Ga naar inhoud

Castratie ram


Fleurtje_24

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Binnenkort komen er 2 jonge nederlandse hangoor dwerg konijntjes in huis. Het gaat om een ram en een voedster.

De ram wil ik graag zo snel als mogelijk (en goed is voor het konijn natuurlijk) laten casteren.

 

Mijn vraag is wat zijn jullie ervaringen hiermee? Met hoeveel weken kan ik de ram het beste laten castreren? En kunnen tot die tijd de konijntjes nog gewoon bij elkaar blijven?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk dat je konijnen krijgt.

Heb je gezien dat er hier ook veel informatie te vinden is? Over koppelen, maar ook over verblijven, speeltjes etc. 

 

De konijnen moeten met 10 weken uit elkaar, om er zeker van te zijn dat ze zich niet voortplanten. Zodra de ballen van de ram ingedaald zijn, kun je hem laten castreren. Meestal is dat met een week of 12. Daarna mag je ze in de derde week na castratie aan elkaar koppelen op neutraal terrein.

Ze zitten dus allebei 4-5 weken alleen. 

Dat is een van de redenen dat we meestal aanraden om een koppeltje te halen bij de opvang. Dan heb je dat probleem niet, en als je een volwassen koppel neemt weet je ook zeker dat het goed gaat.

Bij een jong koppel is het afwachten of ze elkaar nog leuk vinden als ze eenmaal volwassen zijn. Tot 6 maanden gaat het meestal wel goed, daarna gaan ze puberen en krijgen ze een eigen mening. Dat is misschien wel iets om even in je achterhoofd te houden.

 

Heb je al een konijnkundige dierenarts?

Link naar reactie
Delen op andere sites

In dit artikel vind je veel informatie over het koppelen van konijnen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen

 

Ja een ram en voedster hebben over het algemeen wel de beste kans van slagen.... maar het karakter is het allerbelangrijkste. En daar komt gelijk het nadeel van de aanpak die je nu doet: karakters van konijnen ontwikkelen pas in de puberteit, zo tussen de 6 maanden en 1,5 jaar leeftijd. 

Je zit dus niet alleen onhandig met dubbele huisvesting straks, want vanaf 10 weken moeten ze apart van elkaar ivm vruchtbaarheid, en pas na ruim 14 dagen na de castratie - in de derde week na castratie dus, kun je ze pas weer terug koppelen aan elkaar. Meestal gaat dat bij die jonge konijnen nog wel goed. Maar de maanden er na, als ze gaan puberen. Dan heb je alsnog een grote kans dat ze gaan vechten. Hopelijk niet. Maar de kans is er, en ook best groot. Zorg dus wel dat je nu al een plan B maakt voor die situatie.

 

Je hebt dan namelijk twee keuzes. De eerste is twee apart koppels konijnen gaan houden. Zowel de ram als de voedster dus via speed-dates in een konijnenopvang op karakter een goed passende partner laten uitzoeken, en dus twee koppels houden. Daar moet je voldoende ruimte voor hebben - vier vierkante meter permanente leefruimte per koppel. En het ook zien zitten natuurlijk, vier konijnen houden. 

De andere optie is om één van de twee konijnen af te staan bij een asiel, en voor het konijn wat je wel houd, via de speed-date op karakter een wel passende partner te zoeken. Dat houd dus in dat je één van je twee konijnen zal moeten herplaatsen. En dat is niet makkelijk als je zo een diertje al een half jaar tot anderhalf jaar in huis hebt. 

 

De optie die geen optie is noem ik ook nog, soms besluiten mensen namelijk heel egoistisch om de konijnen dan maar apart van elkaari n een kooitje te houden. Dan zit je dus met twee konijnen die het grootste deel van hun leven eenzaam zijn.  Dat is voor de konijnen alles behalve een ideale optie, en ik vind die keuze altijd heel erg vanuit het mens bekeken, niet vanuit wat voor de konijnen beter is. 

 

Hopelijk heb je geen plan B nodig, maar echt, houd er serieus rekening mee dat het wel nodig kan zijn. 

 

Dit is één van de belangrijkste redenen dat we hier op het forum fokken niet aanmoedigen en ook niet aanmoedigen bij een fokker konijntjes te kopen. Ten eerste zijn er heel veel slechte, commerciële fokkers die niet het belang van de dieren hoog hebben staan, bekijk bijvoorbeeld dit topic eens, wat helaas nog echt heel vaak terug omhoog komt omdat er weer nieuwe mensen zijn die er in trappen.

Ten tweede is er een enorm konijnenoverschot in Nederland, Asielen hebben wachtlijsten voor afstand, omdat ze de hoeveelheid afstandskonijnen niet eens aan kunnen.
En ten derde, bij een fokker kopen is totaal niet praktisch als het gaat om koppelen. Jonge konijntjes zijn maar heel kort jong, en hebben echt een sterke puberteit, ze ontwikkelen karakter, zijn niet meer zo makkelijk op te tillen en te hanteren, want ze durven voor zichzelf op te komen. Ze krijgen dan vaak het stempel "agressief" terwijl ze eigenlijk gewoon onbegrepen en verkeerd behandeld zijn. Ze sproeien, rijden, knagen, bijten, krijgen irritant gedrag zoals tralieknagen, en in veel situaties gaan willekeurig samengezette konijnen flink vechten.. Of de geslachten blijken niet te kloppen, daar zijn ook vele voorbeelden van op bunnybunch te vinden helaas. 

De meeste konijntjes uit winkels en van fokkers worden daarom ook weer afgestaan nog voor ze 1 jaar oud zijn... en raad is waar die belanden? Juist in de asielen... En dat is nou precies de reden dat wij juist het adopteren uit asielen promoten. Ook daar zitten jonge konijntjes, want al die oepsnestjes van de verkeerde geslachtsbepaling? Ook die belanden in asielen. En die zijn echt prima tam te maken, vaak zijn ze het zelfs al. Veel asielen werken met pleeggezinnen voor jonge konijntjes. Maar ook de volwassen konijntjes zitten in alle karaktervaranten in asielen. en als je zelf aangeeft een mensgericht konijn te zoeken, houden ze daar echt wel rekening mee. Waarom zouden ze niet? Als ze een pittig konijn bij je plaatsen breng je het weer terug. Daar schieten ze zelf ook niet mee op. Ze zullen dus echt eerlijk zijn.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .