Spring naar bijdragen
Jeskevr

Koppelen

Recommended Posts

Hiii,

 

Ik heb zelf al zo'n 5 jaar mijn konijn en we willen haar gaan koppelen omdat we iets minder tijd hebben. Ik weet dat we er misschien eerder 2 hadden moeten nemen maar t gaat allemaal wat lastiger in het gezin met mijn zusje met autisme. Maar ik vroeg me af, ze is gesterreliseerd dus maakt het uit of we een ram of voedster nemen, is het leeftijdsverschil erg dus kunnen we anders beter een konijn bij een opvang halen etc. 

 

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

De grootste kans dat het klikt heb je met een gecastreerde ram. Leeftijd en grootte maakt niet heel veel uit, alleen zijn jonge konijntjes nog te jong om ze te kunnen koppelen. 

Het beste advies wat ik je kan geven is maak een afspraak bij een opvang in de buurt. Je konijn kan daar speeddaten met leuke rammetje. Als er een match is kun je ze mee naar huis nemen en thuis op neutraal terrein verder koppelen tot ze de rangorde hebben bepaald. Als je dat erg spannend vind kun je ook kijken of je konijn een paar dagen kan blijven, een zogeheten koppelvakantie.

 

Hier vind je de lijst met opvangen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen/post/konijnenopvang-asiel-lijst/

Hier vind je informatie over koppelen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen/post/koppelen-van-konijnen/

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Behalve het feit dat je bij een opvang een konijn een beter leven kunt geven, is er ook gewoon meer keus. Ik heb mijn konijn vorige week laten koppelen en dat ging heel moeizaam, uiteindelijk was er pas met het 5e konijn een klik. Dat is bij een opvang geen probleem, maar als je zelf gaat koppelen heb je die optie om te wisselen vaak niet.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak niet de fout een ongecastreerde ram bij jouw voedster te zetten, dat kan niet. Voedsters gaan heel soms goed, maar net zo vaak niet. De beste kans op een gelukkig koppel heb je dus als je koppelt aan een gecastreerde ram. Maar dan nog is karakter ontzettend belangrijk, de konijnen moeten een klik hebben.

Verder is het ook belangrijk dat er genoeg ruimte is, 2 vierkante meter is het minimale dat de opvangen hanteren voor een koppel, maar er zijn er die meer vragen. Het is ook echt het minimale aan permanente leefruimte, dus als je meer ruimte hebt / kan vrij maken, zeker doen. Hoe meer ruimte, hoe gelukkiger het koppel. 

 

Het meest makkelijk is inderdaad om met jullie dame naar een echte konijnenopvang te gaan, en dat ze daar kijken met welke gecastreerde ram er een klik is. Dat doen ze meestal via speed-dates, maar thuis verder koppelen is dan wel ook echt nodig. Als je het fijner vind is er bij veel opvangen ook de mogelijkheid tot een "koppelvakantie", dat het stel wat langer daar blijft, tot ze elkaar beter kennen, dan komen ze dus pas op een later moment in de koppeling weer naar huis. Als je onervaren bent met koppelingen, is dat laatste wel aan te raden.

 

Niet alle opvangen hebben dezelfde mogelijkheden, in dit geval zou ik wel echt naar een opvang gespecialiseerd in konijnen gaan. Daar zijn vaak wat meer mogelijkheden, meer ervaring en meer kennis dan de "we doen konijnen erbij" opvangen. Een lijst met alle opvangen:

 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen/post/konijnenopvang-asiel-lijst/

De websites zijn vaak niet up-to-date, omdat de meeste tijd naar konijnenzorg gaat. 

 

Als je zelf nog (verder) moet koppelen, is koppelen op neutraal terrein aan te raden. Dat staat hier uitgelegd. Ook als je de konijnen uit logeren laat voor een koppelvakantie, is het nodig het verblijf zo neutraal mogelijk te maken voor de terugkomst:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-koppelen/post/koppelen-van-konijnen/

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .