Spring naar bijdragen
Evee

Kippen en warm weer / hittegolf

Recommended Posts

Onze laatste kip is dan wel pas overleden, de kennis zit er nog wel in 🙂  Ik dacht ik deel wat kippentips voor bij warm weer.

 

Hittegolf? Hoge temperaturen? Denk ook aan de kippen!


Wat gebeurd er met kippen bij warm weer?
kippen kunnen niet zweten, ze hebben geen zweetklieren. Ze koelen af met hun ademhaling. Als de omgeving warm is, kost dat veel moeite.

 

Kippen eten minder met warm weer. Voor een gezonde kip niet heel erg, maar voor zwakkere dieren wel reden tot zorgen!

 

Kippen kunnen hittestress krijgen. Dan is eer een minder goede doorbloeding in de darmen waardoor er problemen ontstaan met de opname van voedingsstoffen, met name problemen met de hoeveelheden calcium en fosfor in het lichaam. De kwaliteit van de eieren (de schaal)  wordt daardoor minder, daar zie je het dus meestal aan terug. Ook kunnen kippen oververhit raken. Hieronder een aantal tips om dat te voorkomen:

 

Wat kun je doen om kippen warme dagen door te helpen?
- Geef voldoende drinkwater, op meerdere plekken in het verblijf en ververs het minimaal 2x per dag.
- Zorg voor schaduw. Zet parasols neer en hang schaduwdoek op. Zorg voor beschutte plekjes zoals struiken in de ren.
- Zorg voor voldoende ventilatie, sluit ze zeker niet op in een warme ruimte!
- Zorg voor voldoende bewegingsruimte, zonder dat de kippen op elkaar zitten. Sluit ze ook in de nacht niet op in het nachthok als dat te warm is!
- Zorg dat er een zandbad / stofbad genomen kan worden.
- Geef een vitamine C supplement. Kippen eten minder met warm weer en hebben moeite met het opnemen van voedingsstoffen. Een vitamine C supplement is bewezen behulpzaam om problemen daar mee te voorkomen.
- Gebruik koelelementen in de kippenren, dat kunnen bevroren plastic flesjes water zijn of icepods. Zelfs als de kippen er niet op of bij gaan zitten zorgt het er wel voor dat de omgeving koelt. Let wel op dat je er even een theedoek omheen doet als het net uit de vriezer komt, je wil ook geen vastgevroren kippen. Let ook op dat je flesjes niet zo neer legt dat ze met de zon een vergrootglas kunnen worden en er brand kan ontstaan! Ook de koelmatjes die ze voor honden verkopen in winkels kunnen voor kippen helpen! Let wel op dat je een beetje stevige kwaliteit kiest, dikke stevige stof.
- Let op dat de kippen schoon zijn, geen ontlasting aan de kontjes hebben hangen, en dat de bodembedekking waar ze op leven droog is.
- Behandel preventief tegen bloedluizen, en wees er extra alert op in warme periodes!
- Pas op voor temperatuurschommelingen! Als het opeens na een warme dag flink afkoelt, bijvoorbeeld bij een onweersbui, zie je dit vaak. Controleer dan even bij de kippen of alles goed gaat. Ze kunnen slecht tegen tocht en flinke temperatuurschommelingen. Probeer deze te voorkomen.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .