nog steeds in de wereld is dat dit een handige manier is om met konijnen te starten, helaas. Maar gelukkig is er ook een kans dat het wel goed gaat. Ik denk echter dat de kans dat het mis gaat net zo groot is.

 

Mijn advies is dus zeker om ook een plan B te bedenken en bespreken: wat als de konijnen niet meer samen kunnen? Is er dan plek voor 2 koppels, dat je elk konijn op karakter in een konijnenopvang een wel passende partner laat kiezen? Of is er niet voldoende plek voor een groot genoeg leefgebied voor beide koppels dan en vergeet ook niet voldoende tijd en budget voor vier konijnen. Als dat er niet is, dan is de andere optie om één van je twee konijnen af te staan bij een konijnenopvang of te herplaatsen, en voor het konijn dat je wel houd in een opvang op karakter een wel goed matchende partner te adopteren. Denk er in ieder geval goed over na, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als het zo ver is, en denk ook vanuit het belang, vanuit het welzijn van de konijnen. Veroordeel ze niet tot een eenzaam leven apart van elkaar. Hopelijk is de klik er straks wel, en is het plan B niet nodig.

 

Meer informatie vind je hier:

 

Tips voor beginnen aan konijnen

https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

 

Castratie en sterilisatie
https://www.bunnybunch.nl/informatie/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen

 

Koppelen van konijnen

https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Welkom op het forum!

 

Absoluut niet meer samen zetten! Ook niet eventjes. Ook niet onder toezicht.

 

Je voedster is in een seconde gedekt, voor je kan ingrijpen. 

 

Verder zijn konijnen ook gewoon niet geschikt om steeds eventjes wel en dan weer niet samen te zetten. Het is niet zoals bij honden die even leuk gaan spelen als ze een andere hond tegenkomen. Konijnen vinden rangorde en territorium heel belangrijk. Je ziet het ook aan het gedrag dat jouw konijnen nu laten zien. Dat zal deels door hormonen komen maar ook door rangordebepaling en territoriumgedrag. Elke keer dat je ze nu samenzet (buitenom de grote kans dat je voedster gedekt zal worden!) gaan ze de rangorde weer opnieuw bepalen en hun territorium verdedigen. Het is dus ook helemaal niet zo leuk voor ze én je vergroot zo de kans dat als ze 14 dagen na de castratie weer samen mogen elkaar niet meer leuk vinden! Ze doen nu iedere keer negatieve ervaringen met elkaar op.

 

Dus: absoluut niet meer samenzetten tot en met 14 dagen na de castratie. Doe je dat wel, dan heb je grote kans dat je voedster straks een nest krijgt en dat ze straks niet meer samen kunnen. Dat is voor de konijnen en voor jou niet leuk.

 

Na 14 dagen na de castratie kan je ze weer samenzetten. Doe dat op neutraal terrein, waar beide konijnen dus nog nooit zijn geweest. Bijvoorbeeld in de badkamer of in de keuken. Neutraal terrein is voor beide onbekend waardoor ze het veel minder nodig vinden het terrein te verdedigen (de andere is geen indringer). Ze zullen dan weer even de rangorde willen bepalen, wie de baas is. Na een dag gaat het vaak wel weer goed.

 

Zorg dat ze tot die tijd dus écht niet bij elkaar kunnen. Niet-gecastreerde rammen zijn heel vindingrijk om bij een voedster te komen, dus zorg gewoon dat dat echt niet kan. Zet de hokken (ik lees niks over een ren?) het liefst ook zo ver mogelijk uit elkaar. Als ze niet bij elkaar kunnen komen maar elkaar wel kunnen zien kunnen ze gefrustreerd raken. 

 

Krijgen ze straks een permanente ren? 2 konijnen in alleen een hok is vragen om problemen. Ze hebben gewoon wat ruimte nodig. In een hok kunnen ze alleen een paar hupsjes doen. Een ren van minimaal 2 m2 zou dus altijd aan het hok moeten zitten. Dan is de kans veel groter dat ze niet gaan vechten enz. Bovendien is het ook veel leuker om te zien wat ze dan allemaal doen. In een hok kunnen ze niks.

 

Hopelijk heb je wat aan dit advies. We helpen je graag.

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Dank jullie er voor jullie reacties.

ze hebben een hok met een ren en daarnaast een grote buiten ten waar ze een paar uur spelen per dag. We gaan ze dan inderdaad niet meer bij elkaar laten spelen.

 

En hopen dat het daarna weer goed komt

6F968D4A-9AA3-42E2-8C27-77C6741D8DD6.jpeg

F4F90FE2-0FBF-46B8-B992-D852B8D5A1AF.jpeg

Link naar bericht
Delen op andere sites
1 minuut geleden zei nvdbol:

Het ene konijntje zit boven, de andere beneden 

 

Hmmm, dan kunnen ze elkaar nog wel ruiken. Je kunt ze beter even helemaal uit elkaar halen. Dus echt in aparte hokken, uit elkaars zicht én geur. Dat is wel even een gedoe (daarom adviseren we hier op het forum ook eigenlijk altijd om een koppeltje uit de opvang te halen...) maar vergroot de kans wel dat de terugkoppeling in week 3 na de castratie zal slagen.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Begrijp ik het goed dat ze normaal gesproken in dat witte hok zitten, en een paar uur per dag in de ruimte achter dat hekje mogen? 

Kun je op dat terrein niet een vaste ren maken, waar ze dag en nacht in kunnen? Dat hok is echt veel te klein, als ze daar in zitten is de kans groot dat ze uit frustratie gaan vechten.

En voor nu zou je misschien op marktplaats kunnen kijken voor een tijdelijk extra hok.

Is castreren in september trouwens een idee van je dierenarts? Veel dierenartsen denken nog dat dat pas bij 6 maanden kan, maar dat is bij konijnen niet zo. Ik zou zeggen hoe eerder de castratie, hoe eerder ze weer gezellig bij elkaar kunnen. Dat is voor jou ook makkelijker (en leuker).

  • Vind ik leuk 2
Link naar bericht
Delen op andere sites
7 uur geleden zei Marjoleink:

Begrijp ik het goed dat ze normaal gesproken in dat witte hok zitten, en een paar uur per dag in de ruimte achter dat hekje mogen? 

Kun je op dat terrein niet een vaste ren maken, waar ze dag en nacht in kunnen? Dat hok is echt veel te klein, als ze daar in zitten is de kans groot dat ze uit frustratie gaan vechten.

En voor nu zou je misschien op marktplaats kunnen kijken voor een tijdelijk extra hok.

Is castreren in september trouwens een idee van je dierenarts? Veel dierenartsen denken nog dat dat pas bij 6 maanden kan, maar dat is bij konijnen niet zo. Ik zou zeggen hoe eerder de castratie, hoe eerder ze weer gezellig bij elkaar kunnen. Dat is voor jou ook makkelijker (en leuker).

 

Dit dus 😉

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .