Ga naar inhoud

Darminfectie, konijn eet niet meer


ies6abel

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal! Dit is mijn eerste bericht op dit forum. Later zal ik mij voorstellen, maar nu zit ik met een probleem.

 

Ik zal eerst kort iets vertellen over mijn konijnen en hun leefsituatie. Ik heb/had (hier kom ik zo op) 2 konijnen, Knabbel en Babbel. Knabbel is 3 jaar, en een voedster. Babbel is 1 jaar, gecastreerd mannetje. Vorig jaar hebben we deze 2 konijnen gekoppeld. Ze zitten sinds een jaar in een verblijf van zo'n 20 m2, met 2 schuilhokken. Ze krijgen onbeperkt hooi, eten science selective, krijgen iedere dag groenvoer (witlof, andijvie, groen van wortel). 

 

Vorige week viel het ons op dat Babbel minder at dan normaal, maar Babbel is wel altijd het konijn dat wat later komt eten en een stuk minder eet dan Knabbel. Ook vonden we gedurende de week 'gel' achtig slijm in het verblijf, maar omdat het verblijf niet overdekt is gingen we ervan uit dat een vogel iets had laten vallen. 2 dagen later was Babbel dood, onder hem lag weer een hoopje 'gel'. 

 

Knabbel bleef 4 dagen alleen, na 4 dagen hebben we een gecastreerd rammetje uit het dierenasiel gehaald, Skipper. Skipper en Knabbel zitten gescheiden, aangezien Skipper pas 1 week gecastreerd is. Nu vond ik maandagochtend weer 'gel' in Knabbels verblijf. Ze at en dronk nog erg goed en was nog erg levendig. Ondanks dit begonnen de alarmbelletjes toch bij mij te rinkelen, aangezien Babbel vorige week was overleden. 's Middags konden we terecht bij de dierenarts, die een darminfectie heeft vastgesteld. We hebben Sulfatrim meegekregen. Dit geef ik haar nu sinds maandagavond, maar de dag erna at ze zo goed als niks meer. Ik heb haar wel kunnen paaien met een nat blaadje andijvie, maar hier at ze de helft van (op een hele dag)! Wel bleef ze hooi eten. Dinsdagavond met de spoedlijn gebeld, omdat ik me heel erg zorgen maakte over haar. De dienstdoende dierenarts adviseerde mij om woensdag te starten met science recovery, dit hebben we dan ook direct gedaan. Het leek eind van de dag iets beter te gaan, ze at 4 korrels, en 's nachts ook weer 6 korrels! Nu is het de volgende dag, en ze eet en drinkt nog steeds erg slecht, er lijkt geen verbetering in te komen. Ik heb haar vandaag 3x gedwangvoerd (12 u, 15 u, 18 u), om 21 u uur krijgt ze weer 10 ml en vannacht ook weer. (is het handig dat ik iedere 3 uur opsta 's nachts of is dit te overdreven en kan het ook dat ik om 21 u en 02 u voer bijv? 

 

Net heb ik nog snel bij de supermarkt alfalfa, rucola en peterselie gehaald, van de rucola en peterselie heeft ze beide 2 blaadjes gegeten. Olvarit eet ze ook niet van een lepeltje overigens, we mixen nu een beetje door de recovery voor de smaak. Maar vandaag niet/weinig hooi en niet/weinig drinken. Ze keutelt vandaag ook niet meer goed, gister en vanochtend wel, maar toen zat er ook diarree tussen (geen 'gel' meer gelukkig). 

 

Ik weet niet goed wat ik moet doen. Het lijkt niet of haar eetlust meer wordt door de recovery, ze eet nog steeds geen korrels, appel of wortel (waar ze normaal op af vliegt). Normaal is ze ook redelijk handtam, we mogen haar vaak aaien. Sinds ik zo vaak dwangvoer gromt ze naar me, valt ze me aan of rent ze snel weg... Wat ik natuurlijk vanuit haar kant ook helemaal begrijp, dat trekt hopelijk later weer bij. 

 

Morgen moet ik werken, ernstig personeeltekort dus ik kan niet eerder naar huis. Mijn moeder is vanaf 12 u weg, en zal Knabbel om 9 u en 12 u dwangvoeden, ik om 6 u 's ochtends. Dus 6 u, 9 u, 12 u, en dan 18 u weer als ik thuis ben van mijn werk. 

 

Heeft een van jullie ideeën of tips? Ik ben heel erg bang dat ze het niet gaat redden...

 

Groetjes Isabel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welkom. Wat vervelend, Ik snap heel goed dat je bang bent. Heeft de dierenarts gezegd wanneer je verbetering moet gaan zien? 

Het nadeel van dwangvoer (en het voordeel) is dat ze iets in haar maag heeft, maar daardoor misschien minder geneigd is om zelf te gaan eten. 

Ik zou denken dat konijnen uit zichzelf ook niet iedere 3 uur eten, dus dat het geen punt is als er meer tijd tussen zit. Maar als ze zo slecht eet snap ik ook dat je iedere gelegenheid aangrijpt om er eten in te krijgen. Maar voor de zekerheid kun je misschien morgenochtend even overleggen met de dierenarts? Natuurlijk ben je hier altijd welkom om je zorgen te delen (en ook voor goed nieuws), maar wij kunnen het konijn niet zien, en dan is het vaak lastig om goed advies te geven. Mijn advies is altijd: bij twijfel bel je dierenarts, dat geeft jou misschien wat rust. Ik hoop dat Knabbel snel opknapt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Marjoleink Dankjewel voor je snelle reactie! De dierenarts ging er vanuit dat het zou verbeteren met de Sulfatrim. Als het slechter zou gaan, moest ik weer contact opnemen met haar. De assistente gaf aan dat zolang Knabbel slecht blijft eten we het dwangvoeren en de antibiotica door moeten laten gaan. 

 

Nee daar heb je gelijk in, het is niet dat ik er 12 uur tussen laat zitten. 

 

Morgen moet ik helaas werken, maar mijn moeder gaat langs voor nieuwe zakjes recovery en een nieuw flesje Sulfatrim. Ik ga denk ik in mijn pauze bellen, hopelijk kan de dierenarts dan even met mij overleggen. 

 

Dankjewel voor je postieve woorden! Dat hoop ik ook enorm 🙂

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Zolang een konijn zelf eet, stop ik er geen dwangvoer in. In jouw situatie zou ik dus niet dwangvoeren. Ook al eet ze maar een paar sprietjes groenvoer. Vroeger werd er te pas en te onpas dwangvoeding geadviseerd, tegenwoordig komen veel dierenartsen daar weer van terug.

 

Dwangvoeren is een noodmiddel om te zorgen dat de darmen niet stil vallen. Het is geen voedselvervanging, maar een noodmiddel om een ziek konijn in leven te houden. Bij een konijn waarbij 24 uur geen voedsel in de darmen zit, vallt de darmwerking stil. Het is heel moeilijk om dat weer op gang te krijgen, meestal lukt dat niet en sterft het konijn. Dat is dus de reden dat je zou moeten dwangvoeren. Al eet het konijn maar 1 hooispriet, 1 brokje of een paar hapjes groenvoer, dan zit er dus weer voor de komende 23,5 uur (zo lang doet voedsel er over om er weer uit te komen als keutel) iets in de darmen, en zou dwangvoeren dus pas tegen het eind van die periode (zelf hou ik meestal aan na 18+ uur niets eten) weer nodig zijn.


Dwangvoeren zorgt voor veel stress, en voor een vol gevoel. Beide redenen waarom een konijn juist niet zelf gaat eten. Wat je wel kan doen is de recovery aanbieden op een lepel of bakje, dat ze het zelf kan oplikken. Maar ik zou echt niet te veel dwangvoeren, en vooral echt motiveren dat ze zelf meer eet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Evee Dankjewel voor je reactie. Jij denkt dus dat niet dwangvoeren een betere optie is? (Tenzij het moet zoals je schrijft). Ik ben namelijk bang dat ze in gewicht daardoor veel terugvalt, ook keutelt ze nu nog maar heel erg weinig ondanks de 2x per dag dwangvoer.

 

Mijn laatste update was donderdag, inmiddels is het zondag. Ondertussen zijn we vrijdag nogmaals naar onze dierenarts gegaan, omdat ze nog steeds niet eet. De DA heeft haar getemperatuurd (iets aan de lage kant, weet niet meer exact), heeft haar gebit bekeken (was goed) en heeft haar buikje gevoeld (voelde opzich ook nog redelijk). Onze dierenarts heeft geadviseerd om te stoppen met de antibiotica, het niet-eten kan een bijwerking hiervan zijn. Ook adviseerde ze om 2x per dag te dwangvoeden, en niet meer zo vaak ivm idd stress. Knabbel heeft twee injecties gekregen, één met pijnstilling (Novacam) en één met darmstimulerend spul (Metomotyl). Dit was vrijdag rond 12:30.

 

Inmiddels is het zondag, en is haar eetgedrag nog steeds niet verbeterd ondanks de injecties. Ze eet nog heel erg weinig, heeft sinds vorige week donderdag geen brokjes/wortel meer aangeraakt. Het enige wat ze eet is andijvie, peterselie en paardenbloemblad, en dit in hele kleine porties. Ze is nog wel vrij actief, maar eet gewoon niet. Het frustreert me best wel.

 

Haar keutels zijn trouwens heel erg klein, of het is diarree. Dit is al sinds begin vorige week zo. (de diarree, de kleine keutels zijn pas van het weekend gekomen)

 

Mijn dierenarts staat niet op de lijst van konijnkundig, ik twijfel om nu heel erg om morgen langs een konijnkundige dierenarts te gaan en haar nogmaals te laten beoordelen. Wat vinden jullie van dit idee? Of zou dit weer teveel stress zijn waardoor ze alsnog niet gaat eten? In principe heeft mijn dierenarts nog niet alles onderzocht toch (denk aan röntgenfoto, keutels analyseren etc)?

 

aangepast door ies6abel
Iets vergeten te zeggen.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat jammer dat het nog steeds niet beter gaat.

Dat je dierenarts niet op de lijst staat, betekent niet dat hij of zij geen verstand heeft van konijnen. Heb je er zelf een goed gevoel bij? Je zou morgen even kunnen bellen met je dierenarts, wat nu de mogelijkheden zijn, en dan beslissen of je een second opinion wilt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu iets afvallen is niet het allerergste. Het belangrijkste is dat de darmen op gang blijven en dat je konijn er weer bovenop komt. Daarna komt het gewicht wel weer.

 

Heb je ook nog medicatie mee gekregen naar huis? Een injectie werkt natuurlijk maar tijdelijk. 

 

Als je het niet vertrouwd kun je altijd naar een andere dierenarts gaan. Maar als jij en/of je dierenarts bang zijn iets over het hoofd te zien kan jouw dierenarts wellicht ook overleggen met een van de dierenartsen op het lijstje. Twee weten meer dan een 😉 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Uit ervaring met deze antibiotica kan ik alleen maar zeggen dat het klopt dat slechter eten en drinken een bijwerking van deze medicatie is. Als je de kuur niet afmaakt zou ik er wel voor kiezen om een uitgebreid ontlastingsonderzoek te laten doen om te bepalen wat precies verantwoordelijk is voor de darmproblemen. Sulfatrim is eigenlijk niet zo geschikt voor konijnen, maar is door de nieuwe regelgeving rondom antibiotica wel het eerst aangegeven middel bij bepaalde aandoeningen. Ik geloof dat als je de ontlasting uitgebreid (in het lab) laat onderzoeken, er dan wel afgeweken mag worden van deze standaard antibiotica.

 

Wat je zou kunnen proberen, los van eventuele verdere medicatie, is bio lapis van protexin. Dat is een konijnen pre-/probiotica. Dit kan ondersteunend helpen om de darmflora in balans te krijgen. Mocht je konijn toch weer aan de antibiotica gaan zou ik in die periode even stoppen en daarna weer een kuurtje doen. Uit mijn hoofd is zo'n kuurtje minimaal 5 dagen, iedere dag een zakje (correct me if i'm wrong). Dit middel kan in combinatie met alle bovengenoemde medicatie gegeven worden (minus de antibiotica, want dat is zinloos, dan dood je de gezonde bacteriën die in de oplossing zitten ook). Je kunt het via de dierenarts krijgen of zelf online bestellen, overleg het dan wel even. Ook al kan het middel geen kwaad, het is wel goed dat de dierenarts hiervan op de hoogte is.

 

Ik zou je eigenlijk willen adviseren om je eigen dierenarts met Wilhelminapark te laten bellen, over de behandelopties. Dit klinkt als een dierenarts die best genoeg weet, maar niet echt gespecialiseerd is in konijnen. Het is sowieso niet gek om dan even een tweede mening bij een collega te halen, zeker in zo'n geval als deze.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Slijm kan ook komen bij darmimmobiliteit, dat is niet meteen een teken van een darmbacterie oid.

Dit kan komen door verslechterd eten bijvoorbeeld door het gebit. Gezien ze wel levendig is, is het gebit al eens goed nagekeken?

Krijgt ze verder nog pijnstilling en darmstimulerende medicatie? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .