Spring naar bijdragen
Chaim Kruize

vragen over de aanschaf van een Wener konijn

Recommended Posts

Hoi, Ik wil na de zomer graag 2 konijnen. Nu zat ik eerst aan 2 franse hangoren te denken, maar ik kreeg de tip van een dierentrainster om beter voor een wener konijn te gaan. Dit omdat die een vergelijkbaar karakter hebben, maar gezonder gefokt worden. Ze gaf aan dat de franse hangoor veel ziek is en vaak tussen de drie en vier jaar al dood gaan. Ik ben heel erg benieuwd of er mensen zijn met betere ervaringen? En ook of iemand ervaring heeft met het wener konijn. Weet iemand wat is hier de leeftijdsverwachting van is? op internet lees ik verhalen van tussen de 5 en 10 jaar. Ook lees ik vaak op marktplaats dat mensen de franse hangoor alleen willen verkopen per 2 dus twee broertjes of 2 zusjes. Terwijl naar mijn idee dit later voor problemen kan zorgen en je beter een mannetje en vrouwtje kunt houden. Maar ik wil natuurlijk geen inteelt en kleintjes. Dus ik dacht eerst een mannetje en zodra hij gecastreerd kan worden een vrouwtje erbij. Ook heb ik aan het asiel lopen denken. Alleen ik wil wel graag twee hele tamme konijntjes waar ik van mee kan trainen. Ik woon op een appartement van 65 m2 die helemaal konijnproof is dus het liefste zou ik ze willen leren zonder kooi te houden. Hiervoor was ik ook al op cursus geweest. Mijn idee bij konijntjes uit het asiel is toch dat ze wat banger zijn. door wat ze hebben meegemaakt ben ik bang dat ze altijd meer naar elkaar blijven toetrekken en minder naar mij. Met jonge kinijntjes die goed gesocilized zijn hoop ik dat dat een stuk beter gaat. Ik ben verder nieuw hier. Ik heb al veel forums bekeken, maar kon deze vragen niet zo direct terug vinden. Ik hoop op veel tips :)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat je hebt ghoord over fransen klopt helaas wel. Het ras is behoorlijk kapot gefokt.

hoe dat bij weners zit weet ik niet.

 

ik ben zelf een grote fan van de opvang en tegen het fokken op ras. Ik snap nooit waarom mensen kiezn voor een bepaald ras en dan verwachten dat elk konijn van dat ras hetzlfde is. 

Juist in de opvang kun je uitzoeken wat je wilt. Je kiest dan volwassen dieren en daarbij is het karakter al gevormd. Je weet dan dus of ze bang zijn, of sociaal naar mensen, of ze zindelijk zijn (mijn ervaring is dat ' zindelijk maken' niet kan en het moet er al in zitten), etc. Zeker als je een konijn los in huis wilt en je wilt er mee trainen, is het niet handig voor een jong konijn te kiezen. Of ze zindelijk zijn en blijven, moet je nog maar afwachten na de puberteit. Hetzelfde geldt voor mensgerichtheid. Een konijn qlleen zal meer op mensen gericht zijn, maar zodra j gaat koppelen weet je niet wat daar van overblijft. 

 

Je hoeft natuurlijk niet t kiezen voor een getraumatiseerd oud konijn als je in de opvang bent. Laat je goed informeren en kijk of er een dier is dat je aanspreekt. Vraag of je een keer vrijblijvend langs kunt komen. En kies een wat grotere opvang gespecialiseerd in konijnen, zodat er ook daadwerkelijk expertise en wat te kiezen is. Wat mij betreft is konijnenopvang joy in Kolham een aanrader. Of evt. Het konijnenparadijs.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb ook hele lieve en tamme konijnen uit de opvang. Ook heb ik er wel een paar met zo'n rugzakje wat je bedoeld. En die zijn wat minder tam. Maar ik heb 6 konijnen en vind het dus niet erg als er een paar wat minde tam zijn. Ik vind het ook erg dankbaar om te zien dat zo'n konijn toch de rust kan vinden bij mij en languit durft te liggen slapen. 

In de opvang zitten ook genoeg konijnen zonder trauma of iets dergelijks. Soms zijn konijnen gewoon "teveel werk" waardoor mensen er vanaf willen. Terwijl dat misschien wel een heel leuk en tam konijn blijkt te zijn. 

 

Ik weet niet waar je precies woont? Er zijn door heel Nederland een boel opvangen te vinden. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Raskonijnen zijn gefokt om slachtgewicht en/of uiterlijk, niet om hun karakter. Binnen de verschillende rassen komen net zo veel verschillende karakters voor als bij niet- raskonijnen. Honden bijvoorbeeld zijn al eeuwen gefokt met een bepaald doel, waarbij een bepaald karakter past. In ieder geval qua instincten en mens-gerichtheid. Bij konijnen is dat niet zo. Als je voor een raskonijn kiest, is er maar één reden om dat te doen: het uiterlijke plaatje van dat konijn.

 

Als je op zoek bent naar een bepaald karakter, is het een grote gok om een konijn bij een fokker te halen. Bij jonge konijntjes kun je daar namelijk nog helemaal echt niets over zeggen. Is het karakter belangrijk, zou ik juist voor een wat ouder konijnenkoppel gaan, waar de karakters al van gevormd zijn. Dan weet je in ieder geval wat je in huis haalt. De opvangen zitten ook nog eens propvol deze tijd van het jaar, zowel met wat jongere diertjes (uit nestjes van zwanger binnengekomen konijnen, of van mensen die gefokt hebben maar de jongen niet kwijt konden) maar ook met dumpers en afstands dieren (want vakantietijd komt er aan). Keuze genoeg dus.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik snap wat je bedoelt met het rugzakje maar een konijn wat veel heeft meegemaakt en angstig is kan juist enorm op je gaan vertrouwen als het tot rust komt en goed behandeld wordt. Natuurlijk verschilt dit per konijn en garanties heb je daarin nooit maar ik wil je toch ook op deze mogelijkheid wijzen. Ik heb zelf twee konijnen uit de opvang, zijn niet mijn eerste konijnen maar wel met de grootste rugzakjes. Het vrouwtje is hier al een aantal jaar en het mannetje bijna een jaar. Ze zijn vreselijk klef samen :-) maar trekken ook steeds meer naar mij toe. Even een aai of gaan sjouwen met mijn schoonmaakspullen als ik de ren schoonmaak tot het maken van binkeys tussen mijn voeten door (ik breek nog een keer mijn nek). Terwijl vooral het mannetje het echt zwaar heeft gehaf. Een konijn zo tot rust zien komen en vertrouwen zien krijgen, is wel een heel mooi kado. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat Mirke zegt, als je al getraumatiseerde/bange konijnen uit de opvang haalt (ik moet zeggen dat ik bij mijn uit de opvang gehaalde konijnen nog nooit heb gezien) zal het beestje zich binnen korte tijd ontplooien tot een heel ander beestje dan het was. Dat is toch heerlijk :-)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .