Ga naar inhoud

Konijn met trauma blijft bijten


Sonja1990

Aanbevolen berichten

Zoals sommigen wel weten heb ik een zeer pittige ram genaamd Hugo. 
Hij heeft bij een verstandelijk beperkt iemand gewoond en is daar helaas niet zo goed behandeld. Bij het schoonmaken van het hok werd hij met een stok in de hoek geslagen zodat ze het hok schoon kon maken. Ook gebruikte ze de stok omdat hij beet. 

 

We zijn inmiddels 2 jaar verder en het gedrag is nog steeds niet weg. 
Ik heb al vanalles geprobeerd. Ik heb een dierentolk met hem laten communiceren, Bach bloesems gebruikt om zijn trauma te verbeteren. Tegen hem praten en uitleggen dat ik hem niks ga doen (klinkt stom maar hoop dat hij het dan begrijpt) maar niks lijkt te helpen. 

Het gebeurt meestal wanneer ik zijn hok en ren schoonmaak. Natuurlijk zal hij zijn terrein beschermen maar zo heftig als hij dat doet heb ik nog niet eerder meegemaakt. Met een beetje geluk sproeit hij me alleen maar onder maar met pech hangt hij in mijn handen of benen. 

Afgelopen Dinsdag hing hij weer in mijn hand en heeft dit keer een zenuw in mijn hand beschadigd waardoor mijn huid nu verdoofd is. 
Veel mensen zeggen dat ik hem beter weg kan doen maar dat is geen optie. Ten eerste omdat niemand hem wil hebben aangezien hij dus flink bijt. En ten tweede omdat ik wel het idee heb dat hij hier gelukkig is met zijn vriendinnetje. Hij heeft trouwens ook wel zijn kroelmomenten hoor alleen breekt hij die meestal af door uit te halen met zijn bekkie en ik meteen mijn hand weg moet trekken. Terwijl hij een paar seconden ervoor knarsetandend met zijn oogjes dicht zit te genieten. 

Heeft iemand nog ideetjes of tips hoe ik zijn vertrouwen kan krijgen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Anneloes van de opvang Lapina is gespecialiseerd in konijnengedrag/ trauma's bij konijnen. Wie weet kan zij iets voor jou en Hugo betekenen?

Ik vind het overigens helemaal niet gek dat je hem uitlegt wat je doet en veel tegen hem praat. Ik denk dat je daar juist goed aan doet, dieren begrijpen meer dan we vaak denken.

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bedenk nu ook, is er geen manier om niet het hok en de ren schoon te hoeven maken? De ren is toch al alleen zand, het hok kan schoon blijven als ze binnen plassen? Of zelfs gewoon buiten? Want als hij vooral dan zo'n angst heeft dan zou je dat misschien tot een minimum kunnen beperken. Ik denk als je het hok niet hoeft te verschonen en ze op de grond in de ren laat plassen er eigenlijk geen reden is om te verschonen behalve af en toe de keutels weg scheppen? Dan zou het probleem ook al grotendeels opgelost zijn denk ik of niet?

Beterschap met je hand. Hopelijk komt het gevoel weer terug.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij plast voornamelijk buiten maar dat is echt een stinkboel als ik dat niet schoonmaak. Binnen hebben ze ook een wcstaan omdat ze daar ook in de hoek poepen en plassen.

Ik weet niet of Anneloes meer kan. Volgens mij behandelt zij ook op basis van Bachbloesems.

@Christaaa ik ben al wel op het punt dat ik het oke vind. Maar het zou voor mij en voor hem denk ik ook fijner zijn als er geen angst is. Hij bang dat er wat gebeurt en ik bang dattie bijt ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oké jammer dat het gaat stinken en dat je toch een wc-bak moet neerzetten binnen.

Ik ben dan weer nieuwsgierig hoe het dan kan dat het gaat stinken als ze buiten plassen, hier ruik je dat echt niet. Ik zie ook niks aan het gras daar of zo. Misschien bepaalde samenstelling van de grond? Nou ja jammer dat je dus wel echt moet verschonen. Maar het hok blijft wel schoon? Dan zou ik daar alvast geen stro wisselen oid, dat scheelt alweer. Ik verwissel het stro ook maar 1 of 2 keer per jaar. Dus dat is te overzien misschien?

Is het ook bij de wc verschonen?

Misschien ook alleen de bak wegpakken en ergens anders verschonen, zodat je alleen terug hoeft te lopen en een schone bak neer te zetten. Dat is ook minder beangstigend misschien?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sonja, hoe vaak ben je bij je konijn buiten het schoonmaken van het hok om?


 


Het nijntje klinkt duidelijk getraumatiseerd maar goed dat wist je zelf ook al, Hij zal lang nodig hebben, heel lang, om te leren dat het anders gaat nu.


Het is inderdaad heel goed dat je hem verteld wat je doet en reageer niet agresief op het bijten. wat je kan proberen is hem, voor het bijten, op een belonende manier benaderen, met brokjes of een snoepje, om hem uit het gedeelte te lokken wat je schoon maakt.


 


Zit het konijn binnen of buiten en hoeveel ruimte heeft het en hoe vaak ben je zelf in die ruimte, zodat hij er aan kan wennen dat je aanwezigheid geen strijd hoeft te betekenen?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vroeg me pas nog af hoe het met hem zou gaan. Jammer dat hij nog steeds uithaalt, ik dacht dat het van de zomer beter ging. Dat hij een zenuw in je hand beschadigd heeft is wel heel vervelend :( Ik hoop dat het weer kan herstellen...

Je hebt al zoveel geprobeerd. Ik zou hem denk ik op afstand houden zoals Christa zegt. Eventueel dmv zo'n target stick, dat is ook wel een goed idee van Aniek. Wel apart dat hij soms wel kan genieten van het aaien (en dan toch weer uithaalt), maar ja als je zo'n verleden hebt ook weer niet heel gek dat hij het niet altijd vertrouwt. Ik vind het wel heel lief dat je je hem ondanks alles houdt :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ging even wat fout. Hij heeft een groot binnenhok (8m2) en een grote ren van ik denk zo'n 16 m2.

Als ik hem eten ga brengen aai ik hem tijdens het eten maar dan gromt hij meestal al. Meestal maak ik dan een grapje en noem hem een brombeertje. Snoepjes uit de hand is onmogelijk. Hij vliegt daar zo enthousiast op af dat hij het verschil tussen snoep en mijn vingers niet ziet... De dierentolk zei dat hij erg boos is over zijn castratie en dat daar wat 'mis' is gegaan. Voor mij wel logisch aangezien hij na zijn castratie bij een ander in de arm heeft gehangen met een dikke ontsteking in haar arm tot gevolg. Ook moest hij toen dwangvoeding en medicijnen dus dat is een hele nare ervaring voor hem geweest... Ook zei ze dat hij liever solo was, vandaar dat ik hem ook regelmatig alleen opzoek terwijl zijn vriendin ergens anders zit. Een targetstick zou ik kunnen proberen als hij dat inderdaad niet met een stok gaat associeren. Van de trekker werd hij ook heel bang en viel die ook echt aan...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zelf eerst een target stick los in de ren laten liggen zodat hij er wel aan kan wennen.


En iets zoeken wat op afstand te knabbelen is. Bijvoorbeeld lange gras stengels, groot blad andijvie waar hij vanaf kan knabbelen en natuurlijk zelf dikke handschoenen aan. 


Ik heb hier ook wel eens een konijn gehad dat ook alles aanviel en die heb ik uiteindelijk wel heel veel kunnen leren met handschoenen aan en een target stick. Maar niet elk konijn is hetzelfde natuurlijk :)


Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat hij zo verkeerd behandeld is dat hij schade heeft opgelopen in zijn lichaampje waaronder bijv. in zijn koppie, dan wordt het natuurlijk wel een moeilijke uitdaging.


Zit hij nooit bij zijn vriendinnetje? Is er helemaal geen interactie? 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Waar ik dan nog aan denk is, je zult wel altijd bedacht zijn op dat hij je ieder moment kan bijten. Hoe zou het zijn als je je lichaam zou kunnen beschermen daartegen en bij hem kan zijn zonder daar over na te hoeven denken? Ook denk ik dat het niet verkeerd is, om hem kennis te laten maken met juist een stok, maar zonder dat jouw lichaam daar aan vast zit. Geen idee of je zoiets al gedaan hebt (ben nog niet zo lang op het forum).


 


Wat je zegt over castratie vind ik niet zo gek. Voor mijn gevoel wordt daar heel gemakkelijk over gedacht, maar het brengt de mannen wel degelijk in een onbalans. De een wat meer dan de ander, zeker voor de wat mannelijkere mannen is het een hele omschakeling. Ineens zijn ze niet meer "the king".


De ervaring met dwangvoeding en medicatie maakt het er natuurlijk niet makkelijker op.


 


Vind het goed van je dat je hem niet opgeeft. Hij kan er ook niks aan doen. Hoe gaat hij met zn vriendinnetje om?


 


 


 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar natuurlijk  :P


 


5 jaar is wel een lange tijd natuurlijk waarin gedrag toch aardig de kans heeft gehad in te slijten. Dus misschien dat hij het daarom nog doet.


 


Toch wel jammer dat je hem niet uit de hand kan voeren. Misschien dat het nog lukt als je eerst de ergste "honger" er af hebt?


 


Je zou kunnen overwegen om een filmpje te maken op het moment dat je hem kan aaien, om zelf eens terug te kunnen kijken wat er nou gebeurd op het moment dat hij er genoeg van heeft. Zon knauw is toch meestal in een fractie van een seconde gebeurd.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha nee ondersproeien doet hij niet, maar je snapt me ;)


 


Hij is behoorlijk op leeftijd gecastreerd, heeft lang gezeten in een onwenselijke situatie, dus dat maakt het lastig.


Rammen die hier op die leeftijd worden gecastreerd willen ook nog wel is blijven sproeien of rijden. Gelukkig doet dat gedeelte geen zeer hihi. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat ie wel degelijk "boos" oid kan zijn om de castratie.

Is o a. onderzoek gedaan naar paarden, hengsten die op latere leeftijd gecastreerd werden hadden ook last van een trauma, depressie, geef het een naam.

Ik heb verder niet echt een idee wat je kunt doen, is al veel benoemd..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij elke operatie kan het gebeuren dat er in een zenuw wordt gesneden en daar kun je chronische pijn aan overhouden. Mensen kunnen dat vertellen maar een konijn niet. Zou best kunnen dat zijn chagerijnige gedrag te verklaren is met pijn. Niet alle konijnen stoppen dan met eten. Je zou kunnen proberen wat er gebeurt als je hem een week pijnstilling geeft, carprofen bv. Misschien gaat ie zich dan beter gedragen en dat weet je dat het door pijn kwam.

Verder zou ik hem in een transportmand begeleiden en hem daarin houden met een wortel erbij, als je schoonmaakt. Wat ik doe, is het konijn wat in een hoek drijven en dan aan 1 kant gaan staan en aan de andere kant het open deurtje van de transportmand. Duwtje tegen de kont en ze gaan er hier altijd vrij makkelijk in. Of je zet de mand neer met open deur en legt er wat biks in. Of je gebruikt twee panelenrennen om hem de mand in te sturen. Ik denk dat je met dit konijn nog meer geduld op zult moeten brengen.

Je kunt carprofen trouwens ook over de biks druppelen. Ik zou dwang zoveel mogelijk vermijden. Mijn konijnen vallen me niet aan als ik schoonmaak maar ze lopen wel in de weg en proberen altijd stoffer en blik af te pakken. Ze bemoeien zich er iig altijd mee. Dat is wel normaal, konijnen zijn hele territoriale dieren. Ik krijg ook wel eens een grom als ik de biks in de bak doe. Alsof ik ze af wil pakken! Maar aanvallen kan natuurlijk echt niet. Konijnen reageren best goed op een streng:" NEE!", of "FOEI!". Je kunt ze best leren dat jij het opperkonijn bent. Bang je hand wegtrekken als hij bijt, zou ik niet doen. Ik zou hem op de grond zetten en daar even vasthouden, als dat lukt. Ze merken het iig op dat jij ze met rust laat als ze bijten. Als je niet meteen wegloopt na gebeten te zijn, is die truuk niet gelukt. En dan zou ik hem even streng toespreken. Ook al bijt hij uit angst, het is onwenselijk gedrag en dan reageer ik negatief. Je zou ovenwanten aan kunnen doen als je hem ooit op moet pakken, dat beperkt de schade wat. Sterkte met de wildebras!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zomaar pijnstilling geven lijkt me nou niet echt verantwoord zonnebloem.

ik heb hier ook een ventje met een trauma. Ik heb me er in het begin al bij neergelegd dat ik voor hem altijd dat vreselijke mensenwezen blijft dat er is voor eten en een schone omgeving. Hoewel die de laatste tijd toch wel een beetje aanhankelijker word. Dat is denk ik vooral omdat ik m zo veel mogelijk met rust laat en als er iets is zoals een aantal weken terug met plakpoep dat ik m eerst vertel wat ik ga doen en dat ik trots op m ben en t alleen doe omdat ik van m hou. Het grappige/stomme is dat ondanks dag ik de gene ben die aan m peutert en mn moeder de gene is die m alleen maar vast houd is ie onwijs bang voor mn moeder maar toont ie enig zins vertrouwen in mij. Gelukkig gaat t met hem en zn vriendin enorm goed, soms zitten ze wel eens apart van elkaar maar toch zie ik dat ze niet zonder elkaar kunnen hij zoekt altijd steun bij der.

Maar waar ik aan denk, misschien heel raar en onlogisch... maar zou een andere partner niet een optie zijn? Eentje die "zijn zorgen" weg neemt? Want als ik dat bij mij zie doet de steun die mn ventje van zn meisje krijgt enorm veel goed ten opzochte van zn gedrag en humeur. Misschien dat zn partner toch niet helemaal de beste partner is en dat een andere partner een wereld van verschil kan maken.

Is natuurlijk niet een hele leuke oplossing maar misschien wel ee oplossing als de target stick en andere dingen die hier geopperd zijn niet veel uithalen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .