Spring naar bijdragen
Stéphanie87

Snuffel is half ram, half voedster

Recommended Posts

Vandaag ging onze 5 maanden oude Snuffel (raszuivere beige Hollander ram) naar de dierenarts om gecastreerd te worden. De dierenarts belde: Snuffel was een voedster of ze haar toch mochten helpen. Dat mocht. Dat voorkomt problemen in de toekomst.

Een paar uur later worden we gebeld. Snuffel bleek onderontwikkelde ballen in de buikholte te hebben en onderontwikkelde eierstokken.

Ram en voedster dus.

 

Alles is wel goed gegaan. Snuffel mag om 16.00 uur opgehaald worden. 

Nu moeten we alleen dus uitvinden of Snuffel gekoppeld moet worden aan een gecastreerde ram of voedster.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja dat lijkt me wel het handigst. Ik hoop wel dat er iemand is waarmee hij samen wil en andersom. Dat hij niet te veel vrouw is voor een voedster en te veel man voor een ram. Het is even afwachten.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb er wel eens vaker van gehoord, er zijn als het goed is ook topics over geweest hier op het forum. Het maakt niet uit of je uiteindelijk voor een ram of voedster erbij kiest, als de klik qua karakters er maar is 🙂 Je komt er tijdens het speed-daten vanzelf wel achter wat een betere match is. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat een rare telefoontjes moeten dat geweest zijn dat Snuffel eerst een vrouwtje bleek te zijn en toen weer niet en nu niet een "je-weet-wel-rammetje" is maar een "geen-idee-wat-ik-ben-konijntje". Duimen dat Snuffel een maatje vindt die van LHBTI-ers geen punt maakt. 😁

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb ook zo'n konijn. Zij (we zeggen gewoon zij want het is ook zo onaardig, en we dachten eerst dat ze een voedster was) kon zowel met rammen als voedsters samenwonen maar had uiteindelijk wel de beste klik met een voedster en vormt daar al ruim twee jaar een heel leuk duo mee. Ze is ook helemaal niet moeilijk met koppelen. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Goed om te horen Dollie. Wij blijven ook gewoon hij zeggen.

 

Het gaat helaas nog niet goed met Snuffel. Hij eet geen ss en geen hooi. Als je het voor hem houdt wil hij af en toen een stukje paardenbloem, een sprietje gras of een likje appel. 

Ik dwangvoer hem met ss in water maar ook daar krijgt hij weinig van binnen. Inmiddels is hij zo boos met dwangvoeren dat ik bang ben dat hij zichzelf pijn doet.

Hij krijgt pijnstillers. Hij loopt af en toe wel rond maar ligt ook veel.

Hij heeft vannacht een paar goede keutels gedaan maar nu zijn ze nat en zacht. Wat wel logisch is na alleen maar nat eten en weinig eten.

Als hij zelf geen ss is gaan eten einde van de middag moet ik terug bellen.

Het lijkt wel alsof hij het gewoon opgeeft.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat neemt hij ook niet. Draait zijn hoofd weg. We hebben om 16.00 uur een afspraak bij de dierenarts.

Was 5 maanden niet te jong voor zo’n grote operatie? Ze hebben toch zijn hele buik open gemaakt.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

De leeftijd is prima voor zo een grote ingreep. Voedsters kunnen ook vanaf 4 maanden gecastreerd worden. Dat gebeurd eigenlijk alleen als er sprake is van een ongewenste zwangerschap of problemen. Meestal wordt 5 a 6 maanden aangehouden door dierenartsen als meest ideale leeftijd (of een gewicht van minimaal 1 kg bij dwergjes). Vaak is het advies wel om het voor de leeftijd van 1,5 jaar te laten doen, omdat ze daarna meer buikvet krijgen en het weer lastiger word voor de dierenarts. 

 

Maar het is een redelijke buikoperatie geweest, dus heel gek is het niet dat hij nog kieskeurig eet. Groenvoer is meestal het eerste wat ze weer eten, dus dat lekker vaak en in overvloed aanbieden. Zolang hij iets zelf eet, is dwangvoeren niet eens nodig, dwangvoeren doe je om te voorkomen dat de darmen stil vallen, en zo lang hij zelf eet, al is het maar weinig, blijven die darmen netjes werken. Niet te veel stressen dus, dat merkt jouw konijn ook. Dat hij dwangvoeding beu is vind ik juist een positief teken, konijnen die echt niet ok zijn bieden over het algemeen weinig weerstand. Tegenstribbelen is een teken dat er nog genoeg pit in zit 😉 Het komt op mij niet over als een konijn dat opgeeft, zeker niet!

 

Dwangvoer kun je ook aanbieden op een lepeltje of uit een bakje, dat geeft meestal minder weerstand. Brokken en hooi komt de komende dagen wel, dat er nu groenvoer in gaat is al helemaal prima hoor! Verder dus veel groenvoer aanbieden. Als je gedroogde kruiden in huis hebt, die ook aanbieden. Dat is wat ze de eerste dagen na castratie hier ook eten. Brokjes en hooi duurt altijd wat langer. 

 

In dit artikel staan veel tips over nazorg:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-medischeinformatie/post/zorg-voor-na-operatie/

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Dankje voor de informatie. Hij had geen darmgeluiden meer. Hij heeft een zwaardere pijnstiller gekregen en darmstimulatie. Ook moet ik hem dwangvoeren met critical care. Iets minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Met de grotere spuit die erbij zit gaat dat al wat beter. Hij heeft net wat op.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ging Snuffel net pakken om medicijnen te geven en dwangvoer. Kijkt hij me aan: “Wat kom je doen? Ik zit te eten.”

 

Zat hij ineens vrolijk ss te eten. Later was hij weer gestopt en heeft hij nog medicijnen gehad en een klein beetje dwangvoer voor de zekerheid.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Zijn bakje was leeg vanmorgen. Hij heeft ook lekker veel gedronken en ik zag hem hooi eten. Nog niet zo veel. Meestal is één ruif wel leeg ‘s ochtends.

Hij komt ook weer vrolijk aangehuppeld als hij ons ziet.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .