Ga naar inhoud

Shreddy eet al meer dan een week niet, ook niet na verwijderen haakjes op kiezen


Aanbevolen berichten

Ik ben al dagenlang aan het googlen of iemand een soortgelijke situatie heeft meegemaakt met zijn/haar konijn en ik kan dusver niets vinden. Ik zal beginnen bij het begin. Ongeveer een week geleden viel het mij op dat de keuteltjes van mijn konijn Shreddy steeds kleiner werden. En ook zag ik dat hij zijn voer wat langer liet liggen dan normaal. Nu heb ik met mijn andere konijn een keer meegemaakt dat zijn keutels kleiner werden en dit had met de darmen te maken. De alarmbellen begonnen dus gelijk te rinkelen bij mij en ik ben naar de dierenarts gegaan met Shreddy. Nadat de da zijn buikje bevoeld en beluisterd heeft kwam hij tot de conclusie dat zijn darmpjes prima werkten. Met de da afgesproken dat als hij na een paar dagen niet weer normaal ging eten, we hem onder narcose zouden brengen om naar het gebit te kunnen kijken. Ik was al begonnen met dwangvoeren van wortelhapjes en een bikspapjes. De da gaf me een paar zakjes Science Recovery mee wat ik daarna ben gaan dwangvoeren. Het zelfstandig eten van Shreddy zat niet erg vooruitgang in. Hij at wel wat, maar gewoon té weinig. Afgelopen maandag was het zover. Shreddy is onder narcose gegaan en na een zenuwslopende middag, mocht ik hem 's avonds weer ophalen. De da verkondigde echter dat het gebit volgens hem waarschijnlijk niet het probleem is van zijn aflatende eetlust. Hij heeft de aanwezige 'haakjes' (dit zet ik bewust tussen haakjes, omdat volgens hem er geen sprake was van echte haken die op een gebitsprobleem zouden wijzen) wel verwijderd, en niks bijzonders in zijn bekkie gezien.

Na de narcose ging het even een dagje wat minder met Shredddy, maar gelukkig werd hij steeds meer zichzelf (vrolijk en alert). Ik ben blijven dwangvoeren in de hoop zijn darmstelsel op gang te houden en dat zijn eetlust weer aan zou wakkeren. Ik ben nu een week verder en ben Shreddy nog steeds aan het dwangvoeren omdat hij nog steeds niets eet! Het gekke is dat hij wel interesse toont in voedsel. Hij ruikt eraan, neemt het even in de mond, (lijkt af en toe ook te proberen kauwen) maar laat het vervolgens weer vallen en links liggen. Het enige wat hij op dit moment eet is zacht fruit zoals nectarine, of een zachtgeworden stukje appel. Ik heb al geprobeerd om de groente in kleine stukjes aan te bieden, maar zonder succes. Als hij op een stukje appel of nectarine kauwt, valt het me op dat hij overdreven kauwbewegingen gemaakt. (alsof ie op een stuk kauwgom aan het kauwen is) Ik heb de indruk dat hij wel wil, maar niet kan eten.... En het probleem lijkt alleen maar erger geworden te zijn sinds hij geholpen is door de da ipv beter...

Ik ben nu dus nog steeds aan het dwangvoeren en ik weet me echt geen raad meer met de situatie... Hij oogt absoluut niet ziek. Hij is levendig en alert. Ik werk in de zorg en maak soms lange dagen. Heb Shreddy al een paar keer meegenomen naar mijn werk om hem te kunnen dwangvoeren. (ik weet dat het beter is om hem thuis te laten ivm stress, maar mijn werktijden waren afgelopen week absurt lang vanwege een zieke collega en anders zou ie te lang zonder eten zitten.) Mijn collega's beginnen al moeilijk te doen dat ik hem meeneem (allergieen e.d). Maar ik ben nog lang niet van plan om op te geven. Daarom heb ik mijn verhaal op dit forum gezet in de hoop dat jullie ervaringen willen delen of mij tips kunnen geven.... Hoe kan het dat Shreddy niet eet terwijl zijn darmpjes goed werken en de da de voor zover aanwezige haakjes op de kiezen heeft verwijderd.... ??

Link naar bericht
Delen op andere sites
  • Reacties 71
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Wat een ellendige situatie! En dan nog je collega's die moeilijk gaan doen i.p.v. je te steunen.

Ik moet zeggen, dat mijn eerste idee was, dat hij iets aan zijn kaak mankeert. Als de haakjes niet de oorzaak zijn geweest en hij lijkt wel te willen eten, maar niet te kunnen, dan krijg ik het idee, dat kauwen hem misschien pijn doet. EEn vriendin van mij heeft momenteel een kaakontsteking en die kan ook alleen maar zacht voedsel eten. Misschien heeft Shreddy iets van een ontsteking in zijn kaak of een breukje of een abces. Persoonlijk denk ik in die richting, maar heb verder geen ervaring met zulke situaties of zulke aandoeningen.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Vervelende situatie!

Als je een second opinion wil vragen, zou ik overwegen of het zinvol zou zijn naar een konijnenspecialist gaan. Bijvoorbeeld de Universiteit van Utrecht (Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren) of Frank Verstappen in Driebergen. Maar wellicht zit er bij jou in de buurt ook wel een erg goede, konijnkundige dierenarts. Als dat zo is, zou ik daar waarschijnlijk eerst heen gaan om het konijn de stress van reizen te besparen.

De UU houdt telefonisch spreekuur waar je vrijblijvend je vraag kunt voorleggen. Je wordt na overleg terug gebeld. Iedere werkdag tussen 13.30 en 14.30, tel. nr. 030-253 1799. (zie: http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedicine/NL/dierenklinieken/ukg/disciplines/vbd/Pages/default.aspx) Wie weet word je daar wijzer van?

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik zou ook even gaan kijekn naar een second opinion.

Ik heb het idee dat er zeker iets mis is met zijn kaak, of misschien wel nog met zijn kiezen? Misschien heeft de DA er toch niet alles weg gehaald, of misschien juist wel te veel waardoor het nu pijn doet.

Ikdenk niet dat je teveel dwangvoerd ofzo zoals hierboven werd gezegd, want als hij het eten wel in de bek neemt maar het dan weer weglegd laat dit duidelijk zien hoe graag Shreddy wilt eten.

Link naar bericht
Delen op andere sites

@Suuzi Dank je wel voor het tel. nr. Iedereen trouwens bedankt voor zijn of haar reactie. Ik heb zojuist de kliniek gebeld en de situatie uitgelegd. De assistente gaat de situatie voorleggen aan een vd dierenartsen en dan hoor ik vanmiddag en anders morgen meer.

Mijn eigen da heeft overigens geen absces in zijn mond gezien, maar er zou natuurlijk wel een ontsteking kunnen zitten die (nog) niet zichtbaar is... Dwangvoeren doe ik om de 2 a 3 uur en 's nachts moet ie een paar uurtjes langer uitzingen, maar dit gaat prima. Ik heb niet het idee dat ie verzadigd is door de dwangvoeding omdat ie bijvoorbeeld nog wel aan een zacht stukje fruit knabbelt. Ik ga nu de reactie van de UU afwachten en dan hoop ik dat er gauw een einde komt aan deze nachtmerrie! Ik hou jullie op de hoogte. En als jullie nog ideeen of opmerkingen of iets dergelijks hebben, hoor ik ze graag! :)

Link naar bericht
Delen op andere sites
Heb je ook eens geprobeerd of hij wel eet nadat je hem pijnstilling hebt gegeven?

Volgens mijn da heeft Shreddy geen pijn (en heeft hem dus ook geen pijnstilling gegeven), maar pijn lijkt mij de enige logische reden waarom hij niet wil eten... Zijn er pijnstillers bij de apotheek te krijgen die je een konijn mag toedienen? Dan kan ik proberen of dat helpt... Moet ik anders gewoon aan mijn da vragen of ik pijnstillers mag uitproberen bij Shreddy? Wat denken jullie trouwens van ontstekingsremmende middelen? Een vriendin kreeg een tijdje geleden onstekingsremmende medicijnen mee voor haar nijn.

Ik ben vandaag trouwens teruggebeld door de UU. De da heeft mijn verhaal gehoord en zij adviseren een CT scan. Volgens hen is het goed mogelijk dat er ergens een ontsteking of iets dergelijks onder het gebit (in de wortels) zit wat pijn veroorzaakt. Consult alleen al is 60 euro, CT scan 80 euro en dan weet ik nog niet eens wat een eventuele ingreep + narcose kost.... Ik schrok best wel van deze prijzen moet ik zeggen. Ik ben al best veel geld kwijt aan de bezoekjes aan mijn eigen da van afgelopen week + de narcose en kiezen slijpen. En niet te vergeten het dwangvoer. Ben bang dat het mij meer gaat kosten dan ik me kan veroorloven. En wat als het probleem toch geheel ergens anders blijkt te liggen? Ik heb zoveel twijfels over hoe nu verder te handelen.... Ik heb echt ontzettend veel over voor mijn kleine mannetje en wil absoluut niet de indruk wekken dat ik de hoge kosten niet over heb voor mijn Shreddy, maar het is toch allemaal wel erg veel hoor! En er zijn absoluut geen garanties dat het zal helpen...

Link naar bericht
Delen op andere sites

Het ambetante is dat zelfs als konijnen last hebben in hun darmen ze het zelfde gedrag durven vertonen zoals jij nu aangeeft.

Ze komen heel hevig naar het schoteltje met groenten gehuppeld , ruiken eens en blijven dan gewoon zitten.

In hun kleine kopje weten ze dan héél goed dat eten pijn doet. Het wordt op den duur een schrik om te eten.

Wat doet hij als je hem in het gras zet ?

Link naar bericht
Delen op andere sites

@ Reusje

Maar zou hij dan niet lustelozer zijn als hij pijn heeft in z'n buikje? Hij is nog zo vrolijk en levendig. Hij heeft vanavond een paar uurtjes bij me in de bank gezeten en was zichtbaar aan het genieten van alle obstakels (kussens) in de bank, de aandacht, de vrijheid... Of kan het zomaar zijn dat het probleem zich toch wel in de darmen bevindt? Wellicht gas? Hier heb ik nog geen ervaring mee, maar zou gas een optie zijn? Kan het zijn dat ie al een week lang last van gasvorming heeft en hem dat belemmerd bij het eten? En kan het zijn dat de da geen gasvorming heeft opgemerkt? Hoe detecteer je en hoe detecteerd een da gasvorming in de buik v.e konijn?

Wat doet hij als je hem in het gras zet ?

aangepast door SandraB
Link naar bericht
Delen op andere sites

Ontlasting is momenteel aardig goed. Grote en kleine keutels wisselen zich een beetje af, maar sinds gisteren vind ik toch meer en meer grote keutels. (komt waarschijnlijk omdat ik al een paar dagen vrij ben en heel consequent aan het dwangvoeren ben...) Maar hij had van de week ook hele kleine keutels, of misvormde. En af en toe plakpoep(dit was toen ik net begon met dwangvoeren, was na een dag of twee volledig over). Ik zag hem vanavond trouwens zijn blindedarmkeutels opeten... Wel een goed teken! Helaas laat ie hooi, groenvoer en biks links liggen. En ik blijf hem regelmatig vers aanbieden... Het enige waar ie op dit moment interesse in toont is een klein stukje appel, een paar rozijntjes... En dit krijgt ie ook wel weg... (duurt wel wat langer dan normaal...)

Tja waarom mijn konijn geen gras eet weet ik ook niet? Misschien is het gras hem te kort?? Ik woon in een flat en laat hem met mooi weer buiten op het grasveld lopen (aan een riempje) maar dit gras wordt natuurlijk regelmatig gemaaid...

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ha ok nu snap ik het beter. Ik dacht dat hij vrij rondhuppelde in het gras.

Heel raar maar heb al meer gehoord dat konijnen aan een riempje niet willen knabbelen terwijl je ze uitlaat. Heb dat zelf niet zo riempjes voor de konijnen dus geen ervaring mee.

Ik heb je verhaal voorgelegd aan een vriend dierenarts (was mij daarjuist aan het mailen voor ons tentoonstelling volgende week) en hij schrijft dit :

Symptomen tandproblemen

-Tandenknarsen(pijn)

-Vermageren (ideaal weegt men zijn konijnen wekelijks en houdt de curve bij)

-Anorexie of verminderde eetlust

-Darmverlamming (ileus): minder keutels, te kleine keutels, donkere, harde keutels

-Tranend oog (door verstopping traankanaal door doorgroei tand)

-Uitstulping oogbol (meestal 1 kant, als 2 kanten: meestal tumor borstkas)

-Trager eten

-Aan 1 kant kauwen

Kan je het daar wat mee vergelijken ?

Link naar bericht
Delen op andere sites

Dat van de keutels herken ik wel, die wisselen dus inderdaad van grote, vorm en de hoeveelheid is ook wel afgenomen... Ook zijn ze erg donker. (waarschijnlijk omdat ie dus ook geen hooi meer eet en nu dus leeft op Science recovery)

Ook het trager eten herken ik. Wat ik al zei; als ik hem een stukje appel geef (dat is een vd weinige dingen waar aan hij nog knabbelt...) doet hij er langer over dan normaal.

Dat van de oogbol, tranend oog en vermagering herken ik niet(maarja hij wordt ook goed gedwangvoerd...).... Al zou ik de komende tijd zijn gewicht dagelijks bij kunnen houden. Maar heb niet het idee dat hij is afgevallen.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Moet ik anders gewoon aan mijn da vragen of ik pijnstillers mag uitproberen bij Shreddy? Wat denken jullie trouwens van ontstekingsremmende middelen? Een vriendin kreeg een tijdje geleden onstekingsremmende medicijnen mee voor haar nijn.

Ik zou zeker je dierenarts vragen om pijnstilling. Ik begrijp sowieso niet, dat je dat niet meegekregen hebt. Hoe kan jouw dierenarts met zoveel zekerheid zeggen, dat Shreddy geen pijn heeft? En als je Carprofen/Metacam/Novacam krijgt, dan heb je pijnstiller en ontstekingsremmer ineen. Specifieke ontstekingsremmers (als het goed is kom je dan in de antibiotica terecht) zou ik zelf pas geven, als je weet, wat het probleem nu echt is.

Vreselijk, die hoge prijzen! Je wilt zo graag je beestje helpen, maar als je bankrekening het niet toelaat, is dat zo vreselijk frustrerend. Kun je niet bij je eigen dierenarts informeren naar de prijzen van een CT-scan. Als hij deze scan ook kan doen, dan hoef je niet verder te reizen met Shreddy en heb je de prijzen van je eigen dierenarts, die waarschijnlijk iets goedkoper zal zijn, sowieso qua consultkosten. En misschien kan je dan met hem/haar een betalingsregeling overeen komen.

Link naar bericht
Delen op andere sites

En heb je al geprobeerd of hij zelf dwangvoer van een schoteltje of bakje wil likken?

Het zou namelijk betekenen dat je konijn wel wil eten en de darmen goed zijn maar hij niet goed kan kauwen.

En het zou een hoop gedoe schelen met dwangvoeren.

Een riempje schijnt niet zo goed te zijn, als je konijn schrikt en een onverwachte beweging maakt kan hij zijn rug breken.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb zojuist gebeld met een dierenartsenpraktijk in mijn woonplaats Apeldoorn. Zij beschikken over allerlei apparatuur voor rontgen, echo's, bloedonderzoek etc. Dat leek me dus sowieso wel erg handig. Consultkosten zijn daar 35 euro en scan/rontgen 70 euro. Ik ga sowieso vanmiddag op consult met Shreddy en hopelijk kunnen zij mij verder helpen. Een eventuele operatie zou zo'n 150 a 170 euro kosten, dus ik hoop dat Shreddy met pijnstilling en of antibiotica van zijn probleem afkomt.... Vanmiddag om 16.00 heb ik een afspraak.

Link naar bericht
Delen op andere sites
En heb je al geprobeerd of hij zelf dwangvoer van een schoteltje of bakje wil likken?

Het zou namelijk betekenen dat je konijn wel wil eten en de darmen goed zijn maar hij niet goed kan kauwen.

En het zou een hoop gedoe schelen met dwangvoeren.

Een riempje schijnt niet zo goed te zijn, als je konijn schrikt en een onverwachte beweging maakt kan hij zijn rug breken.

Ik heb vannacht een schoteltje met zachtgemaakte biks voor hem neergezet en hij lijkt hier niet aan gegeten te hebben (de donder heeft er zelfs een plasje overheen gedaan kwam ik vanmorgen achter!) Zal ik hetzelfde proberen met zachtgemaakte groente (uit de blender/mixer) ?

Shreddy vindt het altijd erg leuk om aan zijn riempje buiten te lopen. Het is voor hem de enige kans om af en toe eens lekker naar buiten te gaan. Hij laat zich altijd erg gemakkelijk in z'n riempje hijsen en heeft er geen hinder van. Mijn andere konijn Huckerby vindt het allemaal wat minder leuk en probeerd los te komen van zijn riempje. Bij hem doe ik dat dus ook niet meer. Maar Shreddy vindt het eng om binnen over de gladde vloer te lopen en geniet echt van het buiten zijn. Hij is altijd ontzettend rustig en kalm aan zijn riempje. Ik snap je bezorgdheid, maar ik denk echt dat het per konijn verschilt of zo'n riempje een gevaar is of niet. (Ik heb het riempje trouwens ook behoorlijk verlengd zodat ie niet verstrikt raakt als hij ineens lekker begint te hollen en z'n baasje hem niet bij kan houden)

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ja ik denk dan toch er hoeft maar een hond of kat aan te komen of zo en je konijn kan al weg willen schieten. het zou niet de eerste keer zijn dat het gebeurt. Maar goed er staat wel tegenover dat hij lekker kan buiten lopen.

Ja je kan het altijd proberen met de groente in de blender. Baat het niet dan schaadt het niet.

Het bederft wel snel dus als het na een paar uur geen succes heeft wel weer weghalen.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik ben vanmiddag bij een andere da geweest voor een second opinion en ben nu een stuk wijzer! De da heeft in zijn bekkie gekeken en zag dat er scherpe randjes aan sommige kiezen zaten en allemaal wondjes in zijn mond. Echt zo sneu! Mijn andere da heeft de kiezen niet mooi afgeslepen (misschien heeft ie ze wel geknipt ofzo!) waardoor er waarschijnlijk allemaal scherpe randjes aan zijn kiezen zitten. Geen wonder dat hij niet wil eten! Oh ik ben echt zo boos op mijn da. (Die vanaf nu mijn da niet meer is!!) Maargoed, nu heeft Shreddy een prikje (pijnstilling) gekregen die 24 uur werkt. De da hoopt dat Shreddy weer gaat eten en daarmee de scherpe randjes zelf weet af te slijpen. Als dit niet het geval is, gaat ze hem onder gasnarcose brengen en de kiezen netjes afslijpen. Liever doet ze dit niet te snel, omdat Shreddy pas nog onder narcose is geweest en narcose niet zonder gevaren is voor een konijn. (zeker niet zo kort na mekaar lijkt me...)

Oh, eindelijk heb ik weer een beetje hoop! Maar goed, nu moet ie natuurlijk wel gaan eten! Hebben jullie enige ervaring in hoe lang het duurt voordat de pijnstiller goed is ingetreden en het konijn weer zelf wat gaat eten? Ik ben echt doodzenuwachtig!

Link naar bericht
Delen op andere sites

Jeetje wat een geluk dat je een second opinion bent gaan doen!

Ik weet niet hoe lang het duurt voor de pijnstilling werkt.

Ik zou het toch even doorgeven aan je vorige dierenarts, dan kan hij zich misschien eens op zijn hoofd gaan krabben bij het volgende konijn met haken wat bij hem komt, of hij daar wel aan zal beginnen en niet beter doorverwijst.

Dat kan wel konijnenlevens schelen.

De diagnose is niet leuk natuurlijk maar je weet nu ten minste wat je konijn mankeert!

Link naar bericht
Delen op andere sites

Fijn dat je nu weet waaraan het ligt en er ook geen snij-operatie nodig lijkt te zijn! Super dat je weer hoopt hebt dat het goed komt!

Ik kan me voorstellen dat je heel boos bent op de andere DA; het is een fout waaraan Shreddy onderdoor had kunnen gaan door het moeilijke eten.

Bij mijn weten zou de pijnstilling vrij snel zijn werk moeten gaan doen, binnen een half uur, verwacht ik uit ervaring. Heb je een pijnstiller meegekregen voor thuis zodat je zo nodig nadat de prik is uitgewerkt zelf pijnstilling kunt blijven geven?

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .