Spring naar bijdragen
Fristie

Moeizame koppeling

Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Ik heb het afgelopen anderhalf jaar twee keer pech gehad met konijnen (overlijden), waardoor ik nu mijn voedster voor de derde keer moet koppelen.

 

Nu ging dat de eerste keer minder goed en heb ik ze uit elkaar gehaald. Daarna ben ik het rustig gaan opbouwen en ze zitten sinds gisteren bij elkaar op neutraal terrein.

 

Ik heb veel eten liggen en een reismandje zodat ze uit elkaars zicht kunnen. Nu zit het vrouwtje al 24 uur alleen maar in het reismandje, ze komt er wel uit om te drinken en eten. Het mannetje jaagt wel wat op haar, maar ik zie niet echt bloed of plukken haar. 

 

Nou is mijn vraag wat ik nu het beste kan doen. Ik denk erover om er een dichte doos in te zetten, zodat ze zich er wel achter kan verschuilen, maar niet erin of om ze toch samen in het definitieve hok te zetten. Dit hok heb ik grondig gereinigd en heeft twee verdiepingen. Of hebben jullie nog andere tips?

 

Groetjes, 

Joke

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zou ze sowieso nog niet in het hok plaatsen. Zitten ze sinds gisteren zonder pauze op neutraal terrein? Zolang ze niet vechten zou ik ze hier laten. Je zou nog een doos met twee uitgangen in de ren kunnen zetten. Hoe groot is het terrein waar ze nu zitten? Het klinkt niet perse slecht. 

 

Wat bedoel je met de eerste keer ging minder goed, wat gebeurde er toen? Beter kun je ze nu niet meer uit elkaar halen zolang ze niet gaan vechten.

 

Heb je deze info al doorgelezen? 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen/

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoi Renske,

 

Bedankt, dat artikel heb ik inderdaad gelezen. De neutrale ruimte is vrij klein, 2m2. Ik heb helaas geen grotere ruimten beschikbaar. Ik heb ze iets meer dan een uur geleden toch maar in het hok gezet, dat is een stuk ruimer. Het gaat daardoor veel beter, ze zitten nu meer samen en het vrouwtje is een stuk actiever. Ze eten, drinken en poepen allebei goed, dus als dit zo blijft gaan laat ik ze bij elkaar.

 

De eerste keer vielen ze elkaar na 45 minuten aan, ze zaten toen ook in een neutrale ruimte. Ik schrok daarvan, omdat mijn vorige twee koppelingen heel gemakkelijk gingen. Ik heb ze toen wellicht te snel uit elkaar gehaald. Daarna heb ik ze enkele weken iedere dag van hok gewisseld en nu zitten ze in het grootste hok.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Voor een koppelruimte is 2 vierkante meter prima. De koppeling klinkt niet slecht zoals je het omschreef, ik zou ze zelf gewoon veel langer op neutraal terrein hebben gelaten. De eerste momenten van een koppeling zijn best stressvol, het gedrag van de voedster is daar dus ook niet vreemd voor. Houd wel altijd in de gaten dat er gegeten / gedronken / gekeuteld word ergens gedurende de dag, dat er dus wel wat meer rust komt. Als het eerste uur op neutraal terrein verstreken is, zet ik er inderdaad meestal een obstakel in zoals een ondiepe doos op z'n kant of een krukje, zodat ze wel wat beschutting hebben, maar niet volledig kunnen verstoppen (en dus hun schuilplek gaan verdedigen). Meestal zet ik er op dat punt ook pas water / hooi in ook, omdat in het eerste uur anders alles omver gelopen word. 

 

Maar goed, in dit geval ben je naar niet-neutraal terrein gewisseld. Ik neem aan dat dat het verblijf van de voedster is? Dat zal het verschil in haar activiteit en stress gemaakt hebben. Pas wel op dat ze de ram er niet als indringer gaat zien, de rangorde is op dit punt nog zeker niet bepaald, gekoppeld zijn ze dus nog niet. En groter = ruimte om te ontlopen. De confrontatie gaat daar dus waarschijnlijk op een bepaald moment nog wel komen. En dat kan feller zijn dan op het neutrale terrein, omdat de voedster "haar" plek zal verdedigen. 
 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoi!

 

Bedankt voor jullie tips. Ik ga dit bij een volgende koppeling zeker toepassen!

 

Gelukkig lijkt het wel goed te gaan, ze zitten nu telkens op dezelfde verdieping en lagen vanochtend al tegen elkaar aan.

 

Deze foto heb ik net gemaakt voor de vorige eigenaar van Puk.

 

Links is Puk en rechts is Toffee.

 

 

 

20190819_181033.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik hoop het ook, ze liggen nu ook weer lekker samen tegen elkaar aan. Ik heb nog een laatste vraag:

 

Ik heb nu de ren afgesloten, zodat ze eerst de rangorde in het hok kunnen bepalen. Vanaf wanneer kan ik het gaas er tussenuit halen?

 

Ik dacht zelf misschien donderdagavond omdat het dit weekend zo warm wordt. Dan kunnen ze lekker op de tegels in de ren liggen (Ik heb de icepods ook al koud liggen). Of is dat te vroeg?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zou echt even vandaag en morgen aankijken hoe het gaat. Zo stabiel mogelijk houden. En als je woensdag avond denkt ik durf het aan dan kan je het donderdag of vrijdag wel proberen. Vrijdag wordt het hier 22 graden geloof ik dus dat valt erg mee. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Als het goed gaat en rustig is zou ik de ren wel toegankelijk maken. Ik zou hem denk ik nooit dicht gedaan hebben, puur om te voorkomen dat ze opnieuw strijd gaan voeren om een nieuw stukje terrein. 

Is de ren neutraal of op zijn minst zo veel mogelijk ontdaan van geurtjes? 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Oh, ik heb dat juist gedaan omdat ik hoorde dat het anders zo kan zijn dat een konijn zich minder prettig in het hok voelt en daarom dan minder snel naar binnen zal gaan. De ren is ook volledig geschrobt. Nu ben ik wel in de war, want vandaag zaten ze elkaar weer iets meer achterna. Ik heb dus juist de ren nog even afgesloten gehouden. 

 

Dus ik weet niet of hij nu juist open moet, vanwege de ruimte. Of dicht vanwege dat ze elkaar anders meer kunnen ontlopen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vrees dat er ook niet een altijd-goed-antwoord is. Wat voor het ene koppel wel werkt kan bij een ander koppel anders uitpakken is mijn ervaring. 

 

Ik denk dat het toch vooral ook een kwestie is van aanvoelen en vooral ook opletten hoe het gaat. En als het niet goed gaat soms ook weer een stapje terug durven doen. Liever van niet natuurlijk maar als je de situatie verkeerd ingeschat hebt is dat imo beter dan doordrukken.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Dankje, dan ga ik op mijn gevoel af. Het is niet zo dat ze weer terug naar neutrale ruimte moeten denk ik. Ik vond gisteren een pluk haar en ze zaten weer wat meer op de verschillende verdiepingen, maar ik heb ze niet zien vechten en nu zitten ze weer tegen elkaar aan. Ik denk dat ik, als het zo blijft gaan, dit weekend de ren open doe. Dan ben ik weer wat meer thuis.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Verstandig om verandering van leefruimte te doen als je thuis bent. Dan kan je het goed in de gaten houden en ingrijpen indien nodig. Succes!

 

P.s. Het leest mij alsof het prima goed gaat komen met die twee 🙃

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .