Ga naar inhoud

Nieuw konijnenvirus in Nederland ?


Sanne1993

Aanbevolen berichten

33 minuten geleden zei Dollie:

Ik weet niet of ik het idee om allemaal konijnen tegelijk naar een spreekuur te slepen nou zo verstandig vind tijdens een uitbraak van een besmettelijke ziekte.. xD ben ook benieuwd of het nu om VHD-1 of 2 gaat. 

Nou, dat was dus ook mijn gedachte. Ook als het om de 'oude' enting zou gaan is dit niet echt een handige tijd om allerlei konijnen naar je praktijk te laten komen...

Qua ontsmetten stap ik even in een Halamid badje voordat ik mijn rennen binnen ga. Geen idee of het nodig of afdoende is, is meer ter geruststelling van mijzelf.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de schoenen eenmalig schoongemaakt. De tuinklompen draag ik nu alleen als ik naar Aurora en Philomena ga. Boris en Jasmijn zitten nu in een slaapkamer (met de ramen open) en aan de deur hangt een setje kleding dat ik alleen in die kamer draag. Bij Jasper en Balthasar hetzelfde verhaal. Hier is het meer zorgen dat je niets van het ene koppel naar het andere brengt, want ik loop niet door bossen of over velden waar wilde konijnen komen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vertrouw het niks die dierenarts in Staphorst. 
Je kunt nu al een afspraak maken om te vaccineren of ze komen aan huis als er genoeg animo is in jouw omgeving. 

Ik vraag me toch af hoe hij dit al besteld kan hebben... Terwijl Wilhelminapark zegt dat het nog wettelijk goed geregeld moet worden voordat het hierheen kan komen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ik begreep is dat zij dit vaccin al een poos gebruiken. Deze dierenarts werkt niet alleen met huisdieren maar ook op de grote konijnenhouderijen. Hoe het wettelijk gezien in elkaar zit weet ik niet, maar zij staan bij de fabrikant van dit vaccin ook als officiële dealer op de website. Dit is dus niet n.a.v. de recente uitbraken, ze hadden het al.

Wat wel belangrijk is om in gedachten te houden is dat voor een groot bedrijf elk konijn een slechts een product is en een bepaald sterftepercentage onvermijdelijk is. Zij zullen de economische waarde van een konijn afwegen tegen de kosten van een vaccin en het kan dus best zijn dat het voordeliger is om bijvoorbeeld 5% of 10% van je konijnen te verliezen aan bijwerkingen van een vaccin, dan om een duurder vaccin zonder (of met minder, niets is volledig zonder) bijwerkingen te gebruiken. Ook zou de werking van dit vaccin veel korter zijn, wat natuurlijk niks uit maakt als het desbetreffende konijn al lang en breed in de supermarkt ligt voordat die periode verstreken is. Maar voor ons ligt dat anders. Wij willen niet 5% van onze konijnen verliezen en wij gaan er vanuit dat onze konijnen nog heel lang mee gaan, waarbij het niet onze bedoeling is om elke drie of zes maanden een boostervaccinatie te halen. (Hoewel dat wellicht onvermijdelijk gaat zijn in het begin.)  

Let op, ik wil niet zeggen dát daar in dit geval sprake van is en ook de genoemde percentages zijn fictief, maar ik zou persoonlijk de adviezen van de UU afwachten en nu niet in paniek een willekeurig vaccin in laten spuiten. De UU bekijkt op dit moment o.a. dit vaccin en als dat veilig en betrouwbaar is zullen ze daar gauw genoeg uitspraken over doen.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Jongens, mijn Dax is dood! Zojuist aangetroffen. Op de dag niets aan de hand, laatste voermoment en ze is dood. Niet lang, was nog warm.

Heb al een topic geopend over wat ik kan doen. Ik woon wel in Utrecht, kan dax evt afgeven voor onderzoek. Morgen bellen met DA. Maar jongens, als dit serieus het virus is? Dan zie je het echt niet aankomen. Ja, Dax was een zwak konijn, EC, altijd wat kwakkelen. Maar ging laatste tijd erg goed. Ze zat samen met Quinn, je gaat me toch niet vertellen dat ik die morgen ook kan gaan begraven?! Als dit het virus is, heb ik echt een groot probleem zonder vaccin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

5 uur geleden zei Sonja1990:

Ik vertrouw het niks die dierenarts in Staphorst. 
Je kunt nu al een afspraak maken om te vaccineren of ze komen aan huis als er genoeg animo is in jouw omgeving. 

Ik vraag me toch af hoe hij dit al besteld kan hebben... Terwijl Wilhelminapark zegt dat het nog wettelijk goed geregeld moet worden voordat het hierheen kan komen. 

Het is de dierenarts waar wij met alle opvang konijnen heen gaan. Ze zitten alleen niet in Nederland en kunnen in veel gevallen net wat makkelijker en meer schakelen dan de meeste praktijken doordat ze inderdaad veel bedrijven bij langs gaan, ook dependances hebben op diverse plekken in Nederland en ook in Duitsland veel doen. Hoe en waar exact weet ik niet. Weet wel dat het vaak ideaal is en de kennis van konijnen bij een aantal erg hoog is en dat is fijn. 

Ik wacht verdere berichtgeving van hun ook af en tevens de onderzoeken in Utrecht.

 

Laniboekje heel veel sterkte! 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel veel sterkte Laniboekje!

Het vervelende is dat bij mij thuis de rennen van beide koppels op een stuk aan elkaar grenzen. Hierdoor werkt het tussendoor handen wassen en aparte kleding + schoenen voor ieder koppel niet bij mij. Gelukkig heb ik nog niks gehoord over VHD-2 in de regio waar ik woon.

Link naar reactie
Delen op andere sites

9 minuten geleden zei MaritS:

Ik heb een misschien overdreven voorzichtige vraag, maar Bailey haar nagels moeten weer geknipt worden en daarvoor ga ik altijd naar de dierenarts. Kan ik nu beter even niet gaan? Aangezien er redelijk wat konijnen langskomen daar en wie weet net een besmette..

Als het niet dringend nodig is kun je ook heel even wachten of dat vaccin inderdaad werkt tegen de nieuwe variant en als je dan toch wilt laten enten gelijk de nageltjes laten doen.

Ik moet helaas wel omdat ik het gevoel heb dat ze weer last van haar kiezen heeft, maar ga nu ook liever even niet. Helaas kan ik dit niet lang uitstellen anders had ik dat wel geprobeerd.

Veel sterkte Laniboekje

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 13-12-2015 12:12:23 zei Bammyflurry:

Bij een dierenarts bij mij 'om de hoek' hebben ze op 17 december a.s. een speciaal entspreekuur voor konijnen. De mededeling staat onder hun mededeling over de landelijke VHD uitbraak en begint met "in het kader hiervan" gaan we 2 konijnenspreekuren inplannen... dan zou je denken dat het om de enting tegen VHD 2 gaat. Dit wordt echter niet specifiek genoemd. Dus of de nieuwe enting daar nu ook te krijgen is...?

Inmiddels antwoord gekregen op mijn mail met de vraag of het hier om een enting tegen het VHD2 virus gaat. Hun antwoord: 'op dit moment zijn ze bezig met het ontwikkelen van de nieuwe entstof, echter is deze nog niet beschikbaar. Deze oproep is alleen nodig voor konijnen die niet of langer dan een jaar geleden ingeënt zijn'.
Ik blijf het vreemd vinden dat een dierenarts, juist nu!, allerlei konijnen overal vandaan, naar de praktijk haalt, om ze te voorzien van een enting die, zoals het nu lijkt, niets doet tegen het besmettelijke virus wat nu rondgaat.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .