Ga naar inhoud

Witte vlek op Daantje zijn oog


meroke

Aanbevolen berichten

Hallo,

Sinds gisteren heeft Daantje een witte vlek op zijn oog. Althans, ik denk sinds gisteren want het is me echt nooit eerder opgevallen en ik ga er meermaals per dag bij.

Weet iemand wat het kan zijn? Moet ik vandaag nog naar de DA of kan het morgen? Als ik vandaag moet gaan is het de DA die van dienst is op spoed en ik ga liever naar de DA waar ik mee vertrouwd ben.

Hier een foto van Daantje zijn oog:

14wdj89.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

op de site van wileminaparc utrecht staat veel info over oog beschadigingen, oorzaken als infectie, tot ec etc etc. kan ernstig zijn, maar hoeft natuurlijk niet, misschien wil je zelf eens lezen, misschien je dan iets herkent. (te vinden via google, en dan oogproblemen konijn

wat je moet doen met gelijk na dierenarts gaan of wachten, durf ik je niet in te advieseren. heeft voor en nadelen, maar stel het is wel een teken van ec of infectie, dan is snel bijzijn wel belangrijk, want gaat niet zomaar over natuurlijk. maar begrijp ook je straks niet bij onkundige dierenarts wilt zitten (je moet echt geluk hebben vind je spoed dierenarts met verstand van konijnen, dat is hier in omgeving tenminste zo)

in elk geval succes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toen ik dit onderwerp las moest ik gelijk terug denken aan onze Joop. Ruim een jaar geleden kreeg ik bij Joop met hetzelfde te maken. Maar bij hem was het oogje gelijk helemaal blauw. Ik heb toen een dierenarts die ik kende gebeld (het was 's avonds) en zij zei dat ik gelijk naar een dierenarts moest gaan. Ik dus gebeld en ik kon terecht in Geldrop. Nou, dat was verschrikkkelijk, geen konijnkundige dierenarts en hij begon over hoornvliestransplantatie en dat hij dit wel geweldig vond om mee te maken. Hij had het nog nooit gezien en oh wat leuk was dit en als er dan een hoornvliestransplantatie kwam, wilde hij er graag bij zijn, maar hij had nog 1 oplossing (een zalf) en dat kon ook nog weleens helpen. Omdat ik het helemaal niet vertrouwde heb ik die dierenarts die ik ken weer gebeld en zij gaf aan dat ik dat er in ieder geval niet moest gaan gebruiken.

Toen ik thuis kwam zat er al bezoek thuis, want we hadden die avond vergadering bij mij thuis en blijkbaar zat daar ook een dierenarts tussen (had ik in al mijn paniek niet eens aan gedacht). Zij heeft mij toen heel goed geholpen. Ze is savonds gelijk nog met mij naar de praktijk gereden en ze heeft glaucoom geconstateerd. Dit is toen met trusopt en pijnstillers helemaal opgelost.

Helaas kreeg hij het later nog een keer terug, in ernstigere maten. Toen ik daarmee bij haar kwam heeft ze me direct doorgestuurd naar Utrecht. Daar is een nieuw behandelplan opgesteld en dat ging eigenlijk heel goed. Ik ging iedere week op controle bij mijn eigen dierenarts, totdat zij een keer op vakantie ging en ik dus gedwongen naar een andere dierenarts moest.

Daar hebben ze mij toen in plaats van trusopt, azopt meegegeven. Dat zou precies hetzelfde zijn, maar mijn gevoel was niet goed, dus ik bel Utrecht, maar ook daar gaven ze aan dat het wel kon.

Ik dus verder met druppelen en toen ging het mis, doordat azopt een dikkere druppel is, is alles verstopt geraakt bij hem en kreeg hij ontstekingen in zijn neus. Daar is hij uiteindelijk aan overleden.

Een heel verhaal, maar wat ik je dus aan wil raden is om echt naar een konijnkundig dierenarts/oogspecialist te gaan. Ik weet niet waar je woont, maar in Waalre (bij Eindhoven) zit dus een goede oogspecialist, dierenarts Heerings en in Utrecht ben ik doorverwezen naar de specialistische dierenarts Utrecht, maar daar kom je alleen terecht met een doorverwijzing.

Je zou kunnen bellen naar de spoeddienst en kunnen vragen welke dierenarts nu dienst heeft (vaak kun je dat ook wel zien op internet) en dan even op internet nazoeken of hij/zij gespecialiseerd is in konijnen/oogheelkunde. Ik ken verder persoonlijk een aantal dierenartsen, als je wil kan ik hun ook even vragen wat zij aanraden in jouw buurt. Waar woon je ergens?

Veel sterkte ermee in ieder geval en mocht ik iets voor je kunnen doen, hoor ik het graag. Je mag me ook een pb'tje sturen.

aangepast door lindaoostenrijk
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reactie.

Wat erg dat je konijntje er uiteindelijk aan overleden is.

Ik hoop dat ze snel een goede conclusie kunnen maken van wat er aan de hand is bij Daantje.

Ik heb inmiddels verlof gevraagd op m'n werk voor morgenvoormiddag en ik hoop dat ik dan bij mijn eigen DA terecht kan.

Ik woon in West-Vlaanderen, België.

Eigenlijk heb ik 2 dierenartsen, eentje vlakbij me in de buurt, die heeft me toch ook al goed geholpen en soms ga ik ook naar Inge Thas voor de ernstige gevallen. Als mijn eigen DA het niet weet, gaat hij me ook doorsturen naar Inge Thas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben net terug van de dierenarts. Daantje is ook bij de oogspecialist moeten gaan.

Daantje heeft een vertroebeling van de lens (cataract) en hoogstwaarschijnlijk is dit afkomstig van EC, dit omdat hij vroeger al met EC in aanraking is gekomen.

Er zijn geen verdikkingen of ontstekingen te zien.

Ik moet hem gedurende 28 dagen panacur geven. Dat is weer een hele marteling voor Daantje. Toen hij dit 2 jaar geleden moest krijgen was dit echt een hel. Tips om de panacur te geven zijn meer dan welkom!

Hij moet geen pijnstilling krijgen omdat hij er geen last blijkt van te hebben, hij eet goed en is heel actief.

Wel krijgt hij ook geen oogdruppels en dat vind ik wat raar. Heb er nog om gevraagd maar de oogarts zei dat dit niet kan gegeven worden omdat de lensvertroebeling van binnenuit komt. Is dit normaal?

Hopelijk wordt het niet erger en kan Daantje er gemakkelijk mee leven. De dierenarts zei wel dat hij langzaam aan blind zal worden. Nu ziet hij wel nog bewegingen en lichtinval maar geen scherpte meer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat betreft de Panacur: hier werkte het erg goed om het te mengen met een wortelhapje of peerhapje (babyvoeding) van bijvoorbeeld Olvarit. (Je moet er alleen even opletten dat er geen aardappel in zit)

Zelf heb ik ook een tijdje Panacur moeten geven, maar op advies van mijn DA in een hogere dosering slechts 1x per week. (En later zelfs minder vaak, om het af te bouwen.) Nu zal ik je echt niet aanraden om zelf maar wat te gaan experimenteren, (absoluut niet!) maar als het met babyvoeding nog steeds een hel blijft, zou je eens bij je DA kunnen informeren of zoiets een optie is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

vind het vreemd je alleen panacure hebt gekregen , maar goed ik ben geen dierenarts.

maar ik las dit op de site van waar ik me info altijd vandaan haal. (gekopiert van de site van dierenkliniekwilhelminapark)

Welke medicjnen gebruiken wij om een oogprobleem door E. cuniculi te behandelen:

Fenbendazol = Panacur ® (2x daags 10 mg/kg LG gedurende 1 maand en eventueel langer).

Dexamethason ® oogdruppels (2-4x daags 1 druppel gedurende een paar weken).

Metacam ® een NSAID. Om de ontsteking in de voorste oogkamer en eventuele pijn in het oog tegen te gaan.

Eventueel een antibioticum als het oog erg ontstoken is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de tip Marjoleintje.

Inderdaad Breezer, had dit ook gelezen. Ik ga nog eens mailen naar de oogarts voor alle zekerheid.

Stamper2011, hopelijk kreeg jij beter nieuws?

Ik heb helaas ook geen goed nieuws gekregen vandaag. Stamper zijn ogen zijn vandaag uitgebreid onderzocht en helaas heeft de dierenarts geconstateerd dat zijn hoornvlies aan beide kanten beschadigd is, dit op de plekken waar hij die wit/ blauwige vlekken heeft zitten. Aan de ene kant is het nog erger dan aan de andere kant en het is nog maar de vraag of dit weer helemaal zal genezen. Ik moet nou 10 dagen lang minimaal 4 keer per dag zijn ogen zalven. Daarnaast moet ik hem twee keer per dag antibiotica geven. Dit ook omdat er bij hem waarschijnlijk sprake is van beginnende snot. Het is helaas onduidelijk wat die wit/ blauwige vlekken veroorzaakt. De dierenarts denkt aan een bacteriële ooginfectie. Over 10 dagen moet hij terug op consult komen en dan worden zijn ogen opnieuw uitgebreid onderzocht. Ik hoop echt zo dat de kuur aan zal slaan. Mocht het erger worden of hij krijgt er andere symptomen bij, dan moet ik meteen terug komen en zal hij ook behandeld worden voor EC. Voor nou is het eerst afwachten wat de oogzalf zal doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat fijn dat medicijnen geven zo goed lukt met een babyhapje. Dat scheelt toch weer een hoop stress. Hier moeten ze niks van babyhapjes weten. Ik doe hun medicijnen over wat Science Selective en Beaphar Care+ brokjes heen, wat hier gelukkig wel goed werkt. Soms is het echt een kwestie van uitproberen wat goed werkt, want dat verschilt toch per konijn.

Hoe gaat het nou met Daantje?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Te vroeg gejuicht.... :-( vanavond ging het heel moeilijk met het wortelpapje. Hij wou het helemaal niet meer, wat vreemd... Hij heeft lang bij me aan tafel gezeten maar toen begon hij te knarsetanden. Heb dan toch maar de panacur gewoon gegeven zodat hij die toch binnen had. Verder zie je niets aan hem, hij eet goed, loopt rond,...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pas op hoor!! Dat EC verhaal had Bailey dus ook. En ook ik kreeg weer Fenbendrops mee. Maar!! De aandoening is al veroorzaakt en moet dus verholpen worden met Antibiotica (liefst duplociline) maar 1 oogje van Bailey was verholpen na een kuurtje enrofloxoral. Daarnaast baal ik dat ik niet meteen met dexamethason oogdruppels ben begonnen. Want ook dit is zeer belangrijk. Uiteindelijk na veel gemodder en slecht dierenarts advies is Bailey 1 oogje kwijtgeraakt nadat er uiteindelijk zodanig pus in zijn oog zat dat hij glaucoom kreeg. Echter behandelen met glaucoom medicatie had nog weinig kans omdat hij er al zo lang mee door liep. Sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik maak me ook wel wat zorgen over de behandeling. Ik heb dit nog even nagevraagd bij de DA en die zegt dat het absoluut niet nodig is om oogdruppels, antibiotica of pijnstilling te geven zolang Daantje geen pijn heeft of er geen vocht of etter uit z'n oogje komt. Toch twijfel ik maar misschien moet ik de DA gewoon vertrouwen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Cataract ken ik niet...wel staar en zo te zien aan de foto is dat hetzelfde..

In dat geval lijkt de raad van de dierenarts inderdaad de juiste; Je kan er niets mee..

Staar ontstaat achter de ooglens, is onomkeerbaar en doet gelukkig geen pijn.

In feite is er geen medicatie voor nodig...

Helaas....

Link naar reactie
Delen op andere sites

T lijkt ook wel op glaucoom, maar is t misschien n idee om naar n oogspecialist te gaan, ik ben toen naar Utrecht geweest, daar hebben ze toch net wat meer mogelijkheden en veel ervaring. Ik ben er maar 1 keer heen geweest en voor de rest is t toen via mijn eigen dierenarts gegaan die dan wel in contact bleef met Utrecht, sterkte ermee!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja maar je hebt dus ook grauwe staar..dat wordt veroorzaakt door EC. Dat had Bailey.. hij kreeg ook van die wit grijzige waas over zijn oogjes.. pas toen hij AB kreeg ging het weer weg behalve bij 1 oogje..daar was reeds een wit streepje pus. Waarschijnlijk was daar al meer schade opgetreden. Als je hier te lang mee wacht wordt het oogje alleen maar erger en erger totdat het oog vergroot en glaucoom veroorzaakt en eruit moet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .