Spring naar bijdragen
Pynoo

Even voorstellen + vraag

Recommended Posts

Hallo allemaal, 

 

Mijn naam is Maureen en heb sinds december een on gecastreerde voedster over genomen van mijn buren.

Haar naam is Bollie en is 3 of 4 jaar en heeft altijd alleen gezeten. Ik heb vaak momenten dat ik twijfel om een vriendje te zoeken, waarom?

Ik heb voor haar een buitenhok de Grande Lodge plus 140x75x103cm gekocht met een ren omheen en die staat op mijn slaapkamer van 15m2, de dierenwinkel medewerkers hebben mij wijs gemaakt dat het te klein is voor 2 konijnen terwijl ik er zovele zie dat koppels alleen een nachthok hebben en een simpele ren eraan. Is het bij mij dan echt te klein?

 

(foto) op dit moment ziet het er nu zo uit maar de stoel links kan weg en dan kan ik de ren tot die hoek door trekken (is toch weer 2x2m extra), de ren is 24/7 open vanuit haar hok en ze mag sochtends 2 uur, smiddags ruim 5u en savonds 2u gebruik maken van heel mijn kamer.

 

Ook vraag ik me af of er nadelen zijn aan het koppelen van een gecastreerde ram en een on gecastreerde voedster?

BV schijnzwanger, humeurig, dominant enz?

 

Alvast heel erg bedankt.

Groetjes van ons 🙂

 

IMG_20190427_173340.jpg

Bollie.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Welkom.

 

Zoals het nu is, is het inderdaad wat klein. De richtlijn voor een koppel is minimaal 2 vierkante meter, maar hoe meer hoe beter natuurlijk. Als je de ren kunt uitbreiden lijkt me dat prima. Ik denk dat je Bollie dan heel gelukkig kunt maken door haar bij de opvang een vriendje te laten uitzoeken. Ze kijken daar met je mee welk konijn er qua karakter bij haar past. Voor de koppeling maakt het niet uit of ze wel of niet gecastreerd is. Als je haar toch wilt laten helpen is het misschien praktischer om dat eerst te doen en als ze goed hersteld is een vriendje te zoeken. Anders moet ze na de ingreep een paar dagen apart zitten, en ik weet niet of je daar ruimte voor hebt. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Bedankt voor uw reactie Marjoleink. 

 

Hoeveel groter moet ik het dan uitbreiden? Is het alleen de ren wat te klein is? 

Ik weet ook niet of ik haar wil laten steriliseren, de dierenarts had het wel benoemd van de week maar wel met hoge risico ivm narcose. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zou alleen de ren uitbreiden. De maat van het hok maakt niet zoveel uit (tenzij je van de opvang terugkomt met een Vlaamse reus).

Castratie (dus inclusief verwijderen van de baarmoeder) is op zich best een ingreep, maar volgens mij is er aan de narcose niet zoveel risico verbonden. Nou ben ik natuurlijk geen arts. Heb je wel het gevoel dat je dierenarts voldoende verstand heeft van konijnen (suggestieve vraag)?

Hier staat een lijst met konijnkundige dierenartsen, mocht je overwegen om een andere te zoeken.

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen/post/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen/

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Nou dat hoop ik toch niet dat ze een Vlaamse reus uitkiest haha, dacht misschien een wat kleiner formaat. Degene die mij hielp was een assistente en ik heb niet echt het idee dat ze daar zo gespecialiseerd zijn in konijnen, stonden er 2 op de lijst maar 1 daarvan werkt daar niet meer. Heb op Facebook aantal reacties gehad dat hun konijnen door narcose zijn overleden. Ik durf het gewoon niet. En nou zit ik er ook mee dat mijn ren te klein is voor 2. 😞 als ik die stoel weg haal is het dan nog te klein? 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb het net nog even opgemeten. Als ik de stoel weg zou halen is de ren 4 meter lang en 100cm breed, er zijn een paar versmallingen en die zijn dan 57cm breed. Dan kom ik uit op 4,20m2 - het hok denk wat er dan instaat?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat een leukerd!

 

Even over de castratie van een voedster: ik laat dat wel altijd doen.

Ik heb een dame van bijna 8 gehad met baarmoeder tumoren en toen ook al in de melkklieren. Op die leeftijd en met dus ook verwijderen van extra tumoren is de operatie nog veel zwaarder. En de kans op baarmoeder tumoren is helaas best hoog. Een operatie is altijd een risico, maar de narcose zal een gezond konijn in principe geen problemen bezorgen (aldus mijn konijnkundig dierenarts). Het is wel belangrijk een goede dierenarts te kiezen, want het werkt toch net iets anders als bij bv een kat. Om problemen later te voorkomen zou ik castratie dus zeker overwegen nu Bollie jong en gezond is.

 

Verder weet ik heel zeker dat je haar erg blij zult maken met een vriendje en een iets grotere ren. Niet twijfelen, gewoon doen 😁

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoi Rifca, bedankt voor uw bericht.

 

Het is heel makkelijk gezegd niet twijfelen, gewoon doen haha. Ik weet dat voedsters na hun 4e jaar 50-80% kans hebben op baarmoeder ontstekingen en/of tumoren maar ik ben iemand die heel obsessief kan denken, waar halen ze die 80% vandaag? Slacht konijnen? Waarom zou je in een gezond lijfje snijden, ze is al 3 en de operatie is dan moeilijker, straks is het precies mijn konijn die de narcose niet overleefd.

 

Kan u zeggen, gek word ik er van.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Niet twijfelen bedoelde ik over het vriendje 😉

 

De castratie snap ik erg goed dat je daar over twijfelt. Het is zeker spannend. Ik ben altijd erg blij als de voedster al in de opvang gecastreerd, scheelt een hoop zorgen!

Of jij bollie preventief wilt castreren kun je alleen zelf beslissen. Ik wilde alleen zeggen, uit ervaring weet ik dat de risico’s vele malen groter zijn als het konijn ouder en al ziek is.

Pas jaren later hoorde ik van preventief castreren en heb dat nu al 6 keer zonder problemen laten uitvoeren.

 

Wellicht dat dit nog interessant voor je is om te bekijken:

http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/sterilisatie.html

 

http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/baarmoeder.html

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Oh sorry haha verkeerd begrepen. 

Kijk als Bollie nou tussen die 6 maanden en 2 jaar zat zou ik me minder zorgen maken. De sites die u net stuurde stond ook in dat na 2 jaar al veranderingen in de baarmoeder aanwezig zijn en Bollie is al bijna of al 4 jaar. En over een vriendje voor Bollie, ik wil het zeker doen voor haar maar als iedereen mijn ren te klein vind dan kom ik niet ver. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Die zijn ook te klein ja. Maar wat jij zegt 4 m2 min het hok lijkt me prima.

Bespreek je zorgen anders eens met een konijnkundige dierenarts. Die kan je wel vertellen of Bollie nog jong genoeg is om te castreren.

O en als je met haar naar de opvang wilt voor een vriendje moet ze gevaccineerd zijn. Dus als dat nog niet gebeurd is zou je dat nog even moeten regelen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Enige in Breda volgens de lijst is de dierenarts waar ik al 15 jaar zit en sinds 4 jaar ofzo willen ze daar alleen maar geld zien. Inentingen zijn ook idd nog niet gebeurd, ik las bij konijen opvang dat er 3 zijn maar de assistente zei vd week dat er maar 2 zijn? 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Er zijn 3 ziektes waartegen gevaccineerd wordt: RHD1, RHD2 en myxomatose. Ik weet dat mijn konijnen vorig jaar gevaccineerd zijn met 1 middel tegen RHD1 / myx, en 1 tegen RHD2. Volgens mij is er nu weer een ander vaccin, en daarvan weet ik het niet precies.

 

Ik woon toevallig ook in Breda. Ik heb zelf geen geen ervaring met het dierenziekenhuis, maar de opvang waar een van mijn konijnen vandaan komt (Knaller, bestaat niet meer), ging ook naar het dierenziekenhuis,  dus dat leek mij een goed teken.

Ik kom met mijn konijnen bij Taxandria, in de Haagse Beemden, en daar ben ik erg tevreden over. Inmiddels zijn ze gefuseerd met o.a. het dierenziekenhuis en heten ze Anicura. Qua prijs zitten ze rond het gemiddelde denk ik, maar ze hebben veel verstand van konijnen, ruime openingstijden en je kunt altijd snel terecht.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Oh echt waar, wat toevallig! Ik las net via opvang in Moergestel dat je 1x per jaar rhd1 en myxo moet doen en 2x per jaar rhd2. En de opvang knaller heet nu chews en shelter of zo iets en je hebt er 1 in bavel maar die in Moergestel heeft wel strenge eisen zeg. Hun eigendom, verplicht 3x per jaar vaccineren, als mijn konijn overlijd dan moet ik hun konijn terug brengen.

Klopt idd dat ze zijn gefuseerd, ben er niet zo te spreken over eerlijk gezegt. Maar ik zal Taxandria in mijn achterhoofd houden. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Knaller is nu idd Chews & Shelter,  en is eigendom van dierenwinkel Chews & Nibbles. Alle konijnen zitten in een onverwarmd pand, dat maakt het voor mijn gevoel moeilijk om een koppeling te doen met een binnenkonijn. Zij zeiden trouwens dat het gewoon kon. Ze wilden ook niet zeggen hoeveel ze vragen voor een konijn. Onze laatste aanwinst komt van K'nijn & Ko in Bavel.

Verplicht vaccineren en minimaal 2m2 ruimte zijn volgens mij wel standaard eisen. Bij K'nijn en Ko mag je je konijn niet weggeven of doorverkopen, dan moet hij terug naar de opvang. En als je eigen konijn overlijdt moet je het opvangkonijn een nieuw maatje geven of inderdaad terugbrengen.

 

Ik dacht dat met het nieuwe vaccin RHD2 ook nog maar 1x per jaar hoeft, maar dat weet ik niet zeker. Ik heb vier konijnen met 2 verschillende ritmes qua inenten, dus ik wacht altijd gewoon tot ik een oproep krijg van de dierenarts.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Krijg het idee dat mij gewoon niks gegunt word. Onverwarmd rond deze tijd is toch niet zo'n groot probleem om hem dan binnen te houden? Ik wou eigenlijk morgen daar langs gaan om te kijken en te praten... Knijn en ko is hier ook wel vlakbij maar voor mij niet te doen op de fiets, kan op de site ook geen informatie vinden over hun koppel proces. Kunt u mij daar iets over vertellen? 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Nu het wat warmer wordt lijkt me onverwarmd overdag niet echt een probleem voor Bollie

Snachts kan het nog wel koud worden dus een koppelvakantie met een binnenkonijn in een onverwarmde ruimte zou ik wat voorzichtiger mee zijn of anders wachten tot mei.

Het nieuwe konijntje kan ook prima mee naar binnen vanuit de onverwarmde ruimte.

 

entingen zover mij bekend: myxo en rdh1, 1 enting 1 keer per jaar. Voor rhd2 is het afhankelijk van de gebruikte entstof, een soort moet sowieso twee keer per jaar, de ander is officieel geregistreerd voor ook zo iets maar werkt langer. In een laag risico gebied kan dan 1 keer per jaar voldoende zijn, maar ga je bv naar een pension moet ook deze herhaald worden.

Voor de volledigheid: rhd2 moet ook herhaald worden als je konijnen in contact komen met wilde konijnen, maar dat zal in je slaapkamer wel mee vallen denk ik 😉

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Bij Moergestel doen ze niet aan speeddaten, daar nemen ze echt de tijd om 100% zeker te zijn dat het klikt zodat je thuis niks meer hoeft te doen en dat is wat mij aanspreekt. Wil geen speeddate dat ze zeggen na een uur ja het klikt wel neem maar mee en dat ik ze thuis nog weken in aparte kooien kan houden en het uiteindelijk niet klikt. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja vervelend als mensen (ook dierenartsen) tegenstrijdige dingen roepen. Iemand moet er dan geen gelijk hebben, maar wie? Voor ‘ons leken’ is dat moeilijk te beoordelen.

Ik heb een dierenarts gevonden die ik 100% vertrouw, ook omdat ik weet dat hij niet handelt op kennis van x-jaar geleden maar de ontwikkelingen op de voet volgt en ook veel contact heeft met andere dierenartsen. Dus ik denk niet dat mijn dierenarts maar wat roept 😉 

 

Op onderstaand overzicht staan de beschikbare vaccins en hun eigenschappen. Dit komt van de faculteit diergeneeskunde, imo ook een betrouwbare bron.

https://www.uu.nl/sites/default/files/dgk_tabel_info_vaccins_27-9-2018.pdf

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
31 minuten geleden zei Pynoo:

En wat entingen betreft, iedereen roept maar wat wanneer en wat er geënt word. Mijn dierenarts zegt bv dat er maar 1 enting is.....

Er is wel ontwikkeling in de verschillende entstoffen. Je zou je dierenarts kunnen vragen welk middel ze gebruiken.

 

Hoe ze bij Chews & Shelter koppelen weet ik niet. Bij K'nijn en Ko was het wel een speeddate. Met het eerste konijn klikte het niet, de tweede was wel geïnteresseerd. We hebben ze meegenomen naar huis en meteen bij elkaar gezet. Ze hebben even aan elkaar noete n wennen maar nu gaat het prima.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb gebeld naar chews & shelter en kan vandaag gewoon langs komen om te kijken en voor informatie en vragen. Als mijn konijn ook gevaccineerd moet worden alvorens ze ergens mag daten dan zal ik de dierenarts bellen en alsnog opnieuw informatie vragen over wat voor troep hun gebruiken haha. Welk middel zouden ze moeten gebruiken? 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Hier zijn ze allemaal geënt met nobivac (myxo + rhd1) en filavac vhd k c+v (rhd2). 

 

Filavac geeft volgens mij ook bescherming tegen rhd1, maar je gebruikt het voor 2 want 1 zit ook al in de nobivac. Als alternatief kan voor rhd2 ook eravac gebruikt worden, maar die biedt korter bescherming.

 

En veel plezier bij de opvang 😄 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .