Ga naar inhoud

Verstoppingen


Eefje

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

Het is een tijdje geleden dat ik hier geweest ben! Ik heb even wat tips en tricks nodig waar ik zelf nog niet aan gedacht heb, hopelijk heeft iemand hier nog een gouden tip!

Sinds eind december is Betsy de nieuwe vriendin van Frits. Weer een pechkonijntje, want ze zit om het minste of geringste verstopt. De afgelopen twee weken zijn we al twee keer bang geweest haar kwijt te raken en zijn we uuuuuuren met haar bezig geweest. Wel met succes, maar toch. Nu is het dus weer raak. Het is niet te doen zo. Het komt door de haren, zo ver ben ik wel, ze is erg in de rui. Toch zijn de keutels die er dan uiteindelijk uit komen niet belachelijk groot of samengeklit, het gaat echt om twee of drie keuteltjes die met wat haartjes aan elkaar hangen. Maar daardoor stopt ze dus wel met eten en gaat als een bolletje ellende in een hoekje zitten bibberen en uiteindelijk (na gemiddeld zo'n 8 uur ellende en super intensieve behandeling) zit ze een half uur op de wc om het er uit te krijgen. 

Anyway, wat we doen: Ze krijgen genoeg groenten, hooi, brokjes (ss en beaphar care+). Tussendoor krijgen ze zonnebloempitjes en elke dag lijnzaadjes, gedroogde en verse kruiden. Prozyme ook al geprobeerd, helpt niet. Ze wordt bijna elke dag geplukt om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze haren binnenkrijgt bij het wassen. Bij de behandeling van haar verstoppingen wordt alles uit de kast getrokken om haar op gang te krijgen. Laxeermiddel natuurlijk, metocloral, ciseral, pijnstilling, dwangvoer, ananassap, spuiten water... De dierenarts weet het ook niet meer, wij weten het niet meer. We krijgen haar er tot nu toe wel steeds bovenop, maar jeetje zeg, dit kan zo echt niet meer. We kunnen niet om de haverklap vrij nemen van werk omdat we met een ziek konijn zitten, nachten doorhalen, elke dag bezorgd zijn als ze gewoon ergens ligt, gaat het wel goed met haar??.. Het enige wat ik nog kan bedenken is preventief laxeren ofzo, maar dat lijkt me nou ook niet echt goed. Heeft iemand nog een idee wat we preventief kunnen doen? Pleeaasseee! 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeetje Eefje, wat lijkt me dat verschrikkelijk, die onzekerheid en angst iedere keer.

Volgens mij kun je Laxatract wél preventief geven, iedere dag een kleine hoeveelheid standaard.

Een vriendin van mij deed dit jarenlang, maar zij leeft niet meer, dus kan het niet navragen.

(ik ga wel even proberen of ik het ergens voor je terug kan vinden in oude berichten van haar op een ander forum)

In je hele lijstje met maatregelen lees ik alleen niet terug of je haar ook masseert, maar neem aan dat je dit wel doet?

Zou het zo verder anders ook niet weten, maar wens je veel succes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het niet een optie om een echo te laten maken bij een specialist om te kijken of er iets in of rond de darmen zit waardoor het steeds vastloopt? Op een foto is zoiets vaak slecht te zien. En bij een echo kunnen ze dat ook opmeten en alles. Misschien geeft dat wat meer duidelijkheid voor jullie. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben ik ook weer....... heb het nagevraagd aan degene die haar dieren heeft opgenomen / overgenomen.

Zij is dierenartsassistente en zegt dat je Laxatract in lage dosering zeker preventief kunt geven, dat het een betere optie is dan verstopping.

Je zou evt. nog contact op kunnen nemen met Dierenkliniek Dukenburg hierover.

Mijn vriendin was hier met al haar dieren, dus zij zouden je er meer over kunnen vertellen denk ik.

Echo zoals Domino zegt zou misschien idd ook nog een optie zijn.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn Turtle moest van Evert-Jan de Boer ook levenslang op laxatract en cisaral voor zijn megacolon. Helaas is hij vrij kort na dat consult dood gegaan aan gas, dus of het echt heeft gewerkt kan ik eigenlijk niet over oordelen. Maar er zijn dus in ieder geval wel dierenartsen die preventief laxatract adviseren, dus ik zou er zeker even naar vragen bij je eigen dierenarts! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou persoonlijk in dit geval denk ik voor meer onderzoek kiezen bij een gespecialiseerde dierenarts. Verstopping is toch over het algemeen een gevolg en niet het probleem op zich. Een gezond konijn zou van wat haar geen last moeten krijgen, dan hadden we massaal twee periodes per jaar allemaal zieke konijnen. Ik moet er niet aan denken, vijftig konijnen zo intensief behandelen ;) 

Intussen lijkt preventief laxeren me helemaal niet zo'n slechte oplossing. En ik ken ook wel konijnen die langdurig op een hoge dosis cisaral hebben gestaan, dus dat zou ook een optie kunnen zijn (of evt. een combi). 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien heel simpel maar helpt elke dag borstelen ook niet? Om te voorkomen dat ze veel haren binnen krijgt. 

Mijn konijn heeft er ook elke ruiperiode minstens 1 keer last van. Maar dan ben ik er meestal wel redelijk op tijd bij. 2 x Ciseral drops geven is dan al wel voldoende om hem weer te laten poepen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjulliewel voor alle reacties! 

@suus we plukken elke dag de losse haren er uit, dat gaat een stuk sneller en daarmee haal ik veel meer haar eruit dan met borstelen :). 

Ik heb jullie info overlegd met twee dierenartsen die ik vertrouw en zij raden aan om haar voorlopig even dagelijks op een lage dosis laxeermiddel te houden. Dit omdat het zo kan zijn dat haar darm nog wat pijnlijk is van de eerste verstopping en dat wat tijd te geven om te herstellen. 

We gaan alleen binnenkort vier weken op vakantie, dus dan kunnen we even weinig. Gelukkig zijn ze bij Daisy in goede handen, maar dan moeten eventuele onderzoeken tegen die tijd toch echt nog een maandje wachten. De dierenartsen gaven aan dat het niet schadelijk is om haar al die tijd op een lage dosis laxeer te houden, dus denk ik dat we dat maar doen, ook om het voor Daisy zo gemakkelijk mogelijk te maken. 

  • Vind ik leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Och, dat komt wel goed hoor! Maak je daar maar geen zorgen over. Ik hoop echt voor haar dat het werkt. Meerdere keren in korte tijd er zo heftig aan toe zijn is voor Betsy ook niks.. Arme meid. Ze is zo leuk! En als ze een keer per week voor onderzoeken naar jouw da moet (bij wijze van), vind ik dat ook echt geen probleem om voor jullie door te zetten.

  • Vind ik leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankje Daisy, super lief! Ik hoop maar dat het niet nodig is..

Betsy krijgt nu elke dag 0.5ml laxeermiddel, maar helaas zijn daarmee de problemen niet opgelost. Gisterenavond was het weer raak, ze lag vreemd, wilde niet eten en bibberde. Dus een spuit laxeermiddel, metocloral en dwangvoer er in. Gelukkig was ze binnen een uur weer zichzelf, we waren er mooi op tijd bij. 

We hebben voor vrijdagochtend een afspraak bij de dierenkliniek in Dukenburg, want hier klopt echt iets niet. Ze had dit nooit en nu achter elkaar door. Er moet ergens iets niet lekker zitten in haar maag of darmen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag ben ik met Betsy naar de kliniek in Dukenburg geweest. Ze konden zo op het eerste oog niks vinden, ik had een vrolijk en gezond konijntje bij me. Ook in haar buikje konden ze niks geks voelen. Ze heeft de tanden bekeken, daar zaten wel iets van randjes op, maar ze zei dat het minimaal was dus dat de kans klein is dat het daar aan zou liggen. Nou hebben ze dat eerder ook bij Frits gezegd toen hij slecht at, maar hij ging wel weer normaal eten toen zijn tanden bijgeslepen waren. Maandag heb ik daarvoor dus een afspraak gemaakt. 

Ze hebben de laatste tijd ook erg slecht hooi gegeten, omdat ze deze baal niet lekker vonden. Vandaag dus maar meteen langs de boer gegaan om de oude baal terug te geven en een nieuwe op te halen, met lekker vers hooi van juli. Ze hebben vandaag al meer hooi gegeten dan de afgelopen week. Ik hoop maar dat het probleem met het slijpen van de tanden en beter hooi opgelost gaat zijn, anders gaan we nog een keer een echo maken.

Frits is vandaag ingeënt en glansrijk door de keuring gekomen! Betsy hebben we maar even niet meegenomen voor de enting, ze is nog beschermd tot eind december en het leek me geen goed idee om haar nu extra te belasten. Mocht ze straks weer lange tijd geen last hebben dan gaan ze na onze vakantie voor de RHD2 enting. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, Betsy is weer thuis. Ze hebben wat puntjes van haar kiezen geslepen en zeiden dat haar tandvlees daar omheen geïrriteerd was, dus het zou heel goed kunnen dat dit hetgene was waar ze last van had. Ze is nu aan het bijkomen, even in de gaten houden of ze snel weer gaat eten en twee dagen pijnstilling. Fingers crossed dat dit het was! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Eefje, wat verschrikkelijk voor jou en je konijn. Mijn konijntje Knijster zat de laatste drie jaren ook regelmatig verstopt: ik had het idee dat dit o.a. kwam doordat hij de haren van zijn langer harige vriendin opat. Wie zal het zeggen? Misschien doet jou konijn dit ook bij zijn hokgenoot? Ik heb Knijster al regelmatig moeten redden met de medicijnen die jij ook gebruikt. Ik weet wat jullie doormaken en wilde dat ik tips voor je had, maar zo te lezen doe je al alles wat je kan. Succes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou goed, we mogen wel voorzichtig concluderen dat het toch de tandjes waren, of in elk geval, dat die het probleem flink verergden. Het gaat stukken beter met Betsy en op die keer laatst na, die heel snel verholpen was, gaat het goed. Frits is vreselijk in de rui, dus ik verwacht dat ze daar weer een paar happen haar mee binnen heeft gekregen. Even aankijken nu hoe het verder gaat, maar we gaan met een redelijk gerust hart op vakantie. 

  • Vind ik leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .