Spring naar bijdragen
Binkie-Lover

Opnieuw rangorde bepalen?

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Sinds vanmiddag jagen de konijnen steeds achter elkaar en de ram bijt dan van zich af als de voedster te dichtbij komt.

De konijnen zijn sinds september bij elkaar en het ging altijd wel prima. Ik heb nog niet echt het gevoel dat ze echt "verliefd" zijn, maar ik hoop dat ze gewoon steeds closer worden met elkaar. 

Nu kwam ik vanochtend bij ze aan en ze reageerden gewoon zoals normaal, maar ik zag overal haren liggen van de voedster. Ik weet niet of dit nu komt omdat zij zich gewoon even een stevige poetsbeurt heeft gegeven of omdat ze echt achter elkaar aan hebben gejaagd. Toen ik vanmiddag thuis kwam zaten ze nog bij elkaar, maar toen ik beneden kwam waren ze achter elkaar aan het jagen en rennen. En ik zie ook dat ze allebei wat plukjes haar zijn verloren. Op het moment is het rustig en zitten ze ieder aan de andere kant van de ren. Ze kunnen ook gewoon langs elkaar heen lopen, maar zodra er contact is beginnen ze weer te jagen. 

Ik zelf vind het erop lijken alsof ze de rangorde (opnieuw) bepalen, want zo ging het ook met het koppelen. 

 

Is dit normaal? En moet ik ze, als ze zo blijven jagen voor vanavond uit elkaar halen? 

 

Groetjes!!!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is volop voorjaar, meer koppels hebben er op het moment last van. Zolang het alleen jagen is en wat plukjes haar uittrekken zou ik ze gewoon samen laten. 

 

 

Loop wel even onderstaand lijstje na, om te kijken wat de redenen kunnen zijn. Als één van de twee bijvoorbeeld ziek is, en daardoor opeens zwakker, kunnen ze ook gaan jagen, kan de rangorde ook veranderen. Ook stress en angst kunnen het veroorzaken. 

 

Uit dit artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-koppelen/post/koppelen-van-konijnen/

Citaat

 

Dat een bestaand koppel uit balans raakt kan verschillende redenen hebben.
 
- Te weinig ruimte. De minimale ruimte voor een koppel is 2 vierkante meter. Meer ruimte is echter beter en komt de verstandhouding in een koppel zeker ten goede. Als het lukt, houd voor een koppel dan ook 4 vierkante meter permanente leefruimte of meer aan. Hoe groter hoe beter. Zelf vind ik 8-12 vierkante meter een prettige ruimte voor een koppel omdat ze dan ook echt wel een sprintje kunnen trekken in het verblijf.  
- Vaak wisselen van ruimte. Sommige konijnenbaasjes wisselen de konijnen vaak van ruimte. Sluiten ze 's nachts op in een kleiner verblijf, laten ze soms wel los in de tuin of het huis en dan weer niet. Hoewel het voor konijnen natuurlijk fijn is om meer ruimte te hebben, zorgt wisselende toegang tot ruimtes er wel voor dat er meer territoriaal gedrag ontstaat. En dat kan onrust geven bij koppels, ook als het lange tijd wel goed is gegaan.  Het best zorg je dus echt voor een vaste, permanente leefruimte die groot genoeg is.
- Te weinig plekjes om zich even alleen terug te trekken. Zet meerdere schuilhuisjes, afdakjes, zitplankjes en/of tunnels neer zodat ze elkaar kunnen ontlopen als ze dat willen. 
- Hormonen, niet gecastreerde konijnen hebben soms periodes waarin de hormonen opspelen. Denk dan aan de puberteit, schijnzwangerschappen en voedsters die rams zijn in het voorjaar etc. Dat verstoort de rangorde ook, konijnen vertonen dan namelijk vaak humeurig gedrag. Castratie neemt niet al het hormonaal gedrag weg, hormonen worden ook op andere plaatsen in het lijfje aangemaakt dan in de geslachtsorganen. Ook bij gecastreerde konijnen kan hormonaal gedrag dus oorzaak zijn van relatieproblemen. 
- Het kan zijn dat de geur van andere konijnen in de buurt is, omdat je zelf bijvoorbeeld ergens bent geweest waar ze konijnen hebben of er een konijn van iemand anders bij jullie logeert. Bij buitenkonijnen zie je het soms ook als de buren konijnen aanschaffen of als er wilde konijnen in de buurt zijn.
- Als één van de konijnen zwakker / ouder / ziek is kan het zijn dat de rangorde veranderd en/of zelfs dat het dier verstoten wordt door de partner. Vaak is een verandering in gedrag, in de rangorde, tussen konijnen in een groep of koppel het eerste signaal wat je als konijnenbaasje op kan merken als teken dat een konijn iets mankeert. Konijnen zijn prooidieren en laten pas laat zien dat er echt iets aan de hand is. 
- Onrust en angst kunnen er ook voor zorgen dat de verhoudingen in een koppel of groep veranderen. Bijvoorbeeld als er roofdieren in de buurt zijn (geweest), er iemand met een hond op bezoek is geweest, of als er iets in het huishouden veranderd is zoals een nieuw huisdier of een baby. 

Zorg er voor dat de basis behoeften in orde zijn. Voldoende ruimte, laat konijnen op tijd castreren/steriliseren, bezoek een dierenarts om medische problemen uit te sluiten en/of te behandelen. En zorg ook dat er genoeg verstopplekjes zijn. Tot slot is het ook belangrijk om de konijnen een beetje uitdaging in hun leven te geven. Doe aan voedselverrijking, zet een graafbak neer en deel de ren af en toe opnieuw in zodat ze dingen weer opnieuw kunnen ontdekken. 

Als de konijnen echt hevig blijven vechten, haal ze dan uit elkaar en geef ze elk een nieuwe partner. Alleen leven is voor geen enkel konijn een optie. 

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Oh fijn om te horen dat het normaal is. Nog even een vraagje. Hoe weet je wanneer je een gelukkig/goed koppel hebt. Want ik twijfel nog steeds of ze wel wat aan elkaar hebben. Ze zitten best wel vaak beide aan de andere kant van de ren. Ze hebben momentjes dat ze wel bij elkaar zitten. Dit is mijn eerste koppeling, dus vandaar de vragen😅

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Pasted as rich text.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .