Spring naar bijdragen
Kooskonijn

Eerst een konijn dominant, nu de andere??

Recommended Posts

Ik heb een koppeltje, broer en zus van iets meer dan een half jaar oud. Het zijn goede matties en de voedster was altijd de dominante tante.

 

Maar twee weken terug gebeurde er ineens iets: Het (gecastreerde) mannetje heeft 2 dagen achter het vrouwtje aan zitten jagen en ze hebben ook een paar keer stevig gevochten. Ik heb ze maar laten gaan, want meer dan een paar plukken haren was de schade niet. Geen bloed gezien o.i.d. Dit had tot gevolg dat het vrouwtje ook echt 2 dagen niet in hetzelfde hok als het mannetje wilde zitten en telkens uit zijn buurt hupste.  

 

Na 2 dagen leek het weer goed te komen. Alleen lijken de rollen nu omgekeerd, het mannetje krijgt nu ineens de grote wasbeurten van het vrouwtje in plaats van andersom. Het mannetje berijdt haar nu (kop of kont, hij is niet kieskeurig) in plaats van andersom... Maar verder zijn ze weer super relaxed en zijn ze weer altijd samen. 

 

Kan het zijn dat ze even moesten knokken om de rangorde nieuw leven in te blazen? En dat de rollen nu omgekeerd zijn? Of moet ik me iets meer zorgen maken over de vechtpartijen omdat het misschien een voorbode is op nieuwe problemen? 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Dit is een beetje het standaard nadeel van starten met jonge konijnen. Ze zijn de puberteit nog niet door. Pas in de puberteit (meestal zo tussen de 6 maanden en 1,5 jaar) ontwikkelen ze hun karakters. Dit is waarschijnljik nog maar het begin. Het kan zijn dat ze in die periode er achter komen dat ze elkaar niet meer lief vinden. Het kan ook zijn dat het wel goed blijft gaan. Geen garanties, goed in de gaten houden hoe het gaat zou ik zeggen.

 

Als ze wat jagen, rijden en af en toe een pluk haar uittrekken is dat geen probleem, dat is normale rangorde bepaling. Maar als ze echt gaan vechten, dus echt boksen, vastbijten, trappen, rollend en krijsend door het verblijf vliegen - dan moet je ze uit elkaar halen en is de kans vrijwel nihil dat het nog goed komt. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Dank je voor je snelle reactie. 

 

Het eerste gevecht leek mij (als leek) vrij pittig. Het boksen, trappen en over elkaar heen rollen heb ik sowieso voorbij zien komen. Ik wil bij dit soort dingen nooit te snel ingrijpen, want misschien worden er tijdens dit soort gevechten wel heel belangrijke dingen afgesproken tussen de konijnen en dan kom jij daar als mens even mee bemoeien. Ik stond uiteindelijk echter wel op het punt om iets te doen, maar op dat moment besloot het mannetje dat het genoeg was. Het andere gevecht was niet zo spannend, een beetje in de lucht tegen elkaar aanspringen en een pluk haar van de kont afbijten. 

 

Toch zijn ze nu heel erg relaxed en als ik nu kijk zitten ze tegen elkaar aan in het hok te balen van de regen. Ik hoop dan maar dat dat eerste gevecht een incidentje was en ze lekker samen kunnen blijven. 

 

Ik zal het goed in de gaten houden.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat je omschrijft is toch wel reden voor zorgen, ik betwijfel of het goed blijft gaan. Ik hoop voor je dat het snel rustig word en blijft. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat klinkt wel als behoorlijk fel. 

 

Het enige wat je kan doen, naast ze heel goed in de gaten houden, is ze veel ruimte geven. Met veel ruimte heb je meer kans dat het niet escaleert. Ik weet niet hoe ze nu zitten, maar denk aan minimaal 4 m2 op 1 oppervlak, die ze dag en nacht tot hun beschikking hebben. Een steeds wisselende ruimte, zoals overdag los in de tuin en ‘s nachts niet, geeft ook vaak onrust. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

Mededelingen

  • Wie is hier

    Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.

×

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .