Spring naar bijdragen
W.B

Koppelen jonge konijntjes aan papakonijn

Recommended Posts

Goedemorgen,

2 maanden terug hebben wij 2 mannen ( dachten we) uit de opvang gehaald. Op een ochtend werden wij verrast met een nestje ( dus toch een koppeltješŸ™ˆ).

Het gaat goed met het vijftal kinderen, van inmiddels 3,5 week oud.

We willen er eentje houden.

Nu heb ik een vraagje, Wanneer is het verstandig om de kleintjes bij papa te laten? Ze hebben elkaar altijd kunnen zien/ ruiken door het hek. Heb er al soms eentje bij papakonijn gezet en hij lijkt er goed op te reageren. Likt haar/ hem, gaat samen hooi eten. Maar dit doen we slechts maar op korte momenten.

Het lijkt ons goed om te kijken met welk jong het het beste klikt, om te kijken welke we houden ( het liefst een dametje).

Papa is overigens reeds gecastreerdĀ 

Ā 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Papa kan pas teruggekoppeld worden als de jongen gespeend zijn. Dus echt pas als de jongen ze 8+ weken zijn. De jongen die je niet houd kunnen dan apart gezet worden / naar de nieuwe huisjes / naar het asiel. Kijk even aan of de moeder nog wat hersteltijd nodig heeft na het zogen, een nestje krijgen heeft een behoorlijke impact op de reserves. Je zou haar dus nog eventjes apart kunnen houden met het jong dat je wil houden (ik neem aan dat dat een voedster zal zijn, is wel de verstandigste keuze). Als ze weer opgeknapt is, kan ze teruggekoppeld worden aan de vader. Dat kan goed gaan, maar vergis je niet in de hormonen van een moederkonijn, het kan ook flink mis lopen. Het is dus verstandig dat wel echt gewoon op neutraal terrein te doen als een "nieuwe" koppeling dus.

Ā 

Ik zou zelf niet de ram af en toe er wel en niet bij laten, maar hem echt gewoon apart houden tot het koppelmoment. Het is beter ze op goede voet uit elkaar te halen en te laten, en dan weer te koppelen, dan dat er frustratie ontstaat door gaas heen.

Ā 

Wat betreft kijken met welk jong het het best klikt, het karakter is nog totaal niet bekend. Je kan het proberen, maar daar is op die leeftijd nog niets over te zeggen, over wat het karakter zal gaan doen. Dat karakter komt pas zo tussen de 5-6 maanden 1,5 jaar, in de puberteit dus, naar voren.Ā  Houd dus rekening met een plan B, bijvoorbeeld 2 aparte koppels houden als het niet blijft gaan. Daar moet wel voldoende ruimte voor zijn. Ook voor een drietal overigens, ik zou zeker 6 a 8 vierkante meter permanente leefruimte aanraden voor een drietal, wil het kans hebben te werken.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Onze konijn lopen ( overdag) los in de tuin. Deze is groot genoeg. ' s Nachts gaan ze dan in hun hok.

De ram en de voedster lopen nu ook al regelmatig samen in de tuin. De kleintjes blijven nog in hun hok en ren

Ā 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Welke opvang herplaatst twee rammen uit en vervolgens ook nog eens verkeerd van geslacht.. kan geen echte opvang zijn in ieder geval, klinkt meer als een handelaar šŸ˜ž

Ā 

Waar je rekening mee moet houden is wanneer je ze pas gescheiden hebt toen het nest ontdekt is dat de kans enorm is dat ze een maand na het eerste nest nog een nest krijgt. Met ook nog het risico dat als je korter dan twee weken na castratie samen hebt laten lopen da deze tijd nog verlengd kan worden.Ā 

Ā 

Persoonlijk zou ik het of bij een koppel houden of twee koppels met wellicht mogelijkheid tot viertal, drietallen gaan zo vaak vroeg of laat mis. Of je moet er later alsnog een vierde bij kunnen nemen voor viertal of als nodig twee koppels, maar zou dan wel naar een echte opvang gaan.Ā 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat klinkt ook niet als een opvang... Een opvang maakt enorm veel kosten door alle dierenartsbezoekjes (laten vaccineren en castreren van alle konijnen, zorg voor zieke konijnen), voer, hooi etc... Ze vragen niet de hoofdprijs voor een konijn en de prijs zal de kosten niet kunnen dekken, maar ze zullen toch zeker zo'n 30 tot 60 euro per konijn vragen. Dan heb je dus ook een konijn wat ingeƫnt is en vaak ook nog gecastreerd (zeker als het een ram is).

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .