Ga naar inhoud

Ik krijg nog een maand om me konijn tam te maken


Susssanne

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

ik was in de dierenwinkel om wat voer op te halen voor mijn hamster en toen zag ik een lief konijntje. De verkoper had me verteld dat ze al 5 maand in de winkel was, ik heb mijn moeder over kunnen halen en ben nu al 2 maand eigenaar van Lizzy. We hadden gelijk een binnen hok gekocht (1.5 meter) en na 2 dagen wennen deden we het deurtje open zodat ze vrij rond kon lopen. Mijn ouders hebben al snel besloten het konijn naar buiten te doen omdat ze teveel ruimte in nam binnen. En nu mag ik haar helemaal niet meer naar binnen doen. Ze staat nu buiten en sinds gisteren mag ze van mijn ouders buiten ook niet meer vrij rennen omdat ze de planten op at. IK baal hier ontzettend van. Vanaf het begin was ik ook gelijk bezig haar tam te maken, ik ging rustig bij haar liggen en ging steeds een stap verder. Ze eet nu ook uit mijn hand en ze likte me vanochtend. Toen ik haar wel vrij rond had rennen in de tuin toen kon ik haar niet vangen en ze is best schuw. Ze bijt me soms ook en mijn ouders zijn hier klaar mee en ik heb gezegd geef me gewoon de tijd en nu heb ik nog een maand anders moet ze naar een ander huisje. IK baal hier ontzettend van want ik weet dat een konijn tijd nodig heeft om tam te worden en heb dat er echt voor over maar mijn ouders beperken alles. Ik ben nu al zo gehecht aan haar en hou echt van dat beestje. , no way dat ik haar weg doe! Heeft iemand tips dat ze tam word? Ik ben echt ten einde raad

thumbnail_IMG_20180502_154120_635.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel eerlijk... als ik het zo lees gaat het al mis bij twee van de basisbehoeftes van een konijn:
- ruimte (liefst 2 vierkante meter permanente leefruimte per konijn, en dat is permanent en op één oppervlak).
- een maatje

 

Jouw konijn is niet gelukkig zo. En als jouw ouders zo tegen zijn, vrees ik dat een nieuw huisje zoeken (of afstaan aan een opvang, zodat die een goed huisje kunnen zoeken) voor het konijn wel het beste zal zijn.

Ik snap dat je gehecht bent, maar haar houden zonder dat je aan de basisbehoeftes van een konijn kan voldoen, is heel erg egoistisch, en niet het beste voor het konijn. Dat is rot en moeilijk in te zien. Het is vaak moeilijk om vanuit het konijn te kijken en niet vanuit je eigen behoeftes.

 

Maar wat als het konijn ziek wordt? Zijn jouw ouders, die nu al tegen het konijn lijken te zijn, dan wel bereid de rekening te betalen? Met een beetje pech is dat snel al meer dan 100 euro, soms zelfs enkele honderden euro's.

 

Er wordt heel makkelijk gedacht over konijnen als huisdieren, maar als je goed voor konijnen wil zorgen kost het net zo veel tijd en geld als een hond of kat (ok over de hond was wat discussie hier op het forum omdat je daar als je er actief mee bent qua wandelen en training wel meer tijd in kwijt bent), maar qua kosten voor castratie, inentingen, medische zorg bij noodgevallen, goede voeding, bodembedekking, huisvesting en tijd om te verschonen, observeren (en natuurlijk genieten ;) ) etc. Doen ze in mijn ogen echt niet onder voor katten of de "huishondjes".

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan je geen permanente ren om het hok maken? Vind dit hok eigenlijk iets te klein. Dan hoeft ze minder vaak los en omdat ze niet makkelijk van je weg kan rennen, zal ze eerder tam worden. Konijnen zijn super nieuwsgierig dus ze zal het wel leuk vinden als jij in de ren erbij komt zitten.

 

Konijnen zijn het liefst samen. Ook een voordeel voor jou : kunnen ze elkaar vermaken. Vooral ‘s nachts, want dan slaap jij en zijn zij wakker. Groetjes Tamara 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jouw moeder moet zich diep diep diep schamen! Een dier moet je bewust aanschaffen en niet even snel kopen, zonder je er in te verdiepen. Daarmee heeft ze het verkeerde voorbeeld gegeven en een probleem gemaakt. Heel jammer dat dit diertje daar nu onder moet lijden.

 

Verder sluit ik me helemaal aan bij Evee: het dier mist allerlei basisbehoeften. Het leeft alleen, terwijl een konijn een groepsdier is. Het heeft niet genoeg ruimte, waardoor het alleen kan verpieteren in een klein hokje. Los mag niet, dus tam maken bestaat nu waarschijnlijk alleen uit een aai in het hok of op schoot gepakt worden. Dit maakt het konijn zeker niet tammer en zal waarschijnlijk de kans op hoknijd alleen maar vergroten. En eventuele noodzakelijke medische zorg gaat dit konijntje natuurlijk ook niet krijgen op deze manier, want waarschijnlijk zijn je ouders alleen maar opgelucht als het er niet meer is.

 

Ga niet verder met tam maken, maar neem je verantwoordelijkheid! Zelfs al wordt het dier perfect tam, dan zit het ellendig en alleen in een te klein hokje.

Neem die maand om een echt goed thuis te vinden, waar dit dier een maatje krijgt en de ruimten die hij/zij nodig heeft.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Hoi iedereen, ik heb een maand me volledig op mijn konijntje gestort om haar tam te maken en dit is gelukt. Ze rent bijna de hele dag door de tuin en kan zelf haar hokje weer in en ik heb haar hokje zelf groter gemaakt. Ik mag haar weer overal laten lopen omdat als ik haar roep ze naar mij toe komt, dus dat probleem is ook opgelost! Ook had ze last van hoknijd en dat heb ik met hulp opgelost. En @Evee over de kosten is geen probleem, ik heb een baan en verdien goed en mijn ouders vinden het geen probleem om wat bij te dragen als het medisch nodig is! Toch iedereen bedank voor het reageren @Christaaa @tam86

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed bezig geweest Susanne! En wat Knuffeltje zegt; precies, mee eens. Als er dan toch geld genoeg is zie ik niet waarom het dier geen soortgenootje zou kunnen krijgen. Beestjes blij, opvang blij (die zitten overvol nu) en jij blij omdat je je dier eindelijk kunt zien genieten van de aanwezigheid van een soortgenootje. Zo leuk om te zien!

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je hoknijd binnen een maand hebt opgelost. "Met hulp" schrijf je, kun je ons uitleggen welke hulp dat was? Het kan voor anderen ook handig zijn. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik zit erover na te denken een vriendje erbij te doen na de zomervakantie :) @Knuffeltje. Hoknijd heb ik opgelost op deze manier: elke keer als ik in haar hok kwam en ze gaat grommen of naar mijn hand bijten pak ik haar bij haar nekvel en dan zet ik haar op mijn schoot totdat ze rustig word en haar oortjes weer omhoog gaan staan, zodat ze weet dat ik de baas ben (moet je een paar keer per dag doen.) Vond dit in het begin wel moeilijk en zielig om te doen maar een man die gespecialiseerd is in konijnen vind dit het beste wat je kan doen met hoknijd. Ook moet je het hokje van boven naar beneden met bleek schoonmaken. En je moet echt geduld hebben :) @Rian

love.jpg

  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben niet per se een konijnen pro, maar ik vind je "oplossing" niet zo konijn vriendelijk overkomen. Volgens mij ontstaat hoknijd uit de drang het territorium te verdedigen en wanneer dit maar een klein hok is kan een konijn agressief worden. Om dat dan op jouw manier op te lossen vind ik een beetje vreemd eerlijk gezegd. Volgens mij is de enige echte oplossing een groter verblijf, een vriendje of vriendinnetje en genoeg materiaal of speeltjes om te zorgen dat je konijn zich niet verveeld.

 

Een konijn bij het nekvel pakken maakt hem alleen maar bang en is tegenwoordig ook niet echt meer de manier, volgens mij kun je het huidje zelfs beschadigen hiermee.

 

Edit: wat is trouwens het nut van het schoonmaken van het hok met bleek, benieuwd :-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik sluit me aan bij bovenstaande. Hoe je het ‘oplost’ is zielig en absoluut niet in het belang van het konijn. Je bevestigt alleen maar waar het konijn bang voor is en hiermee wordt het uiteindelijk alleen maar erger. 

 

Zoek alsjeblieft gewoon een andere plek voor dit diertje. Het heeft er niks aan alleen in een hokje te zitten de hele dag. En nu je er ook nog zo mee om gaat, heb ik vooral medelijden met het beessie. :’( 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wacht even... wat lees ik nu? Een man die gespecialiseerd is in konijnen??? Heb je die gevonden naast de advertenties voor een of ander vaag medium? Verschrikkelijk zeg, een konijn bij zijn nekvel pakken is echt mishandeling. Zo'n teer vel is niet bestand om het hele gewicht van het konijn te kunnen dragen, dat doet pijn! Een konijn zal nooit en te nimmer begrijpen wat een mens bedoeld met "de baas zijn". Het gaat bij hoknijd ook helemaal niet om wie de baas is. Bij hoknijd wil het dier zijn enige veilige plekje beschermen tegen indringers, enge mensenhanden in dit geval, en dan kom jij met zo'n, sorry dat ik het zeg, achterlijke methode. Ik had al een vaag vermoeden dat er weer een of andere zogenaamde specialist bij te pas was gekomen die werkelijk de ballen verstand ervan heeft. Ik mag hopen dat je er niet ook voor betaald hebt. 

Er is maar 1 methode voor hoknijd: zorgen dat het beestje geen reden heeft om zich bedreigd te voelen. Dat doe je op maar 1 manier:

Niet met je handen in het hok of aan het konijn. Vooral met rust laten en de enige plek waar het beestje zich veilig voelt ook dat zo laten, zodat het beestje weet dat het daar veilig zit. Tja, en dan het maatje. Een konijn alleen zal zich nooit veilig voelen op een plek waar het moet slapen en tegelijkertijd moet waken voor indringers. Bij paarden is dat net zo: nooit alleen in een wei zetten. 

Ik geloof dat ik me nu ook aansluit bij Christa. Ik vind dat je het diertje een nieuwe kans moet geven. Nieuwe baas, nieuw plekje. Niet langer bang hoeven zijn. Arm beestje. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

En misschien wil meneer de specialist zich hier nog even inlezen zodat niet nog meer konijnen de dupe worden van zijn afschuwelijk foute methode. 

En het hok bleken, dat slaat ook nergens op. Het dier heeft alleen maar zijn eigen geur waardoor hij zich veilig kan voelen en ook dat ontneem je hem nu. Nee, ik vind het echt diep triest dit. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

51 minuten geleden zei Rian:

En misschien wil meneer de specialist zich hier nog even inlezen zodat niet nog meer konijnen de dupe worden van zijn afschuwelijk foute methode. 

En het hok bleken, dat slaat ook nergens op. Het dier heeft alleen maar zijn eigen geur waardoor hij zich veilig kan voelen en ook dat ontneem je hem nu. Nee, ik vind het echt diep triest dit. 

 

Ah, het bleek slaat dus inderdaad nergens op. Ik vroeg het me al af.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn konijntjes zijn allebei super tam en eigenlijk heb ik daar niet eens moeite voor hoeven doen. De eerste week dat ze bij ons waren hebben we ze alleen gelaten in hun verblijf. Dex was enorm bang, hij kwam in zijn eentje, bij Bobbi was dit minder omdat Dex er al was. Het enige moment dat één van onze handen in/bij de kooi kwam was wanneer er biks gevoerd werd. We zijn plat op de grond gaan liggen met onze hand met brokjes heel stilletjes in de kooi. De eerste dagen durfde hij er niet uit te eten maar kwam de biks wel halen als we het uit onze hand lieten vallen. Op deze manier hebben Dex en Bobbi in mijn ogen geleerd dat onze handen niet eng zijn. Binnen een week aten ze allebei uit onze hand. Ik heb ze niet opgepakt, ik heb ze niet geaaid. Pas toen mijn hand voor het eerst door ze werd gewassen ben ik voorzichtig gaan aaien. Optillen doe ik zo min mogelijk. Dex springt wel regelmatig op schoot en gaat er dan helemaal voor liggen, Bobbi heeft dat minder.

 

Mijn konijnen zijn absoluut niet bang voor me en trekken heel erg naar me toe, ook naar mijn vriend. Waarschijnlijk omdat we met liefde met ze omgaan en ze nooit bang hebben gemaakt. En heel eerlijk @Susssanne ik sluit me aan bij de dames hierboven: jouw konijntje is waarschijnlijk niet gelukkig en nog waarschijnlijker heel bang.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik schrik hier heel erg van! Ik heb me zo laten informeren maar het voelde al niet goed en vond dit heel zielig zoals ik al zei. Ik dacht dat dit een juiste manier was wat blijkbaar niet zo is. En ik lees mensen die zeggen dat het hokje te klein is, ik heb een groter hok en ze loopt alleen maar los en zit dus niet de hele dag in haar hokje dus dat staat hier los van en het nut van het hokje schoonmaken met bleek snap ik ook niet echt (doe het nog steeds met citronella) maar dat is mij gewoon verteld @Christaaa. Na de zomer krijgt lizzy een maatje. En ik heb me dus verkeerd laten informeren en krijg ik boze reacties maar ik kan hier niks aan doen, ik ben ook maar 16. Toch is er iets wat heeft gewerkt want lizzy kruipt bij me op schoot en laat zich optillen dus ze is duidelijk niet meer bang @dexenbobbi ik baal wel van deze reacties en ben behoorlijk geschrokken, wel snap ik iedereen volkomen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

33 minuten geleden zei Susssanne:

Toch is er iets wat heeft gewerkt want lizzy kruipt bij me op schoot en laat zich optillen dus ze is duidelijk niet meer bang @dexenbobbi ik baal wel van deze reacties en ben behoorlijk geschrokken, wel snap ik iedereen volkomen!

 

Ik wil je absoluut niet bang maken hoor, meer duidelijk maken hoe en wat! :-) En betreft het makkelijke optillen, dit kan juist ook een stukje angst zijn. Mijn konijntjes zijn zoals gezegd heel erg tam, maar optillen? No way! Dat wordt één of ander idioot spastisch circus als ik dat probeer wat wel een redelijk normale reactie is voor een konijn. Het is een prooidier, denk daar altijd bij na. En betreft de kooi, ik heb 2 dwergjes en een vast verblijf van een kleine 4 m2. In de nacht en vroege ochtend zijn ze het actiefst, meestal zitten ze dan in hun verblijf omdat er geen toezicht is :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voordat wij Dex aanschaften heb ik ook ontzettend veel rondgezocht op internet, maar ook daar zijn de berichten heel tegenstrijdig soms. Uiteindelijk heel veel doorgelezen op dit forum en toen de boer waar Dex vandaag komt informatie gaf in dezelfde lijn als hier had ik het idee dat het wel goed zou zitten. En dat zat het ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Susssanne probeerde iets goeds te doen voor Lizzy door haar mee te nemen uit de dierenwinkel waar ze al zolang zat. Ze had alleen weinig kennis over konijnen. Wat redelijk ongelukkig overkomt. Ze staat wel open voor nieuwe info. Ik zou vooral veel op het forum lezen en je vragen blijven stellen. En uiteraard een vriendje erbij met een permanente ren van zon 4m2. En jaarlijks de vaccinaties! 

 

Hopelijk krijgt Lizzy snel een vriendje en wil je je inlezen over het houden van konijnen :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .