Ga naar inhoud

Konijn niet meer zindelijk


Baltobud8
 Delen

Aanbevolen berichten

Zoals je aan de titel kunt zien, is er een probleem. Mijn konijnen waren eerst zindelijk. En toen niet meer.


Eerst plasten (en poepten!) ze keurig netjes in hun toilet. Toen veranderde dit plotseling.


Laten we beginnen met Bunny. Die vind het toilet heeeel interessant. Als speelgoed.


Maar ze heeft wel geleerd om in één hoekje van de ren haar behoefte te doen. Met Bunny kan het dus nog wel.


Fluffy poept en plast in haar toilet. En ernaast. En in haar EETBAKJE!


Sorry, maar dat is echt zwaar irritant :P


 


Dus, enig advies? Ik ben het schoonmaken van etensbakjes een beetje zat aan het worden namelijk...


Link naar reactie
Delen op andere sites

bij mij wisselt het heel erg! alsof ze het erom doen. toen ze binnen kwamen en het was nog de temperaturen dat ze ook weer naar buiten konden als het niet beviel waren ze zindelijk. nu niet echt meer. grr. het meeste gaat wel in de bak maar toch heel regelmatig ook niet. ik vind het ook irritant, maarja.. dan had ik ze buiten moeten laten. hier zijn het echt fases en ik ben er nog niet achter wat de reden of een oplossing is. sowieso als ze de bak te vies vinden gaan ze ernaast maar dit vind ik een goed statement en moet gewoon niet gebeuren. maar echt buiten in de ren of in de woonkamer terwijl de bak netjes is?? geen idee. 


 


idd misschien een extra toilet erbij proberen. ik heb zelf niet het idee dt het hieraan ligt bij mij maar wie weet. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb geen etensbakje meer.. kan dat helpen? ik voer ze alleen nog maar 1 keer per dag uit de foodball. en als ik ze kruiden geef dan doe ik dat vaak in zo'n spelletje dat ze dingen moeten wegschuiven. Op deze manier zijn ze lekker bezig en minder lui en indd, geen kapotte of volgeplaste bakjes. (gebeurde hier ook vaak, waarom ???? geen idee)


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat het vreemd is om in het hok te plassen en te poepen. Dat moet de slaapplek zijn. Heeft je hok wel 2 openingen? Anders wordt het hele hok inderdaad een groot toilet.

In dat geval minimaal 2 openingen maken zodat ze er aan beide kanten uit kunnen, dan wordt het een fijne slaapplek. Wel Het toilet en de etensbak er weg halen. Konijnen moeten niet poepen waar ze slapen maar waar ze eten. Dat is heel natuurlijk voor een konijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mij plast één van de twee sinds een tijdje opeens wel eens naast het toilet (daarvoor wel zindelijk). Ook erop, maar ook minstens één keer per dag ernaast.. Heb al geprobeerd het toiletbakje te verplaatsen, maar dan ging het daar gewoon naast. En nu heb ik een kleiner toiletje ernaast gezet, maar dan gaat het dààr weer naast.. Geen idee hoe het kan of wat de oplossing is.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hetzelfde. Eerst was hij zindelijk en deed het in één hoek, maar sinds de zomer heeft hij een ander en groter hok en lijkt hij het niet meer te snappen en plast hij overal. Ik schep nu elke dag het hele hok uit, maar dat is best veel werk. Hij gaat ook niet meer languit liggen, wat misschien wel goed is, want anders ligt ie in de vochtige bodembedekking. Als hij losloopt gaat ie wel terug naar zijn hok om daarin te plassen. Een plashoek werkt niet, daar gaat ie alleen in zitten 'chillen'.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Het toilet verplaatsen werkt bij mij niet echt meer. Dan gaat ze gewoon op de plek waar het toilet stond plassen en poepen. En ik heb haar eigenlijk niet geleerd om in het nachthoek haar behoeftes te doen, maar dat begon ze vanzelf te doen.


 


@Hangoortje


IDD. Bij Fluff is de ren poep en plas vrij, maar het hok...


Link naar reactie
Delen op andere sites

@Hangoortje: Ik snap het niet, als je eerder hok zei waar je ren bedoelde, hoe kan je dan de hele ren uit moeten scheppen? Heb je overal zaagsel of hooi liggen of zo? In dat geval alleen in bijvoorbeeld een teiltje of zo hooi en bedding leggen. Anders snap ik het niet helemaal, sorry daarvoor.

@Baltobud8: je hok blijft hetzelfde, even groot hè! Je hoeft geen nieuw hok aan te schaffen. De ren hoeft ook geen 2 openingen te hebben. Je hok staat gewoon in de ren en het enige waar je voor hoeft te zorgen is dat het hok 2 openingen heeft.

Een konijn heeft een uitgang nodig om te vluchten om zich er veilig te voelen. Dan zal hij het als slaapplek zien en niet als wc bak waar je even eet en je behoefte doet.

Eten en plassen en poepen horen bij konijnen samen. Slapen hoort apart daarvan. Creëer dus de veilige ruimte om te slapen en een aparte plek buiten het hok om te eten, en het slaap-hok zal niet meer bevuild worden. Zolang het konijn niet rustig kan slapen in het hok omdat er geen 2 openingen zijn is het hok in zijn hoofd een hoekje waar hij mooi zijn behoefte kan doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Lonja,


 


Bedankt voor het advies!


 


Hierbij een foto: 

Ik heb dus inderdaad overal bodembedekking liggen, omdat hij eerst wel eens in zijn eigen urine ging zitten en dan helemaal nat was. Dat is ook de reden dat ik de bak erin heb gezet. Ik kan wel weer proberen om alleen bodembedekking in de plashoek te leggen, kijken of het nu wel goed gaat. Verder maak ik uit jouw tips op dat het misschien ook een goed idee is om een aparte slaapplek te creeëren door bijvoorbeeld een huisje neer te zetten of iets dergelijks.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat hij dat zeker fijn zal vinden. Een keukenkrukje met daaronder bijvoorbeeld een handdoek kan al volstaan.

Ik zou hem inderdaad een toiletje geven zodat hij de rest van de ruimte vrij heeft. Er zijn heel handige hoektoiletjes te koop. Als je het hooiballetje met hooi boven het toiletje hangt en alleen in het toiletje bodembedekking dan maak je dus de plek voor het eten en poepen bij elkaar.

Verder iets heel anders maar als je de achterste panelen van de ren die tegen de muur staan weg zou halen dan zou je die kunnen gebruiken om zijn ren wat groter te maken. Ze zouden vast kunnen aan de panelen aan de zijkant zodat de punt verder naar voren komt.

De achterste panelen aan de zijkant kun je met een haakje en een oogje vast maken aan de muur. Dan heeft hij wat meer ruimte om te rennen :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel! Ik ga het zeker proberen! Zo'n hoektoilet heb ik al en als ik die bak eruit haal dan heeft hij al gelijk meer ruimte :)


 


Aan een krukje zat ik ook al te denken, alleen hij eet werkelijk alles op, dus denk ook een handdoek, maar daar vind ik vast wel iets op ;-)


 


Echt super bedankt voor de tips!


Link naar reactie
Delen op andere sites

@ hangoortje: Kom ik aan met even helemaal iets anders hoor, maar het lijkt alsof de drinkfles heel hoog hangt? Een konijn moet in principe als hij zit zo kunnen drinken zonder helemaal op zijn achterpoten te moeten staan om bij zijn fles te komen. Het lijkt alsof hij dat nu moet doen om bij zijn water te komen?


 


Je konijn zal het fijn vinden om inderdaad ook een slaap plekje te krijgen want nu heeft hij gezien de ruimte een heel groot toilet en verder niet zoveel plek ;).Succes!


Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Anjo: ik had even geen kleiner stokje, maar hij kan er prima bij hoor. Op de foto zit hij wat ineengedoken, omdat hij anders niet in dat hoekje past. Sowieso drinkt ie altijd raar met z'n hoofd 180 graden, op welke hoogte de fles ook heeft gehangen.


 


Ik heb inmiddels de bak eruit gehaald en een toilethoek erin gezet en de hooibal ernaast gehangen. Krukje komt nog. Had er al wel een handdoekje in gelegd maar daar heeft hij zojuist overheen geplast.... We wachten af wat hij nu gaat doen :P


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .