Ga naar inhoud

Hoe dient een kanarie gehouden te worden?


Eefje
 Delen

Aanbevolen berichten

Ik lees hier op het forum vaak over mensen met vogeltjes, vandaar dat ik mijn vraag even hier voorleg.

Ik werk in de thuiszorg en 1 van mijn cliënten heeft een kanarie. Het beestje zit in een kooi, zoiets als deze:

diva.jpg

In dat kooitje heeft hij een paar stokjes waar hij op kan zitten en verder niks. Kan nergens schuilen, nergens mee spelen, mag nooit eens los rondvliegen en heeft geen vriendje. De man doet verder wel zijn best hoor, het kooitje is brandschoon, staat wat hoger en Pietje krijgt regelmatig wat lekkers en zingt graag en hard.

Nu heb ik geen verstand van kanaries, maar dit lijkt me toch nogal zielig. Op internet word ik niet heel veel wijzer verder. Ik zie wel dat ze vaak in koppels gehouden worden en dat de kooi groot genoeg moet zijn om te kunnen vliegen en de kooi het beste rechthoekig kan zijn. Deze kooi is rond en het is een knappe vogel die het voor elkaar krijgt om hierin te vliegen. Ik ga het niet voor elkaar krijgen dat hij er nog een vogel bij gaat nemen of een grotere kooi, of dat het beestje los mag vliegen, het arme ding leeft al 8 jaar zo. Zijn er andere dingen die eventueel kunnen om het leven van deze kanarie wat leuker te maken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft hij een spiegeltje in zijn kooi? Ik heb eens horen zeggen dat ze dan denken dat ze niet alleen zitten. Nu niet dat het een maatje vervangt maar het is wel al iets :). Een badje kan ook fijn zijn voor een kanarie of een balletje waar een belletje aan hangt of iets dergelijks.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb één kanarie die zes maanden per jaar in een kooi woont als in je eerste bericht, de andere zes maanden in een grotere, vierkante papegaaienkooi. (Dit omdat ik graag natuurlijke takken gebruik als zitstok. Het 'monteren' en schikken van de stokken duurt wel even en gedurende die tijd moet Mus dan in een doosje. Vandaar twee kooien: hij zit in de ene en dan is de andere vrij om in orde te zetten. Plus dat het ook gemakkelijk is om een reservekooi grondig te reinigen zonder je te moeten haasten.) Hij zit alleen, omdat het 'toen' nog zo werd gedaan, mensen waren toen niet slimmer :$, en hij inmiddels toch al zo oud is dat ik het niet meer aandurf er eentje bij te plaatsen. Stom misschien, hier worden rammen van 8 jaar ook nog gekoppeld, maar een konijn is toch anders, vind ik. Ik heb om te beginnen al geen flauw idee hoe je vogels moet koppelen. En zou Mus er echt gelukkiger door worden? Hij is niet beter gewend, toch? Behalve dat probeer ik wel alles te doen om het zo aangenaam mogelijk voor hem te maken. Natuurlijke takken als zitstok, badje, twee spiegels (Mus is érg ijdel ^^), speelgoedjes, trosgierst zodat hij voor zijn eten moet werken, groente en fruit, nageltjes geknipt, stofvrij strooisel, kwaliteitsvoer, als het aangenaam weer is, een paar uurtjes buiten, en tot nu toe niet nodig geweest, maar als Mus ziek wordt, gaat hij ook meteen richting dierenarts.

Ik denk dat Mus op zich wel gelukkig is, maar ik weet ook zeker dat ik ofwel géén vogels meer zal houden, ofwel in een volière met vriendjes. 't Is toch maar zielig, zo'n eenzaam vogeltje.

Aan TS, vogelspeelgoed, zoals een spiegeltje, of een badje is hartstikke goedkoop, voor één of anderhalve euro heb je er al eentje, anders neem je zelf eens een cadeautje mee? Het is in feite niet aan jou hiervoor te zorgen, maar als dat vogeltje dan toch een speelgoedje heeft en het geeft jou een goed gevoel ...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kanaries moeten liefst als koppeltje gehouden worden.7

Ik heb zelf een 13 jarige kanarieman gered van de ontbering.

Hij kan moeilijk vliegen door de ouderdom dus zit hij in een kleinere kooi samen met z'n vrouwtje :)

Zij zitten in een kooi van 61cm lengte op 38 cm diep op 53 hoog.

Persoonlijk te klein maar aangezien het veiliger is voor de hoogbejaarde vent :)

Dan heb ik nog een grote kooi, die is 75 cm lengte op 38 cm diepte op 93 cm hoog.

Hier zit een pop in en haar jong (uitgekomen in juni).

Het liefst zitten ze in een voliere.

Een spiegeltje kan nooit een soortgenootje vervangen.

Een ronde kooi is uit den boze,zie het zoals een ronde vissenkom voor vissen.

Een schommel is ook heel leuk,zitten ze constant op :)

Eten krijgen ze hier van Versele,gemend met eivoer.

Kanaries moeten ook een badje hebben,ze wassen zich heel graag :)

En stokken moeten uit hout zijn en niet te dun,hun pootjes mogen de stok niet omsluiten.

Liefst natuurlijke takken.

Eigenlijk voldoet de kooi dus niet Eefje....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi,

Grote kenner van kanarietjes ben ik niet.

Maar wij hebben ze in een voliere zitten van zo'n 2.5 op 2.5 m met een binnengedeelte van zo'n 1 op 1.5 m. Ze hebben de keuze uitnatuurlijke ( gevallen ) takken van fruitbomen en enkele van die '13 in een dozijn' vogelstokjes aan een houder. Zelf zie ik ze meestal op de takken zitten.

We hebben er eigenlijk 1 mannetje en 2 vrouwtjes ( kennis-kweker vroeg of hij in de lege kooi geen beestjes mocht zetten en dat is natuurlijk beter dan een lege kooi. Onze zoon is er ook heel blij mee want hij gaat altijd baby-vogel zien. Maar ja, ik heb ze dus in een kleine harem zitten maar dat is dus echt om veel kleintjes te krijgen ) ,... en tijdelijk nog het nageslacht ( dit jaar zo'n 15 ! ).

Onze vogels ( dus deze 3 binnenkort ook ) zitten eigenlijk altijd groot tenzij dat ze een 'vriesnacht-week' voorspellen. Bij vriesweer in de winter vangen we ze en dan zitten ze tijdelijk in een kleine vogelkooi. Dit jaar hebben ze dus lang binnen moeten zitten, ik weet nog vroeger dat het soms maar enkele dagen was voor ze terug buiten konden.

Dit dus zowel voor de kanarietjes als voor de laatste van mijn parkieten.

Echt een vogel binnen houden heb ik nog nooit gedaan,...

Maar ik ben dan ook wel van mening dat een grotere kooi beter is dan een kleine.

bb

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ken ook zo'n vogeltje, hij zat in precies hetzelfde kooitje als op de foto en helemaal alleen.. Het vogeltje is van een geestelijk gehandicapte man, die in een huis met begeleiding woont (de man is dol op het beestje). Het beestje stond in de woonkamer in zijn kleine kooitje, alleen en met enorm lange nagels. Iemand trok zich dit ook aan en heeft gratis een kooi aangeboden, een grote 'papegaaien kooi'. Ook heeft deze persoon kennelijk de begeleiding er op aan gesproken wat de behoeftes van het beestje zijn want zij hebben contact opgenomen met een fokker. Alleen zei deze dat het beestje te oud was om nog te koppelen (??).

Het beestje heeft nu dus in ieder geval een grotere kooi en er is achter een maatje aan gegaan (en ik zal kijken of ik hen kan helpen met het nagels knippen).

Ik weet niet wat binnen jou bereik ligt en wat je zou willen doen, maar is het een idee om het baasje een gratis kooi aan te bieden? Via marktplaats zijn ze erg goedkoop te krijgen. Ik snap het natuurlijk als dit te veel is (dat is het ook wel), maar het zal jou zo te horen wel voldoening geven als het beestje er goed bij zit. ;) En inderdaad speelgoed, een badje en een spiegeltje, het vervangt misschien geen maatje maar het is wel iets.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Qua voer geef ik ze inderdaad ook grit met maagkiezel, eivoer en kanariezaad. Rechthoekige kooi, stokjes die groot genoeg. Mijn kanarietje zit nog alleen, maar niet lang meer. Speelgoed wil hij niet. Ooit zo'n schommeltje gekocht, maar daar is hij alleen maar bang voor. Net als de spiegel. Las daarna ook veel dat dat ook bedoeld is voor parkieten. Veel andere vogelsoorten hechten daar geen waarde aan.. Mijn zebravinken hebben daar ook echt niets mee.

En ja, wat kun je doen.. Niet veel vrees ik. De man moet dit zelf willen, ook wat betreft de speeltjes (wat absoluut te proberen is. Kost bijna niks en wie weet is het vogeltje er een die het wel waardeert!). Verder een andere kooi, voer wat voldoet en een maatje. Maar das zoals ik al zei lastig om 'zelf' even te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf heb ik ook twee vogels, agaporniden. Maar van kanaries weet ik niet zo veel, daarom heb ik even wat opgezocht.

De minimale maten voor een kanarie zijn 50x50x50cm. maar dit vind ik érg klein.

Kanaries houden van badderen, groente en fruit en van los vliegen in de kamer. Ik denk dat je dit misschien nog wel kunt regelen? Is hij tam? Anders is het misschien handig om hem te kortwieken voordat je hem los laat vliegen, anders wordt het een heel gestress om hem terug de kooi in te krijgen. ;)

Ook heb ik gelezen dat je kanaries sloop-speelgoed kunt geven. John en Yoko krijgen hiervoor wilgentakjes, wc-rolletjes en krantenpapier aan de tralies geklemt met een wasknijper. Maar John en Yoko zijn (dwerg)papegaaien, dus ik weet niet of kanaries dit ook leuk vinden. ;)

Yoko en John vinden baby speelgoed ook heel erg leuk om mee te spelen.

Verder heb ik voor ze een schommel gevlochten van sisaltouw, wat ze ook erg leuk vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een update, ik heb geprobeerd terloops wat opmerkingen te laten vallen, dit werd niet opgepikt. Vervolgens heb ik gezegd dat ik denk dat het beestje zich verveelt, zo alleen in een kooitje met niks te doen. Of hij niet wat speelgoed mag hebben, of misschien zelfs af en toe even er uit.. Niks hoor, Pietje verveelt zich niet, die leeft al 8 jaar zo. Kanaries hebben dat allemaal niet nodig, speelgoed, tssskk HAHAHA voor een kanarie??? Ik heb nog wat gesputterd en geargumenteerd, maar hij is eigenwijs. Ik durf niet verder door te drukken, ik heb dit werk nu nog even hard nodig, dus het zou niet verstandig zijn mijn vaste cliënten tegen me in het harnas te jagen. Jammer, arme Pietje..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die opvattingen zijn er over kanaries nog veel ja. Hoewel de mijne ook echt bang zijn voor speelgoed, haha. Alleen heb ik ze zeker niet, nu hebben ze elkaar nog. Los laten vliegen mogen ze ook af en toe, maar ook daar lijken ze amper zin in te hebben. Rocky, de eerste kanarie, had zelfs zijn deurtje open gekregen, maar eruit komen? Nee hoor. Kan de deur van hun verblijven open zetten wat ik wil, ze komen er niet uit. Moet ze er echt uit lokken met snoep, en dan gaan ze weer terug na 1 rondje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Herkenbaar verhaal !

2 jaar geleden vroeg een al wat oudere kennis om tijdens haar vakantie een maand op haar Pietje te passen.

Toen we dat vogeltje in zijn, nog kleinere !, ronde kooi zagen, waren we geschokt.

Zowel mijn dochter als ik zeiden onmiddellijk dat we dit geen maand zouden kunnen aanzien.

We hebben toen voorgesteld om tijdens haar vakantie een nieuwe grote kooi te kopen en deze persoon is daar op ingegaan, we denken dat het eigenlijk puur onwetendheid was.

Wat we ook heel erg vonden was dat zijn nagels nog nooit bijgeknipt waren, zijn pootjes stonden echt krom door de superlange nagels, die hebben we snel ingekort.

De eerste dagen in zijn nieuwe kooi moest hij terug leren bewegen, evenwicht zoeken enz...

Hij is na die maand terug, in zijn nieuwe kooi, naar zijn eigenaar gegaan tot vorige zomer.

Toen vroeg ze ons of hij terug mocht komen logeren tijdens de vakantie, wat we uiteraard leuk vonden.

Na die maand hoorden we niets meer van haar, toen we haar terug contacteerde zei ze dat hij bij ons mocht blijven, hij was toch veel beter af bij ons dan bij haar vond ze.

Vermits wij geen nee kunnen zeggen... :mdr: zit hij nu gezellig bij ons !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .