Ga naar inhoud

Bang konijn


Suusn

Aanbevolen berichten

Vorig jaar, net voordat de zomervakantie begon, heb ik een konijntje gekregen. Hij zal nu 1,5 jaar zijn. Het is een konijntje wat op een agrarische school heeft gestaan, zodat de leerlingen konden leren hoe ze met konijnen om moeten.


Natuurlijk zijn daar nog veel meer konijnen en nu is het zo dat dit konijntje die ik nu heb, ontzettend bang is.


Dat kan dus zijn dat hij niet goed is behandeld op die school, maar ze hebben mij ook verteld dat ze hem bij een ander mannetjes konijn hebben ingezet en dat dat niet helemaal ging zoals dat zou moeten gaan.


Mijn konijn komt nooit uit zich zelf bij me, zit stil met grote ogen in een hoekje en rent vaak weg als ik bij hem ga liggen of zitten. Wat ik ook doe, hij blijft bang voor me. Ik heb hem vaak op mijn schoot en dan aai ik hem. Dat lijkt hem te kalmeren, want dan gaat hij uitgebreid om mijn schoot liggen met zijn ogen half dicht en lijkt hij te spinnen, haha. Hij eet ook niet uit mijn hand..


Ik heb zelf niet heel erg veel kennis over konijnen. Dus ik hoop dat jullie mij een beetje advies kunnen geven zodat ook hij weer rustig kan leven en zodat ik hem een beetje tam kan maken.


 


Alvast bedankt!  :sarcastic:


Link naar reactie
Delen op andere sites

Om een konijn tam te maken moet je een paar dingen doen:

1. Als je naar het konijn toe gaat maak jezelf dan klein dan word hij minder bang.

2. Pak hem voorzichtig op.

3. Als het konijn trilt aai hem dan rustig totdat hij relax is.

4. Ook als hij een hok heeft moet je zorgen dat hij altijd ergens onder kan zoals een huisje ofzo.

5. Door rustig met je konijn om te gaan en hem vaak te aaien word hij vanzelf minder bang.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om een konijn tam te maken moet je een paar dingen doen:

1. Als je naar het konijn toe gaat maak jezelf dan klein dan word hij minder bang.

2. Pak hem voorzichtig op.

3. Als het konijn trilt aai hem dan rustig totdat hij relax is.

4. Ook als hij een hok heeft moet je zorgen dat hij altijd ergens onder kan zoals een huisje ofzo.

5. Door rustig met je konijn om te gaan en hem vaak te aaien word hij vanzelf minder bang.

 

Bedankt voor je reactie. Hij heeft al een huisje in zijn hok. Ik zal vooral punt 3 en 5 proberen, want hij trilt heel erg veel. Meestal laat ik hem dan maar met rust. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je moet zorgen dat je konijn op zijn gemak is op zijn omgeving, zijn hok. Dit kan zoals al gezegd door hem een huisje te geven waarin hij zich terug kan trekken. Maar ook door hem afleiding te geven kun je zorgen dat je konijn op zijn gemak is, je kunt bijv. Speciale speeltjes kopen waar ze eten in moeten zoeken(gewoon even kijken bij de dierenwinkel). Is je konijn wel tam eigenlijk? Als dat niet zo is moet je je rustig gedragen en op je buik voor het hok gaan liggen(hok op pootjes? Op je knieën) en hem rustig kleine stukjes eten geven. Doe dat een paar dagen en daarna moet je proberen zo rustig mogelijk het konijn te aaien. Als dit lukt dan moet je gewoon vaak blijven doen, lukt het niet? Blijf gewoon proberen!

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Brood is niet het aller gezondste voor een konijn, een klein stukje kan niet veel kwaad als dit goed hard is maar ik zou het zelf zeker niet elke dag voeren. Er zijn genoeg andere gezondere alternatieven.
Daarnaast hebben de meeste konijnen een hekel aan oppakken en zullen daardoor alleen maar banger van je worden. 

 

Het is zo jammer om te lezen hoe ze op die scholen met beesten omgaan, als je konijn een ram is en ze hebben er een ram bij gezet is het vrij logisch dat dat niet helemaal goed ging. Daar kan je konijn niks aan doen. En misschien is hij ook wel bang van het vele oppakken etc.

Daarom zul je van voor af aan moeten beginnen om zijn vertrouwen te winnen, het kan zijn dat hij bang van je wordt omdat hij denkt dat je hem weer op komt tillen. Logisch dat hij dan niet naar je toe komt.

Ga bij hem zitten en laat merken dat je hem niet op komt tillen. Praat tegen hem, probeer hem iets lekkers te geven, als hij het niet uit je hand wil leg je het een stukje van je af.

Laat het initiatief van hem komen en niet van jezelf. Opdringen heeft vaak een averechts effect en je bereikt er niks mee.

Het kan erg veel tijd en geduld kosten maar met heel veel geduld kun je ook veel bereiken. Geef niet op als het even niet lukt en denk niet dat je niks kunt bereiken als hij na een week nog niet naar je toe komt, probeer hem te begrijpen en zijn vertrouwen te winnen.

 

Wie weet als je hem laat castreren en hem over een tijd koppelt aan een leuke voedster die wel wat meer vertrouwen heeft hij ook gaat inzien dat hij niet bang hoeft te zijn. Konijnen zijn uiteindelijk gelukkiger met een soortgenootje, het zijn groepsdieren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat de laatste tip van anjo wel een hele goede is niet alleen is hij gelukkiger wanneer hij gecastreerd is en een vriendinnetje heeft maar als je dat vriendinnetje nou bij een asiel haalt (daar kijken ze vaak ook of er überhaupt een kans van slagen is tussen 2 konijnen) en dan specifiek op zoek gaat naar een konijn dat wel goed gesocialiseerd is met mensen kan hij daar ook weer van leren plus dat je dan ook nog eens een (gedumpt) konijntje een goed thuis geeft. Maar geef nooit op! ik heb zelf ook een erg bang konijn maar nu na 4-5 maanden kan ik hem uit mn hand voeren, heeft hij plezier met clicker training, kan ik hem rustig aaien en komt hij zelfs uit zichzelf naar me toe voor een aai zo nu en dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie dat het lid DeHeiligeKip gebanned is en ik zou het advies dat gegeven wordt ook zeker niet opvolgen.


 


En bang konijn steeds oppakken werkt erg averechts. Anjo geeft goed advies. Een bang konijn kan zich erg optrekken aan een stoer rustig vriendje. Bij een konijnenopvang kunnen ze je helpen met het vinden van een perfecte match, zo riskeer je niet dat je met een konijn thuis komt dat niet bij de jouwe past en bovendien geef je een ander diertje daar ook een goed thuis mee.


 


Het helpt ook met tam maken als je gewoontes/rituelen maakt. Rammel steeds met hetzelfde bakje voordat er wat lekkers komt. Voer steeds rond dezelfde tijd. Een konijn dat bang is zal het waarderen dat er niet teveel onverwachte dingen gebeuren. Verder moet je gewoon lekker je ding doen en niet te voorzichtig zijn. Gewoon fluiten of zingen als je er zin in hebt, stofzuigen wanneer dat moet... radio of tv gewoon normaal aan... zorg wel dat je konijn altijd een veilige verstopplek heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
  • 2 weken later...

Ik heb ook een konijn uit de opvang, die niet goed gesocialiseerd was. Bang om geaaid te worden, hij had wel veel steun aan onze belle, die heel sociaal is naar mensen en zich lekker kan laten aaien. Na 2 weken ongeveer, hem met rust gelaten te hebben, zijn we in zijn comfortzone gaan liggen zonder hem aan te raken. Gewoon om hem te laten merken dat er niets hoeft te gebeuren als wij bij hem zijn. Deze tactiek werkte bij hem erg goed, met een paar dagen ( we lagen soms wel een paar uur op de grond) durfde hij uit zichzelf dichter bij ons in de buurt te komen. Steeds als ik langsliep, liet ik m even aan mn hand snuffelen en voordat hij de kans kreeg om weg te springen, had ik mn hand alweer weggehaald. Zelf de actie nemen, maar ook goed in de gaten houden dat vlucht gedrag of angst geen kans krijgt om zijn gemoedtoestand over te nemen. Hij komt nu nog niet uit zichzelf naar ons toe voor een aai, maar hij laat zich lekker aaien als we dat doen, en soms als we langslopen kijkt hij ons verwachtingsvol aan. Veel geduld en tijd erin steken, dan komt het helemaal goed!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 jaren later...
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .