Ga naar inhoud

Bijtend konijn


MyrtheLT

Aanbevolen berichten

Iemand raad? 

We hebben sinds 3 maanden een ontzettend lief thrianta mannetje van nu 5 maanden. Sinds gisteren hebben we er een voedstertje bij gekocht. Kruising dwerg x thrianta van 3 maanden. Ze is gisteren net bij haar moeder weggehaald. Ze zitten in aparte hokken en het is de bedoeling dat ze later bij elkaar kunnen. Het voedstertje is heel bang en aggresief. Zodra je je hand in het hok steekt valt ze aan en begint ze te grommen. Ze blijft aanvallen tot dat je je hand terugtrekt. Hebben al gelezen dat je niet moet terugtrekken als ze aanvalt, omdat je haar dan laat winnen. Dit proberen we daarom ook niet te doen, maar ze blijft aanvallen. Hebben vandaag geprobeerd ze even bij elkaar te zetten. Zoals we verwacht hadden, is ons mannetje enorm lief, maar zij blijft maar wegrennen tot hijgen aan toe. 

Weet iemand hoe hier meer om te gaan? Zo is het ook niet meer leuk. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik schrik wel van dit bericht!

1. Ze is er net een dag! Ze zal doodsbang zijn van alles wat haar nu al overkomen is.

2. Het is echt veeeeel te warm om te koppelen!!!!

 

Een konijn maak je niet tam door jouw aanwezigheid op te dringen. Dan veroorzaak je alleen maar angst. En vanuit angst veroorzaak je zelf dat ze agressief worden. Laat het diertje de eerste week met rust, op de normale voermomenten en controles na. Laat haar wennen aan de nieuwe omgeving, het nieuwe ritme. Dan pas de volgende stap. Dat is dan of beginnen met koppelen, of tam maken. Ik zou niet alles tegelijk doen. Het beestje moet stijf staan van de stress. Arm ding. Rust, koelte, laten wennen aan jullie ritme, de omgeving. Dat is eerst belangrijk. Dan  een dierenartsbezoekje aan het eind van haar eerste week bij jullie, als ze al een beetje gewend is en voor je gaat koppelen met de ram.

 

Koppelen moet op neutraal terrein gebeuren, niet bij warm weer (zeker niet boven 25 graden) en aangezien koppelingen ook zeer stressvol zijn, moeten konijnen er wel zo rustig en stressvrij mogelijk aan beginnen.

 

Voor de zekerheid, de ram is wel gecastreerd he?

 

Informatie over koppelen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-koppelen/post/koppelen-van-konijnen/

 

Informatie over hoe je een konijn wel op de juiste manier tam maakt:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-nieuwkonijn/post/hoe-maak-je-een-konijn-tam/

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat bijten en aanvallen is vaak territoriaal gedrag (je komt met je hand in 'haar huis') en als dat een kleine ruimte is, is het ook vaak zelfverdediging; want jouw hand is een gevaarlijke indringer in een nog voor haar nog toaal vreemde, kleine ruimte waar ze waarschijnlijk moet vandaan kan vluchten. Met andere woorden; doodeng!
En ze is er pas net hè, ze weet niet wat haar overkomt. Dus: eerst rust!

Om het vertrouwen van dit diertje te winnen heb je geduld en ruimte nodig. Plaats een ren om het hok heen zodat ze wat meer ruimte heeft om haar poten te strekken. Kom de komende dagen zo min mogelijk met je handen in het hok als zij er in zit. Enkel om even wat vers hooi en water neer te zetten. Ga eerst naast (niet in) de ren zitten; laat haar aan je aanwezigheid wennen zonder dat je verder iets van haar verlangt. Pak er desnoods een boek bij. Eventueel kun je haar rustig voorlezen, dan kan ze aan je stem wennen. Doe dit de komende dagen, en pas als ze zelf op onderzoek durft uit te gaan, zoek je meer toenadering door bijvoorbeeld wat lekkers aan te bieden. (Leg het ook verspreid door de ren heen, zodat ze de keuze heeft om het van jou aan te nemen of zelf ergens anders vandaan te pakken.)

En koppelen is nu echt nog teveel gevraagd. Op deze pagina staat meer informatie over hoe je een koppeling aanpakt: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-koppelen/post/koppelen-van-konijnen/

 

De ram is overigens wel gecastreerd? :)
 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien gaat het inderdaad wel veels te snel voor haar. Bij haar moeder weg, verhuist, maar dicht dat ze daardoor juist de steun van de ram fijn zou vinden. We laten haar de komende tijd even net rust. 

De ram is inderdaad gecastreerd :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het komt ook een beetje over alsof je alleen maar een specifiek ras wilt hebben, hoe dan ook, maar niet kijkt naar het dierenwelzijn.

Alsof het showdieren zijn, want we hebben dat en dat ras. Hoop dat jullie haar eerst heel veel liefde gaan geven en pas veel later ze op neutraal terrein koppelen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@knuffeltje

 

We zijn enorm gek op ons konijn en ook op onze nieuwe. Geven ze ook alle aandacht en liefde die ze nodig hebben. Hiervoor hebben we nooit konijnen gehad, dus voor ons is het ook nieuw en het koppelen al helemaal. Ras maakt voor ons totaal niet uit, waarom ik het er bij zet, is ondat elk ras z'n eigen eigenschappen heeft en het daardoor misschien wat duidelijker wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De goede tips zijn al gegeven, ik begrijp alleen niet zo goed waar dit nu mis gegaan is. Voordat je een ander dier (erbij) neemt lees je je toch eerst goed in over het hoe en wat en wat een dier eerst nodig heeft om volledig te acclimatiseren? Of zie ik dat verkeerd? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

In dit opzicht zie je dat inderdaad verkeerd @Rian. We hebben ons heel goed ingelezen, ook over het koppelen. We hebben er ook expres een vrouwtje bij genomen omdat dat vaak beter gaat. Bij haar oude baasje stond ze er al in bekend dat ze aan kon vallen. We hebben ook even contact gehad en laten haar even met de rust de komende week. Wel erbij zitten en aaien enzo. Het gaat nu al veel beter gelukkig. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .