Ga naar inhoud

Gasgevoelig konijn


Newby1981

Aanbevolen berichten

Zijn er hier meer mensen die een gasgevoelig konijn hebben? Hoe gaan jullie hier mee om? Mijn Monky is helaas gasgevoelig en heeft regelmatig een aanval.

 

Weet iemand of gas binnen een paar minuten kan ontstaan? Vanmorgen leek Monky vrolijk en at hooi en z'n groenten. 10 minuten later kwam ik met de biks en leek zij opeens sip en niet lekker. Zij heeft 1 biksje aangepakt en at dit heel langzaam op. Nou weet ik natuurlijk niet zeker of zij gas heeft of dat er iets anders aan de hand is maar omdat zij gasgevoelig is ga ik hier meestal vanuit. Ik moest echt naar mijn werk dus ben vertrokken maar ik ga later op de ochtend wel even kijken hoe het gaat. (Het zit me echt niet lekker en kan me nou ook niet concentreren op m'n werk...)

 

Hebben jullie nog tips? Bepaalde groenten / kruiden wel niet? Geen snoepjes ivm suiker?

 

Zijn er dierenartsen die gespecialeerd zijn in gas bij konijnen of valt hier niets aan te doen behalve direct ingrijpen zodra ze een aanval heeft?

 

Bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Balen zeg! Laat ik het afkloppen, het is voor mij lang geleden dat ik een gevoelig-voor-gas konijntje had.

 

Qua groenvoer: Geen fruit, geen snoepjes waar fruit in zit. Qua groenvoer geen suikerhoudende groenten zoals paprika en wortel. Geen koolsoorten, geen slasoorten.

Bladgroenten zoals witlof en andijvie kunnen wel gewoon veilig 🙂 Wortelloof is ook een prima veilige keuze. Selderijsoorten. Dat soort dingen. Qua kruiden kunnen (bij voorkeur verse) dille, kamille, peterselie, tijm en pepermuntblad wat verlichting geven.

 

Zorg dat je een snugglesafe in huis hebt en hou het konijntje warm zodra je merkt dat er een gasbuikje aan zit te komen.

 

Er zijn voor zo ver ik weet geen dierenartsen die echt gespecialiseerd zijn in gasbuikjes, maar elke konijnkundige dierenarts zou de kennis moeten hebben dat goed te behandelen. Nadat je het een paar keer gehad hebt, weet je meestal zelf ook wat goed werkt bij jouw konijn en laten de meeste dierenartsen je wat medicijnen op voorraad houden, zodat je zelf kan starten op het moment dat je merkt dat het mis loopt - doe dat wel altijd echt in overleg! Verkeerd behandelen, verkeerd inschatten kan dodelijk zijn! - Maar in nachten / weekenden etc kan het handig zijn om thuis voorraad te hebben staan zodat je - na telefonisch consult met de dienstdoende konijnkundige arts - alvast kan starten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de info. Het is zo vervelend... vooral voor Monky natuurlijk maar het heeft mij ook al behoorlijke stress opgeleverd.

Fruit geef ik eigenlijk nooit, een enkele keer een klein stukje appel. Van groenten geef ik alleen nog maar dagelijks witlof en andijvie, afgewisseld met wortelloof en knolselderij dus daar kan het ook niet aan liggen. Ze krijgen iedere dag verse kruiden die ik altijd afwissel (tijm en oregano vinden ze helaas niet zo lekker).

Een snugglesafe heb ik inderdaad. Normaal gesproken haal ik Monky direct binnen en 'behandel' 1x met pijnstilling en ga dan met dat babyspul (kan niet op de naam komen) en buikmassage aan de slag en tot nu toe knapt ze dan op.

Maar goed, ik ga zo naar huis en hopelijk gaat alles goed!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, een goede check up bij een konijnkundige dierenarts kan geen kwaad. Gebitsproblemen kunnen bijvoorbeeld best oorzaak zijn van gasbuikjes, maar veel (niet konijnkundige) dierenartsen denken daar niet aan. Een keutelcheck op wormen (als het kan ook blindedarmkeutels, mocht je die soms vinden). Dat soort dingen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend @Newby1981!Hier helaas ook een gasgevoelig konijn. De ene keer 2x per week een aanval, dan weer een paar weken/maanden niet. Altijd onverwacht en soms op onhandige momenten (ik heb ook wel eens een verjaardag afgezegd omdat ik thuis wilde blijven bij mijn konijn).

 

In mijn zoektocht naar een mogelijke oorzaak heb ik de keutels laten onderzoeken op o.a. coccidiose, wormen en zelfs voor de zekerheid ontwormt met verschillende werkzame stoffen. Gebitscontrole liet een keurig gebit zien.

 

Qua voer probeerde ik na te gaan wat hij een paar uur eerder had gegeten. Wortels, fruit enz (bevat suiker wat kan gisten) kreeg hij al niet. Ook geen snoepspul uit de winkel (vaak met suiker of honing). Eigenlijk alleen groen uit de natuur; gras, paardenbloem, weegbree, berkentakjes, wilgentakken enz. Soms een beetje andijvie, wortelloof enz.

Qua brokjes kregen ze Supreme Selective. Maar omdat de dierenarts zei dat mogelijk de luzerne in het voer een oorzaak zou kunnen zijn, ben ik eerst overgestapt op Puik Greenline Konijn Premium Select, op basis van timothyhooi .

 

Maar de aanvallen bleven komen. Ik zag het vaak al in het beginstadium aan zijn ogen en houding. Soms hielp een handvol verse peterselie nog, soms alleen een pijnstiller en weer terug zetten bij zijn vrouwtje (als het buiten niet te koud was en zijn lichaamstemperatuur niet te laag was), maar soms was hij al verder heen en deed ik hem met pijnstiller, darmstimulerende medicijnen en een warme kruik in de reismand. Soms knapte hij na een of twee uurtjes al op, maar ik heb hem ook wel eens 24 uur binnen moeten houden omdat hij nog niet wilde eten.

 

Toen ben ik helemaal gestopt met groenvoer en qua brokjes overgestapt op Terra Expert, een graanvrij brok. Ik las namelijk dat paarden (die qua voer en vertering op konijnen lijken) die vaak last van gas/koliek hadden, het beter deden op een graanvrije brok. Ook voor konijnen is graan geen natuurlijk voedsel. Zij zijn blad eters. Graan kan gisten in de darmen en daardoor gas doen ontstaan.

 

Inmiddels eten mijn konijnen (ja, zijn vrouwtje doet ook maar mee) al weer een flink aantal maanden alleen hooi, graanvrije brokjes en gedroogde kruiden (weegbree, paardenbloem enz). En of het toeval is weet ik niet, maar het gaat al heel lang goed!

 

Ik denk zelf dat het probleem in de brokjes (met granen) zat en ben van plan om het groenvoer weer heel langzaam op te bouwen en te kijken hoe dat gaat. Ik vind het zelf juist zo leuk om al dat lekkers voor ze te plukken en ze te zien genieten. Hopelijk blijft het goed gaan. Hopelijk kun je wat met mijn ervaringen!

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier een (ik zou haast zeggen ex) gas gevoelig dametje.

Zo ineens zit ze stil in een hoekje en wil niet eten... Ik heb een vast recept aan medicijnen (metacam, ciceral, lacatraxt en infacol) en meestal is er dan na een halve dag niks meer van te merken. 

 

Ik heb haar altijd buiten bij haar vriendje gelaten want daar is ze toch het meest op haar gemak, evt. wel met een snuggelsave. 

 

Qua groente geef ik haar eigenlijk alles, ook (beetjes) wortel en sla of andijvie. Maar ik ben op advies wel andere -compactere- brokken gaan geven, ss schijnt nogal ‘luchtig’ te zijn. En sinds dien nog maar 1 aanval in een jaar, terwijl het daarvoor regelmatig gebeurde.

 

Heb ook een konijn gehad die bijzonder gevoelig was voor sla, dan ging het direct mis. Toen ik dat eenmaal doorhad en niet meer ben gaan geven nooit meer problemen gehad.

Moraal van het verhaal: ieder konijn kan zo zijn/haar eigen trigger hebben, probeer uit te vinden of dan voor jou konijn ook zo is en zo ja wat dat is.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie ervaringen Rifca en Bammyflurry! Ik ben ook al nagegaan wat ik allemaal geef maar ik kan eigenlijk niets vreemds ontdekken. Geen koolsoorten of groenten waar suikers in zitten, alleen 1x per week een stukje appel. Hooguit 1x per dag een snoepje en dat zijn inderdaad niet altijd suikervrije. Ik probeer zo gezond mogelijke te geven (op basis van hooi) maar een enkele keer zo'n appelsnoepje omdat ze die zo lekker vinden.

Verder krijgen ze 2 soorten verse kruiden op een dag.

Als biks geef ik de graanvrije van SS. Ik zou eens kunnen overstappen op een ander merk maar omdat SS toch altijd hoog aangeschreven staat heb ik hier altijd wel een goed gevoel bij.

Verder krijgen ze 1x per dag een handje gedroogde kruiden zoals weegbree, zonnebloemmix, gewone bloemenmix enz (niet allemaal tegelijk natuurlijk :-) 

 

Ik zou ook eens een "keutelonderzoek"  kunnen laten doen... Kwaad kan het niet natuurlijk. 

 

Deden jullie geen buikmassages? In geval van een aanval geef ik enkel Inflacol en carprofen en buikmassages. Ik durf ook niet te veel zelf voor doktertje te spelen. Had het idee dat mijn DA niet direct voorstander is om andere dingen te geven. En ik heb met mezelf de afspraak gemaakt om eerst hooguit 2 uurtjes zelf te proberen met bovenstaande en als dat niet helpt bel ik direct de DA.

 

Ik word er ook gewoon zo paranoia van. Als Monky nog maar even lekker ligt te relaxen denk ik al van "nee he" en begin ik obsessief met observeren. Maar normaal gesproken zie je het inderdaad wel aan hun houding en de ogen. 

Ik durf al geen hele dag meer weg... Ben dan zo bang dat Monky net een aanval krijgt.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel herkenbaar die angst! Ik ga ook niet zorgeloos op vakantie of een dagje weg, hoewel ik wel steeds meer vertrouwen krijg nu het al zo'n poos weg blijft. 

Het valt mij ook altijd gelijk op als hij languit ligt, dat doet hij niet zo vaak. Als zijn achterpoten dan niet opzij, maar naar achteren liggen, schiet ik in de stress. Of als hij niet direct aan komt als hij mij ziet. Toch heb ik ingecalculeerd dat het misschien een keer fout gaat en dat ik hem verlies. Misschien was hij bij een ander, minder alert baasje er al lang niet meer geweest. Hoewel ik natuurlijk hoop dat hij gewoon mooi oud wordt!

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had ss ook altijd heel hoog zitten, en nog steeds, het is een goede brok. Maar voor mijn ene dame is het blijkbaar minder geschikt.

Een enkele keer een appelsnoepje (hier is het bananenchips) kan echt geen kwaad lijkt mij. Hoevaak heeft Monky last van gas? Als dat altijd precies na een appelsnoepje is zou ik het heroverwegen, maar dat verwacht ik eigenlijk niet. 

 

De medicatie die ik geef is uiteraard in overleg met de DA. Vaak wel eerst alleen telefonisch consult. En ik moet zeggen dat ik buiten standaard openingstijden al wel start met de medicijnen, dit ook in samenspraak met de DA en alleen bij deze dame en alleen als de symptomen heel herkenbaar zijn. 

Bij haar is het aan de houding echt heel duidelijk. Gelukkig geen paranoia als ze relax ligt ;) Ik heb dat wel een beetje als ze niet direct het eten aanvalt. soms wacht ze tot ik het hok uit ben, dan blijf ik wel even kijken of ze goed door eet.

 

Buikmassage doe ik bij haar liever niet want het is een blijf-liever-van-mijn-lijf-konijntje, en ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk stress te voorkomen.

 

En wat bedoel je met een hele dag weg? 

Je kan ook moeilijk altijd maar elk uur controleren. Ik moet in elk geval gewoon naar mijn werk. Als ze een aanval heeft blijf ik overigens wel thuis.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En wat bammyflurrie zegt, vakanties/weg voor werk vind ik super spannend want de oppas ziet het waarschijnlijk minder snel en weet ook minder goed hoe te handelen ondanks de uitgebreide instructies. Maar niet om je bang te maken, een konijn dat gezond is kan ook zonder waarschuwing in 1 dag doodziek worden en overlijden. Helaas heb ik dit zelf ervaren, dus ik maak me over al m’n nijnen veel zorgen, om m’n gas gevoelige dame niet meer of minder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met een hele dag weg bedoel ik echt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, niet een een dagje werken hoor :-) Maar ik wil binnenkort graag 2 daagjes weg met m'n man en dan denk ik wel van "o jee, wat als ze net een aanval krijgt" (hoeft niet eens gas te zijn) Dus ik zie er eigenlijk wel een beetje tegen op.

 

Ik heb Monky nu bijna 2 jaar en sinds vorig jaar mei ongeveer heeft ze iets van 6x een aanval gehad. Dus het is gelukkig niet zo dat het ierdere week raak is maar de angst dat het ieder moment kan gebeuren en dat het zo snel gaat vind ik eng. Maar ja, ze kunnen natuurlijk van alles krijgen, geld ook voor andere dieren en mensen maar het is een feit dat konijnen extreem gevoelig zijn.

 

Monky kan niet lang in dezelfde houding zitten / liggen als ze een aanval heeft maar vaak gaat ze languit liggen met haar achterpoten juist opgetrokken, niet gestrekt. Maar dat zal voor ieder konijn anders zijn.

 

Het is gelukkig een konijn wat ik redelijk makkelijk kan oppakken en blijft zitten als ze een buikmassage krijgt. De DA zegt dat de meeste konijnen het fijn vinden als ze een buikmassage krijgen bij gas maar ik weer natuurlijk niet of dat ook echt zo is. Zelf dacht ik dat gas alleen over kan gaan met Inflacol en buikmassage maar dat is meer mijn eigen conclusie.

 

De DA zei trouwens ook dat er heel veel konijntjes komen die het niet redden bij een gasaanval omdat de meeste mensen te lang wachten :-( Zo zielig :-( :-( :-(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als infacol en buikmassage voor Monky werkt zou ik dat vooral doen! 

Er is geen reden om meer medicijnen te geven dan nodig toch?

Ik denk dat zowel de oorzaak, de symptomen (houding) en de behandeling per konijn (en baasje en DA) best wat kunnen variëren. Belangrijkste is dat het helpt.

 

Konijnen zijn inderdaad erg gevoelig.

Je hoort helaas nog vaak zat mensen met een konijn dat ‘ineens’ dood in zijn hok lag, ja ‘hij at al een paar dagen niet’...

Er is inmiddels zo veel meer bekend over konijn-geneeskunde maar dit weet nog niet iedereen te bereiken 😢 

 

Wat betreft langer van huis zijn heb ik met de oppas de afspraak om even een paar minuutjes te kijken of iedereen eet en vooral deze dame direct naar de da te brengen als ze niet eet. De DA kan haar dan evt. opnemen om medicijnen te geven. Maar echt gerust ben ik er nooit op en ik ben altijd erg blij als ik weer thuis ben en met eigen ogen zie dat iedereen het goed maakt. 

Afgelopen zomer vond ik extra lastig en spannend want toen had ze met de hitte ook geen zin om te eten en deed ze dit pas als het afkoelde, maar je kan natuurlijk lastig van de oppas verwachten dat ze middenin de nacht je konijnen eten komt geven...

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .