Ga naar inhoud

Bijten


bunbun beauty

Aanbevolen berichten

Hallo iedereen,

Ons voedstertje caramel gedraagt zich de laatste tijd wat anders.. Ze gromt de laatste tijd vaak als we haar aan willen raken, valt ons aan (al lijkt het meer een soort dreigen) en ze heeft al 2 keer heel hard in mijn arm gebeten. Als ik die dan uit schrik reactie weg trok hield ze vast en bleef ze er gewoon heel hard aan trekken. Daarstraks was het weer raak en heeft ze in mn vinger gebeten en een heel stuk vel los getrokken. Wat kunnen wij hier aan doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

is ze al gecastreerd? want het klinkt alsof ze (schijn) zwanger is en dan is ze een stuk feller. Het gegeven dat ze vast blijft houden kan ook betekenen dat ze in het verleden al haar angst kenbaar gemaakt heeft. Konijnen zijn alleen op deze manier agressief als ze bang of beschermend zijn.


 


Er zijn een aantal stappen die je kan doorlopen om vertrouwen terug te winnen maar als ze op dit moment (schijn) zwanger is dan wordt het wel lastig.


 


Om te beginnen, als het niet nodig is, niet beet pakken. Ga bij haar in de buurt liggen maar zorg er voor dat ze genoeg weg loop ruimte heeft. Biedt eventueel een paar brokjes aan maar laat haar verder met rust, dus eigenlijk, begin alleen maar met nabijheid. Als dit lijkt te werken kan je langzaam proberen om haar te aaien maar als ze dit laat merken niet leuk te vinden, niet doen.


 


En Castreer haar als je geen jonge nijntjes wilt. Dit zorgt ervoor dat de hormonen tot rust komen en dit zal er hoogst waarschijnlijk voor zorgen dat ze weer rustiger wordt.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad is ze gecastreerd?

Nog een ander dingetje, als ze je tot bloedenstoe gebeten heeft heb ik hier wel eens gelezen dat je even met je huisarts moet bellen of je een prikje moet gaan halen. Weet niet meer precies welke prik maar dat kan je HA je vast vertellen ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Schijnzwanger lijkt me sterk, het is namelijk al een maand of 3 geleden begonnen en ze heeft nog geen nest gemaakt.

Ze is niet gecastreerd, hebben we wel heel hard overwogen toen ze in het voorjaar heel de tijd achter haar vriendje aan jaagde en heel veel op hem reed, dat is toen plotseling opgehouden. Omdat mijn vriend een beetje huiverig is voor operaties hebben we toen besloten even aan te kijken hoe het volgend voorjaar ging. Herhaalt het zich dan (of eerder) gaat ze zowieso onder het mes.

Aan het vertrouwen ligt het volgens mij niet, al heel snel toen ze hier kwam (toen was ze 8 weken nu is ze 1 jaar en 2 maanden) kreeg ze 90% van de brokken uit de hand. Wat ze niet uit de hand krijgt word door de kamer verspreid. Ze komt graag op de bank voor een knuffel en klimt dan lekker op mn schouder.

Ze word eigenlijk nooit opgetild, behalve dan als ze bij de da is. Ik train met haar dus de meeste dingen doet ze op commando. Zelfs voor nagels knippen hoef ik haar niet op te tillen.

De ren is pas aangepast van standaard iets meer dan 1,5m2 naar 1,2/1,3 bij 2 meter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou eens kijken of je toch wat meer ruimte kan geven. Het is echt het minimum voor 2 dwergjes. Het klinkt een beetje als hoknijd en zoveel ruimte om lekker te rennen en rond te sjezen heeft ze dus ook niet. Ik begrijp dat ze wel los mag doordat je zegt op de bank zitten en zo, maar sommige konijnen hebben gewoon echt altijd de ruimte nodig.

Als deze eerst nog kleiner was heeft ze dus ook lang eigenlijk te klein gezeten misschien?

Denk je zelf dat hoknijd zou kunnen? Doet ze het ook als ze los is of vooral in de ren?

En helpt het niet om haar niet meer te benaderen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze mogen idd nog 12 uur los in de rest van de woonkamer waar ze lekker kan rennen en springen. Ze heeft me nog nooit in de ren of het hok gebeten. Het was altijd ergens op de bank, een keer toen ze aandacht kwam vragen en ik na het aaien weer iets anders ging doen, een keer toen ze de bank op sprong gewoon uit het niets en vanmiddag was het even na het voeren. Haar niet benaderen helpt niet (heb ik een tijdje gedaan) dan komt ze wel aandacht opeisen. Ik kan ze jammer genoeg niet standaard los laten, de eerste reden is dat zij alleen niet te vertrouwen zijn. Dan gaan ze op de tafel klimmen en aan dingen knagen en we hebben een hoek tussen de banken waar kabels liggen en een verlengblok daar zullen zij zeker hun tanden in zetten. De tweede reden is dat beauty ook 12 uur per dag los moet kunnen. Zij is wel te vertrouwen en kan dus ook gewoon los op momenten dat wij beide even weg zijn en als wij slapen. (Het verlengblok gaat dan wel uit voor het geval zij toch ooit daarheen zou durven springen en dr tanden in de kabels zou zetten) Dit is op het moment het grootste wat wij ze 24/7 qua ruimte kunnen bieden, het is wel een tijdelijke ren omdat we er nog steeds niet helemaal overuit zijn wat we gaan doen. (Hok+ren of logeerkamer) Maar het idee is op het moment dat ze met wat aanpassingen misschien op de momenten dat wij weg zijn/slapen/12 uur per dag in de logeerkamer kunnen verblijven, dan kan beauty daar ook rondlopen als de boefjes hier zijn. Ik weet niet hoe groot die is maar t is een stuk groter dan de ren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil geen partypooper spelen in dit topic, maar castreren van een voedster geeft geen enkele garantie tot gedragsverandering. Wij hebben twee van onze voedsters laten castreren en hun gedrag bleef daarna nog jarenlang hetzelfde.


Schijnzwanger worden ze dan inderdaad niet meer, dus dat is qua gedrag wel een pluspunt, als ze daar vaak last van zou hebben.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Rian, je posts snap ik niet, het geeft geen gedrag verandering volgens jouw? tja, dat is misschien wel waar, gegarandeerd is het zeker niet. En daarna vertel je dat ze niet meer schijn zwanger worden en dat dit toch iets meer rust geeft. En dit noem je zelf qua gedrag een plus punt.. Maar daarmee zeg je toch dat er gedragverandering is?


 


Hoe dan ook, ik blijf positief ten opzichte van castratie van voedsters, het geeft ze meer rust en minder, veel minder kans op kanker. in ieder geval een 100% bescherming tegen baarmoeder kanker.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij bedoelt Rian dat je het vervelende gedrag niet gegarandeerd kwijt bent met castratie. Het is zeker niet gezegd dat het bijten op zou houden. Dat ze niet meer schijnzwanger wordt is logisch, dus daar heeft het wel effect op.


Of het trouwens een pluspunt is dat ze niet meer schijnzwanger worden, kun je je ook afvragen. Is een schijnzwangerschap nu zo erg? (even afgezien van voedster die dwangmatig zichzelf en partner helemaal kaal plukken bijvoorbeeld) Een voedster die 1 of 2 maal per jaar schijnzwanger is, is toch niks mis mee? Lijkt mij allemaal natuurlijk gedrag.

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben ik niet geheel met je eens, Christa. Schijnzwanger zijn is een kwestie van de hormoonhuishouding die even op hol slaat. Een schijnzwangerschap kan dus nooit natuurlijk zijn. Een dier in het wild wat klaar is om te paren, zal zich ook werkelijk voortplanten. Daar zal nooit sprake zijn van een schijnzwangerschap. Natuurlijk gedrag? Ik denk het niet.

Het is wel zo dat een castratie geen garantie geeft dat het bijtgedrag stopt. Als dat niet hormoongerelateerd is, zal dat stuk gedrag niet veranderen.

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

schijnzwangerschap is al een aantal keren verbonden aan baarmoederkanker, De hormonen worden wel los gelaten maar kunnen niet doen waar ze voor zijn waardoor je wilt groeiende cellen krijgt. En die wilt groeiende cellen, ja, die vormen kanker.


 


en schijnzwangerschap geeft stress voor een erg lange tijd, waardoor konijnen zichzelf bepaald gedrag gaan aanleren om zichzelf te beschermen en duidelijk te maken.


 


Ja castratie is geen garantie voor gedrags verandering, maar alles wat ik tot nu gehoord en gezien heb is dat als voedsters bijtgedrag naar andere levende wezens vertonen, dit bijtgedrag afgeleerd kan worden met rust en aanwezigheid na castratie. Dus het minder vriendelijke gedrag zal misschien wel blijven maar het bijt gedrag is dan meestal veel minder of zelf helemaal weg.


  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, ik denk dat je echt oogkleppen op hebt hoor modwain. Je gelooft heilig in castratie van voedsters. dat is je goed recht. maar ik ben gewoon niet overtuigd. In het geval van TS zou ik misschien wel een poging wagen met castratie. Maar het is geen gegarandeerd succes. Ook weten we gewoon niet of het nu zoveel beter is voor een voedster om een buikoperatie te krijgen. Ze krijgen geen baarmoederproblemen meer, oke. Maar wat is het effect op de darmen? En vrouwen krijgen na de overgang ook meer kans op bepaalde aandoeningen, waar vrouwelijke hormonen tegen beschermen. Misschien leeft een gecastreerde voedster wel veel korter.


Link naar reactie
Delen op andere sites

@Daisy in de natuur zou een voedster ook echt zwanger zijn, dus is schijnzwangerschap ook niet aan de orde. Bij ons zit een voedster bij een gecastreerde ram en wordt ze nooit zwanger. Dat is dus heel onnatuurlijk. Ik vind het dan eerlijk gezegd niet zo vreemd dat ze dan eens schijnzwanger is.

Mijn 3 voedsters (ze hebben ieder een eigen gecastreerd vriendje) zijn ook niet gecastreerd. Ze zijn 5 jaar oud en eigenlijk nooit schijnzwanger. Die rust zoals Modwain aangeeft hoef ik ook niet te zoeken in een castratie, want er is geen onrust. Ook vind ik net als Rian dat er best wat risico's zitten aan castratie van een voedster. Het is toch een flinke buikoperatie. Mocht een voedster echt vaak schijnzwanger zijn en daar zelf en de partner veel last van hebben, dan zou ik het wel overwegen.

Ik lees over Caramel niet dat ze vaak schijnzwanger is en BunBunBeauty denkt dat ze het nu ook niet is (al weet je dat misschien niet zeker). Bijt ze ook naar BlackJack? En is ze onrustig naar hem? Als dat zo is zou ik er voorzichtig over nadenken als het na een poos niet over gaat. Maar als ze alleen naar jullie bijt lijkt het me toch iets anders.

Edit: ik zie nu jouw nieuwe bericht Christa. Mee eens.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de waarschuwing, maar ik snap dat castratie geen garantie geeft. ;)

Het valt me alleen op dat ze me nog nooit ergens heeft gebeten behalve dan op de bank.. Op de grond of in de ren is haar gedrag ook heel anders dan op de bank. Als ik er zo over na denk heeft ze het gedrag in mn eerste post ook nooit ergens anders vertoont dan op de bank..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Och wat slecht ik zie nu pas dat er weer nieuwe berichten tussen stonden.

@lienappelsien: naar black jack is ze over het algemeen heel lief, al heeft zij (vaak) toch wel overduidelijk de broek aan. Het enigste is dat ze hem regelmatig van de bank af jaagt, wat soms gepaard gaat met een hap in zn kont. (Hij heeft er nog nooit een wondje van gehad oid.) Eens in de zoveel tijd is hij het dan zat en dan rennen ze een paar rondjes achter elkaar aan door de kamer waarna black jack een wasbeurt vraagt en deze ook krijgt, daarna is alles weer goed en gaan ze weer lekker knuffelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij bedoelt Rian dat je het vervelende gedrag niet gegarandeerd kwijt bent met castratie. Het is zeker niet gezegd dat het bijten op zou houden. Dat ze niet meer schijnzwanger wordt is logisch, dus daar heeft het wel effect op.

Of het trouwens een pluspunt is dat ze niet meer schijnzwanger worden, kun je je ook afvragen. Is een schijnzwangerschap nu zo erg? (even afgezien van voedster die dwangmatig zichzelf en partner helemaal kaal plukken bijvoorbeeld) Een voedster die 1 of 2 maal per jaar schijnzwanger is, is toch niks mis mee? Lijkt mij allemaal natuurlijk gedrag.

Juistem! Ik zal het volgende keer anders uitleggen, het klonk nu inderdaad wat verwarrend. In Christa's uitleg is het beter te begrijpen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Rian, je posts snap ik niet, het geeft geen gedrag verandering volgens jouw? tja, dat is misschien wel waar, gegarandeerd is het zeker niet. En daarna vertel je dat ze niet meer schijn zwanger worden en dat dit toch iets meer rust geeft. En dit noem je zelf qua gedrag een plus punt.. Maar daarmee zeg je toch dat er gedragverandering is?

 

Hoe dan ook, ik blijf positief ten opzichte van castratie van voedsters, het geeft ze meer rust en minder, veel minder kans op kanker. in ieder geval een 100% bescherming tegen baarmoeder kanker.

Het geeft ze A) zeker niet altijd meer rust, van de beide voedsters die hier gecastreerd waren vertoonde er zelfs eentje heftiger gedrag na de castratie en B ) die 100% bescherming tegen baarmoeder kanker valt nogal in het niets als je je bedenkt wat een castratie zoal teweeg kan brengen, tijdens en na de operatie, het is immers niet het enige orgaan in een lichaam, wat dacht je van overlijden? en C) vreemde uitspraak over "het geeft ze veel minder kans op kanker", zoals jij het zegt zou een castratie veel minder kans geven op soorten kanker die totaal los staan van een baarmoeder en een castratie, dus misschien moet je toch iets specifieker zijn in je uitspraken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

door het weg nemen van de baarmoeder neem je een grote kans op kanker weg, 40%, 50% zelfs tot 80% kans op baarmoederkanker, toegegeven, de 80% is een hoge schatting, maar laat 40% nou niet een lage kans zijn. Want zelfs als het alleen maar 40% kans zou zijn, is dat nog steeds te veel voor mijn nijnen, zeker als ik dit kan voorkomen.


 


En als je mij niet gelooft over die kanker cijfers, tja, dan kan ik je daar gelijk in geven, iedere gek kan zeggen wat hij wilt...


 


maar.. lees dit.


http://www.huisdierenziekenhuis.nl/diereninfo/konijnen/baarmoederkanker-bij-konijnen.html


 


En als je dit kan voorkomen met het weg nemen van de baarmoeder dan neem je een hele grote kans op kanker weg.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .