Spring naar bijdragen
22danielle22

Verschoven botje in de hak

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Gisterochtend liep mijn konijn (5 maanden)  door de woonkamer en toen ik hem riep, rende hij enthousiast mijn kant op. Onderweg maakte hij zoals altijd een paar binkies maar het laatste stukje liep hij ineens mank en gebruikte zijn achterpoot niet echt. Ik heb de dierenarts gebeld en in overleg met de assistente besloten om vandaag langs te komen. Hij at namelijk nog gewoon, bewoog zich op 3 poten door de ruimte en leek geen pijn te hebben (ik weet dat konijnen dit niet snel laten zien). Ook heb ik geen auto en moest ik anders een heel eind met een konijn door de regen lopen.

 

Helaas ben ik net thuisgekomen met slecht nieuws: er zijn voor de zekerheid röntgenfoto's gemaakt waaruit is gebleken dat een botje bij de hak is verschoven. Hij gebruikt zijn poot nog wel een beetje, maar loopt er niet normaal mee. De dierenarts gaat morgen overleggen met collega's en bij orthopedisch chirurgen informeren wat de mogelijkheden zijn. Ze gaf als schatting voor de operatiekosten (door een orthopedisch chirurg) 1000 tot 2000 euro.

 

Morgen krijg ik hopelijk meer informatie, maar heeft iemand hier ervaring mee? Of goede tips waar ik aan moet denken/om moet vragen? Ik ben eigenlijk wel een beetje geschrokken van de kosten voor de operatie...

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Jeetje wat ontzettend vervelend voor je konijn en voor jou!

Ik heb er geen ervaring mee maar ik snap dat je wel schikt van het bedrag. Hopelijk valt het mee. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wow wat een bedragen! Ik heb ze zo hoog nog nooit voorbij horen komen. Ik ben heel benieuwd wat je morgen te horen krijgt. Dat moet toch wel lager uitpakken lijkt me, anders hebben die chirurgen toch ook snel geen werk meer, omdat niemand het kan betalen. Ik zou even een mailtje naar Wilhelminapark sturen voor een second opinion. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Die bedragen waren als indicatie van wat het zou kosten, maar ik hoop inderdaad dat het goedkoper uitvalt! Ik weet dat huisdieren geld kosten en wil mijn konijn echt niet zomaar opgeven, maar ik zag het doemscenario al voor me dat hij geopereerd wordt voor 2000 euro, het niet helemaal goed blijkt te zijn en nogmaals geopereerd moet worden voor zo'n zelfde bedrag.... Helaas is mijn bankrekening niet oneindig!

 

Ik wacht morgen maar rustig af en stuur een mailtje naar Wilhelminapark. Het zou goed kunnen dat de arts zelf ook daarheen belt om te overleggen want ze had wel iets over Utrecht gezegd.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb er gelukkig geen ervaring mee, met een verschoven botje in de hak. Ik kan mij ook niet herinneren dat er eerder iemand op Bunnybunch is geweest met een soortgelijk probleem. Maar wat een bedragen zeg! Gaat het dan om meerdere operaties? Want per operatie, als een complex probleem is, zit je meestal bij konijnen op zo'n 500 euro. Maar misschien is dit iets wat alleen met bepaalde specialistische apparatuur kan of bestaat het wel uit meerdere ingrepen, de behandeling, en zit je daarom op dat bedrag. Ik heb ze ook nog nooit zo hoog voorbij horen komen en ben eigenlijk wel benieuwd waar dat door komt. 

 

Het duurste dat ik aan één enkele ingreep heb uitgegeven was 800 euro voor de hond, sterilisatie & verwijderen van bultjes op de buik (verdenking van tumoren, wat achteraf gelukkig goedaardig bleek te zijn). Maar dat was een hond van 40 kg en de prijs ook incl. alle onderzoeken van de weefsels & nazorg.
Voor een konijn is het duurste hier 400 euro geweest (sterilisatie + verwijderen voortanden in één ingreep, bij een flink konijn, vlaamse reus).

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Goh, dat zou inderdaad wel een heel hoog bedrag zijn. Ik ben wel benieuwd wat er met een verschoven botje bedoeld wordt. Is het geluxeerd (uit de kom gegaan)? En heb je een idee om welk botje in het pootje het gaat? Een konijn kan je na een operatie heel moeilijk stil laten zitten, ze moeten zich toch wassen enzo dus het lijkt me ingewikkeld om het weer goed te zetten of met een pen of iets vast te zetten. Ik heb een tijdje terug een klein konijntje gezien met meerdere luxaties in de voet/teentjes. Dat konijn leek na een tijdje geen of weinig pijn te hebben en kon zich prima verplaatsen, al zag het er wel gek uit. Het ligt er denk ik een beetje aan welk bot of gewricht er verschoven hoor of dat dat bij jou konijn ook kan zonder een ingreep of met een kleine ingreep.

Ik ben benieuwd wat ze je gaan vertellen, laat je het weten?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het botje is inderdaad uit de kom en de dierenarts vertelde net aan de telefoon dat het lastig is om weer vast/terug te zetten, maar het wel kan met een schroef en een spalk. Ze had contact gehad met een specialist in Utrecht dus ik vermoed inderdaad Wilhelminapark (ben ik vergeten te vragen, ik nam even snel de telefoon op tijdens het werken). Mijn eigen dierenarts had het nu over 1600 euro.

 

Ik heb mijn vraag ook naar Wilhelminapark gestuurd en die gaven een aantal opties aan waaronder terugzetten en spalken, als dat niet werkt schroef+spalken (dat zou dan gedaan worden door een arts in Oldenzaal) of amputatie van de poot. Dit kost allemaal een paar honderd euro. Alternatief is inslapen of pijnstilling en een paar weken gelijkvloers houden om te kijken of het dan beter wordt.

 

Er lijkt een verschil te zitten tussen wat mijn dierenarts telefonisch heeft verteld (een optie benoemd van 1600 euro) en wat ik in de mail terug heb gekregen van Wilhelminapark (meerdere opties en 'een paar honderd euro') dus ik denk dat ik nog even navraag ga doen.

 

bewerkt door 22danielle22

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat lijkt me heel verstandig, een paar honderd euro klinkt een stuk realistischer. Voor dat prijsverschil is een rit naar Utrecht de moeite wel waard, waar je dan ook in Nederland woont. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het kan ook zijn dat jouw dierenarts contact heeft gehad met de universiteitskliniek voor gezelschapsdieren in Utrecht.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Specialist in Utrecht is denk ik de universiteitskliniek. Ik heb wel ooit eens een konijn met een vergelijkbaar probleem gehad, daarbij heb ik gekozen voor amputatie. Dat moest ook wel, omdat het botje door de huid heen kwam en de huid na een dag begon af te sterven.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat ontzettend naar! Die prijzen zijn inderdaad heel erg hoog. Ik zou inderdaad goed overleggen met Wilhelminapark in Utrecht, die staan goed bekend als het gaat om geneeskunde voor konijnen. 

Nog een tip: Dierenziekenhuis Oldenzaal. Wilhelminapark verwees mij daarnaar door. Ik zit nu met een konijn met gescheurde kruisbanden en in Oldenzaal zijn ze gespecialiseerd zijn in orthopedie bij konijnen. Ik heb nog geen idee van de prijzen daar, dat wacht ik ook nog af.

Heel veel sterkte en beterschap met je konijn!

bewerkt door Anne_

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb mijn dierenarts gebeld en zij hebben contact gehad met SDU en daar hadden ze dus een behandeling voor 1600 euro. Ik heb dit ook naar Wilhelminapark gestuurd met nog een aantal vragen. Ik wacht het maar weer even af.

 

Ondertussen is mijn konijn nog steeds erg vrolijk en alert en doet hij alles voor eten. Gisteren kreeg hij het zelfs voor elkaar om met 3 poten op mijn schoot te springen (misschien niet heel handig) en bijna mijn vingers op te eten uit gulzigheid toen ik op de grond zijn eten aan het regelen was.

 

Ik wilde net regelen dat hij gecastreerd kon worden zodat hij weer samen kon met zijn vriendinnetje... Ik vrees dat dit nog even moet wachten! 😞

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Even een update van mij!

 

Ik heb inmiddels ook contact gehad met Wilhelminapark en dierenziekenhuis Oldenzaal. Van Wilhelminapark kreeg ik verschillende opties: contact opnemen met Oldenzaal voor een operatie, konijn in laten slapen, pootje amputeren of met medicatie gelijkvloers houden en even afwachten.

 

In Oldenzaal kunnen ze het botje op de goede plek zetten, kost ongeveer 500 euro en nog eens 150 euro voor het verwijderen van de fixatie na 8 weken. Dat klinkt al een stuk beter dan 1600 euro, maar is nog steeds veel geld...

 

In Utrecht hadden ze gezegd dat ik hem ook een paar weken met pijnmedicatie gelijkvloers kan houden om te kijken of het dan aan elkaar gaat zitten zoals het nu is. Hierdoor kan hij zijn hak misschien niet optimaal te gebruiken, maar heeft hij er hopelijk geen pijn meer aan en kan hij zich goed redden. Als er na een paar weken geen verandering is, moet er natuurlijk alsnog iets gebeuren!

 

Aangezien ik de komende twee weken nog voor klas sta en niet makkelijk 1,5 uur naar Oldenzaal kan rijden (+ik heb geen auto), ga ik even overleggen of ze in Oldenzaal ook denken dat de optie hierboven (van Wilhelminapark) kans van slagen heeft. Hij lijkt zich namelijk prima te redden zoals het nu is en deed vanmorgen voordat ik hem pijnstilling wilde geven zelfs een poging om uit de ren te ontsnappen.

 

Zo lastig dit! 😞

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Moeilijke keuze inderdaad, goed om vragen te blijven stellen hoor! Ik weet niet of het helpt bij het maken van een keuze, maar ik heb op de opvang een klein konijntje met een gebroken heup. Dat kan niet geopereerd worden daar en dus doet hij het met pijnmedicatie. Hij redt zich er iig prima mee en maakt zelfs binkies (doodeng ;))! Een hak is iets heel anders natuurlijk en het ligt er denk ik ook aan hoe het gewricht precies staat, dus ik zou zeker het advies van Oldenzaal afwachten. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Fijn dat je nu inderdaad wel wat meer opties hebt, die ook iets betaalbaarder zijn. 650 euro is inderdaad nog veel geld, maar toch 1000 euro minder dan de optie die je eerst kreeg. Verstandig dat je de verschillende opties terugkoppelt naar de verschillende dierenartsen om je keuze te maken. Het blijft lastig, maar ik hoop dat het goed komt voor jullie! 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .