Ga naar inhoud

Het slowchat buitenvogel topic


Evee

Aanbevolen berichten

 • Reacties 90
 • Aangemaakt
 • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Vanochtend op weg naar de loods zag ik de baby eendjes weer zwemmen. De wat oudere kuikens zijn er nog maar 5. Maar die lijken het goed te doen. Dat waren er 9! Dus best wat afvallers.

 

De eendjes die van de week zijn geboren waren er ook nog. Eentje was kleiner en bleef achter, die zag ik vandaag niet meer zwemmen. Het was moeder met 5 kuikentjes. Ik zal zo een foto van ze plaatsen 🙂

Link naar reactie

Ik had dit topic nog niet gezien en ik schreef toevallig net het volgende in het BunnyBunch café:

 

Ik zag gisteren voor het eerst een roodborstjesjong! Toevallig vloog pappa of mamma roodborstje net weg en toen zag ik opeens het jong. Zo leuk! Ieniemienievogeltje, met nog geen rood borstje 😉 En vandaag zag ik opeens twéé volwassen roodborstjes, dat had ik nog nooit gezien. Het zijn solitaire vogeltjes, maar nu hebben ze dus een jong (of misschien wel meerdere, geen idee). De ene is ook echt niet bang, die komt steeds vlak bij me.

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie

Gisteren zag ik iets langs het raam naar beneden gaan, bleek een koolmeesjong te zijn. Ik dacht dat onze kat buiten liep, dus ben die gauw gaan zoeken. Maar zij zat in de keuken en wist niks van een koolmeesjong.

 

Het beestje zat wat te kwetteren met zijn ouders een paar tuinen verderop, en is toen met tussenstops op de konijnenren en de parasol weer richting zijn ouders gevlogen. Zo schattig, zo'n klein beestje!

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie

Aww. Ik heb als kind ooit een tam koolmeesjong "gehad". Die was uit het nest gevallen in de vijver. Ik heb die toen gered en bijgevoerd. Wel gewoon netjes buiten laten leven hoor, dat wel. Echt 2 jaar lang zat het koolmeesje elke ochtend bij mijn slaapkamer raam te wachten 🙂 Hij was super tam, kwam echt op mij zitten als ik buiten was. Niet helemaal goed natuurlijk, maar ja ik was 10 ofzo, wist ik veel. Daarna heb ik hem nooit meer gezien helaas. 

 • Vind ik leuk 3
Link naar reactie

Er vloog net een klein musje tegen het raam aan, en het zit nu heel beduusd en piepend om zit heen te kijken. 

Update: terwijl ik dit typ vliegt hij op, en knalt nog een keer tegen het raam aan. Na even stil te zitten op de konijnen, vloog hij nog een keer langs het raam omhoog, en nu is hij de tuin uit. 

Ik hoop dat hij zijn ouders terug vindt en snel doorkrijgt dat je niet door ramen heen kunt vliegen. Zo schoon zijn mijn ruiten trouwens ook niet met al dit stuifmeel 😇

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie

Ja, wat zijn het vaak nog klungels die jonge, net uitgevlogen vogels... Goed dat je de jonge merel op tijd zag @Evee!

Hier is het sinds vandaag stil rondom het koolmezennestje. De afgelopen dagen vlogen de ouders af en aan en gaven hun hapjes al af aan 'de voordeur'. Daardoor dachten wij al dat de jongen binnenkort zouden uitvliegen, want het leek er op dat ze de ouders steeds al tegemoet kwamen dus.

 

Helaas nog geen Gekraagde roodstaart gezien. Vorig jaar waren ze hier vanaf 16 mei in de tuin en hebben ze een nest jongen grootgebracht. Zo leuk zo'n uniek vogeltje! Bij 'Beleef de lente' van de vogelbescherming werkt de gekraagde roodstaart ook al niet mee. Hij laat zich daar wel af en toe zien, maar nestelen voor de camera, ho maar...

 

Wel veel jonge musjes in de tuin. Zo leuk zoals ze bij hun ouders om eten bedelen. We hebben een paar waterschalen in de tuin staan waar de mussen graag gebruik van maken. Ik kan zomaar een poos gewoon lekker zitten kijken naar al die vogeldrukte. Merels zien we weer meer dit jaar. De spreeuwenjongen onder de dakpannen zijn uitgevlogen en de ouders komen niet meer dagelijks op onze grasveld foerageren. De gierzwaluwen zijn terug uit Afrika en nestelen weer onder onze dakrand. Het 'gieren' van de langs vliegende gierzwaluwen is zo'n echt zomers geluid.

 

Vanmiddag een moeder eend met 9 eendenkuikens ontdekt in een vijver in de buurt. Gelijk weer even gemeld via de kuikenteller app. Ik ben benieuwd hoeveel er groot worden. Volgens een bewoner naast de vijver waren het er zondag nog 11.

 

Link naar reactie
 • 2 weken later...

Net een lange wandeling gemaakt tussen de buien door. Ook even kijken hoe het met 'mijn' eendjes is na al die regen. De eendenmoeder hier in de buurt had ik al snel gevonden en ze had nog steeds 9 jongen! Die zijn in het weekend 23/24 mei geboren. Het waren er 11, maar nu dus nog steeds 9. Knap moedertje! Weer een vervolgmelding gedaan op de kuikenteller app.

De takkelingen (of heten ze alleen zo bij uilen en roofvogels) van de zwarte kraai en de vlaamse gaai heb ik niet meer gezien. Afgelopen week struikelde je bijna over die sukkels! Je kunt ze zo wat oppakken en mijn hond snuffelde er laatst gewoon aan eentje. Ik zet er wel eens een op een tak zodat ze wat veiliger zitten, maar ja, ze zouden zich moeten kunnen redden, de ouders zijn in de buurt.

In onze tuin veel jonge vogels; vooral mussen, spreeuwen, merels en koolmezen. Helaas de koolmezen niet zien uitvliegen.
De jonge merels zijn ook van die sukkeltjes die erg lang blijven zitten voordat ze vluchten. Ze komen hier elke dag bij de waterschalen drinken. Hopelijk overleven ze het!
 

 

Link naar reactie

Mijn man en ik hebben vanmiddag een hele tijd naar een jagende bruine kiekendief staan kijken, prachtig om te zien!

 

We vonden trouwens ook kapotte eieren op het wandelpad. Ongeveer formaat kippenei maar dan groenig. Heeft iemand een idee van welke vogel die zijn?

 

En we vonden een dood kuiken, groter dan een merel, zwarte huid, vrijwel kaal maar wel wat helderblauwe veren aan de vleugels. Ook geen idee wat dat voor soort was. Ben wel benieuwd, hoop dat iemand dat weet.

Link naar reactie
 • 2 weken later...

Iets wat ik als kind gezien heb en wat geweldig was om te zien.

 

Er zwom op een meer een familie knobbelzwanen: vader, moeder en een heel stel kleintjes, nog niet zo lang uit het ei. Één van die kleintjes was met een pootje verstrikt geraakt in een vislijn. Pa en ma bleven eerst in de buurt, maar konden hem niet helpen. De eigenaar van de vislijn ook niet, want een knobbelzwaan wil je niet boos maken. Uiteindelijk gaven pa en ma het op en gingen met de kleintjes een heel eind verderop zwemmen. Maar ze bleven het vastzittende kleintje wel in de gaten houden. Toen kon de eigenaar van de vislijn het beestje loshalen en roets, kleintje en moeder zwommen, rénden zowat over het water naar elkaar toe! Dat was zó geweldig om te zien, zal het nooit vergeten!

 • Vind ik leuk 2
Link naar reactie

Pfff, het is wel wat bij 'Beleef de Lente' van Vogelbescherming...

De kuikens van de Nijlgans zijn uitgekomen en hebben de grote sprong vanuit de hoge boom waarin hun nest zat gewaagd.

Vrouw merel is bezig met haar 3e broedsel maar... man merel is al een hele poos niet meer gezien...en er is een dode merelman gevonden die slachtoffer is geworden in het verkeer... zal vrouw merel dit nest nog tot een goed einde brengen?

De kerkuilen hadden 3 kuikens, waarvan de jongste (K3 genoemd) erg achterbleef. Je zag hem zwakker worden en hij was echt heel veel kleiner dan zijn 2 veel grotere nestgenootjes. Gisteren gaf hij het op. Echt sneu...
 

Link naar reactie
 • 1 maand later...

Hier zie ik regelmatig vogeltjes drinken en badderen. Merels en musjes vooral.

 

Ik heb alleen wel een takje in het bakje gedaan omdat er best een aantal dode bijen / wespen / lieveheersbeestjes en andere insecten in lagen, volgens mij omdat ze er in gingen op zoek naar water, maar er dan niet uit konden komen. Niet dat het een diep badje is, maar het randje is voor insecten wel net te stijl. En gisteravond was er een egeltje uit aan het drinken 🙂 

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .