Ga naar inhoud

Vlekje's oogje


Evee

Aanbevolen berichten

Na haar castratie kreeg Vlekje beschadigingen in haar oog. Hiervoor hebben wij terramycin oogzalf gebruikt en een deel van de beschadigingen ging daardoor over. Er bleef echter nog een vlek achter op haar oog, en na een aantal weken zalf te hebben gebruikt zijn we toch gestopt met smeren.

Het oogje van Vlekje is nu nog steeds erg slecht. Het valt steeds dicht en er is een soort grijze vlek op haar oog te zien. Ook hebben wij het idee dat ze er erg slecht mee ziet. Over een maandje moeten de nijnen weer geent en dan laat ik de dierenarts er nog een keertje naar kijken. Toen we gisteren met Tobias bij de dierenarts waren vroeg de dierenarts nog naar Vlekje, en toen we vertelden hoe het met haar ging begon ze over een oogspecialist in Oisterwijk. Erg diep zijn we er niet op ingegaan, maar toch ben ik er even wat over aan het opzoeken geweest.

Ik heb de website van de praktijk gevonden, waar deze arts, dr. Heijn werkt. Ik heb er even wat over gelezen (er staat eigenlijk niet echt iets specifiek voor konijnen op, meer algemeen en voor honden), maar goed.

Ik wil zoizo nog meer informatie vragen als we er de volgende keer zijn, ook over kosten en wat voor behandeling dan op Vlekje van toepassing zou zijn (volgens mij had ze het over etsen ofzo?).

Zouden jullie het voor jullie konijn overhebben om naar een specialist te gaan? In hoeverre denken jullie dat Vlekje echt last heeft van haar oog en dat het nodig is om daar verder naar te laten kijken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet wat ik zou doen eigenlijk.

Oisterwijk is wel vlakbij hier dat scheelt.

In hoeverre heeft het konijn er last van of heeft het pijn?? Moeilijk te zeggen natuurlijk, ik ken wel vrhalen van dieren die zonder 1 oog kunnen leven (en mn zwager ook haha das een ander verhaal)Hij vermoord me als ie wist dat ik dit op internet zet haha.

Link naar reactie
Delen op andere sites

pffff Moeilijk hoor...welke kosten zijn nog reeël als je het over een konijn hebt..

Met dat dilemma hebben wij onlangs ook te maken gehad, maar dat ging over écht lijden..

In welke mate heeft ze er écht last van ?

Bezeert ze zichzelf ermee ?

Hoe oud is het konijn..is ze verder gezond..ben je erg gehacht aan haar..hoe zijn je eigen financiële middelen(vind ik ook erg belangrijk, hoe egoïstisch het misschien klinkt)

Als het door de castratie komt..is daar iets bij misgegaan soms ?

Ik weet wel dat bij een verkeerde dosis zuurstof een mens oogbeschadiging kan krijgen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vlekje is bijna 1 jaar oud, nog jong dus.

Ze ziet duidelijk slecht, is ook onzeker (was ze al maar door het slecht zien wel erger)

Ik denk niet dat ze echt pijn heeft, ze eet gewoon, is levendig enz. Daarom twijfel ik er ook aan.

Vlekje heeft wel een slechte bouw, we weten niets van Vlekje's achtergrond, en daarom vermoeden we ook dat er sprake is geweest van inteelt.

Ik ben erg aan haar gehecht, het is gewoon echt een schatje en ik heb haar veel moeten verzorgen toen ze ziek was. Als het voor haar echt een verbetering zou zijn zou ik het voor haar over hebben.

Als het om financien gaat bespaar ik liever op mezelf dan op de nijnen om zo maar te zeggen. Ik heb geen duizenden euro's te besteden voor haar, dat zal lastig worden, maar als het een behandeling van 200-300 euro ofzo zou zijn en het haar echt zou helpen zou ik het wel doen.

Ik denk niet dat het door de castratie komt, het begon pas 3 weken later ofzo, en het was een beschadiging (krasje, duidelijk iets van een strotje ofzo in haar oog). De krasjes gingen goed weg, maar de grotere plek bleef zitten, die zit er dus nog. Het is een soort wittige waas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb altijd wel het gevoel dat Vlekje zwakker is dan de andere nijnen hoor, ze is gelijk met Binky gecastreerd en Binky was na 3 dagen weer de oude, at volledig, hupste weer vrolijk rond en was weer helemaal fit. Vlekje at moeilijk, zat niet goed in haar vel en werd heel erg passief. Toch hebben ze dezelfde behandeling gehad, en voor zover ik weet is er niets mis gegaan.

Wat ik eigenlijk wil weten (en morgen ook ga vragen) is word Vlekje echt beter van de behandeling, hoe hoog zijn de kosten en weegt de stress en het gesleep met haar op tegen het resultaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het geen staar ? (ook vanwege die opmerking over dat etsen)

Dat zou ook goed passen bij het vermoeden dat het tweede oog ook zo lijkt te worden...

Als ik je zo lees, zou ik zeggen: informeer eens en bekijk wat de deskundigen zeggen over de kansen...wat je ermee doet kan je dan altijd nog besluiten..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het was onze dierenarts niet, dat vond ik wel erg jammer, maar de vervanger was ook wel ok.

Vlekje's oogjes is weer bekeken of het een beschadiging van het hoornvlies is of lidtekenweefsel (dat doen ze met kleurstoffen). Het is nog steeds een beschadiging. Ik heb nu een ander soort zalf, Fucithalmic, meegekregen. Ik ben ff aant googlen om te zien of die veilig is voor konijnen (kan overigens nog niets vinden, weten jullie het?), dan smeer ik het er op. Het moet 2x per dag.

Volgende week moet ik terug. Als het plekje dan niet kleiner is geworden gaat ze een "swapje" of iets wat zo klinkt nemen, dan haalt ze wat van de bacterien van het oog om te zien welke het zijn en met welke zalf ze evt wel zouden moeten reageren.

Als dat niet werkt kunnen we naar een oogspecialist. Die kan de wond opnieuw maken zeg maar door met etsen er plekjes in te maken, als het goed is zouden de bloedvaten van vlekje er dan op moeten reageren en het moeten genezen.

Dan is er nog een optie, dat is dat haar oogleden dichtgenaaid worden. Daarin zitten namelijk ook bloedvaten en op die manier zou het hoornvlies vanaf haar oogleden hersteld kunnen worden.

Voorlopig dus weer 2x per dag zalven, waar ik niet blij mee ben nu Vlekje in de ren buiten zit. Maar goed, als zij er beter van word moet het maar.

Ik had trouwens even laten opschrijven hoe het heet wat Vlekje heeft, dat is: indolent ulcus. Kan ik weer opzoeken wat dat precies is :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een heel stuk info gevonden over wat Vlekje heeft.

Zijn beide ogen aangetast dan is er meestal sprake van een infectie met een bacterie of een virus. Is één oog aangetast dan is meestal trauma de oorzaak.

Een beschadiging aan de cornea (= het doorzichtige deel van de oogbol):

Als de oogbol is beschadigd, is er meestal sprake van extra traan productie. Verder zal de cavia het oog dichtknijpen t.g.v pijn.

Het is belangrijk dat uw dierenarts m.b.v fluoresceïne bekijkt waar de beschadiging zich op de cornea bevindt. Fluoresceïne is een groene kleurstof die zich hecht aan beschadigde corneacellen.

Beschadigingen aan de periferie van de oogbol genezen sneller dan beschadigingen in het centrum van de oogbol en kleine beschadigingen genezen natuurlijk sneller dan grote beschadigingen. Een oppervlakkige beschadiging aan de cornea is veel pijnlijker dan een diepe beschadiging !!

Als er sprake is van een oppervlakkige beschadiging van de cornea dan is er alleen maar sprake van tranenvloed en het dichtknijpen van het oog. Binnen één week heeft de cornea zich zonder litteken hersteld!

Bij een iets diepere beschadiging, tot op 1/3 van de cornea, zijn de klachten wat heftiger, echter ook hier hersteld de cornea zich weer volledig en wordt weer transparant. Microscopisch blijft er wel een klein litteken in de vorm van een “delletje” bestaan.

Bij diepere beschadigingen van de cornea (dieper dan 1/3 deel van de cornea), is er meteen sprake van cornea oedeem. D.w.z.door de beschadiging neemt de cornea vocht op, zwelt en neemt een blauwe ondoorzichtige kleur aan. Veel mensen denken dan dat de cavia blind wordt, dit kan echter weer weg trekken.

Deze beschadiging is zo groot dat er bloedvaten vanaf de zijkanten van het oog (= sklera) naar het defect toe groeien, om de beschadiging te herstellen. Het duurt even voordat de bloedvaten vanuit de rand van het oog tot de beschadiging zijn gegroeid. Voor veel mensen is dit erg beangstigend; de blauwe cornea en de rode bloedvaten zijn echter een teken van herstel!

Als de bloedvaten tot aan de beschadiging zijn gegroeid ontstaat er in de beschadiging een roze-rood blazig littekenweefsel. Dit roze littekenweefsel wordt omgezet in wit littekenweefsel. Deze cavia’s moeten met oogzalf worden behandeld en onder begeleiding van de dierenarts blijven staan, zodat een eventuele ontsteking van het binnenste van de oogbol tijdig wordt gediagnostiseerd en behandeld.

Een beschadiging van de cornea zoals hierboven beschreven waarbij de vaatingroei ontbreekt heet een indolent ulcus d.w.z de beschadiging heeft niet de neiging om te genezen. De dierenarts moet dit soort beschadigingen behandelen anders treedt geen herstel op.

Diepe beschadigingen tot het binnenste laagje van de cornea zijn voor cavia meestal funest. De kans is groot dat de oogbol zo zeer beschadigd wordt dat hij gaat lekken. In dit geval moet men het oog laten verwijderen. Verder is er bij deze ernstige beschadigingen vaak ook sprake van een ontsteking van het binnenste van de oogbol.

Ik hoop maar dat het gaat helpen allemaal, vind het toch maar ernstig klinken :( :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tis dus een flinke onsteking die je in verschillende gradaties kan hebben.

Al gelang de diepte/aantasting door de ontsteking is medicatie/begeleiding etc nodig.

Uit zichzelf hersteld het niet.

En in de ernstigste vorm is er verlies van het oog.

Als ik het goed begrepen heb :yawn: (tis nog wat vroeg)

Dus echt afwachten..best spannend, maar gelukkig niet meteen levensbedreigend.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanochtend ben ik dus weer teruggeweest naar de dierenarts.

Ik kwam dus bij de dierenarts en er was helemaal niemand in de wachtkamer (terwijl inloopspreekuren meestal vet druk zijn) maar goed, deze ochtend dus niet.

De dierenarts kwam al beneden en ze zocht een droge jas in haar maat (ging helemaal sorry tegen mij zeggen omdat ik op haar moest wachten). Toen was ik dus aan de beurt. Ze nam goed de tijd voor Vlekje en heeft haar even helemaal onderzocht. Ik ben vergeten te zeggen dat ik vond dat haar rechteroog meer uitpuilde dan haar linker, maar goed. Ze deed dus die kleurstoffen op het oog en de plek is ietsje kleiner en ook minder diep geworden. Dat kon je zien doordat de kleurstof minder fel groen was. Ik moet nog een weekje doorgaan met deze zalf. Ik heb nog even uitleg gehad hoe ik het best kan zalven, want dat advies van het onderste ooglid optillen en daar een drupje doen was voor katten en ik had dus ondervonden dat dat voor nijnen niet zo lekker werkte. Nu lukt het me helemaal perfect om een drupje precies in haar oog te krijgen :) Volgende week dus terug, en dan is onze eigen dierenarts er weer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou ze dat 'uitpuilen' zelf ook niet gezien hebben ?

Weet je zeker dat het eerst niet was, of zou je het nu zien omdat je er op let ...

Dat het 'beter zou worden'..of het echt helemaal over zal gaan heeft ze niets gezegd ?

Je was wel opgelucht zeker ?

Merk je ook dat ze minder pijn heeft aan dat oogje ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had het idee dat Vlekje dr oogje minder dichtkneep, zoals ze eerst altijd deed. Dat zou wijzen op minder pijn.

De dierenarts zei dat er nog wel een plek zou blijven zitten, lidtekenweefsel zeg maar.

Vlekje's hele bouw is eigenlijk scheef. Ze is hoekig gebouwd en heeft een heel klein hoofd in verhouding met haar lijf. Ook zit alles aan haar zo een beetje scheef. Ik denk dat het iets meer uitpuilen van haar ene oog al was, maar dat het me opviel doordat ik haar zo aan het bestuderen was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .