Ga naar inhoud

Kan een konijn allergisch zijn?


Yvon03

Aanbevolen berichten

Hoi!

 

Ik heb twee gezellige, lieve hangoor dwergkonijntjes en ze wonen al drie jaar bij me. Sinds ongeveer een jaar zijn ze beide wat aan het snotteren. Het begon met een natte neus, daarna af en toe een niesje, maar sinds een maand of twee hebben beide konijntjes wekelijks een flinke niesbui. Ook vind ik wel eens een drupje snot op de vloer. Ik ben al meerdere malen met ze naar de dierenarts geweest, maar daar komt nooit echt iets uit. Ik heb ze behandeld met neusdruppeltjes, bisolvon, antibiotica... Vaak is het ook weer een hele periode over en dan opeens begint het weer van voor af aan. 

 

Nu zijn we drie weken op vakantie geweest en hebben de konijntjes bij een vriendin gelogeerd. Daar bleken ze geen enkele niesbui te hebben gehad en ook hun neusjes waren droog toen ze terug kwamen. Een eventuele allergie op hooi of de korrels in hun poepbak is dus uitgesloten. Dat is immers allemaal hetzelfde!

 

Ik vraag me af of er iets in ons huis is waar ze allergisch voor kunnen zijn. Ik stofzuig vrijwel dagelijks, zeker tijdens de verhaar-periode, dus echt stoffig is het hier niet. Ik heb veel planten in huis staan, zou dit een oorzaak kunnen zijn? Zijn er bepaalde planten waarvan bekend is dat konijntjes allergisch zijn? Ik kan er namelijk niks over vinden... Verder is er, voor zover ik weet, geen tocht in huis. Ik kan verder ook echt niks anders bedenken...

 

Heeft iemand een idee? De konijntjes functioneren verder prima en zijn hartstikke actief, maar ik vind het onwijs zielig voor ze en zou ze zo graag willen helpen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet dat sommige konijnen heftig reageren op het stof uit hooi of zaagsel. Dat heb je kunnen uitsluiten, maar misschien dat er in huis inderdaad iets anders is waar jou konijnen op reageren.

 

Verder zou je ook eens voor een second opinion naar een andere dierenarts kunnen gaan.

Op bb staat een lijst met dierenartsen waar andere leden goede ervaringen mee hebben, wellicht zou je bij een van deze dierenartsen eens langs kunnen gaan.

Je vind de lijst hier: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-medischeinformatie/post/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen/

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Rifca Dankjewel! Ik zit inderdaad zelf ook te denken om het toch eens door een andere dierenarts te laten beoordelen. Ik had gehoopt dat hier iemand in de groep zou zeggen dat konijnen specifiek allergisch zijn voor bananenplanten ofzo, dan zou ik met liefde die planten weggeven! 😉 

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 minuten geleden zei happy211:

Misschien kun je je kamerplanten in deze lijst even opzoeken? Dan weet je ook meteen of het kwaad kan als er een keer per ongeluk een blaadje in de ren komt o.i.d.

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen/post/giftige-planten-voor-konijnen/

 

Dan is dit artikel misschien makkelijker, want daar staan de "veilige" kamerplanten in vermeld 😉 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-huisvesting/post/binnenkonijnen-konijnen-houden-in-huis/

 

 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan proberen even al? je planten in een andere ruimte af te sluiten? Of zijn het er daar teveel voor 🙈

Hebben ze het snot weleens gekweekt? Kijken welke bacterie het veroorzaakt? Of zit er bijvoorbeeld iets vast daarbinnen (hooi via neusje naar binnen) waardoor ze zo moeten niezen. Het is idd toevallig dat er bij die vriendin niets aan de hand was maar ik zou het niet uitsluiten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien wat ver gezocht, maar hoe is de kwaliteit van de lucht in de omgeving waar jullie wonen?

 

Verder zou ik ook aanraden om toch via de dierenarts (of een andere goed gespecialiseerde dierenarts, bijvoorbeeld wilhelminapark in utrecht) toch wat verder te laten onderzoeken. Snotneuzen kunnen komen door infecties, maar ook door gebitsproblemen (op röntgenfoto's te zien, vaak kieswortelproblemen die het veroorzaken).  Maar stof kan het ook veroorzaken, hoewel het dan ook bij de vriendin had moeten zijn, tenminste dat verwacht je wel. Hoewel het wel zo kan zijn dat daar de ventilatie bijvoorbeeld beter was, en ze er daardoor minder last van hadden. Zoals Renske aangeeft kan een object in de neus het ook nog veroorzaken, een stukje hooi of stro bijvoorbeeld, of een vergroeiing in de neus. Benauwde konijntjes maakt dat je je zo machteloos voelt. Hopelijk kan er iets gevonden worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Renske34 Ik heb meer dan 60 planten, dus het wordt een hele onderneming 😉Maar zit er zeker aan te denken om het eens een weekje te proberen! Maar de konijntjes zijn al wel langer aan het snotteren dan dat ik de plantencollectie heb, ben ik bang. Ik ben de lijst met planten eens bij langs gegaan, maar ze krijgen toch alleen ademhalingsproblemen als ze daadwerkelijk een stukje van die plant opeten? Of denk je dat het ook kan komen van alleen al in dezelfde ruimte met die plant zijn? 

@Evee Ik ga inderdaad maar eens langs een goed gespecialiseerde dierenarts, want mijn huidige dierenarts (die overigens wel zegt gespecialiseerd te zijn in konijnen) doet er niet zoveel mee. De gebitjes zijn vorige maand nog gecheckt en toen was alles goed, gelukkig. Qua ventilatie: Zeker in de zomer hebben we altijd wel een bovenraampje open. Wat de kwaliteit is van de lucht in de omgeving... Geen idee?! Hoe zou ik daar achter kunnen komen? Het is gewoon zo gek dat ze het soms weken niet hebben en dan opeens weer een langere tijd wel... En inderdaad, als ze zo'n niesbui hebben, is het zo sneu om te zien. Ik wil ze dan zo graag helpen! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het gebit gecheckt onder verdoving en met röntgenfoto's? Want alleen met zo een kijkertje in de mond kijken geeft helaas geen volledig  beeld, de achterste kiezen kunnen dan niet bekeken worden, en de kieswortels ook niet. Terwijl bij snotneuzen vaak de problemen bij de wortels zitten. 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .