Ga naar inhoud

Dagje strand


Fey Vib

Aanbevolen berichten

3 uur geleden zei Evee:

Een forum is een plek voor discussie. Discussie voer je zonder iemand op de persoon aan te vallen, maar door argumenten te geven voor jouw standpunt en iemand daar mee te overtuigen. 

 

Ik ben het niet met je eens dat een middagje strand een goed idee is voor een konijn. En ik ben dus nog steeds erg benieuwd wat jouw argumenten zijn om het wel te doen, die heb ik in jouw berichten nog steeds niet kunnen lezen. 

 

Zoals ik het zie: 

 

Nadelen van een middagje strand met je konijn:
- stressvol (reizen er heen, maar ook de angst van opeens in een andere omgeving zijn zonder beschutting, overvliegende meeuwen en loslopende honden kunnen bijvoorbeeld ook veel stress geven). Stress kan bij konijnen bijvoorbeeld zorgen voor gasbuikjes, en die kunnen helaas er voor zorgen dat een konijn sterft als de behandeling niet aanslaat. Ook kan een konijn in shock raken van extreme stress, hoewel dat niet vaak gebeurd gelukkig. Ik vind dat persoonlijk dus een te groot risico. Ik denk dat happy211 hierboven duidelijk uitlegt wat signalen van stress bij konijnen zijn. 

 

- kwetsbaar voor roofdieren (loslopende honden, meeuwen, inderdaad ook roofvogels zoals je zelf al aangaf, hoewel ik zelf banger zou zijn voor de honden)

 

- gevaar op weglopen

        - weglopen kan voorkomen worden met een tuigje, maar daarin kunnen konijnen vast komen te zitten (vaak met hun onderkaak en gebit, of hun rug breken. Dat is dus geen veilige optie. Tuigjes zijn voor roofdieren prima te doen (hond, kat, fret, rat), maar voor prooidieren zijn die dingen een gevaar op zich, helaas.

       - weglopen en de kwetsbaarheid voor roofdieren kan voorkomen worden door een veilige ren mee te nemen, maar wat is het nut dan van naar het strand gaan, die ren kan ook thuis opgezet worden en dan heb je het hele punt van stress door reizen niet, veel prettiger voor het konijn. 

 

- in aanraking komen met ziektes: onder andere wormen (uit hondenpoep bijvoorbeeld) en virusziektes die onder wilde konijnen rond gaan.

 

- mogelijk eten van planten die giftig zijn of waar ze niet aan gewend zijn, met diarree en andere spijsverteringsproblemen als gevolg.

 

- op strand is weinig tot geen beschutting, last van warmte. 

 

Als je idee is dat het strand een natuurlijke plek is voor konijnen: konijnen zijn schemerdieren die alleen in de vroege ochtend en avond fourageren. Overdag tijdens de warmte zitten ze in hun holen, koel en beschermd tegen roofdieren. In de scherming komen ze daar uit. Je timing van een middagje strand is dan totaal verkeerd. Ook leven konijnen meer in duingebieden dan op open strand. Op open strand is immers geen beschutting, geen bescherming en geen voedsel en water voor konijnen. 


Vergeet ook niet dat de levensverwachting van een wild konijn 3 jaar is. De kans dat zij sterven aan ziektes als myxomatose, VHS 1of 2 of door een roofdier is groot. Hoe wij onze huisdierkonijnen, die al decennia gedomesticeerd zijn, houden, staat daar inmiddels wel een eind vandaan. Er zijn veel punten waarop huisdierkonijnen niet gehouden worden als wilde soortgenoten. En laat ik voorop stellen dat het beeld van een konijn alleen in een hokje achterin de tuin is, niet het beeld is wat wij hier bij huisdierkonijnen hebben gelukkig. Wat dat betreft is het welzijn van veel konijntjes in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Er word dus wel echt naar de natuur van het konijn gekeken, maar ook een stukje naar de wens van het baasje om het konijn langer bij je te houden, veilig te houden. Een langer leven te geven dan de wilde soortgenoten. 

 

Nee, wij adviseren zeker geen kleine hokjes waarin je ze moet opsluiten. Die probeer ik juist al 15 jaar lang uit het beeld te krijgen. Prima als een beschut schuilplekje, maar niet om ze in op te sluiten. Wij adviseren wel voldoende ruimte op een veilige, zo min mogelijk stress gevende manier. Zodat onze huiskonijntjes overdag ook beschutting kunnen zoeken, ook al kunnen ze niet onder de grond. Met een soortgenootje als maatje, wat wetenschappelijk bewezen stress tegen gaat bij konijnen. Met medische zorg als dat nodig is.

 

Dat is niet zoals het in de natuur gaat. In de natuur leven konijnen in groepjes onder de grond en fourageren ze in een gebied van zo'n 800 meter rondom de konijnenburcht. Dat kan niemand in gevangenschap aan een konijn bieden (ik zou het graag willen hoor, zo een konijnenlandgoed!) maar ik denk dat iedereen hier wel zorgt dat de konijnen voldoende ruimte hebben om ook in gevangenschap zo veel mogelijk natuurlijk gedrag te kunnen uiten. Rennen, springen en graven, sociaal gedrag met een soortgenootje kunnen vertonen. 

 

Ik zie niet in wat er mis is met die manier van konijnenhouden, tenzij je in het algemeen tegen het houden van huisdieren bent, want elk huisdier heeft beperkingen ten op zichte van wilde voorouders. Maar dan snap ik de hele vraag van het middagje strand niet, want als je geen konijn zou houden omdat het tegennatuurlijk is, dan is het ook niet aan de orde om met je konijn naar het strand te gaan.


Voordelen van een middagje strand met je konijn:
- Ruimte geef jij als enige argument tot nu toe volgens mij, maar ik heb nog steeds niet gelezen op welke manier je dat dan voor je ziet? Echt los laten lopen? Je konijn rent je er uit hoor, als hij ergens van schrikt! Ze kunnen 50-80km per uur rennen!
Of toch in een ren of tuigje? Want dan beperk je de ruimte toch ook? Dan snap ik het voordeel van de andere locatie ten opzichte van je eigen tuin niet. 

ik zat aandachtig te lezen naar de gevaren tot je aangaf dat het een droom van je was om een konijn 800 vierkante meter grond aan te bieden.

 

Gelden de genoemde gevaren dan niet voor jou in zo een situatie? 

 

Dood door gasbuikje en gedood door ratten en gedood door virussen? 

 

Zodoende vind ik het lastig jou mening te verwerken als je een poging doet om alle gevaren te omschrijven (die we ook kunnen verzinnen bij een spelend kind in de speeltuin)

 

Het is toch frappant om dan specifiek de gevaren op te noemen als mijn konijn los gelaten wordt op een 2 hectare afgesloten voetbalveldje of op het strand laten rennen zou?

 

 

Eigenlijk komen we tot de conclusie dat ELK soort grote ruimte dan niet mag. Strand voetbalveld en noem het maar op.

 

Niet één groot gebied buitenshuis komt in aanmerking. Dus laten we ophouden over specifiek een strand benoemen. Dus dit zouden sommigen hier haast wel moeten toegeven in combinatie met de genoemde redenen. Doe dat dan ook.

 

Stel dat een familie lid een afgesloten stuk bos van hier tot Tokyo heeft (en er zijn mensen die willen reageren dat Tokyo best ver is) dan mag ik alsnog niet een konijntje naar dit konijnenburcht brengen.

 

Het enigste wat stressvol zou zijn is terug naar de hok en niet andersom.

 

Het is ook niet echt relevant om het leven van een wild konijn te omschrijven zoals levensduur en de gevaren, dat impliceert dat ik het konijn voor enkele jaren op het strand wil laten ipv de aangeven 3 a 4 uurtjes.

 

Overigens moet het ook geen wedstrijd zijn om levensduur van een konijn te verlengen. naar 10 (75jaar) of meer. Men dient een konijn uiterst goed te verzorgen.  Dit kan een enkel jaar of 14 jaar worden dat heb je niet perse in de hand als je het in een kooi laat met alleen de geur van biks of soms meeneemt de vlaktes op. 

 

Van de week ga ik in de avond trouwens naar een groot speeltuin dichtbij dat afgesloten is. Met veel zand en hindernissen etc. Ik heb hiervoor een ledlicht halsband die ik om de middel losjes doe om precies te weten waar ze zit. Zij kan niet door het hek en deze is 1,5 hoog en de plek is ongeveer 40 bij 10 meter. 

 

Ook hier zullen reacties voor komen dat er 102 gevaren zijn. 

 

En dat het gemeen is om het natuurlijke aard van de konijn te triggeren (op gevaar letten en vrolijk hard rennen, springen en tientallen geuren opnemen en boven, links en rechts op gevaar letten terwijl zij dit doet. Zoals een vrolijk schommelde kind die ook de vuisten om de kettingen van de schommel heen balt voor gevaar dat het valt, maar wel vrolijk is tijdens dit gevaar van een schedelbreuk. Heel gemeen.

 

Want er kan een loslopende schorpioen van de buurman ontsnapt zijn. Daar gaan konijnen dood van 

 

 

aangepast door Fey Vib
  • Verward 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga dit topic sluiten. Je hebt denk ik voldoende feedback van ons gehad om te weten dat wij het geen goed idee vinden. 

Het heeft geen enkele zin om er allerlei niet ter zake doende situaties bij te halen en mensen persoonlijk aan te vallen.

Ik heb niet het gevoel dat je openstaat voor advies, maar ik hoop oprecht dat je zult doen wat het beste is voor je konijn.

  • Vind ik leuk 1
  • Bedankt 5
Link naar reactie
Delen op andere sites

Van alles wat er in staat, is de -nooit realiseerbare- opmerking over een veilig gebied van 800 vierkante meter voor konijnen hebben het geen waar je op in gaat en over valt? 

 

Ik lees nog steeds geen argumenten voor het uitje. Je probeert alleen de tegenargumenten af te doen als onzin, maar zonder dat je goed kan onderbouwen waarom. Jammer.

 

Maar los hier van, ik hoop dat je de basis voor je konijnen wel op orde hebt. Voldoende leefruimte thuis, een maatje en goede zorg. Ik wil dit topic dus toch even afsluiten met een linkje naar deze informatie: https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .