Ga naar inhoud

Advies gevraagd


Rachel-Quinny

Aanbevolen berichten

Sinds 10 mei viel ons op dat onze Yara wat minder begon te eten. Ook werden haar keutels wat kleiner. Ik besloot het even aan te kijken omdat ze wel nog at en geen pijn bleek te hebben.
In december heeft ze een verstopping gehad, waar ik nu ook bang voor was.
 

Woensdag avond 13 mei stopte ze opeens met het eten van haar biks en ook hooi en groenvoer ging er niet meer in. Ook nu kregen we niet de indruk dat ze pijn had (zoals we dit van haar gewend zijn), maar sliep wel veel meer en was minder actief dan normaal. De donderdag direct naar de da gegaan. Er was nog geen verstopping voelbaar maar wel laxatract geven (had ik zelf twee dagen ervoor al opgestart, dit drinkt ze zelf uit het spuitje) en de medicatie voor de darmpjes. Het is voor haar enorm stressvol om naar de da te gaan en medicatie te krijgen. Het was dan ook een enorm gevecht.
Vrijdag ochtend bleek ze wat dunnere ontlasting te hebben en een vies kontje, waar ze normaal niet bekend mee is. Opnieuw naar de da, maar dit was een collega. Zij zag niet het beeld van een verstopping en opnieuw werd ze nagekeken. Er werd niks gevonden. Medicatie darmpjes en pijnmedicatie geven. Ze gaf aan dat er beginnende haakjes zichtbaar waren maar geen wondjes. Ze ging ervan uit dat dit niet het onderliggende probleem was.

 

Al snel merkte we dat het toedienen van de medicatie een enorme impact op haar had. Daarnaast twijfelde we sterk of ze al die medicatie wel nodig was. We besloten de tijd tussen de momenten te vergroten en wat bleek: ze werd actiever en ging meer eten. We bouwden de medicatie af en sinds maandag avond is ze weer ons vrolijke en ondeugende konijn. Ze eet goed hooi en gedroogde kruiden. Echter blijft het eten van de biks en groenvoer moeizaam verlopen. Ook het zien eten van ons andere konijntje maakte haar niet aan het eten. 
Ze eet soms een aantal biks achter elkaar, soms eet ze niks. We moeten het echt aanbieden. Ook kan ze er erg boos om worden als we alweer met het bakje komen. Groenvoer eet ze vooral de packsoi, wortelloof, peterselie af en toe wat witlof maar de brocoli en wortel stopt ze al snel mee. We hebben andere biks aangeboden maar ook hier reageert ze wisselend op. 


Nu is mijn vraag: is er mogelijk een verandering in gedrag en moeten we dit voorlopig aankijken of moet ik de beginnende haakjes op haar kiezen weg laten slijpen in de hoop dat dit het is. Wij twijfelen namelijk enorm omdat ze normaal gek van eten is en we hierin toch een hele verandering zien. Echter wil ik haar ook niet nog een da bezoek aandoen waarbij de kans bestaat dat ze onder narcose moet en  het probleem alsnog niet is opgelost. Wij willen graag het beste doen, maar wat is dat? Het is een moeilijk besluit en hopelijk wordt dat makkelijker met jullie adviezen.

 

Liefs, Rachel en een pootje van Yara en Quinny. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou voor nu in ieder geval even terug gaan naar de basis qua voer, vooral veel hooi en de biks blijven aanbieden, eventueel wat veilige groente zoals de witlof, peterselie of wortelloof. In ieder geval geen wortel, dat bevat veel suiker, en dat wil je niet bij een konijn dat al last heeft van de darmen. 

Wat fijn dat ze nu in ieder geval energieker is en meer eet, dat ze duidelijk minder stress heeft nu jullie met de medicatie gestopt zijn. 

Je kunt nog proberen de biks wat aantrekkelijker te maken door het met water tot een papje te mengen (geurt vaak sterk, waardoor ze het misschien wel wil eten). Als ze dat papje wel wil, dan lijkt het me inderdaad verstandig om de haakjes te laten slijpen, want dan is het waarschijnlijk dat dat toch de oorzaak is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had een konijn met beginnende haakjes dat ook zo reageerde op eten. Alsof ze wel wilde maar niet kon. Eenmaal onder narcose bleek ze flinke haken op haar achterste kiezen te hebben, die zijn zonder narcose niet te bekijken. Dus vanuit die ervaring zou ik ervoor kiezen om onder narcose haar gebit te laten bekijken en slijpen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou die haakjes weg laten halen. Geen zichtbare wondjes wil niet zeggen dat ze er geen last van heeft. Ik heb een ram met minimale beginnende haakjes gehad, de dierenarts was er van overtuigd dat hij er nog geen last van kon hebben. Toch was het na het slijpen over met dat gekke eetgedrag. Je konijn heeft duidelijk ergens last van en zoals je het omschrijft lijkt het mij het meest logisch dat het die haken zijn. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

16 uur geleden zei Eefje:

Ik zou die haakjes weg laten halen. Geen zichtbare wondjes wil niet zeggen dat ze er geen last van heeft. Ik heb een ram met minimale beginnende haakjes gehad, de dierenarts was er van overtuigd dat hij er nog geen last van kon hebben. Toch was het na het slijpen over met dat gekke eetgedrag. Je konijn heeft duidelijk ergens last van en zoals je het omschrijft lijkt het mij het meest logisch dat het die haken zijn. 

Dit was bij Charlie ook zo. Helemaal doorgelicht omdat ze niet at. Enige wat te vinden was, was minimale / beginnende haakjes. Omdat er geen andere oorzaak te vinden was, die weg laten halen. En ja hoor, madam at weer gewoon. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dinsdag middag zijn de haakjes bij de da onder narcose verwijderd. Boven was niks te zien, links onder is een klein beetje weggehaald, rechtsonder was noodzakelijk. Dinsdag avond laat was ze pas weer een beetje actief.
Ze drinkt voldoende en komt ook uit haar zelf een beetje hooi eten. Verder wil ze nog niks eten. In de ochtend slaapt ze veel en wilt ze niks van eten weten. Ik neem aan dat we het even de tijd moeten geven? Mede omdat ze altijd erg veel stress heeft na een da bezoek. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, we hebben geen medicatie meegekregen.. Maar dit is dus wel noodzakelijk begrijp ik uit je reactie?

 

Heel eerlijk gezegd krijg ik steeds meer twijfels over onze dierenarts. En dat terwijl ze ‘gespecialiseerd’ zouden zijn in konijnen. 

aangepast door Rachel-Quinny
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of je zelf ervaring hebt met ingrepen bij de tandarts, maar meestal doet dat behoorlijk pijn. En pijn kan de reden zijn dat een konijn niet zelf gaat eten. Ik zou dus zeker even bellen en vragen of je pijnstillers kan ophalen. Best kans dat ze daarmee wel weer zelf lekker gaat eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar ben ik helaas weer.. 

Zoals ik in mijn voorgaande bericht al aangaf zijn we afgelopen donderdag met de pijnmedicatie gestart. Maandag avond heeft ze dit voor de laatste keer gehad.
 

Wat betreft haar gedrag is ze weer de oude, echter vinden we haar eetgedrag nog altijd vreemd/ opvallend. Hooi eet ze goed en uit zichzelf. ‘s Ochtends wilt ze niets van de biks weten (zowel de oude als de nieuwe biks die we gekocht hebben om uit te proberen of het hieraan lag) wil ze niet. Basilicum en peterselie zijn geen probleem. Ook gedroogde kruiden eet ze maar in wat mindere mate. Een lijnzaadbrokje, wat een ochtend ritueel is, eet ze ook zonder problemen en ook de beapher care plus wat ze als snoepje krijgen eet ze zonder pardon. Het eten van het groenvoer gaat wisselend. Ene keer eet ze de portie vrijwel op maar in tussenpozen, de andere keer snoept ze enkele dingen ertussenuit. In de avond eet ze soms twee biks, andere keer zeven maar ook dit is dan iets dat we moeten blijven aanbieden. 

Daarnaast is haar reactie op het eten ook verschillend. De ene keer totaal geen reactie en blijft op haar plekje zitten, de andere keer komt ze enthousiast aanrennen, ruikt eraan en eet een beetje. 
 

Zien we iets over het hoofd? Ze is nu al een aantal keer door de da gecontroleerd en zij kunnen niks vinden. Heeft het te maken met gedrag dat plots veranderd is of moet haar maagje eraan wennen om weer meer te eten omdat ze natuurlijk eerder al ruim twee weken stukken minder gegeten heeft. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De Beaphar care+ is ook een gewone brok, die je als enige brok zou kunnen voeren. Die ruikt sterker dan de meeste andere biks, misschien dat ze die daarom nu aantrekkelijker vindt. Je dus een deel van de biks kunnen vervangen door de beaphar (25% beaphar, 75% oude brok), en kijken of dit helpt om haar meer biks te laten eten. Zie je dat ze alleen de beaphar opeet, en de andere biks laat staan, dan kun je een iets groter deel beaphar voeren ten opzicht van de andere biks. Normaal moet je overstappen van voer in stapjes opbouwen, eerst 25% nieuwe brok, dan 50%, 75% tot je alleen de nieuwe brok voert. Maar als ze de beaphar nu goed zou eten, en de keutels blijven goed, dan kun je ook volledig overstappen op de beaphar. 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn konijn had ook kleine haakjes waarvan de dierenarts zei dat deze niet pijnlijk zouden zijn, toch weg laten halen, maar helaas.. meneer eet nog steeds maar kleine beetjes hier en daar, ook andere biks geprobeerd maar daar werd ie ook niet heel enthousiast van, hij heeft er welgeteld 3 brokjes van gegeten. Als ik hem wat groente aanbied dan eet ie het wel, maar dan moet ik het 'm dus echt voeren. Kruiden en hooi zijn de enige dingen die hij actief gaat eten als ik het hem aanbied/vernieuw. Heel vreemd, ben bang dat dit weer een reisje naar de dierenarts wordt komende week. 😞  Hij is verder ook wel actief, maar dat wil blijkbaar niet heel veel zeggen bij een konijn, ze zijn meesters in het verbergen van pijn. Zodra je merkt dat ze pijn hebben is het meestal ook echt erge pijn.

aangepast door Gaze
Link naar reactie
Delen op andere sites

34 minuten geleden zei Gaze:

Mijn konijn had ook kleine haakjes waarvan de dierenarts zei dat deze niet pijnlijk zouden zijn, toch weg laten halen, maar helaas.. meneer eet nog steeds maar kleine beetjes hier en daar, ook andere biks geprobeerd maar daar werd ie ook niet heel enthousiast van, hij heeft er welgeteld 3 brokjes van gegeten. Als ik hem wat groente aanbied dan eet ie het wel, maar dan moet ik het 'm dus echt voeren. Kruiden en hooi zijn de enige dingen die hij actief gaat eten als ik het hem aanbied/vernieuw. Heel vreemd, ben bang dat dit weer een reisje naar de dierenarts wordt komende week. 😞  Hij is verder ook wel actief, maar dat wil blijkbaar niet heel veel zeggen bij een konijn, ze zijn meesters in het verbergen van pijn. Zodra je merkt dat ze pijn hebben is het meestal ook echt erge pijn.

Vervelend hè.  Het is altijd zoeken wat er aan de hand is. Je zou een papje kunnen maken van wat brokjes, en proberen of je konijn dat van een schoteltje of een lepeltje wil eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

13 uur geleden zei Gaze:

Mijn konijn had ook kleine haakjes waarvan de dierenarts zei dat deze niet pijnlijk zouden zijn, toch weg laten halen, maar helaas.. meneer eet nog steeds maar kleine beetjes hier en daar, ook andere biks geprobeerd maar daar werd ie ook niet heel enthousiast van, hij heeft er welgeteld 3 brokjes van gegeten. Als ik hem wat groente aanbied dan eet ie het wel, maar dan moet ik het 'm dus echt voeren. Kruiden en hooi zijn de enige dingen die hij actief gaat eten als ik het hem aanbied/vernieuw. Heel vreemd, ben bang dat dit weer een reisje naar de dierenarts wordt komende week. 😞  Hij is verder ook wel actief, maar dat wil blijkbaar niet heel veel zeggen bij een konijn, ze zijn meesters in het verbergen van pijn. Zodra je merkt dat ze pijn hebben is het meestal ook echt erge pijn.

Dit is inderdaad heel vervelend. Bij ons hetzelfde verhaal. Wij merken dat ze ook echt wel wil eten, wat wel al een hele verandering is t.o.v voor het verwijderen van de haakjes.
Ik ben al blij dat ze nu wel uit zichzelf eraan begint en enthousiast wordt van het rammelen van de doos met biks. Ook wij moeten het blijven aanbieden, maar zien wel vooruitgang. Hoe reageert hij op ‘snoepjes’ of iets dat hij normaal heel lekker vindt? 
In ons geval merk ik dat het constant naar de dierenarts gaan veel stress te weeg brengt. Nu we dit even uitgesteld hebben vertrouwd ze ons weer meer en laat ze meer toe. Ik moet dan ook zeggen dat ons voedstertje temperamentvol is en altijd duidelijk laat weten wanneer ze het er niet mee eens is. 
Heb je al iets van pijnmedicatie gebruikt? Wij merkten namelijk geen verschil tussen wel of geen pijnmedicatie gebruiken. 

aangepast door Rachel-Quinny
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet wat er is gebeurt maar mijn konijn maar hij lijkt weer normaal te eten, hij is weer net zo ongeduldig als voorheen. Ik kan de biks nog niet in het bakje doen of hij heeft ze al te pakken. :'D Ik denk ergens dat het toch die haakjes zijn geweest en dat hij misschien nog enige dagen bang is geweest dat het pijn zou doen om te eten? Ik heb geen pijnmedicatie gebruikt na het slijpen van de tanden, was volgens de dierenarts (gespecialiseerd in tandheelkunde)niet nodig. Ook had hij geen zichtbare wondjes. Ik moet zeggen ik heb ook niet gemerkt heb dat hij pijn had er na, hij was eerder meer levendig dan voorheen. Is er bij jou al iets veranderd? hope so! 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat fijn dat het nu goed gaat! Bij ons gaat het gelukkig ook een stuk beter. Ik denk inderdaad hetzelfde als jij ook al aangeeft betreft de haakjes en dat in combinatie met stress naar da gaan en medicatie geven. 
Groenvoer gaat er nu moeiteloos in. De biks gaat al een stuk beter, we komen in de goede richting. Hopelijk blijven we alleen maar vooruit gaan! 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoii, 

 

Ik zit toevallig even mee te lezen en ik herken veel van jullie bij mijn konijn. Hij is een aantal week terug erg ziek geweest en wij vermoeden dat hij in die tijd haakjes op zijn kiezen heeft gekregen. Nu is hij sinds een dag of twee gestopt met het eten van biks en ik maak mij toch wel veel zorgen. Morgen gaat hij heen voor een gebitsbehandeling. Nou hou ik mijn hart vast of hij hier door heen komt, hoe hebben jullie het gehele proces ervaren ? Zagen jullie gelijk al verbetering ? 

 

Fijn om te horen dat het met jouw konijn al een stuk beter gaat! Wat kan het toch een hoop elende mee brengen. 

 

Vr,

Ilona 

Link naar reactie
Delen op andere sites

12 uur geleden zei Konijntje_Johan:

Hoii, 

 

Ik zit toevallig even mee te lezen en ik herken veel van jullie bij mijn konijn. Hij is een aantal week terug erg ziek geweest en wij vermoeden dat hij in die tijd haakjes op zijn kiezen heeft gekregen. Nu is hij sinds een dag of twee gestopt met het eten van biks en ik maak mij toch wel veel zorgen. Morgen gaat hij heen voor een gebitsbehandeling. Nou hou ik mijn hart vast of hij hier door heen komt, hoe hebben jullie het gehele proces ervaren ? Zagen jullie gelijk al verbetering ? 

 

Fijn om te horen dat het met jouw konijn al een stuk beter gaat! Wat kan het toch een hoop elende mee brengen. 

 

Vr,

Ilona 

Dit klinkt wel heel herkenbaar! Het proces van tanden slijpen was in 5 minuten gedaan bij mij, ze gebruikte hiervoor gas omdat mijn konijn al wat ouder is. Ik zag niet gelijk verbetering kwa eten, maar voor mijn gevoel moest hij wennen aan het idee dat eten nu niet meer pijn zou doen. Na een aantal keer een brokje aangeboden te hebben pakte hij het steeds vaker aan en nu durft hij het weer gewoon te eten 🙂 Maar dat was echt niet meteen op de dag van de gebitsbehandeling, mijn dierenarts zei wel dat ik dezelfde dag nog verschil moest merken in eten. Maar het was pas een dag later dat hij uit zichzelf weer af en toe een brokje durfde te eten en heeft nog enkele dagen geduurd voordat hij weer zichzelf was kwa eten! Hoop dat het bij jou ook het probleem is en je konijntje hierna weer de oude is!

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 11-6-2020 at 11:03 zei Gaze:

Dit klinkt wel heel herkenbaar! Het proces van tanden slijpen was in 5 minuten gedaan bij mij, ze gebruikte hiervoor gas omdat mijn konijn al wat ouder is. Ik zag niet gelijk verbetering kwa eten, maar voor mijn gevoel moest hij wennen aan het idee dat eten nu niet meer pijn zou doen. Na een aantal keer een brokje aangeboden te hebben pakte hij het steeds vaker aan en nu durft hij het weer gewoon te eten 🙂 Maar dat was echt niet meteen op de dag van de gebitsbehandeling, mijn dierenarts zei wel dat ik dezelfde dag nog verschil moest merken in eten. Maar het was pas een dag later dat hij uit zichzelf weer af en toe een brokje durfde te eten en heeft nog enkele dagen geduurd voordat hij weer zichzelf was kwa eten! Hoop dat het bij jou ook het probleem is en je konijntje hierna weer de oude is!

Hij is gisteren door de DA bekeken en ze hebben een los zittende kies gevonden. De dierenarts durfde de kies er niet uit te trekken dus heeft ze hem weer bij laten komen. We zijn dus nog steeds niks verder gekomen. Gelukkig is hij goed uit de narcose gekomen maar ja eten wil hij nog steeds niet. Maandag maar naar een andere DA in de hoop dat hij het losse kiesje wilt trekken. Arm beest hij wordt er niet beter op 

  • Verward 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .