Spring naar bijdragen
Billie & Jazzy

Knagend konijn!! 🐰

Recommended Posts

Hallo allemaal!

 

Ik heb 24 december 2019 twee super lieve Nederlandse hangoor dwergjes gekocht, Billie & Jazzy. Alleen ik heb een probleem want Billie knaagt heeel erg vaak (en vooral ‘s nachts) aan de tralies van de ren. Ze hebben meer dan genoeg ruimte (zie afbeelding voor t hok + ren die 24/7 zo staat), ze lopen iedere dag minimaal 2 uur rond door onze kamer, ze hebben altijd hoor, ze hebben wilgenstokjes etc. Heeft iemand enig idee waarom ze dit doet en wat je er tegen kan doen? Want het verstoord je nachtrust enorm....

 

Bedankt! 🙂

ACBFBF64-2B8A-4237-ACC3-FA01BB76751A.jpeg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vermoed dat het komt omdat je van ruimte wisselt. Hoe je er vanaf komt? De enige oplossing die echt werkt is zorgen dat er geen tralies meer zijn om aan te knagen, is mijn ervaring. 

 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-gedrag-opvoeding/post/gedragsproblemen-bij-konijnen/

Citaat

 

(Tralie)knagen

Tralieknagen is een gevolg van te klein gehuisvest zijn, verveling en/of eenzaamheid bij een konijn. Als dit gedrag eenmaal is aangeleerd,  is het echt heel moeilijk (bijna niet) af te leren. Zorg dat de basis goed is: het verblijf moet ruim genoeg zijn (liefst 2 vierkante meter per konijn of groter), zorg dat het konijn met een soortgenootje samen leeft, geef de juiste voeding en voldoende hooi en zorg dat er speelgoed en knaagmaterialen in het verblijf aanwezig zijn.

 

Tralieknagen zie je ook vaak bij konijnen die een wisselende leefruimte hebben. Soms mogen ze wel loslopen, soms niet. Dat zorgt voor frustraties, het ene moment mogen ze wel het hele huis of de hele tuin doorlopen, en het andere moment mag het niet. Voor konijnen is dat lastig te begrijpen. Konijnen die veel van ruimte wisselen proberen vaak zelf een uitweg te vinden en graven daarom veel op de bodem, knagen daarom veel aan het hout van een hok of aan de tralies. 

 

Soms is alles echter al perfect, en blijft het konijn knagen. In de meeste gevallen is het dan echt een gewoonte geworden van het konijn. In dat geval is de enige oplossing om een hok te maken of kopen waar geen tralies in zitten.

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is op zich niet slecht hoor. Maar sommige konijnen kunnen daar niet zo goed tegen. Die raken dan gefrustreerd als ze niet naar de rest van de ruimte kunnen en uiten dat met tralieknagen. 

 

De ren is op zich een mooie ruimte, dus je zou kunnen kijken of Billie stopt met tralieknagen als je ze een aantal weken gewoon in de ren houdt en niet los laat in de kamer. Dan vergeten ze het een beetje. 

 

Zijn ze erg actief? In dat geval kan je ook kijken of het helpt als je ze juist vaker en langer los last in de kamer. Dat ze dan hun energie wat meer kwijt kunnen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Heel erg bedankt! 🙂

 

Ik ga wel eens even proberen om ze een aantal weken beiden in de ren te houden of dat werkt.

 

Ze zijn allebei redelijk actief... ze rennen rond en springen alle kanten op. Alleen als ik op school zit, vind ik het niet zo handig als ze rondlopen door de hele slaapkamer. Dus ik kan ze alleen loslaten als ik en mijn vriend thuis zijn. Ze lopen meestal wel min. 2 uur per dag los en vaak meer dan dat. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .