Ga naar inhoud

Nieuwe ram nog niet zindelijk, voedster wel


Erika92

Aanbevolen berichten

Ik heb een groep die gemengd was. De ene wel, de ander niet. Wat mij opviel was dat er vooral om en nabij eten geplast werd door de niet-zindelijke hupsels. Dus ik heb een giga hooiruif besteld, met daaraan vast een grote plasbak en dat bleek hier, wat betreft het plassen, dé oplossing. De grootste viespeuk was kort voor aankomst van de bak overleden, wat ongetwijfeld ook meespeelt. Nu vind ik nog steeds keutels naast de bak, maar meer op de daarvoor bestemde plekken (ruimte van 13m2, dus de onderkant van het hok is toilet, een peewee kattenbak, 3 hoektoiletjes en die grote bak met hooiruif. Ja, dat zijn er veel, maar het werkt!) Plasjes allemaal in de toiletten. Het was daarvoor 1 groot drama.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de tips Deeskuh!


Ik heb ook al aan een hooiruif gedacht maar ik moet iets hebben om ze aan te bevestigen.


Nu ligt het hooi gewoon mee in de plasbakken (wordt wel elke dag ververst) maar ik zou eigenlijk al hun eten misschien eens daar in moeten geven.


Vanavond eens proberen, hopelijk werkt dit ook mee!


 


Ik heb nu een nieuw probleem  :s 


Vanmorgen had ik Joey uit zijn kooi gelaten zodat hij mee in de ren kon rondlopen. Ik hoor ineens een gestommel en als ik ga kijken zie ik dat hij achter Noedels aan zit.


Echt in haar achterste proberen te bijten en plukken haar uittrekken.


Dit heb ik hem nog nooit zien doen.. zelfs in het begin tijdens de koppeling joeg hij haar wel weg maar nooit zo er achter gezeten..


Ik heb Noedels gecontroleerd en achteraan had ze niks maar ik zag nu dat ze in haar oor gebeten is, het was al hard dus het moet van een eerdere keer geweest zijn.


Het vreemde is dat ik ze toen beiden uit de ren gelaten heb en toen was er geen probleem, ze liepen weer bij elkaar en zaten naast elkaar (maar ik zag wel dat noedels meer afstand hield en zich sneller liet wegjagen).


 


Wat moet ik hier nu weer van denken? Bijten is toch not done dacht ik?


Komt dit doordat ik Joey in de kooi opsluit en haar niet? Frustratie? 


Het moet wel zoiets zijn want het is net nu sinds hij er 3 dagen in zit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien niet meer apart houden als er naast de toilet wordt geplast, maar samen hee even in een kleinere ruimte, dat ze wel samen blijven. Wat Deeskuh zegt is een goeie ook, ik heb standaard een hoofruif naast de plasbakken staan, ben het nu ook buiten aan het doen met de twee nieuwelingen...Hang in there!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou ze zeker niet meer uit elkaar halen.

Maar ze in een kleine ruimte proppen zou ik ook zeker niet doen.

Dat kan ook problemen geven.

Even nog een keer de toelichting, voordat men denkt dat ik hier het opsluiten van je nijnen in een te kleine ruimte propageer... ;)

 

Met in een een kleinere ruimte bedoel ik in een afgeschermde ruimte die kleiner is dan hun eigenlijk living space. Mijn ervaring (en wat ik bij anderen heb gezien waar het mis ging) is dat als een konijn niet weet wat z'n thuisbasis is (waar z'n voederbak staat, z'n toilet, z'n hooiruif etc) en je wilt je konijn altijd binnen los hebben lopen, dan zal je konijn overal plassen behalve op z'n w.c. Dus als er een konijn bijkomt die niet zindelijk is, dan zul je deze eerst moeten leren wat z'n thuisbasis is. En als ik me goed herinner wil Erika haar nijn 24/7 los hebben lopen.

 

Om dit voor elkaar te krijgen (zoals toen ik brammetje kreeg en Twiggy al gewend was om los rond te lopen en zindelijk was), heb ik een puppyren van 1.20 bij 1.20 aan het hok te zetten. Het hok zelf was 1.20 lang. Beide gaf ik de ruimte van het hok en de ren (was wennen weer even voor Twiggy, die lekker los rondliep normaal) en zodra Brammetje buiten het hok/wc urineerde, dat zette ik hem even voor een half uurtje in het hok met de deur dicht, Twiggy zat dan in de ren. 

 

Op die manier heb ik na een paar maanden geduld (en per week de vrijheid vergroten, maar Bram wel iedere keer even in z'n hok zetten als ie buiten het hok had geplast) twee konijnen die 24/7 vrij rondlopen. Voor mij heeft deze methode goed gewerkt om zo een niet zindelijk konijn zindelijk te maken en daarmee veel ruimte te geven. Hooi bij de voederbakken zetten is een goede incentive, was ik inderdaad vergeten te melden.

 

DISCLAIMER: alles hierboven is mijn persoonlijk ervaring, geen wet van mede en persen...;) 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bedoelde ook helemaal niet dat jij daar reclame voor aan het maken was.


Maar wat ik versta van de TS is dat ze het onzindelijke konijn in een tralieskooi heeft zitten...


En die is zeker niet geschikt om 2 konijnen in te steken.


Vandaar mijn opmerking in verband met een te kleine ruimte en proppen :P .


 


 


Verder inderdaad de leefruimte beperken tot tralieskooi en ren van 1.5m² of 2m².


Tot het onzindelijke konijn weet waar hij moet gaan.


Je zou de onderbak eventueel ook als plasbak kunnen gebruiken...


Link naar reactie
Delen op andere sites

;) Got it! Ik wilde even heel duidelijk maken wat ik bedoelde, want onder geen beding ben ik voorstander van te kleine ruimtes voor de nijnen.


 


Maar, zie OP van TS, ze zitten in een ren van 4m2 en ze wil ze meer ruimte geven, maar 1 nijn is dus niet zindelijk...altijd weer een uitdaging!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil ook even duidelijk maken dat ik zelf zeker geen voorstander ben van in kleine kooien proppen ;-)


 


De situatie is dus: Onzindelijke Joey zit in zo'n plastic traliekooi die op de grond staat in de ren van (nu) 2m² waar Noedels in rondloopt. Zodat ze nog contact kunnen hebben (maar dit is blijkbaar niet genoeg).


Probleem is: dat ik eerst al geprobeerd heb om hen in deze ren te laten loslopen maar dat hij gewoon overal plast ondanks de 3 plasbakken. Als plasbak gebruik ik de plastic onderkant van deze traliekooi, nog zo'n grote plastic bak en een kleinere.


Groot genoeg dus denk ik maar het helpt niet.


Daarom dus maar voor opsluiting in de traliekooi gekozen zodat hij misschien daarna iets gaat hebben van "ohja, ik plas altijd daar".


(detail, hij mag wel vaak los hoor, 's ochtends een uur en savonds vaak 3+ uur terwijl ik hem in de gaten probeer te houden.


 


Nog een probleem: opsluiten in de kooi is dus geen optie meer vanaf nu, ik wil echt niet dat het fout loopt tussen die twee.


Ik wil dan de manier van MissV proberen; steeds terugzetten wanneer hij plast.


Maar hoe doe je dat dan praktisch? Als je werkt en slaapt? Ik heb uiteindelijk maar een paar uur over om hem echt in de gaten te houden maar als hij op een dag 10x fout plast waarvan ik er misschien 2x kan ingrijpen, dan leert hij dat toch niet?


Liet je hen eigenlijk nog uit die ren of was het 24/24 daar in blijven? Want ik laat Joey en Noedels wel nog rondlopen in huis wanneer we thuis zijn, misschien is dat ook een grote fout (hij plast wel enkel in hun kamer dus hij is toch al kamer-zindelijk  ;) ).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan hem beter met Noedels voorlopig alleen in de ren laten.


De meest gebruitke manier om een konijn zindelijk te krijgen is de ruimte te beperken.


Dus je laat hem nu gedurende een hele tijd alleen in de ren van 2m².


Als hij het eindelijk geleerd heeft om op 1plaats te gaan in de ren, kan je deze vergroten.


Bijvoorbeeld dan van 2m² naar 3m² blijft hij dan nog zindelijk kan je de ren vergroten naar de oorspronkelijke grootte (4m²?).


Is hij dan nog zindelijk kan je uiteindelijk proberen hem de hele kamer te geven.


Maar ik denk dat het wel wat tijd nodig heeft, en soms leren ze het ook nooit...


Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel MaddyB; ik denk dat dat inderdaad de beste oplossing is, of toch het proberen waard.


Gisteren had ik het idee dat hij alles de hele dag heeft opgespaard om 's avonds buiten te ren te doen, niet normaal hoeveel er uit dat konijn kwam! 4 grote plassen en enorm veel keutels, gek konijn.


Ik denk dat ik vooral veel in de fout ga door hem meteen teveel vrijheid te willen geven.


Noedels laat ik er dan geregeld eens uit, of die laat zichzelf eruit door over de ren te springen.


 


Vanaf vandaag dus het nieuwe plan, er zijn ondertussen ook geen incidenten meer gebeurt tussen beiden :-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hola! 


 


Lekker samen laten en de ruimte inderdaad langzaam vergroten...jammer dat ie gisteren zijn blaas weer buiten het hok heeft geleegd.


Ik probeer de twee nieuwelingen die nu buiten zitten ook zindelijk te krijgen...wordt ook weer een uitdaging...


 


En je kunt de nijnen inderdaad niet 24/7 in de gaten houden, maar als ik thuis was en bram ergens z'n staartje zag optillen, direct oppaken en op de bak zetten...


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .