Ga naar inhoud

Mijn konijn niest de heletijd, is hij ziek?


Viie

Aanbevolen berichten

Zoals sommige weten heb ik sinds gisteren mijn nieuwe konijn opgehaald. Ik had hem op mijn schoot in een kattenvervoermand, en de ramen stonden best wel wat open want anders was het echt wel 40 graden in de auto want de airco deed het niet. en mijn konijn ging aan het eind van de mand liggen vlak bij het raam, zodat hij het minder warm had. Dit deed hij zelf. Sinds gisteravond niest hij af en toe. Hij heeft geen snotneus oid, maar hij niest wel ongeveer een keer per uur of zo. Vandaag heeft mijn nijn me om zes uur wakker gemaakt door zijngegraaf, toen heb ik hem eruit gelaten en in mijn kamer laten huppelen zoals gisteren. en weer nieste hij zo af en toe.

Ik heb gisteren toen we thuis kwamen echt niks raars gedaan of zo, enkel hem een klein stukje komkommer gegeven en een klein stukje wortel, en gewoon biks. verder heeft hij wat water gedronken uit een bak, en vannacht in zijn kooi ook uit een flesje. de groentes heb ik eerst op kamer temperatuur gemaakt. mijn raam stond vannacht wel open, maar er hangt bamboe luxeflex voor en daarvoor nog gordijnen, dus er was totaal geen tocht. maar toch maak ik me erg zorgen dat mijn konijn verkouden is :-( en dat al op zijn eerste dagje hier? Weten jullie misschien waaraan het kan liggen, heb ik iets fouts gedaan? of geeft het niets? het konijn is ouder dan 12 weken, dus aan het groente kan het toch niet echt liggen? Ik hoop dat jullie me een beetje kunnen helpen. groetjes en alvast bedankt!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelfs een konijn ouder dan 12 weken kan nog problemen hebben met groenten, daar maakt de leeftijd van een konijn totaal niet bij uit.

Met groentes met je gewoon altijd voorzichtig zijn en langzaam opbouwen.

Maar dat staat los van het nies probleem.

Zeer waarschijnlijk is dat tijdens de autorit gebeurt.

Het was dan wel lekker voor hem dat open raam, maar niet goed dat hij er zo vlak naast stond.

Daarnaast is airco voor een konijn wat de hele dag buiten zit en dat niet kent funest, dus het was maar goed dat die het niet deed.

Hoogstwaarschijnlijk is ze dus verkouden.

Hou haar gewoon goed in de gaten of het niet erger wordt, of ze goed blijft eten en of de neus niet vies is.

Vaak is het zo dat als de neus niet vies is en ze hebben toch een verkoudheid dat de haren op de voorpoten hard en stug zijn van het vele wrijven langs de neus.

Mocht je het niet vertrouwen ga dan langs de da

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb net eventjes haar opgepakt om te kijken of haar oogjes wel normaal zijn, en die zijn verder normaal behalve wat slaap in de ooghoekjes, maar die maak ik vanavond wel eventjes schoon. Verder voelt haar neusje niet nat aan, en eet ze gewoon, en drinkt erg veel. (begrijpelijk met dit weer :P) Maar ik zal erop letten. Als het alleen bij niesen blijft, kan het dan ook van zelf weggaan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb een waterbak, buiten de kooi, en een drinkfles in de kooi. Ik heb er tot nu toe opgelet, en ze heeft het de heletijd. en het niezen is geen enkele keer helaas, ze doet het nu ook paarkeer achter elkaar. Ik heb ook gelezen dat de natte neus ook het vocht van de ogen kan zijn omdat die met elkaar in verbinding staan, maar het is dan wel heel toevallig dat ze dan ook niest. Ik denk dat ik nog een dagje of 1 a 2 wacht, en dan naar de dierenarts ga. wel bedankt voor jullie reacties!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb morgen een afspraak om 14;15 met de dierenkliniek in mijn buurt. Ze hebben daar een da die gespecialiseerd is in konijnen. dus jullie horen morgen wel hoe t afloopt, vooral omdat Louis nog maar 2 nachten hier is zal hij de ijskoude handen van de da niet waarderen hahahaha :P

Link naar reactie
Delen op andere sites

godogod... wat ben ik blij dat louis morgen naar de dierenarts gaat. het lijkt wel bergafwaarts te gaan. hij ligt de heletijd, eet niet drinkt niet, knarsen tanden doet ie nog net niet maar zijn neusje is erg nat. ik heb maar handdoeken gepakt en bij zijn lievelings plekje neergelegt onder mijn bureaustoel. daar ligt hij momenteel, eronder gegraafd. best lief eigenlijk hihi ^^

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb daar niet om gevraagtmaar ik denk zelf van niet, want ik vroeg aan de man wanneer mijn konijn het snelst behandeld kon worden, en dat blijkt dus morgen om kwart over 2 te zijn. ik heb Louis ondertussen in zijn kooi gestopt omdat ik bang was dat het misschien wel zou tochten op de grond, louis voelt dat vast beter aan dan ik. De ramen zijn wel dicht en voor mijn deur ligt een handdoek maar toch,.

Louis heeft wel wat biks gegeten en ligt nu met zijn knuffel in de kooi.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet te gestresst reageren hoor, maar wel goed dat je je zo zorgzaam opstelt natuurlijk..Heeft hij geen snot aan zijn neusje ?

De meeste konijnen niezen wel eens...sommige niezen héél veel :whistle: zonder dat er een aanwijsbare reden voor is (onze Polle bijv.)

Je zal wellicht een kuurtje Baytril krijgen..

Verder kan je kijken of andere bodembedekking helpt...Weet niet wat je nu in het hok hebt ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik moest het zonder bodembedekking doen zei de da, gewoon kranten en handdoeken dus. het hielp wel want ze nieste veel en veel minder, nu heb ik russel bedding neergelegt vanmorgen om te testen waar de allergie precies ligt. volgens mij was het zaagsel. in elk geval gaat het goed en heeft hij nu wel is een nat neusje maar niet echt snot meer zoals voorheen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor zover ik weet (en altijd meegemaakt heb) wordt zaagsel doorgaans afgeraden i.v.m stof/allergie/niezen.

natuurlijk hoeft het niet te betekenen dat zaagsel DUS niezende konijnen geeft..maar wel dat zaagsel die kans vergroot en het stof van zaagsel niet zo goed schijnt te zijn voor konijnen en zelfs schadelijk is (ofzoiets...ik heb er nooit zo naar geluisterd omdat die van ons nooit zaagsel hebben gehad, maar zowel onze DA als de fokker raadden het af)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh...en even zoeken levert al snel meer info op dus:

Ingezonden persbericht

Zaagsel schadelijk voor uw knaagdier of konijn

Zaagsel bevat zo veel toxische stoffen dat het totaal ongeschikt is als bodembedekker

WAGENINGEN, 20050823 -- Zaagsel wordt grotendeels gemaakt van naaldbomenhout, dat vele giftige stoffen bevat, waaronder de beruchte aromatische koolwaterstoffen, met als belangrijke component abietinezuur. Door het intensieve contact van de knaagdieren met hun bodembedekker heeft dit grote gevolgen voor hun gezondheid en geeft meer kans op tumoren, longontsteking en verkort in belangrijke mate de levensduur.

Diverse soorten zaagsel die gebruikt worden in Nederland zijn recentelijk onderzocht op deze giftige stoffen in het laboratorium van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

De resultaten waren schokkend; hoge niveaus van de toxische koolwaterstoffen werden gemeten.

Het is duidelijk dat dit zaagsel leverfunctiestoornissen en leverziekten geeft, klachten veroorzaakt aan de luchtwegen en de kans op kanker vergroot.

Als conclusie kunnen we stellen dat zaagsel ongeschikt is als bodembedekker voor knaagdieren en konijnen. Maar ook voor fretten, paarden en de verzorger die werkt met zaagsel zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan deze schijnbaar onschuldige stof..

Waarom is zaagsel dan altijd gebruikt?

Zaagsel wordt al jaren door veel houders van knagers en konijnen gebruikt omdat het goedkoop is en vaak lekker ruikt. Ook heeft zaagsel natuurlijke insectenwerende en desinfecterende eigenschappen door de aromatische verbindingen, die in het hout zitten, met name in het hout uit naaldbomen.

Maar vele publicaties uit de wetenschappelijke literatuur en de gegevens uit het recente onderzoek in Wageningen geven aan dat het onverantwoord is onze geliefde huisdieren nog langer op zaagsel te houden.

Voor dierenartsen en dierenspeciaalzaakhouders ligt er een taak om de eigenaren van knagers voor te lichten over alternatieven.

Peter Klaver, dierenarts exoten en wildlife

www.klaver4dieren.nl

Zaagsel schadelijk voor knaagdier of konijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

oke dan...zal je op gang helpen

Wat dacht je van stro, hooi, beukenhoutjes (kleine stukjes hout), aubiose, strokorrels (ligt bij de kattenbakdingen)

Maar gewoon stro is ook een prima optie...wel altijd hooi erbij blijven geven hè..zonder hooi kunnen je konijnen niet (goed) leven...

Kijk anders maar eens in de dierenwinkel rond, of in het tuincentrum...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .