Spring naar bijdragen
Evee

Egels hebben het moeilijk door warmte en droogte

Recommended Posts

De egeltjes schijnen het moeilijk te hebben met het rare weer op dit moment:

 

https://www.nu.nl/dieren/5610305/egels-in-nederland-hebben-moeilijk-droogte.html

Je kan ze helpen door water neer te zetten en ze eventueel bij te voeren met kattenvoeding of egelvoer (let wel op dat dat ook ratten aan kan trekken, is ook wel handig om je te realiseren).
 

Citaat


Egels in Nederland hebben het als gevolg van de droge zomer moeilijker dan andere jaren. Er is te weinig voedsel te vinden voor de dieren, waardoor ze "uitgemergeld zijn", zegt de Egelbescherming Nederland dinsdag tegen NU.nl.

 

De dieren eten onder meer slakken en insecten, die vanwege de droogte dieper in de grond zijn gekropen.

Als gevolg hiervan hebben sommige egels te weinig vetreserves om met winterslaap te gaan, stelt Jenny Kleve, directeur van de Egelbescherming Nederland.

 

Jongen van uitgehongerde vrouwtjes, gemiddeld vier tot vijf per nest, zijn door het voedseltekort te klein en te zwak geboren. Dit kan een probleem vormen met de koude dagen in het vooruitzicht.

 

Kleve vertelt dat de dieren uitgemergeld worden binnengebracht bij de opvang. "Waar egels normaal met acht weken ongeveer vierhonderd gram zijn, krijgen we ze nu met zeventig gram. Het zijn miniatuurtjes."


'Misvatting dat ze nu al met winterslaap zijn'

De vetreserve is belangrijk, onder meer omdat een egel pas met winterslaap gaat als het dier op gewicht is.

Het is volgens de Egelbescherming dan ook een misvatting dat alle egels nu al met winterslaap zijn. Door deze gedachte zouden veel mensen stoppen met bijvoeren, terwijl de egels het nu juist moeilijk hebben. "Als de egel niet voldoende voedsel kan vinden, gaat het dier dood", aldus de directeur.

 

De Egelbescherming raadt mensen dan ook aan om egels bij te voeren in de winter, door kattenbrokjes en water in de tuin of op het terras te zetten.


 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Leuke dieren zijn dat.
Vorig jaar begin augustus, ja het was warm, hadden we 's avonds de voor- en achterdeur open gezet zodat het wat door het huis kon waaien en wat af kon koelen.
Mijn vrouw komt in het donker de trap af en opeens een schreeuw en rende de kamer in alwaar ik zat.
Bleek er een egel in de hal te zitten die het huis was binnen geslopen.
Voorzichtig in een emmer gezet en achter het huis in de tuin weer losgelaten.

Het dier was blijkbaar niet bang want hij/zij rolde zich niet op.

 

DSCI0003.jpg

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Egeltjes zijn zo schattig! Ben ooit in engeland in een egelopvang geweest. Heel interessant. Helaas ook veel exotische egelsoorten daar, die als huisdier gehouden worden en vervolgens niet de juiste zorg krijgen. Maar ook veel "gewone" egeltjes uit de natuur.

 

Ze hadden binnenruimtes voor de kritieke zorg, en voor de exoten. En als ze weer op gewicht waren, gingen ze in een buitenverblijf wonen, egelrennetjes met lekker wat blad, struikjes en scharrelplekjes. Leren weer terug de natuur in gaan. En daarna werden ze dan uit gezet.

 

Ze hadden daar van een vrijwilliger allerlei super grappige egelhuisjes gekregen voor de buitenrennen voor de egeltjes die bijna terug de natuur in gingen. Was een heel dorp, stadhuis, kerkjes, huisjes. Echt super grappig.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat leuk! Ik zie regelmatig egeltjes hier. Ook in de VS zijn egels vaak als huisdier gehouden, in van die kleine traliekooien zie ik ze dan altijd op YouTube. Heel apart..

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei Renske34:

Wat leuk! Ik zie regelmatig egeltjes hier. Ook in de VS zijn egels vaak als huisdier gehouden, in van die kleine traliekooien zie ik ze dan altijd op YouTube. Heel apart..

 

Ik heb de laatste jaren steeds meer moeite met de youtube / instagram diertjes, ik bedoel, als je diertje gewoon met het normale doen bekend word (vaak in combinatie met een bepaalde creativiteit van het baasje), prima. Maar al dat "kijk eens hoe ik mijn dier mee overal naar toe sleep op reis" en "kijk hoe mijn dier er uit ziet in outfits die niet voor dieren zijn" of "kijk eens hoe leuk mijn dier in een onnatuurlijke postitie moet zitten". Dat is triest. 

 

Net als mr Pokee, een Duitse egel met een eigen instagram. Die is vorige week volgens mij overleden. Het zijn bijzondere foto's, dat zeker. Ik hoop wel dat een groot deel toch echt gephotoshopt is. Maar een egel met gebreide sokjes en mutsjes. Nee, dat is toch niet zo mijn ding. 

https://www.instagram.com/mr.pokee/

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ach nee zeg... dat is inderdaad erg. 

Ja die dieren op Youtube worden echt vermenselijkt. Heel jammer want veel mensen nemen daar een voorbeeld aan. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

  • Wie is hier

    Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.

×

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .