Spring naar bijdragen
Snuf en Vlek

Help! Koppelen na ziekte lukt niet!

Recommended Posts

Dag konijnenkenners,

 

Graag jullie hulp/tips voor de volgende situatie. Wij hebben een gecastreerde ram en een voedster die jarenlang fijn samen hebben geleefd in hun grote buitenhok met vaste ren.


Rammetje is in februari erg ziek geworden, longontsteking en “snot” en niks meer eten of drinken. Hierdoor zijn we veel met hem naar de dierenarts geweest en hij is daar ook een paar nachtjes gebleven. Daarna thuis dwangvoeding en medicijnen, eerst om de paar uur, toen een paar keer per dag, daarna afgebouwd.


Dit alles heeft bij elkaar een paar weken geduurd en omdat het besmettelijk was hebben we hem apart gehouden van onze voedster. Zij zat onderin hun hok en kon in de ren en hij zat bovenin (het loopplankje hebben we opgeklapt). Nu hij weer beter is willen we ze graag weer samenbrengen. Alleen onze voedster doet nu heel agressief tegen hem! 
 

Op advies van dierenarts hebben we het eerst op neutraal terrein geprobeerd. Eerst hebben we ze allebei in een eigen (geleende) kooi, naast elkaar gezet. Daarna samen in een nieuwe plek (eerst in de keuken en daarna samen in een geleende ren). Dit elke dag herhaald, voor een half uurtje ongeveer, een week lang. Ging prima. Het was niet zo dat ze elkaar opzochten, ze negeerden elkaar voornamelijk, maar ze aten wel allebei en waren rustig.
 

Nu hebben we ze in de eigen ren geprobeerd samen te zetten en dat ging flink mis. De plukken vacht vlogen in het rond! Voedster zit ram overal achterna en duwt hem ook tegen het gaas aan en maakt bijt bewegingen. Na ca 10 min konden we het niet meer aanzien en hebben we ze maar uit elkaar gehaald. 
 

Kinderen zijn super verdrietig dat de opgeknapte patiënt niet meer in de ren kan zo. En zelf zitten we er ook een beetje doorheen na al het getob met de medicijnen en dwangvoeding nu dit weer. (Los van de Corona situatie die ons natuurlijk ook allemaal grote zorgen baart). 
 

Wat te doen? Ze z

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

De techniek die je hebt gebruikt is niet handig geweest.

 

Ik zal nu adviseren om ze helemaal uit elkaar te halen, dus elkaar niet zien en ruiken, en dan naar een paar weken op neutraal terrein te koppelen, en ze dan tijdens het koppelen ook niet meer uit elkaar te halen. Tenzij het echt vechten wordt.

 

Plukken haar uittrekken, jagen, rijden enzo hoort allemaal bij een koppeling

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Iedere keer dat je ze uit elkaar haalt onderbreek je de koppeling, en daardoor kunnen ze frustraties naar elkaar opbouwen. Je kunt ze inderdaad het beste een tijdje tot rust laten komen, dus dat ze elkaar helemaal niet zien en ruiken. Laat ze ook niet om de beurt in dezelfde ruimte, want dan ruiken ze elkaar alsnog.

Zet ze dan 's ochtends bij elkaar op neutraal terrein. Laat ze daar tot het weer goed gaat. Alleen als ze gaan boksen, zich in elkaar vastbijten en over de grond rollen of gaan gillen haal je ze uit elkaar. Al het andere gedrag is gewoon opnieuw bepalen wie de baas is.

Je vindt hier uitgebreide informatie:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-koppelen/post/konijnen-vechten-her-koppelen-van-konijnen/

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoi,

 

en misschien een open deur, maar het verblijf waar de konijntjes na het koppelen naar terug gaan moet ook ‘ neutraal’ worden. Dus helemaal schoongemaakt zijn. 

 

Sterkte met het koppelen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat fijn dat jullie ram weer helemaal op is geknapt. 

Er zijn al goede tips gegeven hierboven. 

Voor mijn teddydwerg kwam een aantal mnd geleden een konijnentrimster aan huis. Toen hij klaar was zette ik hem op de grond en vloog mijn voedster hem aan. Ze rolde als slangen over de grond. Pas nadat ik voor de 3e keer mijn voet ertussen kon zetten (Ik had gelukkig mijn sloffen aan) kon ik er 1 pakken. Daarna op neutraal terrein gezet. Dat ging een stuk beter. Het is al met al toch nog een paar dagen onrustig geweest. 

Voedsters zijn soms best territoriaal en heel fanatiek. 😉

Konijnen houden is echt niet altijd makkelijk. En dan noemen sommige mensen konijnen een goed beginners huisdier waar makkelijk voor de zorgen is. 😄 

Houd de moed erin!!

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .