Spring naar bijdragen
Marlieke

Koppelen

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Ik heb even een vraag. Sinds een paar maanden heb ik twee lieve zusjes gekocht in de dierenwinkel. Sinds dag 1 zijn ze onafscheidelijk van elkaar. Ze slapen samen, eten uit hetzelfde bakje, maken ruimte voor elkaar, spelen samen etc. 10 dagen geleden heb ik een grotere kooi aangeschaft omdat het samen erg goed ging en ze meer ruimt nodig hebben. De winkel gaf aan dat dit al wel kon aangezien ze zo goed samen gaan.

Een droomkoppel dacht ik.....Sinds vandaag vechten ze elkaar ineens het hok uit. Ik schrok enorm en heb ze daardoor samen uit de kooi gelaten. Meer ruimte en meer vrijheid. Ik dacht misschien koelen ze hierdoor even af. Helaas begon het gevecht na een paar minuten opnieuw. Inmiddels heb ik de oude (kleinere) kooi weer in de woonkamer gezet naast de nieuwe en heb ik de konijntjes uit elkaar gehaald. Tralies, zo goed als, naast elkaar zodat ze elkaar wel kunnen ruiken en zien. Maar ook dan reageren lelijk naar elkaar. Het is geen optie om de konijnen voorgoed gescheiden te houden. 

Wie kan mij helpen? Wat kan ik het beste doen?

 

Groetjes, 

Marlieke

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoi Marlieke,

Dit ga je geen leuk antwoord vinden, maar twee voedsters gaan vaak niet samen als ze eenmaal volwassen zijn. 

Hoe meer ruimte, hoe groter de kans dat het goed gaat, maar ook dat biedt geen garantie. Hoe groot is de kooi die je gekocht had? Een kooi uit de dierenwinkel is eigenlijk altijd te klein. Voor een koppel is het advies 4 vierkante meter, voor 2 voedsters moet dat echt meer zijn.

 

Ik vind het niet gek dat ze nu lelijk doen. Ze zien en ruiken elkaar, maar kunnen daar niets mee.

 

Als je ze nog een kans wilt geven, zou ik je aanraden om ze 2 weken in aparte kamers te zetten, zonder contact met elkaar, dus ook niet om en om in dezelfde ruimte, of om de dag van kooi wisselen. Dan kun je ze nog een keer bij elkaar zetten op neutraal terrein, maar eerlijk gezegd is de kans groot dat het dan weer misgaat.

 

Heb je ruimte voor 2 koppels, dat je ze allebei een gecastreerde ram laat uitzoeken in de opvang? Anders kun je er misschien een omruilen bij de opvang. Dat is een moeilijke beslissing, maar zoals je zegt 2 konijnen apart houden is ook geen optie.

 

Ik wens je veel succes en wijsheid.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Bedankt voor je tips!! Wat vreselijk. Ik baal namelijk enorm want in de winkel hebben ze mij geadviseerd dat vaak 2 konijnen uit hetzelfde nest prima werkt. Dat de kans erg klein is dat het mis zal gaan. Vandaar ook mijn keuze. Daarnaast adviseerde zij mij een andere kooi te kopen en dat deze groot genoeg moet zijn , waar ik het helemaal mee eens ben. Ik heb de Grand Lodge van Ferplast gekocht. Ik heb helaas geen ruimte om beide konijnen te koppelen aan een ram.  1 grote kooi in huis is al meer dan genoeg ;-)!

Wat een vreselijk idee dat ik 1 van deze twee lieverds weg zou moeten doen...😰!

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Helaas zijn dierenwinkels nog altijd nog gespecialiseerd in konijnen, en kunnen de medewerkers geen goed advies meegeven. En helaas voor jou, zit jij nu met de problemen.

Ik sluit mee aan bij wat Marjolein zegt, laat ze nu echt twee weken volledig uit elkaar zodat ze elkaar niet kunnen zien of ruiken. Zo vergeten ze hopelijk de negatieve ervaring weer. 

Wat je ook nog kunt proberen is een konijnenopvang vragen om hulp als je ze weer gaat koppelen. Bij een koppeling gaan de konijnen onderling de rangorde bepalen, en dat is niet altijd fijn om te zien. Ik vind het zelf ook heel lastig om te bepalen wanneer ik nu wel of niet moet ingrijpen. Bij een opvang hebben ze hier veel ervaring mee, en heb je de meeste kans op slagen. En als het niet lukt, zal de opvang ook met je meedenken over hoe nu verder.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Helaas hebben ze in veel dierenwinkels niet zoveel verstand van konijnen. Ik was er laatst nog in eentje waar ze zeiden dat konijnen het liefst alleen leven. Dat is ook absoluut niet waar.

 

Weet je trouwens heel zeker dat het voedsters zijn? Ook dat gaat vaak mis. Zijn ze bijvoorbeeld bij de dierenarts geweest voor controle en vaccinaties?

 

Hebben ze alleen de kooi aan ruimte? Dat is echt veel te klein. Denk dat je met je partner in de badkamer woont, dan zou je vermoedelijk ook gaan vechten.

In dat geval zou je een grote ren aan de kooi kunnen koppelen, voor je het nog een keer gaat proberen. Dat vergroot de kans dat het goed gaat, maar geeft geen garantie uiteraard.

 

 

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja, dat is inderdaad verschrikkelijk. Had je het maar eerder geweten. Ik leef met je mee. Winkels die dieren verkopen hebben ook geen belang bij verstandige voorlichting, want dan zouden ze moeten zeggen dat je geen jonge konijntjes moet kopen en al zeker geen twee van hetzelfde geslacht. En jonkies zijn nu net de diertjes die het makkelijkst verkopen: zoooooo schattig! (zijn ze ook natuurlijk). Als de konijntjes ouder worden dan gaan ze hun eigen karaktertje pas ontwikkelen dus dan moet je wel heel veel geluk hebben als ze dan nog net zo goed met elkaar op kunnen schieten als voorheen. Konijntjes van hetzelfde geslacht is nog meer geluk hebben dat het goed blijft gaan.....dat is wel een heleboel geluk dat je dan moet hebben. 😞

 

Heel veel sterkte en wijsheid toegewenst. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Bedankt voor alle lieve reacties. De konijnen zitten normaal gesproken inderdaad in de kooi. Zodra ik thuis ben, en dat is nu met de corona dagelijks, lopen ze los door de woonkamer. Aan ruimte geen gebrek lijkt mij? Ik heb  ze in de dierenwinkel aangeschaft en ze komen uit een thuisnestje. Bij deze dierenwinkel zit een dierenarts en daar zijn ze gecontroleerd toen ze binnen kwamen. 

Mijn vorige konijn had ik alleen aangeschaft en daardoor inderdaad nu 2 konijntjes gekocht!

Ik ga ze nu dan maar twee weken uit elkaar halen! Fingers crossed!

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is toch wel goed om de uiteindelijke opstelling even na te meten, dat ze na de koppeling wel echt 24/7 toegang hebben tot die 4+ m2 in totaal. Helaas zijn de meeste hokken die in de dierenwinkel worden verkocht te klein als je hier geen extra ren aan maakt.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
55 minuten geleden zei happy211:

Het is toch wel goed om de uiteindelijke opstelling even na te meten, dat ze na de koppeling wel echt 24/7 toegang hebben tot die 4+ m2 in totaal. Helaas zijn de meeste hokken die in de dierenwinkel worden verkocht te klein als je hier geen extra ren aan maakt.

Vooral dat 24/7 is belangrijk. Konijnen zijn schemerdieren, dus die zijn 's avonds laat en 's ochtends vroeg het actiefst. Bovendien is het in dit geval belangrijk dat ze elkaar kunnen ontlopen als ze even geen zin in elkaar hebben.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb hetzelfde hok als jij maar die is echt veel te klein om de konijnen in op te sluiten hoor. Bij mij staat hij buiten in een ren van 6 m2. (Compleet overdekt zodat er geen roofdieren bij kunnen). Misschien is het een optie om de konijnen naar de tuin te verhuizen half mei? (Eerder kan niet ivm hun vacht, ze zijn nu gewend aan de binnentemperatuur). 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .